Ronai and Ronai
AMERIKAI

Gigászok harca, vagy lefutott meccs? 2011. szeptember 13. kedd 5:08 | AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Gigászok harca, vagy lefutott meccs?

Moszkva – A párt nem, a személyek azonban kérdésesek Oroszországban a posztokat illetően, amiket a tavaszi választások után osztanak ki.  Vajon a korosodó, de egyfolytában macsóként mutatkozó Putyin vagy az intellektuális benyomást keltő, kétdiplomás és fiatalabb Medvegyev lesz a befutó?

Sokak által várt és bizonytalan kimenetelű küzdelemre számíthat az orosz közvélemény, amire régóta nem volt példa egy oroszországi választás kapcsán. No, nem az a kérdés, hogy az eddigi hatalmi tömb uralkodása megtörik-e, csupán a tömbön belüli erőviszonyok mutatna egyelőre bizonytalan képet.

Az orosz közvéleményt a Putyin és Medvegyev közti várható gigászok harca tartotta lázban, amihez most csak egy sajnálatos tragédia, egy orosz jégkorongcsapat repülőgép-szerencsétlensége tudott csak felérni.

Egyes megfigyelők pont a tragédia kapcsán elmondott beszédében nyújtott teljesítménye alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a jelenlegi államfő, Medvegyev nem áll készen a harcra. Persze elég opportunista vélemény Alexander Rahr német külkapcsolati szakértőé, aki szerint simán felhasználhatta volna az alkalmat a választók mobilizálására az elnök, amit vagy nem tudott, vagy nem akart megtenni.

De utazzunk vissza az időben 2008-ig, hogy pontosabb képet kapjunk a legfelsőbb szinteken zajló orosz hatalmi vetélkedésről. Ekkor kellett ugyanis az alkotmány értelmében Vlagyimir Putyinnak feladnia államfői székét, hiszen az alaptörvény két egymás utáni terminust engedélyez egy személynek. Ekkor jött Dimitrij Medvegyev, akit egybehangzó vélemények – és később a tapasztalat is – már akkor is a Nyugathoz sokkal közelebb álló, fiatalabb, lendületesebb politikusként írtak le.

A váltás eredményeképp, és mivel Oroszországban elnöki rendszer van, Medvegyevé lett elvben az erősebb pozíció, aki nemzetközi szinten is képviselte Moszkvát. Elvben, hiszen annak ellenére, hogy a kormányfői poszt jóval kevesebb hatalommal jár, és főleg csak a belügyekre koncentrál, Putyin vitathatatlanul erős ember – talán még mindig a legerősebb – maradt az orosz politikában.

Miután mindkét jelölt bejelentette, hogy indulna egy újabb elnöki ciklusért, a csatát valahogy el kell dönteni. Orosz szakértők pedig biztosra veszik, hogy a kérdés nem lesz többé az a következő hónaptól.

Putyin már régóta építi imázsát, gondoljunk csak a félmeztelen, Szibériában pecázó kormányfőre, vagy a képregényhősként a világot megmentő államférfire. Medvegyev pedig, amikor a jégkorongozók megemlékezésén beszédét tartotta, azon nem vett részt sem  a pénzügyminiszter, sem a gazdasági fejlődésért felelős tárcavezető, de még a katasztrófák kezelésében felelős kormánytag sem, aki pedig a helyszínen tartózkodott. Azért ez utóbbi is árulkodó lehet, és azt is jelezheti, hogy Medvegyev mögül elfogynak az emberek.

Az már biztos, hogy a mindent eldöntő ütközetet zárt kapuk mögött tartják, mint ahogy az eddigi mérkőzésekről is csak találgatni lehetett a nagyközönség soraiból. Hogy a Nyugatnak melyik jelölt lenne jobb, talán nem is kérdés, de itt nem ők, még csak nem is az orosz választók döntenek a személyeket illetően.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Gondolom beleszólni nem tud szinte senki, főleg kívülről.
    Egyért imádkozzunk.
    Békés legyen kettőjük küzdelme, ne ismétlődjön a Gyurcsány – Orbán politikai gyilok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Mi értelme van így a választási lehetőségnek, ha az egypártrendszer él tovább a hidegháború után. Mi tarthat “lázba” egy népet, amikor semmibe sincs beleszólásuk, sőt aki sokat tud vagy nem akar elhallgatni, az hamar koncepciós perek vagy “titokzatos” gyilkosság áldozata lesz.

    Isten mentse meg Magyarországot egy ilyen felszínes “demokráciától”!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Iráni-orosz összeesküvés Szíriában 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

Orosz deszantököl a szíriai partok közelében 2012. július 27. péntek | AN

Moszkva ne tömje tovább Szíriát fegyverrel 2012. június 14. csütörtök | AN

Oroszország a NATO-val keménykedik 2012. május 25. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos