Ronai and Ronai
AMERIKAI

Chávez bezáratja a miami konzulátust 2012. január 15. vasárnap 17:41 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Chávez bezáratja a miami konzulátust

Washington/Caracas – Hugo Chávez venezuelai államfő döntése értelmében bezár az ország miami konzulátusa. A lépés válasz arra az amerikai intézkedésre, amellyel nemkívánatosnak minősítettek egy venezuelai diplomatát.

A jelek szerint még nem jött el az ideje annak, hogy az Egyesült Államokkal évek óta élesen szemben politizáló Venezuela változtasson eddigi irányvonalán. Hugo Chávez elnök nem sokkal iráni kollégája, Mahmúd Ahmedinedzsád caracasi látogatása után jelentette be a törvényhozásban tartott kilenc órás beszédében: „Be fogjuk zárni. Oké. Nem lesz Miamiban konzulátus.”

Az ügy előzménye: persona non gratának nyilvánították és az Egyesült Államok késedelem nélküli elhagyására kérték fel Livia Acosta Noguerát, Venezuela miami főkonzulját, miután az FBI nyomozása feltárta, hogy a diplomatanő az amerikai kormány ellen végrehajtandó cybertámadás szükségességéről beszélt még korábban, amikor a mexikóvárosi venezuelai nagykövetségen dolgozott. A nyomozás részleteit a spanyol nyelven sugárzó Univision ismertette.

Livia Acosta Noguera

A dokumentumok tartalmaztak számos rögzített beszélgetést Noguera és kollégái között, és kiderült az is, hogy az összeesküvésben kubai és iráni diplomaták is részt vettek. Az Univision szerint Noguera emellett információkat gyűjtött amerikai atomerőművek szervereiről, így nem lehet kizárni, hogy ezeket szerették volna meghackelni.

A tizenhárom éve hatalmon lévő Chávez szerint semmiféle bizonyíték nincs minderre, az egészet csak kitalálta az Egyesült Államok, amely így kíván országára nyomást gyakorolni. A konzulátust egyelőre átmeneti jelleggel, „adminisztratíve” zárják be, mert az ügyet még tanulmányozni kell.

Mark Toner, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője szerint annak eldöntése, hogy miként működteti a konzulátusokat, és milyen konzuli szolgáltatásokat biztosít saját állampolgárainak, teljes mértékben a venezuelai kormány belügye.

A miami konzulátus, amely Floridát, Georgiát és a két Karolinát is kiszolgálja, a legnagyobb venezuelai misszió az Egyesült Államok területén, ahol 2000-ben még csak 92 ezer, tavaly viszont már 215 ezer venezuelai élt – zömében olyanok, akik a számukra elviselhetetlen Chávez-rezsim elől menekültek el. A Venezuelai Száműzöttek Szervezete szerint az emigránsok zöme, 160 ezer fő, Floridában él.

Elio Aponte emigráns vezető szerint a konzulátus bezárása főként azt a célt szolgálja, hogy ez a 160 ezer fő ne vehessen részt az októberben esedékes elnökválasztáson. A legutolsó, 2006-ban rendezett ilyen eseményen 15 ezer 800 venezuelai szavazott le valamelyik amerikai misszión, háromnegyedük Miamiban.

Maria Corina Machado, Chávez ellenfele az októberi választáson

Az októberi választáson dől el, újabb hat évet tölthet-e az olajban gazdag dél-amerikai ország élén az 57 éves Chávez, akinek támogatottsága a felmérések szerint ma is meghaladja az ötven százalékot, annak ellenére, hogy az erőszakos bűncselekmények miatt a nagyvárosok életveszélyessé váltak, az infláció pedig majdnem 28 százalékos. Az elnök nem volt hajlandó vitára kiállni a legnépszerűbb ellenjelölttel, Maria Corina Machadóval, aki az államosítások miatt rablónak és tolvajnak nevezte.

Az Egyesült Államok és Venezuela között papíron még nagyköveti szinten is léteznek diplomáciai kapcsolatok, a caracasi amerikai nagykövetségen azonban 2010 júliusa óta nincs személyzet. Chávez nem volt hajlandó az akkor akkreditált nagykövet személyének elfogadására, mert azzal vádolta, hogy tiszteletlen megjegyzéseket tett a venezuelai kormányra. Ennek következtében Washington azonnali hatállyal törölte a venezuelai nagykövet vízumát.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Chávez bezáratja a miami konzulátust, 4.8 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Egy idióta .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Van hasonmása Magyarországon is. Orbán a neve!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. Nem tudom miert gyart az USA annyi pilota nelkuli repulot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Hugo Chávez marad 2012. október 9. kedd | AN

New Orleansben szavaznak a floridai venézek 2012. október 2. kedd | AN

Chávez helyébe senki nem léphet 2012. szeptember 15. szombat | AN

Azért vannak a jó barátok 2012. július 12. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos