Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hazatért Manuel Noriega 2011. december 12. hétfő 11:30 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hazatért Manuel Noriega

Párizs/Panamaváros – Több mint két évtizeddel azután, hogy az Egyesült Államok lerohanta a közép-amerikai országot és megfosztotta hatalmától Manuel Antonio Noriega tábornokot, a kábítószer-csempészésért és pénzmosásért elítélt diktátor újra hazai földön lehet. Jövetelének nem nagyon örültek Panamában.

Minden szempontból megtestesítette a jellegzetes latin-amerikai diktátort

Nem várták virágcsokros rajongók Noriegát a panamavárosi Toucumen repülőtéren, ahová a spanyol Iberia légitársaság járata szállította Madrid érintésével Párizsból. Panama egykori erős embere utoljára a francia fővárosban, a Santé börtönben raboskodott. A reptérről helikopteren vitték az El Recaner börtönbe, miután még le kell töltenie azokat a büntetéseket, amelyeket hazájában, ellenzékiek legyilkoltatása miatt róttak ki rá. Valószínűtlen, hogy ezeket maradéktalanul ki tudja tölteni, mivel három húszéves büntetésről van szó, Noriega pedig már elmúlt 77 éves.

Teljhatalma idején azt hitte, bármit megtehet

A börtönben némi zavar támadt, mivel nem számítottak arra, hogy egy magatehetetlen, tolókocsiban ülő vénembert kapnak vissza. Felvételeket nem lehetett készíteni a volt tábornokról, miután letakarták egy kabáttal az arcát. Sokan azt állították, valójában nem is Noriega ült a tolószékben, hanem egy bábu, mert attól tartottak, valaki még végezni akar az egykori diktátorral. S valóban, Roxana Mendez panamai belügyminiszter asszony később közölte is, hogy Noriegát egy másik konvojjal vitték a börtönbe, mert féltették biztonságát.

A tengerészgyalogosok azonban útját állták

Angel Calderon, a panamai büntetés-végrehajtás igazgatója végül engedélyezte, hogy tisztes távolból szemügyre vehessék az újságírók a rabot, aki vörös, hosszúujjú inget viselt; a rabruhát nem volt hajlandó felölteni. A börtön főbejáratánál mintegy tucatnyian demonstráltak „Igazságot!” és „Noriega gyilkos” feliratú transzparensekkel, főként a diktátor biztonsági erői által meggyilkolt emberek rokonai.

A tábornok az 1970-es és 1980-as években, különös tekintettel a nicaraguai és hondurasi kommunista előretörésre, a feltartóztatási politika miatt az Egyesült Államok és a CIA fontos szövetségese volt – információkkal és logisztikával segítette a baloldali fegyveres mozgalmak elleni harcot, ugyanakkor közvetítőként is szolgált Washington és az olyan ellenséges országok között, mint Kuba –, jelentősége azonban a Mihail Gorbacsov hatalomra lépése utáni enyhülésben csökkent.

Amerikai rendőrbírói őrizetben Miamiban

Noriega épp ebben az időszakban tett szert teljhatalomra és követte el az egyre véresebb bűncselekményeit. Titkosrendőrségének szokásává vált, hogy a nyomorékká vert embereket vérbe fagyva dobta ki a nyílt utcára a tömegek megfélemlítése céljából. Uralkodása kényelmetlenné vált az Egyesült Államok számára, főleg miután kiderült, hogy együttműködik a kolumbiai Medellin kartellel, és komoly hasznot húz az Egyesült Államokba irányuló kokaincsempészetből.

Az amerikai tengerészgyalogság 1989. december 20-án mintegy 26 ezer fős kontingenssel rohanta le Panamavárost, és több helyütt összecsapott a diktátorhoz hű fegyveres erőkkel. A rövid háborúban huszonhárom amerikai, 314 panamai katona és mintegy kétszáz polgári személy vesztette életét. Noriega bombázott és kiégett városrészekben bujkált, majd a vatikáni nagykövetségen talált menedéket, amelyet azonnal ostromgyűrűbe zártak az amerikai erők, és rockzenét bömböltettek, amitől az élet odabenn ellehetetlenült. Noriega végül magától előjött; repülőn vitték Miamiba, ahol felelősségre vonták kábítószer-csempészet miatt.

“Kösz, hapsik, nagyok vagytok”: a panamaiak lidércnyomástól szabadultak meg

Két évvel az invázió után született ellene jogerős ítélet; tizenhét évet ült le, de hadifogolynak tekintették, ezért különleges bánásmódban részesült, így saját kis bungalójában lakott, amit tévével, edzőfelszereléssel és egyéb kényelmi cikkekkel láttak el. Büntetése lejárta után kiadták Franciaországnak, ahol azért körözték, mert francia bankok felhasználásával mosott tisztára több millió, a kábítószer-csempészetből származó dollárt.

Panamában, ahol számtalan bűntettet követett el, távollétében ítélték el Moises Giroldi katonai parancsnok megölése miatt, akit egy 1989-es bukott lázadási kísérlet után öletett meg, valamint Hugo Spedafora halála miatt. Az ellenzéki politikust Noriega titkosrendőrei fejezték le, hulláját a Costa Rica-i határ mentén találták meg 1985-ben. A harmadik ítélet azon katonák megölése miatt született, akik szintén fellázadtak ellene. Nem kizárt, hogy Noriega ellen további büntetőperek is indulnak hazájában, ahol nem részesül kivételes bánásmódban, sőt börtöncellája kimondottan spártai: csak ágy, asztal, polc kapott benne helyet, igaz, van hozzá saját kis fürdőszoba is, amelynek ablakából szép kilátás nyílik. Vielka Pritsiolas belügyminisztériumi szóvivő közlése szerint az egykori diktátor semmiféle luxusellátásban nem részesül.

Gyilkosnak nevezik a tüntetők transzparensükön

Az ex-tábornok ügyvédei az elítélt hajlott korára tekintettel el szeretnék érni, hogy a további börtönbüntetéseket házi őrizetté enyhítsék. Érveik szerint a rab magas vérnyomással küszködik és egy évekkel korábbi agyvérzés miatt a baloldalára teljesen megbénult. Ricardo Martinelli panamai elnök azonban kijelentette: a volt államfőnek meg kell fizetnie a panamai nép ellen elkövetett rettenetes bűnökért.

A tábornok egészen más országba érkezett haza, mint amilyenből 1990. január harmadikán az amerikaiak eltávolították. Panamát azóta immár a negyedik, demokratikusan megválasztott elnök vezeti. El Chorrillo, a nyomornegyed, ahol Noriega felnőtt, s amely az 1989-es invázióban komoly bombakárokat szenvedett, ma luxusnegyed. Noriega egykori, porig égetett főhadiszállása helyén park van kosárlabda-pályákkal.

Panamaváros üzleti negyede ma

Vannak, akik azt mondják, nem lett minden jobb Noriega megbuktatásával. A tábornok, míg teljhatalma volt, az utcákon rendet tartott, míg ma az egymással harcoló bandák miatt bizonyos kerületek még fényes nappal is életveszélyesek. Az ország azonban ma is a nemzetközi drogkereskedelem és pénzmosás központja, épp úgy, mint régen, és mindenki tudja, hogy a lenyűgöző panamavárosi felhőkarcolók a kokainból származó jövedelemből épültek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Hazatért Manuel Noriega, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Vörös futószőnyeg? Lányok virággal? :)
    A bűnbandák ellen ez elég lesz? :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Hutvágner Gábor

    Örvendek,hogy végül hazatért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Nem értem, egy ilyen állatot miért kell “különleges bánásmódban” részesíteni, ez eseten luxus- testépítő lakosztályban tartani, “börtöncella” címszó alatt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Ezt az allatot hulyere kellene verni, igaz van ket problema ezzel
    1. Mar igy is hulye
    2. Ki mocskolna be a kezet?

    Golyot neki ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Nem kell itt senkit se hülyére verni. Én alapvetően nem vagyok híve semmilyen körülmények között sem a mások ember gyötrésének, még ha az ezerszeresen megérdemelné, akkor sem.

    Ha valakin indokolt, és jogos bosszút kell állni, mert az illető egy szörnyeteg, álljanak valakik rajta bosszút, de ne halálra kínzással. Mert annál állat alattibb, undorító dolog egyszerűen nincs.

    Hanem egy gyors, fájdalommentes kivégzéssel.

    És kész.

    És igen, az ilyeneknek golyót kellene adni.

    De olyat, amitől azonnal megdöglik, és nem szenved semennyit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Nem a Coccolino-t nézték kokainnak 2013. január 2. szerda | AN

Új csempészmódszerek a mexikói határon 2012. április 16. hétfő | AN

Különleges egység vadászik drogra a határon 2012. március 16. péntek | AN

Kórházban a volt panamai diktátor 2012. február 6. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos