Ronai and Ronai
AMERIKAI

New York Times: Megfosztják hatalmától az MNB-t 2011. december 17. szombat 21:12 | RR Forrás: New York Times

  • Hozzászólások(42)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
New York Times: Megfosztják hatalmától az MNB-t

Budapest – Orbán Viktor miniszterelnök kormánya olyan törvényjavaslattal állt elő, amely megkérdőjelezi az ország központi jegybankjának függetlenségét, jelentette ki az intézmény vezetője. A javaslat része annak a politikának, amely bírálói szerint az ország nem egy intézményét aláásva egy kézben kíván minden hatalmat összpontosítani, írja a New York Times.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a magyar Index.hu honlapnak adott interjúban azt állította, a pénzügypolitikai döntéseket hozó, politikai alapon kijelölt emberek számának növelése az intézmény „majdnem teljes átvételét” jelenti.

„Az új törvény veszedelmesen közel kerül ahhoz, hogy végleg eltörölje a központi jegybank függetlenségét”, mondta Simor úr a honlapnak.

Egy másik javaslat összeolvasztaná a jegybankot az ország pénzügyfelügyeletével, amely de facto Simor úr elmozdítását jelentené, amennyiben az új testület saját elnököt kap.

Orbán úr csütörtöki budapesti sajtókonferenciáján riporterekkel közölte, hogy a jegybank és a pénzügyfelügyelet összeházasítása „csak opció”, ami felhatalmazná a kormányt a szükséges lépések megtételére, valójában azonban nem jelenti a folyamat kezdetét. Orbán úr és Simor úr több alkalommal vitatkoztak már banki döntések miatt, miután Orbán úr gyorsabb gazdaságélénkülést eredményező politikát szorgalmaz.

Magyarországot a bóvli, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta a múlt hónapban a Moody’s Investors Service. Orbán úr tárgyalásokat folytat az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, hogy megkapja támogatásukat a befektetői bizalom visszaszerzéséhez, így az ország képes legyen visszafizetni adósságait.

Orbán úr, aki korábban is volt már kormányfő, 2010-ben tért vissza a hatalomba impozáns többséggel, amely lehetővé tette számára a január elsején életbe lépő új alkotmány elfogadását, valamint az ország igazságszolgáltatásában, valamint a médiafelügyeleti szervben véghezvitt fontos változtatások keresztülvitelét. A folyamat során egyre erősebb a vele szembeni nemzetközi kritika.

Orbán úr a nyugdíjalapok egy részét is államosította, és jelentős büntetőadókat rótt ki a kereskedelmi, energetikai, telekommunikációs és pénzügyi szektorokra. A kormány előírása értelmében a bankoknak le kell nyelniük a veszteségeket, hogy hozzájáruljanak azon magyar fogyasztók tehermentesítéséhez, akik svájci frankban és euróban vettek fel kölcsönt, melynek visszafizetése a helyi pénz, a forint említett valutákkal szembeni erős romlása miatt súlyos teherré vált.

A kormány csütörtökön jelentette be: megállapodott a bankokkal a törlesztési terhek átvállalásáról, valamint arról, hogy veszteségeik egy részét a büntetőadóból leírhatják.

„Ha megnézzük az egész elmúlt hat hónapot, azt hiszem, most már látjuk, hogy a kormánynak világos stratégiája volt, amivel először sújtották a bankokat, majd párbeszédre kérték őket”, mondta Barcza György, a K&H Bank vezető közgazdásza. Szerinte míg a bankok elszenvedik a veszteségeket, annak nincs jele, hogy ennek eredményeként ki akarnának vonulni Magyarországról.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke nyilatkozata a változások elleni írott tiltakozások számát szaporítja. A szerdán kiadott és Draghi úr által aláírt jogi véleményben a bank felrója, hogy a magyar kormány nem konzultált vele a jegybankját érintő változásokról, holott ez kötelessége, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy veszélybe került a magyar központi bank politikai befolyásokkal szembeni függetlensége.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (26 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +30 ( 32 szavazatból)
New York Times: Megfosztják hatalmától az MNB-t, 4.8 out of 5 based on 26 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(42)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

42 Reader’s Comments

  1. Ez bizony elég mérsékelt, de kritikus megnyilvánulás. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (22 szavazatból)
  2. Megint az lesz a válasz, hogy az ellenzék “piszkos munkája” van a háttérben! Addig még nem jutottak el, hogy tükörbe nézzenek, vagy magukba szálljanak! Az nem számít, hogy közben lehazudják az égről a csillagot is!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (31 szavazatból)
  3. engedély nélküli kordon/rendbontással lehet csak átrendezni a jelenlegi helyzetet a diktatúrából a demokráciába.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (32 szavazatból)
  4. Ha államcsőd lesz, akkor elkergetik Orbánt?
    Lehet, hogy a sok otthon ülő ebben reménykedik…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (28 szavazatból)
  5. -Ez a hír hány emberhez jut el és abból mennyien értik mit jelent?!
    Éljenzik a jobbikot, -pusztuljanak a bankok! – vagy azt mondják, hogy nem érdekli őket a politika mert belefáradtak abba, hogy egyre rosszabb minden!
    -Hogy lehet megértetni velük, hogy mit tesznek?
    A megnyomorítójuk szekerét tolják, megy az ország a szakadék felé és ha oda kerül a sor átülnek a jobbik szekerére, hogy nagyobb legyen a pusztulás!
    Majd ha mindent összeborítanak a mérhetetlen butaságukkal, ez, vagy egy másik orbán előjön, hogy ezt a kommunisták és a zsidók tették és minden kezdődik elölről?
    -Nem értem miért a birkák vannak az akolban….?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (39 szavazatból)
  6. Ezt tudtuk!
    Megoldásra javaslat???
    Az lesz az igazi információ!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  7. Tényleg nagyon udvariasan írja körül azt a maffiózó módszert, hogy előbb a lófejet teszik az ágyba – aztán tesznek egy “visszautasíthatatlan ajánlatot”Bár nem írja le a “befektetésre nem ajánlott” szöveget, de minden befektető elmélázhat azon, hogy ha a nála sokszorosan nagyobb tőkeerővel rendelkező bankokat így zsarolgathatják: hogyan bánnának vele? Aztán keres egy kevésbé macerás országot a pénzének.
    Orbánék EGY mutatóval nagyon nem dicsekednek: a “hitelképességivel” Nem véletlenül kellett az IMF-hez visszasündörögniük! Ez nem az a “zsarolási potenciál” amihez Orbán itthon már hozzászokott – és ami még rosszabb, amihez másokat is hozzászoktatott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (27 szavazatból)
  8. Érdekes, mennyire nem látják a teljes képet.
    Az a benyomásom, mintha valaki azt mondaná, hogy az ég helyenként most nem olyan kék, az ablakon mintha valami kissé szilárdabb pára jelenne meg és egy-egy szokatlan akusztikus jelenség is van — ahelyett, hogy kitört a vihar, szakad az eső és dörög az ég.
    Egyszerűen nem értem, hogyhogy nem képesek összerakni a képet:
    Itt egy hataloméhes pszichopata immár a látszatra sem ügyelve a teljhatalom megszerzésére tör, és gazdasági program helyett ez az, amin nyolc éve a nap minden perpcében megfeszítetten dolgozik.
    Ha ezt végre egy lap kerek perec kimondaná, világos lenne, mi a teendő az ilyen országgal: karanténba vele, mert büdös és fertőző.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (36 szavazatból)
  9. Or bán mindenkinek a tökére lépett , most arra várunk hogy másodjára is megtegye és így tovább a végtelenségig?
    Vagy végre megleckéztetik a zemberek diktátort?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (26 szavazatból)
  10. Én nem Európát és egyáltalán más országokat hibáztatok a mi antidemokratikus kormányunk létezéséért. Elsősorban a mi társadalmunk közel hárommillió szavazóját állítom pellengérre, akik közül még, most is sok a “tettestárs”. A kormányzó párt hatalomba helyezésének semmi köze külföldnek. Ők teszik a dolgukat, de azt már ne kívánjuk el tőlük, hogy tegyenek rendet a szavazók fejében. Még mindég kevesen vagyunk egy – egy tiltakozáson, tüntetésen. Elsősorban azoknak kéne az utcára menni, akik rájöttek, hogy rossz helyre tették az X -et. Fel kell venni a “takarító eszközöket” és “tisztára seperni” az országot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (34 szavazatból)
  11. tibi65
    Nem csak a tökére lépett, még hanyatt is lökte! Sajnos a “nemzetközi kritika” szart sem ér. Helyettünk nem fog lépni senki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  12. Nagyon nagy igazság, hogy az emberek fejében kellene rendet tenni. Az sem utolsó dolog, hogy nincs egy párt aki szembe merne szállni ezzel a gnómmal! Sajnos az LMP és a Jobbik is csak a hatalomra törekszik( kihagytam az MSZP)
    annyi eszük sincs, hogy ilyenkor kellene nekik összefogniuk. Ez egy qva nagy hibája ennek a magyar népnek összefogásból elégtele :-((( De viszont a birka türelmünkről híresek vagyunk ez is valami !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (20 szavazatból)
  13. Javít: elégtelen

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  14. Orbán úr……..

    na de kérem,………

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  15. Volna egy komoly kérdésem. Évek óta meg vagyok győződve arról, hogy Orbán király akar lenni. És ha abbahagytátok a nevetést, akkor egy kicsit gondoljatok bele. Mi a jogi akadálya annak, hogy ez -mondjuk 2 év alatt- megtörténjen? A parlamenti ellenzék egy fabatkát sem ér, demonstrálni ez ellen senki nem fog, max. 5-6 ember. Az egyetlen akadályt a Jobbik jelentené, akik 2 év alatt át tudják venni a hatalmat a Fidesztől. Persze nem demokratikus módon, de szerintem ez a variáció meg sem fordult a fejükben.
    Úgy láttam, hogy a hozzászólók között van 1-2 ember, aki ért a joghoz. Megköszönném, ha valamelyikük megmagyarázná nekem, hogy Orbán egy pár éven belül mért nem lehetne király?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  16. katya
    2011. december 18. vasárnap
    12:48
    Rémálom!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  17. Egy kis kiigazítás az előző hozzászólásomhoz: ,, a parlamenti ellenzék egy fabatkát sem ér”. Itt az LMP-re és az MSZP-re gondoltam. Az előbbi ,,Alíz csodaországban”, az utóbbi meg mintha ki lett volna mosva hypoban vagy tízszer. A DK-nak szurkolok, de ők nem tartoznak a parlamenti ellenzékhez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  18. “ők nem tartoznak a parlamenti ellenzékhez.”
    2014-re alighanem a legerősebb demokratikus ellenzék lesz, ha nem előbb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  19. a fidesz demokráciáról beszél, de a legmocskosabb diktatúrát építi ki. Orbán egy pszihopata, és a Lázár féle droidok nem mondanak ellent főnökünknek mert ők még Orbánnál is sötétebbek, ami legyünk őszinték, azért teljesítmény.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  20. Gets! Ez nem is képezi vita tárgyát, és annak idején már reggel 8-kor ott leszek, hogy rájuk szavazzak. Én a jelenlegi jogi viszonyokról beszélek, és még egyszer: a kérdésem halál komoly volt és továbbra is várom rá a választ.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  21. katya
    2011. december 18. vasárnap
    13:05
    A jogászok délután jönnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  22. Szerintem ennek semmi akadalya. Nem vagyok jogasz, de ehhez nem kell annak lenni. Ez nem jogallam, tehat következésképpen Orban mar Januar elsején kiraly lehet, de ugy tünik mas programja van, megy a Nemzeti Galériaba 2-an. Ehhez csak vastagbör kell, de ebböl nincs hiany. No meg kincstar is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  23. Sajnos MO népe a képviseleti demokráciára is éretlen, hol van még a részvételi demokráciától.
    Ezt a skandináv országok és Svájc már elég jól próbálgatja, de a globalizációval még ők sem számoltak eléggé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  24. Miaszösz! Valahogy én is így látom a dolgot.Ha esetleg lenne bármi jogi akadálya, azt egy hét alatt kiküszöbölnék. (És bevezetnék a dakota törvénykezést….)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  25. Katya, a baj csak az, hogy a kincstar kulcsa az IMF-nél van. Hajra IMF!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  26. A királyság bevezetése nem jogi ügy, hanem politikai.
    De aki egyeduralkodó akar lenni, az ma már választhat más államformát is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  27. http://nol.hu/belfold/orban___a_nepnek_joga_van_elkergetni_a_kormanyt__

    Élni kellene már ezzel a jogunkkal!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  28. Ego 2011. december 17. szombat 22:56
    Egyrészt onnan másképp látják az egészet (azaz mi egy alig látható kis maszat vagyunk) másrészt még így is meg tudják különböztetni az eszement kormányt az országtól és a népétől. Elvégre része vagyunk a NATO-nak is, és nem érdekük, hogy megint visszataszítsanak Putyin kebelére. Le kell számolni azzal az illúzióval, hogy helyettünk majd megoldják a problémát. Van nélkülünk is elég bajunk. Csak akkor fognak lépni, ha a saját érdekeiket veszélyben látják (pl TÉNYLEG a feléledő Szovjetunió felé tapogatóznak – mert eddig csak fenyegetőztek vele)
    ….
    katya 2011. december 18. vasárnap 12:48
    Csak egyben tévedsz: január 1. után kb 2 nap alatt királyság lehetünk. Tehát nem kellenek hozzá “évek” Az ország nevéből már kihagyták a köztársaságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  29. Egyébként máshol már írtam, hogy nagyon faramuci helyzetnek érzem, hogy a jobboldal elmúlt években hajtogatott MINDEN szlogenjét kénytelenek vagyunk visszhangozni: kezdve a “háborús romok”-tól a “rosszabb, mint atatárjárás”-on át egészen az “elszámoltatás” jogos igényének hangoztatásáig. Akkor most megteszem az utolsó lépést is, és demokratához nagyon nem illő módon lemegyek kutyába (azaz rasszistába)
    Nagyon nehéz ugyanis ez a “Carpa diem” féle kormányzást, a csak a mának élő, egy lépést sem előre látó ad-hoc ötletelést, és a rendelkezésre álló összes forrást a rövid tálú túlélés érdekében feláldozó mentalitást elszakítani Orbán rasszától. Ezeket hívja összefoglaló néven a köznyelv “cigánytempónak”
    Amit legtömörebben Négymadár tudott megfogalmazni:
    http://negymadar.blog.hu/2010/11/23/megelhetesi_bunozes_5

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  30. Kekec, azt nem tudom, hogy hogyan kell értelmezni Orban rasszat, de maximum addig lehet elmenni, hogy ez a tudat, hogy esetleg egy bizonyos kisebbséghez tartozik, no meg csaladjanak a szocialis helyzete kisebbségi komplexust alakitott ki benne, vagy ilyen mar volt is csaladban. Sok diktator indul alulrol, azt hiszem, hogy Kadhafi kecskepasztor volt, vagy valami ilyesmi. Berlusconi is alulrol indult, mint Hitler. Szerintem nincs összefüggés a «rasszal».

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  31. Nade!
    A legeslegnagyobb ellenzéki kormányváltó párt, már naponta nyilatkozza dörgedelmesen:
    Kedves Ország Veszejtő!
    Ez már igazán aggályos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  32. Kedves Mario Draghi Úr,
    ….mi a cikkének a címe, melyet akkor írt, mikor az Orbán kormány 3 000 milliárd Ft. magánvagyont lopott el 3 millió kisembertől?
    Hol is olvashatom ezt a cikket?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  33. Kedves Gonoszka, szerencsétlen Mario Draghi ur November elseje ota az EKB elnöke. Addig Jean Claud Trichet volt. Tudom, hogy hiaba mondanam, hogy nem Trichet ur feladata a magyar nyugdijak védelme, hanem az inflacio elkerülése és a gazdasagi fejlesztés Europaban, amit Fellegi ur hivatott (volt) kis hazankban elvégezni. És a leendö nyugdijjasok, akik raadasul 3 millioan voltak, miért nem alkalmaztak a sok lud disznot gyöz szabalyt? Ugyhogy nem is mondom…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  34. miaszösz, ne becsüld le a permanens izélgetés hatását ! ::))
    Tökéletesen igazad van a 3 millió leendők tekintetében
    Most csak arra gondolok, ha megtehetem, hogy elveszek valamit és nem basznak a kezemre, akkor miért ne tenném meg?
    Úgy tűnik lassan, hogy igazat kell adni Orbánnak. Debreczeni a legutóbbi könyvében írt az Orbán család viselt dolgairól. Na és ? Már miért ne csinálta volna?
    Persze, olvashatsz egy másik könyvet is, Karsai Elek dr. “Ítél a nép” c. kis munkáját. Olvasva el lehet gondolkozni, hogy a népítélet jogos-e ?
    Ugye a jog és igazság viszonyáról már sokan írtak, nekem E. Kant tetszik a legjobban. Tömör, világos, érthető. :))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  35. kekec, köszönöm, nagyon meghitt a kép. Ez volt a mult és ez a jelen.

    http://www.miniszterelnok.hu/csalad/

    VENI, VIDI ,VIKI!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  36. http://www.youtube.com/watch?v=-4-IzpcFhbU

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  37. ORBÁN-VICCEK
    Bemegy Orbán Viktor a jóshoz.
    -Mit látsz a jövőmben ?
    -Pompás ünnepséget,milliók fognak ünnepelni.
    -Csak nem Királlyá választanak ?
    -Hááát…
    -Császárrá koronáznak ?
    -Hááát,ha jól látom,ez inkább Halotti tornak néz ki.

    Helikopteren utazik Lázár és Orbán.
    Egy város felett el repülve nagy tömeget
    vesznek észre,megszólal Lázár:
    - Tudod Viktor,ha én most kidobnék
    egy mázsa kenyeret,ezek a kezemet is
    megcsókolnák !
    Megszólal Orbán:ha én kidobnék egy millióFt-t,
    nekem a lábam is megcsókolnák !
    Hátraszól a pilóta:
    -Ha meg Én magukat dobnám ki,
    nekem a seggem is kinyalnák !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  38. OKI
    2011. december 18. vasárnap
    20:03

    A Te linked viszi a pálmát!
    Nagyon jó!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  39. OKI!
    Üdvözöllek!

    Átadhatom másoknak is?

    A 10-es skálán,10 +!

    További szép estét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  40. miaszösz 2011. december 18. vasárnap 13:20
    “Orban mar Januar elsején kiraly lehet, de ugy tünik mas programja van, megy a Nemzeti Galériaba 2-an.”
    .
    Csak szétnéz, mert még nem járt képtárban, de ha megtetszik neki a Budavári Palota, ott is marad. A Nemzeti Galéria kiürítését az idén nyáron úgyis tervbe vették, már folyamatban is van, de nem véletlen a negyedik nagy Munkácsy-kép átvitele sem az Országházból. A másik három hatalmas Munkácsy kép – a Krisztus- trilógia – már tavasz ott van. Majd lesz kivel és mivel villogni a pálinka-partikon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  41. Gyula Bognar, Jr.

    A Fidesz kormány egy koszos, rablóbanda bagázs a mini mussolini fenekébe bújva. Az MSZP, senkiháziak ebadta falkája. Az LMP, sem nem jön, sem nem megy. A Jobbik a naci fasizmus és rasszizmus megtestesítője. Mindent kirabolt már a Fidesz kormány, faképnél hagyta őket az IMF is, marad az MNB kirablása. Banánköztársaságok demokratikusabbak és jobban betartják a törvényeket mint a mostani Fidesztán bűnöző Simicska/Viktor bandája.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán talpa alatt ég a talaj 2012. január 7. szombat | AN

Piti zsarnoknak nevezi Orbánt a Financial Times 2012. január 6. péntek | Phillip Stevens / RR

Lesz még Magyar Köztársaság! 2012. január 1. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos