Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbán bóvlit csinál Magyarországból 2011. november 14. hétfő 18:26 | AN Forrás: nol.hu

  • Hozzászólások(68)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbán bóvlit csinál Magyarországból

Budapest – Orbán Viktor kormánya elérte, hogy Magyarország nemzetközi tekintélye a nullával legyen egyenlő és hitelbesorolása hamarosan a “bóvli” kategóriába helyezze az országot. A nyugatellenesség, a pénzügyi szabadságharc, a józan ésszel harcoló gazdaságpolitika az ország megítélését a mélypontra süllyeszti, következményeit tekintve pedig a működését is veszélyeztetheti. Mindeközben a korábbi megszorításokhoz képest jelentősen rombolva az életminőséget, valamint az oktatás és egészségügy helyzetét. Ennél sokkal kevesebbért követelték ők kormányok távozását, híveik ehhez képest szimbolikus ügyek miatt felgyújtották Budapest belvárosát. A Fidesz viszont vezeti a közvéleménykutatásokat és sorozatban nyeri az időközi választásokat. A magyar ember tudja, hogy a világ vezetői irigységből és sértettségből nem engedik meg, hogy a zseniális Orbán Viktor kormánya új utat mutasson és mintát kínáljon “a nemzetközi pénzügyi körök” fogságában vergődő világnak.

A három leginkább meghatározó szervezet közül utolsóként a Fitch pénteken az addigi stabilról negatívra rontotta Magyarország hosszú lejáratú államadósi besorolásának kilátását – adta hírül a Népszabadság. A hitelminősítők gyakorlatában ez azt jelenti, hogy általában 6-24 hónapon belül ismét felülvizsgálják az adott országban zajló folyamatokat, és ha nem látnak érdemi változást, lerontják az állam adósbesorolását.

A Standard & Poor’s (S & P) szombaton ennél is tovább ment: a leminősítést valószínűsítő figyelőlistára tette Magyarországot. A Moody’s-nál és immár a Fitchnél is érvényben lévő negatív kilátással szemben itt már csak hetekben mérhető a haladék. Az S & P közleményében fel is hívja a figyelmet arra, hogy a hónap végéig meghozza döntését hazánkkal kapcsolatban. Magyarországot mindhárom hitelminősítő a befektetésre ajánlott kategória legalján szerepelteti, vagyis a kilátásba helyezett rontással átkerülnénk az úgynevezett bóvli kategóriába.

A társaságok jellemzően ugyanazokat a jelenségeket kifogásolják, illetve azonosítják kockázatként.Mindkét intézet kiemelte, hogy a külső növekedési és finanszírozási lehetőségek „meredeken romlottak”, és nehezen tartható a jövő évre tervezett költségvetési hiány. A devizahitelek kedvezményes végtörlesztése roppant módon árt a külföldi befektetői bizalomnak, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a növekedési kilátások amúgy is visszaestek. Az S & P azt is kiemeli, hogy a különböző átmeneti adók rossz hatással lehetnek a beruházásokra, s így visszavetik a gazdaságot.

Növekedési kilátásainkat ugyanakkor egy leminősítés is jelentősen rontaná. A bóvli kategória miatt romlana az ország csődkockázatát jelző, már így is a 2009. tavaszi mélypontot idéző CDS-mutató, aminek eredményeként az államadósság, illetve a költségvetési hiány külföldi finanszírozása megdrágulna.Mindezek a forint árfolyamát is tovább gyengítenék, s ebben az esetben aligha lenne elkerülhető egy jegybanki kamatemelés.

Bár két hete egy interjúban maga Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevezte reális veszélynek a leminősítést, a kormány most hevesen kritizálta az intézetek döntését. A Nemzetgazdasági Minisztérium még pénteken azt közölte, hogy a kabinet nem ért egyet a Fitch helyzetelemzésével. Továbbra is úgy vélik, tartható a 2012-es három százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökkenthető az államadósság is.

Szijjártó Péter korábban azt állította, hogy az ország helyzete nem indokolja a leminősítéseket, és ezt csak sértettségből teszik.

Kövér László pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy ahogyan korábban a Szovjetunió nem engedhette meg, hogy 1956 minta legyen másoknak, ma a nemzetközi pénzügyi világ nem engedi meg, hogy a zseniális Orbán-kormány gazdaságpolitikája minta legyen a világ számára.

A Magyar Televízió Az Este című műsorában Giró-Szász András kormányszóvivő ehhez képesy már azt tette hozzá: a hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országminősítésre, kizárólag vállalatokkal foglalkozhatnak, de ezt a munkát sem végzik jól.

A portfolio.hu külföldi szakvéleményt is közöl a leminősítéssel kapcsolatban: az S&P nem egyedüliként adott jelzést az ország számára, hiszen azt megelőzően a Fitch stabilról negatívra rontotta a kilátásunkat. Ez talán annyiban kedvezőbb helyzet, hogy a tényleges leminősítésre várhatóan csak később, a nyári hónapokban kerül majd sor a Nomura szerint. A harmadik nagy hitelminősítő, a Moody’s azonban már korábban léphet, december-január magasságában ronthatja bóvliba a magyar adósság besorolását.

Az S&P közleményében a legfontosabb rész az volt, melyben a hitelminősítő kifejtette, hogy nem tartja elégségesnek az adósság és hiány lefaragásra tett erőfeszítéseket. Mindezek mellett a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, vagy annak romboló lépései (mely a hiány és adósság csökkenéséhez vezetett) azok a tényezők, melyek miatt a magyar adósság befektetésre nem ajánlott kategóriába kerülhet.

A piac már elébe ment a leminősítéseknek és nagyjából 90%-os mértékben be is árazta azokat. A maradék 10% hatásait azonban nem lineáris módon kell elképzelni, a magyar állampapírpiac ugyanis jelenleg nagy kitettséggel bír a külföldiek felé.

Mindezek következtében akár jelentősebb kamatemelésekre és intervenciókra is sor kerülhet majd. Ebben a helyzetben az IMF védőhálója is lehetőségként merül fel, azonban a Fidesz anti IMF politikája miatt a szakértő szerint túl későn fordul majd a kormány a valutaalaphoz.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +11 ( 15 szavazatból)
Orbán bóvlit csinál Magyarországból, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(68)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

68 Reader’s Comments

  1. Köszi Optimista.
    Ez volt. De nem szabad róla hallgatni. Hozzá kell tenni, mindez
    a háború utáni újjáépités szemmellátható fejlődése alapján
    történt. Hol lakna az a néhánymillió ember panel nélkül?
    Lehet vitatni, lehetne jobb is. De akkor arra telt. Most mire telik?
    Vétkesek közt cinkos aki néma!
    .
    Mit tud a felsoroltak mellé tenni a GENGSZTERváltás?
    Pártviszályok, párton belül és kivűl. KI LOPTA EL A CUMIMAT?
    Minek léptél a lábamra? stb-stb hasonló mélyenszántó kérdések
    foglalkoztatják a politikát.
    KI TÖRŐDIK MA ARRÓL HOGY MIT ESZÜNK HOLNAP?
    .
    “Hely most puszta már igazán a puszta….”
    .
    Sajnos már itt vagyunk. Mit tud erről a 30 éve , vagy
    később született fiatalság. Akkor volt…….
    De a mostkezdőknek olyan jó helyzetet teremtenek az akkor
    felnőtt mai politikusok? Ó micsoda különbség!
    Ma már csak a remény éltet, csakis ezért vagyok tényleg optimista.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Optimista:
    Szép hegyibeszéd volt.
    Sajnos így igaz….azt azért had tegyem hozzá hogy a Kádár-korszak gazdaságilag fenntarthatatlanná kezdett válni az összes szociális vívmányával együtt.
    A naív ” istenadta nép ” pediglen azthitte Rendszerváltáskor hogy valamiféleképpen megmaradhatnak a megszokott jó dolgok , melyek a szocializmus lényegéből fakadnak , ezzelszemben viszont majd príma kis kapitalista szabadlevegőjű ország is leszünk egyben.
    Már akkor látható volt hogy ez valami rózsaszín ködbe burkolt hagymázos téveszme csupán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. “Kövér László pedig egyenesen úgy fogalmazott…. ma a nemzetközi pénzügyi világ nem engedi meg, hogy a zseniális Orbán-kormány gazdaságpolitikája minta legyen a világ számára.”

    ez az ember beteg!!! de tényleg. nem kicsit NAGYON!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  4. Kutyából nem lesz szalonna, Kövér egy büdös gyökér volt, és az is maradt…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  5. Tisztelt Geyza van egy rossz hirem.
    Amit Optimista leirt azok -akkor – tények voltak.
    “Nem mese ez gyermek, igy fedé az apja,
    csikos tarisznyáját a szegre akasztja.”
    Az a világ is elmúlt, de a hidak, panelek azért
    valamiről tanúskodnak.
    .
    De van egy jó hirem is SZIDHATOD (de mit is),
    hiszen aki neked mondta, úgy látta ahogy most
    és többször ott volt ahol beszéltek róla.
    És én soha nem modtam, hogy az volt a leg…..
    .
    Sajnos igaz, ma már madárlátta kenyér sem
    maradt a csikos tarisznyában mert azok a nyavajyás
    egerek még a morzsán is marakodtak.
    Ami volt az volt. A jövőről sajnos – csak sejthető -
    a rózsaszinű köd, mert még az sem látszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Kedves b!
    Teljesen igaza van, kevesen ismerik ezt az oldalt. Tul kevesen! En regota olvasom es terjesztem az itt fellelheto hireket es utolagos engedelmukkel a kommenteket is. Varom, hogy lazitasert bevigyenek, mert a lakokornyezetemben mar egyre tobben latnak tisztan. Ha a nyomtatasaimnak csak annyi hatasa van, hogy jo par szavazojuk elpartol toluk, nekem mar megerte.

    Kedves Optimista!
    Nagyszeruen osszefoglalta a lenyeget! Sajnos igaza van!

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. Elmebeteg ez mind, nem csak a Kövér. Aki még mindig hisz nekik, az meg a legnagyobb marha.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  8. Optimista: “25 éve miénk volt Magyarország, ma a kormány szolgái, de inkább cselédjei vagyunk saját hazánkban.”

    Szép hosszú gyüjteményed de intézzük el ezt a kérdést mindjárt az elsö mondatnál.
    Már 25 éve sem volt a mienk “Magyarország”.
    Annak kiárusitását már Kádár elkezdte és be is fejezte. A rendszerváltáskor a magyar vagyon alig fedezte a kádári “müködö szocializmus” fenntartására felvett és elherdált hiteleket. És, hogy az akkori iparunk miért csak annyit ért? Korszerütlen volt, alulképzett, kurva lusta emberekkel és mindez nyugati piac nélkül. Mert azt azért ne feledjük, hogy egy gyár értékét nem a termelése adja, hanem a piaca. Az a romhalom, amit a kádári idökböl örököltünk pont annyit ért. Jó ha a felvett hitleket fedezte.
    Ahhoz, hogy nyugati árut tudjunk venni (amire a magyar proli korábban vágyakozva ácsingózott) azt csak nyugati piaccal rendelkezö magyar áruval lehetett és lehet ellensúlyozni. Különben borul az export-import mérleg. És végül azt se tessék elfeledni, hogy a keleti piacunk is megszünt, mert ott se hülyék a vásárlók, ök is nyugati termékre ácsingóztak.
    A multik ellen 2 módon lehet védekezni. 1) Venni kell multi részvényeket és a nyereségük visszajön az országba. Jó ki kell velük szúrni,… azannyukúristenit! Te vettél már multi részvényt? Nem? Akkor? 2) Versenyezni kell velük. Magyar mérnökök, kutatók szabadalmait, eredményeit kell használni. Van? Nincs. Akkor? Az Akadémia vén hülyék gyülekezzete lett. Az egyetemeken nincs szabadalmi ügyvitel.

    Az innovativ termékeket (ami nincs) olyan magyar gyárakban kell gyártani amelyek hajlandók befektetni, kockáztatni, piacot keresni az új versenyképes termékeknek. Vannak ilyen gyárak? Nincsenek. Akkor? Tud a magyar polgár befektetni? Tud a fenét. Hülye a pénzhez, befektetéshez. A tözsde szitokszó a számára.
    Tanulni kell, fejlödni kell és ha muszály 60 évesen is be kell ülni az iskolapadba. Akar tanulni a magyar? Rossebet akar, nem tanulni. Nyugdijba akar menni már 62 évesen. Ha ez igy van, marad a rabszolgamunka a multik gyáraiban. De egy biztos, hogy olyan lógászattal, mint a kádári idökben volt még a multiknál sem lehet munkát kapni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  9. Tegyük élhetővé !

    Kis pénz , kis foci,
    nagy pénz, nagy….szívás?

    Minden adott. Együtt a nemzeti tizenegy, együtt az 100%-os egyettértés mindenben,még a pálya is lejt baromira a nemzet felé, de Forintunk csak rosszalkodik.

    A MI Forintunk hazaáruló-e ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. cOLOMBUS
    2011. november 15. kedd
    19:00
    Több véleményeddel egyet értek, de azért egy pár dolgot leírok, hátha átgondolod azokat.
    A rendszerváltás azért jött létre, mert Csernobilban padlóra került a Szovjetúnió, és utána minimum maguktól mentek ki, nem pedig OV küldte ki őket, de több politikus Pl:Régen is sürgette azokat a katonai kivonulásokat.
    ………
    A gazdaság utána ennek megfelelően alakult.
    ………..
    Itt ezen a honlapon sokan sérelmezik a “kommunistázást” de sajnos a dolgokat a nevükön kell nevezni, úgy ahogyan történtek.
    Sajnos a “rendszerváltás” az gyakorlatilag a 700 Ezer fő kommunista párttag és rokonaik átmentése volt.
    Ez olyan súlyos gazdasági válságot indított el hogy a népességfogyás legalább 1 Millió fő volt, soha még ilyen vészkorszak nem volt ebben az országban, ez nem az “abortusz miatt volt, mert korábban is volt abortusz…. http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9pess%C3%A9gfogy%C3%A1s_Magyarorsz%C3%A1gon
    A wikipédiából idézett rész:
    “A népességfogyás Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 1981 óta 737 000 fő. (2011 áprilisában az ország becsült népessége 9 972 000 fő volt.)[1] Az 1988 és 2009 közti időszakban 363 504 fő volt az ország vándorlási nyeresége, így az azóta bevándorolt, főként határon túli magyarok nélkül a csökkenés meghaladná az 1 000 000 főt.”
    ………….
    Ehhez adódik az hogy sajnos OV kormánya is “volt-kommunistákból” tevődik össze, akik tudással nem rendelkeznek, de diplomájuk van.
    Akkoriban minden lusta kommunista diplomát kapott, tisztelet a kivételnek.
    Ez most különösen súlyosbítja a helyzetet. A gazdasági problémák megoldása abban merül ki, hogy újságból, internetről kilesett ötleteket próbálnak megvalósítani.
    A Gyurcsány és Bajnai kormányok is olyan rossz nemzetközi helyzetben voltak mint a jelenlegi, mert a válság már akkor elkezdődött.
    Már 22 éve bóvli ez az ország, csak még nem tették ezt szóvá.(de előtte is az volt)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  11. javítás:
    …de több politikus Pl:Ronald Rreagen USA elnök is(és Bush) sürgette azokat a katonai kivonulásokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. KFJ
    -
    Nem tudom, hogy minek szántad a “leirásodat”? Ha velem akartál vitába szállni, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak. Ezzel teljes mértékben egyetértek. :-))

    Az emlitett népességfogyáshoz én is hozzájárultam 89-ben. Na nem haltam meg, nem úgy csináltam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Nem vitába szállni, hanem kiegészíteni, hozzáfűzni, azt akartam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. megnyugodtam :-))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. cOLOMBUS
    2011. november 15. kedd
    20:39
    Mi ujság Mississippi-ben?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Nem tudom. Jelenleg nem ott vagyok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Itt a VÉG !!!!!! Menekítsétek a kis vagyonkátokat amig még van rá lehetőségetek !!! Ezek a lüttyők hazavágták az országot és sajnos még mindig nagyon sok majom tapsol nekik !!! Na én már indulok is a bankomba menteni ami még menthető !!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  18. NYUGODTAN KEZDHET MINDENKI KÉSZÜLNI AZ ORBÁN UTÁNI ÉLETRE, MERT A DILETTÁNS MEKK-MESTER BUKÁSA MÁR KARNYÚJTÁSNYIRA VAN!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Kamu brókerrel riogat Orbán 2011. november 4. péntek | Rákócza Richárd

Orbán megint megújítja Magyarországot 2011. augusztus 31. szerda

Már Mellár is élesen bírálja Orbánékat 2011. augusztus 26. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos