Ronai and Ronai
AMERIKAI

Irán fitymálja az amerikai jelenlétet 2012. január 22. vasárnap 10:30 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Irán fitymálja az amerikai jelenlétet

Washington/Teherán – Teszteli az iszlamista rezsim retorikáját az amerikai haditengerészet, miután Irán nemrégiben azzal fenyegette meg a Hormuzi-szorosból távozó Stennis anyahajót és kíséretét, hogy ne merjen visszatérni. Az Európai Unió várhatóan a hét elején dönt az iráni olaj embargójáról, de meg kell oldania Görögország és más importőrök így keletkező gondjait.

December végén haladt át az Irán által blokáddal fenyegetett Hormuzi-szoroson a USS John C. Stennis; Teherán január harmadikán „figyelmeztette”, hogy ne térjen oda vissza. Azóta nem járt amerikai repülőgép-anyahajó a szorosban, erre azonban hamarosan sor kell kerüljön.

Ataulla Szálehi tábornok, vezérkari főnök „nyomatékosan tanácsolta”, hogy a Stennis ne térjen vissza a szorosba, hozzátéve: Irán nem szokott egynél többször figyelmeztetni. A Forradalmi Gárda több parancsnoka is elismételte azóta, hogy amerikai anyahajók nem tartózkodhatnak a szorosban. A vízi út nemzetközi, amelyet bármilyen hadihajó vagy polgári vízi jármű tetszése szerint használhat, Iránnak pedig nincs joga arra, hogy onnan bárkit kitiltson.

Hábibulla Szájári ellentengernagy az iráni állami Press TV-ben magyarázta el, hogy hazája olyan könnyen lezárja a szorost, mint ahogy más egy pohár vizet hajt fel

A Pentagon egyelőre nem közölte, hogy melyik lesz a Hormuzi-szoroson legközelebb áthaladó anyahajó, de az biztosnak tűnik, hogy hamarosan tesztelni fogják Iránt. Két esélyes van; a perzsa államnak vagy a Stennist váltó USS Abraham Lincolnt, vagy az ugyancsak a térségben lévő USS Carl Vinsont kellene hamarosan megfutamítania.

Amennyiben Irán csakugyan megpróbálkozna ezzel a haditettel, alighanem képességeit meghaladó feladatra vállalkozna. Mindkét anyahajó és köteléke elképesztő csapásmérő erővel rendelkezik a maga rombolókból álló hajórajával és harci gépekből álló légi századával, valamint – nem utolsósorban – technikájával, amellyel késedelem nélkül értesülnek az iráni haditengerészet minden mozdulatáról.

Noha az Egyesült Államok egyértelműen jelezte, hogy minden eszközzel nyitva tartja a szorost, a Forradalmi Gárda a következő hetekben további tengeri hadgyakorlatot tervez a térségben. Ali Fádáci ellentengernagy közlése szerint a gyakorlat a Nagy Hírvivő nevet viseli majd, és merőben különbözni fog az előzőektől. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A Forradalmi Gárda egyébként számol az amerikai flotta visszatérésével. Hosszein Szálámi, a Gárda főparancsnok-helyettese az IRNA hírügynökségnek kijelentette: „Évek óta vannak amerikai hadihajók és katonai erők a Perzsa-öbölben és a közel-keleti térségben, döntésük, miszerint újabb hadihajót irányítanak ide, nem újdonság, s azt úgy kell felfogni, mint folyamatos jelenlétük részét.”

Nicholas Sarkozy francia elnök eközben kijelentette, egyre kevesebb az idő a diplomáciai megoldásra, és arra szólította fel Oroszországot és Kínát, ne ellenezzék az iráni nyersolaj bojkottját, amellyel kapcsolatban napokon belül végső döntést hoz az Európai Unió.

Irán az OPEC második legnagyobb olajexportőre, amely tavaly napi 600 ezer hordónyi nyersolajat adott el az EU-nak. A tagállamok közül arányaiban a legnagyobb felhasználó Görögország, amelynek importja 34,2 százaléka származott Iránból, így ők aggódnak a leginkább a kiesés miatt, amely súlyosbíthatja minden idők enélkül is legnagyobb görög gazdasági válságát, de jelentékeny felhasználó Olasz- és Spanyolország is (14,9, 12,4 %). Ezek az országok egy év múlva vezetnék csak be a teljes embargót Irán ellen, de hírek szerint három hónapos átmeneti időre lenne szüksége az átálláshoz Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Németországnak is, ami azt mutatja, hogy az Unió a biztonságost jóval meghaladó mértékben hagyatkozott a perzsa nyersolajra és finanszírozta ezzel tulajdonképpen a rezsim atomfegyverkezését. A huszonhét EU-tagállam külügyminiszterei hétfőn tárgyalják meg a problémát.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Irán fitymálja az amerikai jelenlétet, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. Tesztelik közben a perzsák felderítési és riasztási technikáját. :)
    Nem értem egyébként, hogy miért lenne nehéz az átállás más olajszállító forrásra, amikor tankerek töltéséről és vízi szállításról van szó és több OPEC tag bejelentette a termelés emelési hajlandóságát.?!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. Miért húzogatja Irán az oroszlán bajszát(USA, NATO)?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Nagy a szájuk.
    Szaddamé is nagy volt egy darabig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. Ha kitörne a háború , Iránnak három hónapot jósolok.
    Addig képes kitartani Amerika ellen.
    ( Direkt nem írtam NATO.-t mert ez a mostani NATO már csak karikatúrája önmagának. Másra nemigen alkalmas mint az USA mögötti békefenntartásra.)
    Azt a három , max. négy hónapot meg kibirják az olaszok meg görögök egy pár százalékkal megemelkedett benzinárakkal. Utána Irán ismét elkezdi szállítani olaját , valószínüleg nyomott áron. Hogy kiheverje és kompenzálja azt a pusztítást amit majd elszenvedni lesz kénytelen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  5. Ha egyszer végre valaki komolyan venné ezeket a majmokat….
    Néhány óra rádöbbentené a vitézeket a való világra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  6. Gondolom tavaszig vagy kora nyarig akarna az USA kihuzni. Ekkor mar nem kellene olyan mennyisegu olaj az europai orszagoknak mivel a teli szezon elmult, es illetve cca az lenne az alkalmas periodus az Obamai kampany alatamasztasara. Ugye az a fama jarja a nagy vizen tul hogy aki gyoztes haborut viv az meg nem vesztett valasztast. Ha Gingrich nagyon megszorongatna Obamat akkor valszeg mar ezert is megnyomna a hadmuveleti gombot Obi.

    A kerdes hogy van e annyi ido ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Az biztos h a világon nincs ország amit az amerika és a NATO nem tudná legyőzni, kérdés csak hogy mekkora árat kellene fizetniük azért. Az irán hadseregéről többet elolvashattok itt: http://www.hunforum.com/viewtopic.php?f=42&t=47

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. vido:

    Iránnak kb. 150 komoly harci értékű vadászrepülőgépe van. Ezek persze többnyire régiek harmadik, vagy negyedik generációsak, műholdas kapcsolat nélküliek.

    Az USA is kb. 150-200 repülőgépet tud bevetni velük szemben (de nem lehetetlen, hogy Oroszország Irán mellé áll és légvédelmi rendszerek, vagy saját légi erejének garmadájával támogatja meg Irán!), alapesetben, viszont az amerikai gépeg 1-2 generációval (4. és 5. generációsak, modernek) újabbak, jobbak.
    Iránnak viszont a földről indítható légvédelme is igen komoly, a világ élvonalában van (benne van az első 10-ben). Mindenképpen komoly csata alakulna ki, de annyiban egyet tudok érteni a mellékelt hivatkozással, hogy Irán kiterjesztené, eszkalálná a háborút, “lángba borítaná” a Közel-keletet és ez már önmagában is óriási probléma volna nem csak az USA, hanem az egész válsággal küzdő nyugati világ számára, az olajárak minden bizonnyal felszöknének újabb rekordra.

    Különben Iránnak nincs joga lezárni a Hormuzi-szorost. Az nemzetközi terület. Nem is fogják megkísérelni, ha van eszük.
    Eladják majd a fölös olajukat a kínaiaknak. Iránnak többnyire jobb kapcsolatai vannak keleten, mint a cionistáknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Jaj, ne csináljátok már… egy ki tudja, miféle, ellenőrizhetetlen, noname blogocskát adtok meg, mint “forrást”?

    Ez nagyon komolytalan.

    Ilyen témában szakirodalmat, szakmai cikkeket szokás megadni, nem valami gagyi netes cikkecskét.

    Smyley:

    A “cionistázó” baromságtól most tekintsünk el, anélkül is tévedsz, lényegében mindenben.

    “…Iránnak kb. 150 komoly harci értékű vadászrepülőgépe van. Ezek persze többnyire régiek harmadik, vagy negyedik generációsak,…”

    - Ez a kisebb gond. A nagyobb gond:

    1, Alkatrész- utánpótlás hiánya miatt a légierő nagy része a hangárokban figyel. Karbantartás nélkül pedig… na, tudjuk, ugye?

    2, Kevés az iráni pilóták repülési óraszáma, nem csak az alkatrészhiány, de az üzemanyaghiány miatt is (iránnak ugyanis irgalmatlan összegekért importálnia kell a finomított petrolkémiai termékeket, a saját finomító- kapacitás hiánya miatt).

    3, Ezek a gépek egyáltalán nem “komoly” harcértékűek, komoly harcértékű pl. az F18E, az F16J, az Eurofighter, a Dassault Rafale, az F22, F35, B2, stb.

    “…Iránnak viszont a földről indítható légvédelme is igen komoly…”

    - Nem az.

    Szakmai cikksorozat erről, valamint az iráni légvédelem súlyos problémáiról (pl szakszerűtlen széttelepítés, elavult fegyverrendszerek, kibertámadás elleni tökéletes védtelenség):

    Aranysas magazin, 2006/5 és 2006/6

    “…annyiban egyet tudok érteni a mellékelt hivatkozással, hogy Irán kiterjesztené, eszkalálná a háborút, “lángba borítaná” a Közel-keletet…”

    - Nem tudná.

    1, Izrael (tudod, a “cionisták) napok alatt végezne irán hadi kapacitásával egy kibertámadással, kommandósakciókkal, precíziós ballisztikusrakéta- támadásokkal kombinált nagyarányú légihadjárattal.
    A “kiterjesztéshez meg pár nap nem elég.

    2, Iránt lényegében az összes környező diktatúra halálos ellenségének tekinti, mivel irán ugyanúgy fenyegeti őket is, mint pl. Izraelt. Senki nem mozdítaná kisujját sem irán miatt, sőt, örülnének irán lezúzásának, ahogy annak idején az iraki hentes, husszein lenyomásának is örültek – ugyanezért.

    3, Iránnak semmiféle eszköze nincs a háború kiterjesztésére – sem politikai, sem katonai.

    “..az olajárak minden bizonnyal felszöknének újabb rekordra…”

    - Nem szöknének sehová, Szaudia már korábban bejelentette, hogy egy embargó, vagy egy fegyveres konfliktus miatti iráni olajexport- kiesés esetében tudja pótolni a mennyiséget. Azóta ezt több olajkitermelő is megerősítette.

    “…Eladják majd a fölös olajukat a kínaiaknak…”

    - Jaj, értem: Kína csak úgy megvesz naponta 2,5 milió hordó olajat, oszt’ jónapot, mi?

    Maradjunk annyiban, hogy ezt a kijelentést … nem gondoltad át eléggé, több okból sem.

    Pár szempont: Kína nem tud ennyit fizetni, Kínának is megvannak az olajfogadó- finomító képességeinek határai, ennyi olajat nem lehjet “csak úgy” odaszállítani, egy ekkora üzletet nem lehet csak úgy napok, hetek alatt megkötni, kivitelezni, Kína is egyre idegesebb a folyamatos iráni bajkeverés, főleg a nuke miatt, stb, stb.

    Röviden:

    - Ez nem a sarki kiskoszos italbolt, ahová bármikor lemész, és veszel két üveg sört…

    “…Iránnak többnyire jobb kapcsolatai vannak keleten, mint a cionistáknak…”+

    - Mondom, túl ezen a “cionista”- baromságon, kifejtenéd ezt röviden, kivel milyen a kapcsolata iránnak a “keleten”?

    Persze, a megfelelő hivatkozásokkal, amibe természetesen nem fér bele sem a wikipédia (pláne annak a semmire nem jó, full- gagyi magyarosított változata), se valami noname blogocska.

    Ez utóbbit csak azért kérdem, mert ahogy írtam, irán lényegében az összes közel- keleti diktatúrával kimondottan rossz viszonyban van.
    Távol keleten meg a nagyhatalmak: Japán most csökkentette jelentősen az iráni olajimportját, amúgy őket is bosszantja az iráni iszlámnáci őrjöngés, Thaiföld feltétlen USA- szövetséges, akiknek a nem iráni, de azért iszlámnáci terror hatalmas gondot jelent, India ugyanígy van mindezzel, Kínát meg az imént írtam.

    Szóval?

    És ha válaszolsz, az ilyen cionistázós, meg egyéb hőzöngést, valamint a teljesen légből kapott hülyeségeket kérem kihagyni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Jaj, és még valami:

    - A “cionisták” kapcsolata ezzel szemben Indiával kitűnő, már vagy 20 éve, minden szinten. Kínával nagyon komoly katonai- gazdasági kapcsolataik vannak, Thaifölddel szintén magas szintű az export- import tevékenység, kitűnő politikai kapcsolatokkal. Japánnal jó politikai kapcsolataik vannak.

    A közel- keleti arab diktatúrákról pedig szintén írtam, kihez közelítenek inkább, még ha nem is hivatalosan, és azt is, hogy miért.

    Na.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Nem tudom, sikerült e elolvasni, de volt egy hosszabb kommentem is (úgy emlékszem, nem tudom hová tűnt, de legfőképpen, hogy mi végett tűnhetett el…?) Megszegtem volna a fórumszabályzatot…?
    Rejtélyes ügyek vannak…

    EZÉRT EZT MAJD ELMENTEM A GÉPEMRE ÉS MEG FOGOM KÉRDEZNI, HOGY AZ ELŐZŐHÖZ HASONLÓAN -ESETLEG- MIÉRT MODERÁLTÁK…
    A KÖZÉRDEKŰ TÉNYEK, INFORMÁCIÓK ÁRAMLÁSÁNAK AKADÁLYOZÁSA MIND AZ USA-BAN, MINT MAGYARORSZÁGON ALKOTMÁNYELLENES VOLNA…

    Igen, abban leírtam az iráni geopolitikai, taktikai lehetőségek legfontosabbjait, pl. hogy a Hormuzi-szoros lezárása nagyon jó zsarolókártya (még ha jogtalan is volna), nem csak Nyugattal, de Kínával szemben is.
    Azon kívül az iráni rakéták, amelyeket izraeli atomlétesítményekre (és nem településekre – mert annak lényegében véve semmi értelme nem volna, fegyvertelen civilek bombázása a közvélemény szemében egyenlő a terrorizmussal és Irán inkább az áldozat szerepének kihangsúlyozására törekszik) lőnének ki és annak következményei, stb.

    Örülük Eldrad kommentjének, mert -bár nem nélkülözi a személyeskedést- jól lehet vele tárgyilagosan vitatkozni.

    “Izrael (tudod, a “cionisták) napok alatt végezne irán hadi kapacitásával egy kibertámadással, kommandósakciókkal, precíziós ballisztikusrakéta- támadásokkal kombinált nagyarányú légihadjárattal.”

    Szakértők szerint Izrael nem volna képes olyan csapásmérésre Iránnal szemben, mint amekkora pofont visszakaphatna. Az iráni, hegyek belsejében kiépített, egymástól száz mérföldekre elhelyezkedő atomlétesítmények lerombolását valószínűleg még az USA-tól kapott bunkertörő bombákkal sem tudná kivitelezni. Szintén szakértők állítják, hogy az iráni atomlétesítmények esetleg (!) kisebb, úgy nevezett “taktikai atombombákkal” volnának lerombolhatóak.
    Szerinted (már, ha tegezhetlek) “megérné”, nem csak a zsidóknak, hanem a cionistáknak, vagy akár az egész nyugati világnak egy ilyen botrányos, kettős mércén alapuló hadi tett végrehajtása?

    Úgy látok értetlenkedsz a cionista kifejezés kapcsán. Nem tudom (csak sejtem…) miért utalsz arra, hogy ez a fogalom vagy nem volna alkalmazható, vagy hogy valami szitokszó volna.
    Azért leírom, hátha valaki tényleg nem hallott még róla. Izrael állam a 19. században megalapult zsidó mozgalom (a világban számtalan mozgalom létezik, ez egy a sok közül), a cionizmus eredményeinek legfőbb kifejeződése.
    A mozgalomnak még sok egyéb célja is van (pl. a zsidó érdek képviselete a világban), de úgy is lehetne mondani, hogy Izrael a cionista mozgalom fellegvára.
    Fontos tisztázni, ez nem egy szitokszó és nem is “baromság”, ahogy te nevezed.
    Még csak nem is antiszemitizmus, ahogy egyesek szeretnék beállíttatni. Ugyanis cionista lehet bárki, aki a mozgalomban részt vesz, vagy azzal együtt működik, származástól függetlenül. Tehát nem csak zsidókról van szó, sőt sok zsidó nem is szimpatizál ezzel a mozgalommal.
    De természetesen, ahogy az USA, vagy az EU egy szabad világ (remélhetőleg), úgy neked meg lehet mindenről a véleményed, ahogy mindenki másnak is.

    De térjünk vissza az IDF-re, az izraeli légierőre. Nyilván nagy siker, hogy Izrael képes volt (egyebek mellett) azt is elérni, hogy 50 év alatt a Nyugat, főleg az USA olyan módon felfegyverezze, ellássa modern technológiával, hogy ez idő alatt minőségi-mennyiségi együttes viszonylatban az izraeli légierő felveszi a versenyt a hagyományosan katonai szuperhatalom Oroszországéval is! Ütőképesség, támadó erő szempontjából. Ettől függetlenül persze az orosz légvédelem a földi légelhárítással együtt valószínűleg elhárítana egy képzeletbeli izraeli támadást, de ez már csak a képzelet, a teóriák világa.
    Minden esetre “szinte hihetetlen” (Simon Peres-t idézném, aki szintén méltatta Izrael sikereit a közelmúltban), hogy ha ránézünk a térképre, mekkora Oroszország, és mekkora Izrael, vagy ha csak a lakosságuk létszámát hasonlítjuk össze.
    Óriási eredmény.

    Egybehangzó katonai jelentések szerint, “nem konvencionális” fegyverek terén pedig Izrael még a nálánál több százszor nagyobb területű és lakosságú Kínával is felveszi a versenyt.
    Ez valóban óriási teljesítmény. A cionisták szerénykednek is, a tények tükrében még Simon Peres is egy szerény ember, ugye ismerhetjük a fogalmazását.

    Nos de. Én abból indulok ki, hogy sem taktikai atomfegyvereket, sem más atomfegyvereket nem fognak bevetni azon Irán ellen, amelyről senki nem állítja (mert semmilyen bizonyíték nincs róla – Izraelről 1986-ban Mordechai Vananu bizonyítékokat szolgáltatott fegyvercélú atomprogramról), hogy Irán atomfegyvert épít. Atomprogramját a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársai felügyelik immáron 40 éve.
    Mivel te is igen jól tájékozott lehetsz, biztos tudod, hogy hivatalosan a Nyugat már nem is az ellen “küzd”, hogy Irán atomfegyvert építsen (mert tudják, hogy nem épít), hanem az ellen: “nehogy eljusson az atomfegyver gyártás képességéig”.
    Mert tucatnyi olyan ország van a világon, amelyik rendelkezik ezzel a képességgel.
    Németország, Japán, vagy akár Izrael is… Na de állítólag, a vesztes tengelyhatalmak -bár képesek volnának rá-, nem építenek atomfegyvert és állítólag Izrael sem…

    Pár szó, adat az iráni légvédelemről.

    Egy mondatban, Irán a világ 10. legnagyobb légelhárító rendszerével rendelkezik.

    http://globalfirepower.com/infantry-antiaircraft-weapon-systems-total.asp

    Na de, miközben őt megtámadnák, ő is támadást indítani, izraeli nukleáris létesítményekre összpontosítva majd minden csapásmérő kapacitását, több tucatnyi ballisztikus rakétájának egy időben való kilövésével, afféle “modern nyílzáporként”, jó eséllyel rést találna az amerikai-izraeli légvédelmi pajzson, elhárító rendszeren. Ez már önmagában igen kockázatos. Miközben az ő atomlétesítményeit megsemmisíteni majdhogynem lehetetlen, a terepviszonyok, hegyek jobb védelmet biztosítanak az izraeli körülményekhez képest. Tehát eleve sokszor is megfontolandó egy ilyen támadás.
    Nukleáris fegyvert bevetni Irán ellen (annak nukleáris programjának megakadályozásának címén), mindenféle bizonyíték nélkül pedig bizonyára antiszemita hullámot indítana a nyugati világpolitikában is, ami megint csak nagy rossz pontot, öngólt jelentene.

    Pár szó a “fölös” iráni olajról.
    Kínának sem érdeke egy háború. Ez játékelmélet. Sem a Nyugatnak, sem Iránnak, sem a “Keletnek”, főképpen nem Kínának sem érdeke egy bizonytalan kimenetelű konfliktus kitörése a Közel-keleten.
    Irán és Kína hagyományosan jó kapcsolatban vannak.
    Én azt jósolom, hogy Irán továbbra is fenyegetőzni a fog a szoros (jogtalan) lezárásával, az utolsó pillanatig (sőt, egyre többet és hadgyakorlatokat is fog tartani a “miheztartás végett”), de valójában egy Kínával való megállapodásra törekszik.
    Kínában a cionisták nincsenek olyan jó diplomáciai pozícióban, mint a perzsák.
    Sőt, India sem akarja érvényesíteni az Irán elleni -egyoldalú, a Nyugat által saját hatáskörében -és nem az ENSZ révén- kezdeményezett szankciós intézkedéseket.
    Nyilvánvalóan adódik az értetlenkedő kérdésedre a válasz: Kína le fog mondani olyan olajszállítmányokat, amelyeket mondjuk Szaúd-Arábiából, vagy különféle más arab országoktól rendelne és helyette megveszi a “fölös” (ami nem fölös és az utalásoddal szemben nem több millió, “csupán” több százezer, minden esetre jelentős mennyiségű hordónyi) olajat.
    Ezzel nem tör ki háború (mert a játékelmélet szerint ez a legutolsó eshetőség), Irán pedig elhárítja a szankciók súlyának legnagyobb, döntő részét, miközben tovább fog fenyegetőzni a Hormuzi-szoros lezárásával és minden diplomáciai erejét az ENSZ-ben arra fogja irányítani, hogy hasonló ENSZ (vagy akár egyes országok -ahogy jelen esetben is- saját hatáskörökben) szankciókat, tehát nemzetközi diplomáciai, gazdasági (vagy akár katonai) szankciókat kezdeményezzen az Atomsorompó Egyezmény alá sem író Izraellel szemben, amelyre nézve ez óriási diplomáciai csapás lehetne (is akár…), hiszen egy több tíz éves amerikai törvény szerint nem támogathatná az USA Izraelt, amennyiben az titkos fegyvercélú atomprogramot folytat…márpedig a fentebbiek tudatában Izrael hadereje a nyugati ellátás nélkül valóban elveszne az arab tengerben…

    Hajlandó vagyok forrásokat is mellékelni, csak azt kérném, sorold fel, hogy milyen adatok kapcsán érdekelnének.
    Remélem nem gondolod azt, hogy légből kapottak a fentebbi állítások.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. “…Szakértők szerint Izrael nem volna képes olyan csapásmérésre Iránnal szemben, mint amekkora pofont visszakaphatna…”

    - Hát, ez marhaság.

    Ilyet én még nem olvastam sehol, pedig jó sok éve figyelem ezt az egészet… max. annyi, hogy nem lehetne pusztán csak légierővel elintézni iránt, de ez a meglátás sem egységes.
    De abban mindenki egyetért, hogy irán esélytelen lenne egy kombinált izraeli légierő- ballisztikusrakéta- kiber- és kommandóstámadással szemben.

    A cionizmusról:

    1, Köszi, mindezt ezt nem tudtam… :(

    2, Maga a kifejezés volt ostoba és értelmetlen ebben az összefüggésben, de ha nem akarod megérteni, miért, akkor ne értsd meg, mit bánom én.

    “…hogy hivatalosan a Nyugat már nem is az ellen “küzd”, hogy Irán atomfegyvert építsen (mert tudják, hogy nem épít), …”

    - Jól van, akkor véletlen se vedd tudomásul a nemrég nyilvánosságra hozott IAEA jelentést.

    Iráni légvédelem

    - Ok, akkor itt sem kell tudomásul venni, amit az Aranysas cikksorozat ír.

    De még azt sem, hogy lehet akármekkora egy légvédelem, a szakszerű széttelepítés, képzés és a kibervédelem hiánya miatt az egész csak egy halom ócskavas.

    (ez kb, olyan demagógia, mint amikor mondják, hogy pl. É- Korea hadserege a világ ötödik legnagyobbja… igen, mennyiségre, de minőségre kb. a II. VH utáni időket idézi többségében, hagyjuk már)

    “…iráni rakétaerő… jó eséllyel rést találna az amerikai-izraeli légvédelmi pajzson, elhárító rendszeren…”

    - Az biztos, csakhogy az egész hadjárat valszínűleg úgy nézne ki, mint az iraki, csak korszerűbb eszközökkel: elektromos hírközlés teljes lebénítása, majd megsemmisítése. Enélkül meg az iráni banda max, magára tudna bármit is kilőni.

    “…Nukleáris fegyvert bevetni Irán ellen…”

    - Ennek a megjegyzésnek semmi értelme, mert senki nem állította, hogy ilyesmi lesz.

    “…Kínának sem érdeke egy háború. Ez játékelmélet. Sem a Nyugatnak, sem Iránnak, sem a “Keletnek”, főképpen nem Kínának sem érdeke egy bizonytalan kimenetelű konfliktus kitörése a Közel-keleten…”

    1, Senki nem állította, hogy érdeke.

    2, Ez nem lenne bizonytalan kimenetelű, irán napok alatt összeomlana még egy korlátozott Szövetséges, vagy USA, vagy izraeli légihadjárat következtében is. Hogy a többi diktatúra mit szólna ehhez, azt világosan leírtam, tessék utánanézni.

    “…India sem akarja érvényesíteni az Irán elleni -egyoldalú, a Nyugat által saját hatáskörében -és nem az ENSZ révén- kezdeményezett szankciós intézkedéseket…”

    - Senki nem állította, hogy akarja, nem is fogja.

    “…valójában egy Kínával való megállapodásra törekszik…

    - Lehetséges.

    “…nem több millió, “csupán” több százezer, minden esetre jelentős mennyiségű hordónyi) olajat….”

    - De igen, 2,5 millió, mivel ennyi hordó olajat termel ki irán naponta, ezt kell eladni, ezen kell túladni.

    “…Izrael hadereje a nyugati ellátás nélkül valóban elveszne az arab tengerben…”

    - Jaj, hagyjuk már ezt a hülyeséget, hogy Izrael hol lenne az arab tengerben…

    A CAHAL szárazföldi erejének kb. a 90 %- a saját gyártmány, olyan technológiák fölött rendelkeznek, ami még az USA- nak, a franciááknak, vagy a Japánoknak sincs (a humorosra sikeredett 2004- es tel-avivi haditechnikai kiállítás pl. ékes bizonyítéka volt ennek). A légierő gépeim pedig amerikai gyártmányok, ez igaz, de a műszerek már izraeliek, ahogy a fegyverek többsége is, tessék sokat olvasni erről, akár a CAHAL hivatalos netes oldalán is.

    Ezen kívül, Izrael már megmutatta párszor, ki veszne el az arab tengerben. Ez alól még ‘73 sem kivétel, mivel ott az amreikai légihíd AZUTÁN indult be, hogy az egyiptomi front készletének nagy része már odalett, és a CCCP elkezdte azt feltölteni.

    “…források , csak azt kérném, sorold fel, hogy milyen adatok kapcsán érdekelnének…”

    - Már megtettem, abban a hosszú kommentben.

    Nem azt várom, hogy mindenre forrásokkal válaszolj, hanem azt, hogy ha teszel egy rendkívüli (vagy annak látszó) állítást, akkor arra mérvadó forrásokat kérek.

    Ugye, nem kell elmagyaráznom, hogy a noname, sebtében, félig- meddig összegányolt, és/ vagy “szabadon szerkeszthető” blogocskák miért nem jöhetnek itt szóba?

    A “globalfirepower” pl. rendben van, de az nem “blogocska”, ugyebár.

    És még három dolgot kérek:

    1, Ne kezdj el olyasmit cáfolni, és/ vagy olyasmit körülírni, amiről nem is volt szó. Ezt többször is elkövetted legutóbb.

    2, Valótlanságot ne írj, ezt is elkövetted legutóbb.

    3, Ne kezdj el túl messzemenő következtetéseket levonni, főleg, hogy a kiindulási alap eleve téves, vagy nem elég jól ismert. Ezt tetted, amikor pl. elkezdtél arról írni, mi lenne, ha Izraelt kicsinálnák az arabok nemzetközileg, az atomprogramja miatt.

    Ilyesmi nem fog megtörténni, több okból sem, ám ezek felsorolása is egy kisebb novella lenne.

    OK.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. PRO

    “Ilyet én még nem olvastam sehol…max. annyi, hogy nem lehetne pusztán csak légierővel elintézni iránt…abban mindenki egyetért, hogy irán esélytelen lenne egy kombinált izraeli légierő- ballisztikusrakéta- kiber- és kommandóstámadással szemben.”

    KONTRA

    “Lehetséges, hogy Izraelnek nincs elegendő katonai eszköze egy megelőző csapáshoz az iráni atomlétesítmények ellen – jelentette ki…Dan Haluc nyugalmazott tábornok, volt izraeli vezérkari főnök…___Olyan feladatot vállalunk magunkra, amely nagyobb nálunk___ – mondta a Kettes Csatorna televíziónak nyilatkozva Haluc, aki a légierő parancsnoka is volt. -___Azt hiszem, Izrael államnak nem kell felvállalnia az egész nyugati világ zászlóvivőjének szerepét az iráni fenyegetéssel szemben…Én nem csak egy egyszerű járókelő vagyok (…) betöltöttem néhány olyan pozíciót, amely az átlagemberétől eltérő információs szintet biztosít nekem___ – hangoztatta szavai alátámasztására.”

    [ http://www.bumm.sk/38773/haluc-nem-biztos-hogy-izrael-csapast-tud-merni-az-irani-atomletesitmenyekre.html ]

    [ a cionizmus ] “kifejezés volt ostoba és értelmetlen ebben az összefüggésben”

    Izrael érte el, hogy szankciók sorozatát léptessék életbe Irán ellen. Ezekről a szankciókról is izraeli vezetők beszéltek legelőször.

    “…hogy Izrael megtámadja-e valaha az iráni atomlétesítményeket, Barak azt válaszolta: még mindig hiszi, hogy ___van idő gyors, összehangolt, bénító___ szankciókra az iráni olajkereskedelem és a központi bank ellen. ___De ha a szankciók szigora ettől egy kicsit is elmarad, akkor nem érik el céljukat. Az iráni központi bank egész világ általi közvetlen megtámadására, elszigetelésére van szükség___ – szögezte le, hozzátéve: szeretné, ha az ___arab tavasz átterjedne___ Iránra is.

    [ http://hvg.hu/vilag/20111212_iran_ellen_szaknciok#rss ]

    Barak a hónap elején azt mondta: legalább is a közvetlen jövőben Izrael nem támadja meg Iránt. Több hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy erről határozzon.”

    “véletlen se vedd tudomásul a nemrég nyilvánosságra hozott IAEA jelentést.”

    Tudod hogy szól a legerősebb mondata?

    Idézem: “a jelek szerint Irán olyan tevékenységeket folytatott, amelyek egy robbantható nukleáris szerkezet fejlesztésére vonatkoznak…„Az Ügynökséget egy tagország olyan információhoz juttatta, hogy Irán tervezhetett és elvégezhetett előkészítő kísérleteket…”

    A szöveg folyamatosan a „hat-het” igealakot használja, és az információkat adó országokat nem azonosítja. (IAEA – Board of Governors, GOV/2011/65, 11. old.)

    [ http://www.guardian.co.uk/world/interactive/2011/nov/09/iran-nuclear-programme-iaea-report ]

    “[ iráni haderő ] itt sem kell tudomásul venni, amit az Aranysas cikksorozat ír.”

    5 év telt el a cikkek óta. Azóta Irán folyamatosan fenyegetettségben készül esetleges konfliktusokra, hadgyakorlatozik, új fegyvereket próbál ki, szóval sok mindenben fejlődhettek az utóbbi években.

    “lehet akármekkora egy légvédelem…az egész csak egy halom ócskavas…kb, olyan demagógia, mint amikor mondják, hogy pl. É- Korea hadserege a világ ötödik legnagyobbja… igen, mennyiségre, de minőségre kb. a II. VH utáni időket idézi”

    Biztos hallottál arról, hogy a közelmúltban egy 2010-es -talán még a B2-esnél is jobb- amerikai lopakodót is leszedtek, méghozzá maximális bravúrral, sértetlenül (nyilván előkészítették az akciót, csapdába csalták a ~ 2010-es építésű drónt, azzal a céllal, hogy megszerezzék és szétszedjék). Azért ezt tényleg senki nem hitte volna. Van azért ott technika és szakember is, persze kérdés, hogy elegen vannak e ilyen rátermettek, de nem szabad őket lebecsülni. Az oroszoktól, illetve az amerikaiaktól sokat tanulnak az irániak és úgy látszik, elég gyorsan tanulnak.

    “az egész hadjárat valszínűleg úgy nézne ki, mint az iraki, csak korszerűbb eszközökkel: elektromos hírközlés teljes lebénítása, majd megsemmisítése. Enélkül meg az iráni banda max, magára tudna bármit is kilőni.”

    Irán nem volna olyan könnyű “falat”, mint Irak. Számolni kell a válaszcsapások lehetőségével (Irak, vagy Afganisztán erre nem volt képes) és egy konvencionális háborúban sokkal komolyabb ellenállást fejtene ki, ráadásul valóban ráállhatna atomfegyver fejlesztésére (egyesek szerint erre szinte rá is akarják kényszeríteni…).

    [nukleáris fegyver bevetése Irán ellen] “Ennek a megjegyzésnek semmi értelme, mert senki nem állította, hogy ilyesmi lesz.”

    Csakhogy atomlétesítményei hagyományos fegyverekkel nem megsemmisíthetőek a szakértők szerint. Még az amerikai bunkertörő bombák is kevesek volnának a hegyekre. Ún. kisebb, “taktikai atomfegyverek” bevetésének a lehetősége is felmerül.

    “Senki nem állította, hogy [Kínának] érdeke [egy közel-keleti konfliktus].”

    Éppen ezért közbe fog lépni diplomáciailag, gazdasági szövetségese, Irán oldalán.

    “…irán napok alatt összeomlana még egy korlátozott Szövetséges, vagy USA, vagy izraeli légihadjárat következtében is.”

    A szakértők hosszú, elhúzódó, költséges és veszélyes háborúval (afféle “második Vietnámmal, vagy Afganisztánnal…? :o) számolnak, minden korábbi térségbelinél veszélyesebbel. Ezt még az USA sem engedhetné meg magának. Nincs pénze rá. A világ -demokratikus- közvéleménye sem támogatná. Valószínűleg a világgazdasági válságra is rátenne (legalább!) egy lapáttal.

    “2,5 millió, mivel ennyi hordó olajat termel ki irán naponta, ezt kell eladni, ezen kell túladni.”

    Igen, de ebből “csak” néhány százezer hordót vesz meg az EU. Kína felvásárolhatja majd azt, amit az EU nem vesz meg, cserébe nem köt majd annyi szerződést a szaúdiakkal, akik pedig az EU-nak fognak ennek következtében többet szállítani. Így avatkozhat majd közbe Kína diplomáciailag (közben Irán őt is folyamatosan zsarolni fogja a Hormozi-szoros témával, amennyiben meg akarná gondolni magát – de nem fogja).
    Kijátsszák majd a nyugati szankciókat.

    “A CAHAL szárazföldi erejének kb. a 90 %- a saját gyártmány, olyan technológiák fölött rendelkeznek, ami még az USA- nak, a franciááknak, vagy a Japánoknak sincs…”

    Lehetséges, de az USA évente több milliárd dollárnyi hadi segélyben részesíti Izraelt (5x annyi pénzzel, mint amennyiért a palesztinoknak gyógyszert és élelmet küld, segélyként…). Egy USA-beli törvény szerint, amennyiben Izraelről “kiderülne” (…), hogy titkos fegyvercélú atomprogramot folytat, ezt a segélyt meg kellene vonnia, sőt, talán vissza is kellene perelnie. Ez óriási problémát okozna Izrael számára. Egzisztenciális problémát.

    “Izrael már megmutatta párszor, ki veszne el az arab tengerben.”

    Az eddigi 5 Izrael-ellenes (vagy nevezzük inkább muszlim-zsidó -) háborúban a muszlimok vagy túlságosan (és alaptalanul) elbizakodottak (eleinte még létszámilag sem voltak sokkal többen a harcosok között) voltak, vagy a szovjet haditechnikát (aki itt szóba jöhet, Egyiptom, Szíria és Irak, első sorban + ugye a palesztin szabadságharcosok) nem gyakorolták be kellő képen. A 4. arab-izraeli háborúban, a Jom Kippuri háborúban majdnem győztek, az USA legteljesebb diplomáciai segítségével, több év alatt sikerült megalapozni a máig többnyire érvényes status quo-t. Aztán az 5. háborúban, amit Libanon ellen folytattak 1982-ben Izrael már csak korlátozott sikereket ért el (ahogy az amcsik az afgánok ellen), majd 2006-ban újra nagy meglepetések érték a Hezbollah részéről. Az arabok is jönnek fel, katonai technika terén. Most a legveszélyesebb a teokratikus demokráciává átalakuló Egyiptom, de meg kell nézni, az USA diplomáciai ereje egyre gyengül. Izrael viszonya megromlóban van Egyiptommal és Törökországgal is (azok egyre inkább Irán pártiak). Szóval a térségben a cionista (értsd amerikai-izraeli / NATO-izraeli) hegemónia látványosan kezd visszaszorulni és nem képesek eluralkodni a helyzeten, nem képesek megőrizni azt a status quo-t, amelyben övéké a vezető szerep.
    Afganisztánt, Irakot leigázták (Iránnal ezt már nem fogják tudni megtenni, valószínűleg). Szaúd-Arábia csak az olaja miatt jelentős még néhány évtizedig (na persze majd kiderül), de úgy tűnik változások indultak el.
    Én annak örülnék személy szerint, ha méltányosan, igazságosan, diplomáciailag (azaz háború nélkül) lehetne rendezni a helyzeteket. De ehhez következetességre és nemzetközi közvetítésre volna szükség.
    Az USA ebben egyre gyengébb, de azért próbálkozik, diplomáciával, ha nem is következetesen.

    “Ne kezdj el olyasmit cáfolni, és/ vagy olyasmit körülírni, amiről nem is volt szó.”

    Néhány dolgot én hoztam szóba. Elnézést kérek, ha úgy látszódott, hogy azt cáfolnám, amit írtál. Voltak ilyen részek, de fel lehet sorolni, hogy miben nem értünk egyet, talán olyan szempontok is vannak, amelyekben egyet érthetünk.

    “Valótlanságot ne írj”

    Rendben, te sem. :)

    “Ne kezdj el túl messzemenő következtetéseket levonni, főleg, hogy a kiindulási alap eleve téves, vagy nem elég jól ismert. Ezt tetted, amikor pl. elkezdtél arról írni, mi lenne, ha Izraelt kicsinálnák az arabok nemzetközileg, az atomprogramja miatt….Ilyesmi nem fog megtörténni, több okból sem”

    Pedig ezen fáradoznak, éppen az idén tervezik aláíratni Izraellel a Nezetközi Atomsorompó Egyezményt, amelynek nyomán nemzetközi ellenőrök érkezhetnek majd Izraelbe, ahogy Iránban is jelen vannak és Obama, vagy a következő amerikai elnök akár hozzá is láthat (következetesen) annak az ígéretének a tettekre váltásához, mely szerint: “nem tűrnek meg atomfegyvert a Közel-kelten.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Ha kitör a harmadik világháború, akkor annak győztesei nem lesznek, csak vesztesei.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Már nem terrorszervezet a Népi Mudzsahedín 2012. szeptember 24. hétfő | AN

Tankerrel ütközött a hadihajó 2012. augusztus 13. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos