Ronai and Ronai
AMERIKAI

Támadásokra készül az iraki olajrendőrség 2011. december 14. szerda 15:21 | RR

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Támadásokra készül az iraki olajrendőrség

Washington/Bagdad – Megkezdte az olajlétesítmények körüli őrjáratait az iraki olajrendőrség, amely elsősorban az al-Kaida támadásaira számít. Várható, hogy az amerikai csapatkivonások befejeződésével egyre több terrorcselekményt kísérelnek meg, jelentette be az olajrendőrség parancsnoka.

A főbb energiakitermelőkkel aláírt megállapodásoknak köszönhetően hat év alatt a négyszeresére kell emelni az iraki olajkitermelést, ami annyit jelent, hogy 2017 végére el kell érniük Szaúd-Arábia szintjét.

Amerika két hét múlva már semmilyen támogatást nem ad a bagdadi kormánynak

Hámid Ibrahim vezérőrnagy, az iraki energetikai szektort védelmező egységek parancsnoka szerint az al-Kaida által Irak területén kitervelt támadások ötven százaléka irányul az olajszektor ellen. Egysége eddig több terrorcselekményt előzött meg, s arra számít, hogy az amerikaiak távozása után a felkelők nem csak az olajkitermelésre, de általában az ország infrastruktúrájára csapást próbálnak mérni.

Utoljára kedden késő este volt ilyen próbálkozás egy Bászra melletti olajvezeték ellen, ezt azonban a hatóságoknak nem sikerült megakadályozniuk. Ismeretlen elkövetők egyszerre három pokolgéppel robbantották fel a vezetéket.

Irak 2005 óta elvileg egyedül felel az olajszektora biztonságáért, az Egyesült Államok azonban az utolsó pillanatig légi megfigyeléssel és más módon is támogatja a szunnita felkelők és a síita milíciák elleni védekezést.

Olajlétesítmény Bászrában. Első számú célpont

Rendszeresek a szabotázsakciók északon, az Irakból Törökországba tartó olajvezeték ellen is, ezeket hol az al-Kaida követi el, hol a kivégzett diktátor, Szaddám Huszein betiltott Baath pártjának tagjai.

Az iraki olajrendőrségben jelenleg negyvenezer fő szolgál, akik egy része amerikai kiképzést kapott. Ibrahim vezérőrnagy szerint azonban az ország méreteihez képest nincsenek elegen, így a létszámot a későbbiekben növelni kell. Felszerelésre már nem lesz gondjuk: az amerikaiak tömegével hagynak Irakban hadfelszerelést, amit nem éri meg nekik elszállítani, így az olajrendőrség jól fel van fegyverkezve és Hummer terepjárók ezrei közül válogathat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. A partizánok (terroristák) módszerei sajnos nagyon hatékonyak tudnak lenni – nem elég a létszámbeli fölény.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  2. Ezt akarták, akik annyira követelték a kivonulást Irakból. Sokan vissza fogják ott sírni az amerikaiakat, mert évtizedekig anarchia lesz, vagy újabb diktatúra jön. Európának pedig fel kell készülni egy iraki menekültáradatra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Nem zörög a haraszt,ha nem lép rá a paraszt:P

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Ha a toobi rendor is igy tartja a pisztolyt amikor loni akar akkor Irak tenyleg nagy sz@$ban van

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán egykori testőrsége élet és halál ura 2013. november 28. csütörtök

Moszkva leveszi a kezét Asszadról? 2012. augusztus 23. csütörtök | AN

Szikheket gyilkoltak Wisconsinban 2012. augusztus 6. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos