Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Strauss-Kahn-ügy fejleményei 2011. május 16. hétfő 5:48 | AN Forrás: MTI, Libération

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Strauss-Kahn-ügy fejleményei

New York – Mint arról már beszámoltunk, szombaton őrizetbe vették Dominique Strauss-Kahnt, az IMF első emberét. A hírek szerint azóta a New York-i Sofitel szálloda szobalánya, aki nemi erőszak kísérletével vádolta meg Dominique Strauss-Kahnt, vasárnap a rendőrségen a támadójaként azonosította a Nemzetközi Valutaalap francia vezérigazgatóját.

A szállodai alkalmazott egy több személyből álló sorban ismerte fel Dominique Strauss-Kahnt. A 62 éves közgazdászprofesszort, akit a New York-i rendőrség előző nap az Air France Párizsba induló repülőgépéről szállított le, az ügyvédei szerint ártatlannak vallja magát. A rendőrség korábbi közlése szerint az IMF vezérigazgatója az előállítása során nem tanúsított ellenállást, de nem volt hajlandó vallomást tenni.

A rendőrség szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolja az IMF vezetőjét. Strauss-Kahnt bűnössége esetén az első két vádpont mindegyikéért külön-külön 15-től 20 évig, a harmadikért pedig 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A valutaalap vezetőjét nem illeti meg diplomáciai mentesség.

Dominique Strauss-Kahn hétfőn jelenik meg először a bíróság előtt, amikor a vele szemben emelt vádakban az előzetes bejelentés szerint ártatlannak fogja vallani magát. A bíró ekkor dönt arról is, hogy mekkora óvadék ellenében védekezhet szabadlábon.

Ügyvédei „lendületes” védekezést ígértek az ellene felhozott vádak ellen. Elmondásuk szerint az IMF-vezér úgy döntött: önként vállalja, hogy testét a szállodai incidens közben elszenvedett esetleges sérülések után kutatva vizsgálatnak vessék alá. Az IMF vezérigazgatóját vasárnap éjjel megbilincselve szállították el a harlemi rendőrségről, hogy elvégezzék testén a bűnügyi orvosszakértői vizsgálatot.

Az IMF-ben az ügy miatt a szervezet második emberét, John Lipskyt nevezték ki ideiglenes ügyvezető vezérigazgatóvá, s a valutaalap háza táján elterjedt, hogy Strauss-Kahn az ellene felhozott vádak súlya miatt hamarosan lemond. Az előzetes várakozásokkal ellentétben azonban elmaradt a kormányzótanács vasárnapra meghirdetett nem hivatalos ülése, amit a jelenlegi elképzelés szerin hétfőn tartanak majd meg.

A valutaalapnál kialakult hatalmi vákuummal párhuzamosan a botrányos bűnügy megkérdőjelezte Strauss-Kahn alkalmasságát arra is, hogy szocilasita jeöltként indulhasson a jövő áprilisi franciaországi elnökválasztáson, amelyet a közvélemény-kutatások múlt heti állása szerint fölényesen megnyerhetett volna a hivatalban lévő Nicolas Sarkozyvel szemben.

Strauss-Kahn 2008-ban egyszer már kénytelen volt bocsánatot kérni, amiért az IMF-ben viszonyt folytatott egy magyar beosztottjával. Az akkori botrány után azonban a vezérigazgató megtarthatta állását, mert a kapcsolat a közgazdásznő beleegyezésével történt. Noha azóta az IMF-nél a francia vezér újabb nőügyeiről terjedtek el pletykák, felesége, a vele Washingtonban együtt élő Anne Sinclair újságírónő közleményt adott ki, amely szerint „egy másodpercig sem hitte el” a férje ellen felhozott vádakat.

A hétfő reggeli francia sajtó rendkívül nagy terjedelemben foglalkozik az üggyel, és még egy miniszter is úgy nyilatkozott, hogy „nem lehet kizárni a provokáció lehetőségét sem”. Az újságírók ugyanakkor felelmlegetik Strauss-Kahn korábbi nőügyeit is, amelyek közül egy – bár enyhébb formában – hasonlít a New York-i esetre. Akkor egy fiatal írónővel erőszakosokodott, aki interjút kért tőle, s akivel kettesben voltak egy lakásban. Az esetet nem követte feljelentés.

Az IMF-vezér egyik ügyvédje az a Benjamin Brafman, aki Michael Jacksont védte annak gyermekmolesztálási ügyében, de több más bajba jutott hírességet is az ügyfelei között tudhat.

A New York-i helyszínelők a szállodában DNS-mintákat vettek. Az IMF-vezért nemi erőszakkal vádoló 32 éves szobalány könnyebb sérüléseit szombaton ellátták a Roosevelt kórházban. A nő nevét nem hozták nyilvánosságra. A Times square-i luxusszálloda vezetői szerint a nő három éve áll a Sofitel alkalmazásában, és mind a munkájával, mind pedig a magatartásával elégedettek, azt „tökéletesen kielégítőnek” tartják.

Az IMF-vezér letartóztatása nyomán az euró árfolyama a távol-keleti tőzsdéken a dollárral szemben hat-, a jennel szemben pedig négyheti mélypontra zuhant.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Le Grand Bazar

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. “a botrányos bűnügy megkérdőjelezte Strauss-Kahn alkalmasságát arra is, hogy szocilasita jeöltként indulhasson a jövő áprilisi franciaországi elnökválasztáson, amelyet a közvélemény-kutatások múlt heti állása szerint fölényesen megnyerhetett volna a hivatalban lévő Nicolas Sarkozyvel szemben.”
    Nekem is gyanús, hogy milyen kapóra jött most ez a botrány Sarkozynek. Persze még képlékeny az egész ügy, még az is kiderülhet, hogy a pasi csak simán nem bírt magával.
    Mennyire dögös az a szobalány? Nem találok róla képet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Ha igaz, szégyenletes…
    Na és Berlusconi???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Hát francia elnök már nem lesz. Ellenben nőttek az esélyei, hogy olasz elnök legyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Amikor ilyen ügyekről hallok mindíg az nézem mennyire életszerü amit
    előadnak.Gondolom a szobalány nem többórás gondolkodás után tette a
    följelentést és a rendörök sem több órás késéssel kezdték az intézkedést
    Azt sem tudom elhinni,hogy a gép indulása előtt egy órával akar kikezdeni
    a szobalánnyal,mert gondolom a gépet nem akarta lekésni,furcsa hogy a
    repülőgépen fogták el,ezzel a szökés látszatát akrják kelteni.
    Lényeg egy esélyes indulóval kevesebb vesz részt majd a választáson.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  6. az imént olvastam,hogy a szobacica által megjelölt időben a lányával ebédelt…szép kis koholt vád,a magyar parlamentben már a kormánypárt szellemeskedett a témában

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán új barátai: az orosz demokrácia 2014. február 20. csütörtök | AN

Újabb hiteleket fel vesz fel a magyar állam 2013. december 15. vasárnap

Matolcsy él, butít, és nyomorba dönt 2013. december 5. csütörtök

Ha Orbánon múlik, sosem lesz magyar euró 2013. november 22. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos