Ronai and Ronai
AMERIKAI

Moszkva leveszi a kezét Asszadról? 2012. augusztus 23. csütörtök 19:31 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Moszkva leveszi a kezét Asszadról?
Damaszkusz/Moszkva – Szíriának kőolajra és üzemanyagra van szüksége, a Kreml azonban aligha vállalja fel Básár Asszad rendőrállama további támogatásának kockázatát – így foglalhatók össze a Vedomosztyi című orosz lap csütörtöki számában közölt értesülések és nyilatkozatok.
.
Kadri Dzsamíl szíriai miniszterelnök-helyettes augusztusban két alkalommal, legutóbb kedden tárgyalt Moszkvában. A szíriai kormány gazdasági ügyekért felelős tagja kormányközi hitelekről és hosszú távú olajszerződésekről folytatott megbeszéléseket. „A legfontosabb a blokád feloldása Szíria körül, a kőolaj- és az olajszármazékok importjának folytatása”, jelentette ki a politikus az Interfax orosz hírügynökségnek.
.
Szíriában a legnagyobb problémát a kőolajszármazékok hiánya okozza. Az országnak van bizonyos mennyiségű kőolaja, havonta akár 500 ezer tonnát tudna exportálni, a finomítói kapacitások szűkössége miatt azonban gázolajból hiány van. Oroszországra ebben számítanak, ám Damaszkusznak tartályhajókat kellene beszereznie a szállításhoz – mondta a Vedomosztyinak név nélkül nyilatkozva egy orosz kormányzati forrás, aki szerint „Oroszország kész segíteni a nemzetközi szankcióktól szenvedő közel-keleti országnak”.
.
„Saját kezdeményezésre Szíriába csak az megy, aki nem normális”, idézi ugyanakkor a Vedomosztyi az egyik nagy orosz cég képviselőjét.
.
Kadri Dzsamíl azt hangoztatta, hogy a közeli hetekben eldől a kérdés, ad-e hitelt Oroszország Szíriának. Az orosz külügyminisztérium nem kommentálta a szíriai miniszterelnök-helyettes kijelentését, a pénzügyminisztériumban pedig azt közölték, hogy erről a kérdésről még nem volt szó, s az államkasszában nincs erre elkülönített összeg.
.
Szíriában polgárháború folyik, így ésszerűtlen lenne kölcsönt adni Damaszkusznak vagy ottani beruházásban részt venni – véli Borisz Makarenko politológus. „Oroszország egyelőre hivatalosan támogatja a jelenlegi szíriai hatalmat, de valójában aligha fog bárki is segíteni Básár Asszadnak” tette hozzá.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Moszkva leveszi a kezét Asszadról?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Ha a vegyi és a biológiai artenált nem bolygatják, akkor még hetekig folyhat az értelmetlen öldöklés. :(((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Ilyenkor persze kell a nyugati beavatkozás ugye ? Miért nem a muszlim hittestvérektől kérnek segítséget ? A magyarokat sem segítette 56 ban senki.
    Egyiptomban a zsarnok távozása után kitörtek a zavargások és megerősődött az amógy is uralmon lévő iszlám.
    Most persze jó lenne a hitetlen kutyák segítsége….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Moszkva soha józan belátásból eddig önként sehonnan nem vonult ki, és kifejezetten csak a helyezet értékelése késztette Szíria elhagyására most is.
    Moszkvában pontosan tudják, hogy amint az USA fegyveres beavatkozása szóba kerül, onnan csak 100% os kudarccal távozhat.
    Annak idején Hruscsov is tudta, hogy mikor elég az USA provokálásából, és ez most sem történt másképpen.
    Az Orosz katonai stratégák rájöttek, hogy teljesen felesleges Szíriában vagy előtte a tengeren konfliktusba keveredni, – még egy USA – nál gyengébb ellenféllel is akár, – mert ezt az Oroszok sem anyagilag sem katonailag nem tudnák eredményesen befejezni.
    Ugyan ez a helyzet a Kínaiakkal, akik pont ezért igyekeznek egy nekik elfogadhatóbb helyen konfliktust előidézni. Kína elment a végsőkig érdekeinek védelmében, de a realitások őket is megállították.
    A vallásháború felszításában résztvevő – többnyire Irán által feltüzelt -külömböző elemek pedig pontosan olyan felelőtlenek mint aki feltüzelte őket.

    A szíriai helyzetben egyre érdekeltebbé váló környékbeli országok – olaj-gazdagok – valamint az EU. most kezdenek valós politikai és katonai dominanciát szerezni, vagy álhumánus alapon beavatkozni a fegyveres konfliktusokba.

    Az un. „iszlám forradalmat” Szíriára is átültetni kívánó fajgyűlölő és iszlámnáci törekvések minden bizonnyal meghiúsulnak, mert mind vallási alapjaikban, mind szervezettségükben, arra alkalmatlanok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orosz radar volt a szíriai gépen 2012. október 13. szombat | AN

Amerikai katonák érkeztek Jordániába 2012. október 11. csütörtök | AN

Törökország odavert Szíriának 2012. október 3. szerda | AN

Asszad adta ki a franciáknak Kadhafi számát 2012. október 1. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos