Ronai and Ronai
AMERIKAI

Újabb orosz “exodus” fenyeget 2011. október 2. vasárnap 19:51 | AN Forrás: The Economist, The New York Times

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Újabb orosz "exodus" fenyeget

Moszkva – A gazdaságilag megerősödő Oroszországba egy évtizede még tucatjaival özönlöttek haza külföldön élő állampolgárai, ám most ismét a kivándorlás lehet a sláger.

2000-ben egy csapat fiatal orosz létrehozta a Welcomehome.ru nevű portált. Akkor ez állt a honlapon: „Az élet Oroszországban egyre  csak javul. Lehetőséged van karriert építeni és gyerekeidet is nyugodtan felnevelheted itt. Sokan tehát, akik elmentek, most visszatérnek. Mi is köztük vagyunk.”

A kilencvenes évek kaotikus és instabil helyzete után érthetően optimisták lehettek az orosz fiatalok a jövőt illetően. Most, tíz évvel később azonban a tendenciák újra fordulni látszanak. Ennek jele, hogy ma már az „Ideje kereket oldani” névvel indítottak website-ot azok számára, akiknek elege van az oroszországi életből, főként azután, hogy nemrég Putyin bejelentette, hogy ismét indul az államfői posztért.

Egy magazin szerzője a következőket írja: „Egy éve azt mondtam a barátaimnak, akik külföldre készültek költözni, hogy én sosem hagynám el Oroszországot. De csak egyetlen életem van és 12 év nagyon sok, 43 éves leszek akkor.” Putyin ugyanis egy alkotmánymódosításnak köszönhetően immár 6 éves ciklusokban gondolkodhat, így két egymást követő terminus elnyerésével 2024-ig államfő maradhat, amire nem kis esély mutatkozik.

A Levada Központ elemzése rámutat, hogy már a felnőtt orosz lakosság több, mint ötöde, 22% szívesen elhagyná Oroszországot a jobb élet reményében. A felmérésének eredménye szerint a 25 és 39 éves nagyvárosi megkérdezettek harmada élne inkább egy másik országban. Ez a társadalmi réteg azonban valószínűleg nem anyagi megfontolásokból „dobbantana”, hiszen a fiatal nagyvárosi értelmiség 5-ször, de akár 10-szer is többet visz haza mint az átlagfizetés.

De akkor mégis mi lehet az oka az új orosz „bőrönd-jelenségnek”, melyben legutóbb a Jelcin-érában tapasztalt káosztól menekülni kívánók vettek részt? Putyin 12 éve uralja az országot, melyből a legutóbbi négyet kormányfőként töltötte, de azért senki sem vitatta, hogy ne lenne legalább akkora hatalma, mint Medvegyev elnöknek. Sokan emiatt a mostani időszakot a stagnálással jellemzik. Kialakult egy elit, az alsó- és felső rétegek között lehetetlen az átjárás, a tehetség nem számít, ugyanakkor a korrupció a mindennapi élet szerves része.

Sokan arra panaszkodnak, hogy a törvények betartása mellett képtelenség tisztességesen boldogulni. Ezért évente 50 000 ember hagyja el Oroszországot a Levada Központ szerint, amelynek vezetője, Lev D. Gudkov becslése szerint ez a szám 10-15 000-rel nőhet a jövőben.

Félő, hogy az ország így elveszítheti legjobb szakembereit, legalábbis erre hívják fel szakértők a figyelmet. Ennek ellenére az Egységes Oroszország és Vlagyimir Putyin az összlakosság körében még mindig annyira népszerű, hogy gyakorlatilag választási csalások nélkül is simán hatalomban maradhat a Borisz Jelcin után új reményt hozó garnitúra.

„Meghagyom magamnak a lehetőséget, hogy ha javul a helyzet Oroszországban, akkor visszatérhessek”- vallja egy Kanadába készülő informatikus a New York Times riporterének, de hozzáteszi; „nem hiszem, hogy ez valaha bekövetkezik”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
Újabb orosz "exodus" fenyeget, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Jó kis ország…!
    És még MINDIG NEM deklarálták hogy lemondanak a keleti terjeszkedésről.
    Jelenleg az a státuszkó van hallgatólagosan , hogy Oroszhon-anyácska ugyan kissé meggyengült , de ez már soxor előfordult.
    Majd jól megerősődik és visszaszerzi a régi dicsőséget.
    De semmi baj…mi csak rúgjuk össze a port az USA .-val , dobassuk ki magunkat a NATO .-ból és az EU.-ból , majd megvédenek minket azok a kibb…szott árvalányhajas gyepük , az árpádsávos vitézeikkel .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. pontosítok : Keleteurópai terjeszkedés akart lenni….elnézést.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Pontosan nekik köszönhető maga Kelet-Európa fogalma is, amikor a II. világháború után gyarmatává tette a kontinens ezen részét Sztálin. Nem is csoda, hogy ha újfent nyeregbe éreznék magukat, és sikerülne törékeny meg nem újuló gazdaságukat több és stabilabb támaszokra cserélni, azon nyomban elkezdenének terjeszkedni. Ezért sírnak, ha rakétavédelmi rendszert telepít az USA, amikor pedig ők már Ukrajnát és a Baltikumot kezdik kisajátítani, a F.Á.K. államokba pedig már a rendszerváltás óta nagy befolyásuk van, pontosabban azóta is megmaradt.

    Ez még nem is lenne igazi katasztrófa, ha nem asszisztálna ehhez az EU nagyok, élükön Németország.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Érdekes nép az orosz, azaz a szlávok.
    Vezér (cár, diktátor, stb.) kell nekik, mert másként nehezen tudják az életüket irányítani.
    A demokrácia csak megtanulhatatlan tantárgy a tömegeknek, mert az csak évtizedes gyakorlás útján tanulható.
    Magyarország negyven éves orosz megszállása pontosan ilyenné tette hazánkat is.
    Egyenlőre mi sem (a 2/3 butábbja) tudunk meglenni vezér nélkül, ezért ez a puszta-putyini (orbáni) diktatúra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Oroszbarát kormány alakulhat Lettországban? 2011. szeptember 25. vasárnap | AN

Gigászok harca, vagy lefutott meccs? 2011. szeptember 13. kedd | AN

Cameron Moszkvában kritizált és békült 2011. szeptember 12. hétfő | AN

Véres merénylet a csecsen fővárosban 2011. augusztus 31. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos