Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hetvenhét év után látta viszont gyermekét 2012. január 4. szerda 7:04 | AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hetvenhét év után látta viszont gyermekét

San Clemente, Kalifornia – Minka Disbrow élete száz évének java részében megpróbált annak a kislánynak a nyomára bukkanni, aki nemi erőszak következtében fogant, s akit ezért még tinédzserkorában örökbe adott. Sok időbe tellett, de eljött a nap: újra látta Betty Jane-t.

Az erőszakra 1928-ban került sor; három férfi követte el Minka Disbrow-n és egy barátnőjén. Ahogyan teltek a hónapok, Minka teste kezdett megváltozni. Eleinte nem is tudta, mi történik vele; mikor rájöttek, már késő volt. Anyja és mostohaapja egy megesett lányoknak fenntartott lutheránus otthonba küldték, ahol 17 évesen életet adott egy szőke babának. Betty Jane-nek nevezte el.

Holland bevándorló szülei hallani sem akartak arról, hogy hazavigye dél-dakotai farmjukra. Egy lelkipásztor és a felesége hajlandónak mutatkozott arra, hogy a gyermeket örökbe fogadja. Noha a leányanya jogilag lemondott a gyermekről, érzelmileg soha nem tudott lemondani róla, a babáról készült első és utolsó képet mindvégig megőrizte.

Minka Disbrow egyhangú életet élt; tanulmányai mellett a farm tejgazdaságában dolgozott. Nem tudta az örökbe fogadók nevét, és levelek tucatjaival ostromolta az örökbefogadást intéző ügynökséget, ahonnan azonban azt a választ kapta, hogy a vezetőségben végbement személycserék miatt már nem tudnak felvilágosítást adni Betty Jane-ről.

Disbrow férjhez ment egy gyümölcskereskedőhöz, aki a háborúban pilóta lett, később mérnökké képezték; két gyermekük született. Több helyen laktak az országban, míg végül megtelepedtek a kaliforniai San Clementében. Disbrow minden évben megünnepelte Betty Jane születésnapját, május huszonkettedikét. De soha nem hitte, hogy valaha viszontlátja.

2006-ban Alabamából keresték telefonon a 94 éves hölgyet, és néhány kérdést tettek fel a személyi adataival kapcsolatban, majd megkérdezték, akar-e beszélni Betty Jane-nel.

Az örökbefogadók – egy norvég lelkész és a neje – Ruth Lee-nek nevezték el; férjhez ment egy alabamai tanárhoz, Mark Lee-hez, akiből később űrhajós lett, és négy űrutazás alkalmával 517-szer kerülte meg a Földet. Hat gyermeke született. Majdnem húsz évet dolgozott a Walmartban. Mindvégig tudta, hogy örökbe fogadott gyerek, de csak idős korában kezdte keresni biológiai szüleit. Arról, hogy nemi erőszakban fogant, természetesen nem tájékoztatták.

Lee szívproblémákkal küszködött, és az orvosainak tudniuk kellett, volt-e szívbajos a felmenők között. Az asszony azonban semmit sem tudott a felmenőkről; egyik gyermeke, Brian kezdett nyomozni, aki kemény munka árán tárta fel a régmúltat.

Ruth Lee és Brian egy hónappal később Kaliforniába repültek, hogy meglátogassák Minka Disbrow-t. Számos megdöbbentő felfedezést tettek, így azt, mennyire hasonló az ízlésük az öltözködésben. „Olyan volt, mintha soha nem is váltunk volna el”, mondta Minka. „Mintha az egész életünkben egy család lettünk volna.”

Azóta több találkozásra került sor, sőt, Minka magas kora ellenére nagy utakra vállalkozott: meglátogatta wisconsini és texasi unokáit és dédunokáit. Tavasszal Alabamában ünneplik meg a századik születésnapját.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +10 ( 10 szavazatból)
Hetvenhét év után látta viszont gyermekét, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Aranyos történet.
    Sok ilyet kérünk – ha lehet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Es ha nem lett volna keso akko a babat megoltek volna ! A nemi eroszak szornyu dolog, a kovetkezmenye a nem kivant terhesseg, de az abortusz sok no szerint meg annal is szornyubb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Örökbefogadást tervezett Amy Winehouse 2011. augusztus 2. kedd | AN

A Strauss-Kahn-ügy fejleményei 2011. május 16. hétfő | AN

Vallásháború kezdődött az iskolákban 2011. április 23. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos