Ronai and Ronai
AMERIKAI

Allen tábornok az európai NATO élén 2012. október 11. csütörtök 7:15 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Allen tábornok az európai NATO élén
Brüsszel – John Allen amerikai tábornokot, az afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) jelenlegi parancsnokát nevezte ki az Észak-atlanti Tanács a NATO új európai főparancsnokának – közölték szerdán Brüsszelben.
.
Az Észak-atlanti Tanács a NATO-országok államközi döntéshozó testülete, az állásfoglaláshoz konszenzusra van szükség. Alapesetben a tagállamokból az atlanti szövetséghez akkreditált nagykövetek szintjén tartja üléseit, de tarthatnak magasabb szintű – miniszteri, vagy akár csúcsvezetői – ülést is.
,
Az európai főparancsnokot (SACEUR-t) ez a testület nevezi ki – a NATO hagyományainak megfelelően mindig az amerikai elnök által tett jelölés alapján, a szövetséges erők európai főparancsnoka ugyanis mindig amerikai. Az elnök jelöltjére rá kell bólintania az amerikai szenátusnak is.
.
Érdekesség, hogy a tisztség elnevezésében ugyan benne maradt az „európai” szó, de a SACEUR illetékessége 2003 óta ennél jóval kiterjedtebb, nemcsak az európai műveletekre terjed ki, hanem lényegében az egész NATO legmagasabb katonai vezetői tisztségéről van szó. Ráadásul a SACEUR „két kalapot visel”, nem csupán NATO-főparancsnok, hanem egyben az Európában állomásozó amerikai haderő főparancsnoka is.
.
A jelenlegi főparancsnok James G. Stavridis tengernagy, akit a tervek szerint jövő év tavaszán vált John Allen.
.
Ez a személyi döntés is azt jelzi, hogy a mostani afganisztáni misszió a végéhez közeledik: az ISAF 2014 végére ki akarja onnan vonni harcoló erőit. Az atlanti szövetség egyúttal felkészül a 2014 utáni új küldetésre, amelyben már nem a biztonság tényleges fenntartása lesz a feladat, hanem az afgán kormányerők kiképzésének folytatása, illetve katonai támogatás, tanácsadás. Az átmenet időszakához, vagyis „új műsorhoz új férfi kell”, ezért azt már nem Allen tábornok fogja levezényelni Afganisztánban.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Allen tábornok az európai NATO élén, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. „új műsorhoz új férfi kell”
    Remélhetőleg a tálibokkal kapcsolatos tapasztalatok javítják a NATO minőségét!?!
    :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. gets:
    .
    - A tábornokkal biztos, hogy minden OK, a baj a s…ggfej politikusvezérekkel van. Amit a katonák elérnek, a politikusvezérek menetrendszerűen tönkreteszik tesze- tosza, idétlen, besz…ri magatartásukkal.
    .
    Ilyet se látott még a világ… az ERŐS fél használni az erejét, még a lehető leg indokoltabb esetben is… :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

Törökország odavert Szíriának 2012. október 3. szerda | AN

Omár mulla újra hadat üzen 2012. augusztus 18. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos