Ronai and Ronai
AMERIKAI

A politikai elitnek még a levegője is jobb Kínában 2011. november 6. vasárnap 4:23 | AN

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A politikai elitnek még a levegője is jobb Kínában

Peking – Kínában az „egyenlőbbek” számos kiváltságot élveznek. Külön iskolákban tanulhatnak a gyermekeik, luxuskórházakban gyógyulhatnak, de még- mint arról már beszámoltunk- elzárt farmokon termett, kiváló minőségű élelmiszerekhez is juthatnak a Kommunista Párt felső vezetésében lévők. Mostanra kiderült, hogy az elit a hírhedten rossz minőségű és szennyezett nagyvárosi levegőt is tisztítva kapja.

A Broad Group nevő kínai vállalat kiváló minőségű, méregdrága hi-tech légszűrőket gyárt és forgalmaz. Exkluzív termékeiket természetesen nem akárkinek, csak az azt megfizetni képes elitnek kínálja, akik így kizárhatják otthonaikból a rendkívül szennyezett pekingi levegőt.

A cég több állami intézménynek helyet adó épületbe szerelt légszűrőket, de a politikai elit családtagjainak lakásait is az ő szerkezeteik védik. Mint a cég egyik vezetője fogalmaz: „Nemzetünk vezetőinek levegőjének tisztántartása mindnyájunknak áldás.” Majd hozzáteszi; „Tiszta levegőt lélegezni alapvető emberi szükséglet”- az „emberek” kifejezésbe ezek szerint a filantróp üzletember szerint nem férnek bele az eliten kívül eső százmilliók.

Az elitek legújabb kiváltságának napvilágra kerülése több kínai bloggerben is felháborodást váltott ki. Mint egy felhasználó fogalmaz a Weibo nevű, népszerű mikroblog-szolgáltatás felületén: „Nem kell szennyezett olajt enniük, vagy mérgezett tejet inniuk, most pedig már a szennyezett levegőt sem kell szívniuk. Ez jól mutatja, mennyire másként élnek, mint az átlag emberek.”

Peking levegője szinte világhírű. A szennyezett, szállóporral rendszeres telített nagyvárosi környezet még a Pekingi Olimpia alatt is okozott gondot. Az Egyesült Államok nagykövetségének tetején felállított mérőállomáson gyakran mérnek egészségügyi határértéket meghaladó szennyezettséget. Ennek ellenére a hivatalos kínai szervek csak maszatolnak, pontos adatokat pedig sosem hoznak nyilvánosságra. Pedig azt, hogy gond van, ők is látják. Az utóbbi időben sok helyen álltak át a széntüzelésű ipari létesítmények másfajta energiára, illetve a fővárosi autós közlekedést is szigorították. Utóbbira már csak azért is szükség volt, mivel a tavalyi évben 700 000 új gépjármű jelent meg Peking útjain.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
A politikai elitnek még a levegője is jobb Kínában, 4.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Emlékeztet Fehér Klára, Oxigénia című könyvére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Orbán már hozzánk is behozta a pekingi levegőt. Rövidesen bevezeti a kínai üdvözlést: kifingunk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. Miért húzható párhuzam a mi kis hazánk politikai elitjével?
    Mint pl. a szegény nyugdíjas rendőr, akinek csak néhány háza és nyaralója van: http://www.privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=GazdasagiBunugyek&AN=pinterugyek&MN=Hirmix&LN=Hungarian

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Egy időben Tokyo uccáin levegő-autómaták voltak felállítva. Kevéske apróért lehetett belőle színi tiszuta friss levegőt.
    Ezzel szemben jópár éve Amerikában egy élelmes vállalkozó acélpalackokban svájci hegyi levegöt hozott be és jópénzért árúsította , de aztán feljelentették hogy a Sierra Nevadában tölti a palackokat.
    Persze kiderült a vizsgálat folyamán hogy debizony Svájcból jönnek a palackok.
    Virult is az üzlet !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Ez ám a Kinai Kommunista vezetés vagy (Kapitalista?) …
    Felismerték, hogy a világon van 7 milliárd ember, abból a fele Náluk és Indiában él. Miért ne használhatják az “elitt vezetők” saját népüket a világ gazdasági gyarmatosítására?
    A tiszta levegő nekei a leg természetesebb …
    .
    Más:
    Az Orbán kormány 16 éves korig szándékozza az iskola kötelességet mérsékelni.
    Én nem titkolt céljük ezzel, hogy az egyén minnél hamarabb álhasson munkába … Mostmár csak azon kell elgondolkodni, hogy a 16 éves gyerek micsoda iskolai végzettségel és szakmai elsajátitással mehet “dolgozni”
    És így micsoda sikereket érhet el a “kicsiny, nagy” világunkban …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Nyilván ott is vannak hibák. Talán szenvednek a légszennyezéstől, azt viszont kétlem, hogy ott is telente százával fagynának halálra az emberek, mint kis hazámban.
    Különben pedig, ami ott rossz és igazságtalan, azt a közeljövőben úgyis bevezetik nálunk. Efelöl nincs kétségem. Mint ahogy a szocializmusból is megtartottunk minden rosszat (alacsony munkabérek, tobzódó bürokrácia, mutyizás, a társadalom vagyonának lenyúlása és elkótyavetyélése, az emberek megfosztása a munkaeszközöktől és a boldogulás lehetőségétől, szado-mazo rituálék az iskolákban és a munkahelyeken, stb.); és a nyugati demokráciából is minden rosszat átvettünk (rasszizmus, munkanélküliség, sikkasztások és korrupció).
    Én személy szerint csodálom Kína eredményeit. Emberségesebb és igazságosabb társadalomnak tartom a magyarországinál. Ott például a vagyonos emberek Tajvanra járnak elszórni a pénzüket, mert az a fesztelen gőg, mint ami a magyar újgazdagokat jellemzi, elfogadhatatlan.
    Lehet őket démonizálni. Aztán meg kölcsönt tarhálni tőlük is lehet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. r
    2011. november 6. vasárnap
    13:06
    .
    Azért ne álljunk teljes mellszélességgel Kína elé. Vannak ott gondok a környezet védelemmel. Ha ezt a kínai ipart Európában alkalmaznák, a környezetvédők ezerrel tiltakoznának, és jogosan.
    Nagy városokban jobb az élet, viszont a falvakban megállt az idő.
    A fagyhalálról meg legjobban a Mongol határ melletti emberek, meg a tibetiek tudnának nyilatkozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. “Az Orbán kormány 16 éves korig szándékozza az iskola kötelességet mérsékelni.
    Én nem titkolt céljük ezzel, hogy az egyén minnél hamarabb álhasson munkába … ”
    Ott rohadjanak meg, ahol vannak, ennek a kiagyalói!!!
    Bocsi, ritkán rágok be!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. “…….az egyén minél hamarabb állhasson munkába”
    Hol? Hová ? Milyen munkába ?
    Ja, az 1.000.000 munkahelyből válogathat / na

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Kedves Stefán!
    A budapesti telek semmivel nem hidegebbek a Pekinginél. (Sőt…) Nem emiatt fagynak nálunk halálra az emberek.
    Üdvözletem a cikk szerzőjének és a kommentelőknek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Kínai ellenzéki író kapta a Békedíjat 2012. október 15. hétfő | AN

Komcsi pénze sose büdös 2012. június 19. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos