Ronai and Ronai
AMERIKAI

Törökország bekeményít Szíriával szemben 2011. október 1. szombat 16:34 | AN

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Törökország bekeményít Szíriával szemben

Ankara – Miután az Európai Unió nem tudott a rendszert megingató szankciókat kierőszakolni az ENSZ-ben, Törökország egyre jobban bekeményít szomszédjával szemben.

A lokális vezető szerepre ácsingózó Törökország úgy döntött, hogy az ENSZ nélkül, saját szakállára kívánja megbüntetni a forrongó lakosságot erőszakkal kordában tartó Damaszkuszt. Az, hogy pontosan mit is jelent ez, milyen fellépést kíván alkalmazni Ankara, valószínűleg október elején nyilvánossá válhat, amikor Recep Tayyip Erdogan kormányfő látogatást tesz az ország déli részében található menekülttáborokba, melyekben sok szíriai él.

Ankara igazán a nyári választások után kezdett rendezői szerepbe a térségben, megszakítva addig barátságos viszonyát Szíriával, amelynek legnagyobb kritikusa lett azóta. Nem egyszer már-már fenyegető hangnemben nyilatkozott a török kormány, mely a több ezer halálos áldozattal járó erőszakhullámot kéri számon Damaszkusztól.

Szakértők rámutatnak, hogy az „arab tavasszal” megváltozott Törökország addigi „zéró konfliktus a szomszédokkal” típusú politikája. Ankarának választania kellett, hogy a status quo, avagy az egyre terjedő forradalmak mellett teszi le a voksát, és mára egyértelműen választott is.

Szíria azért is kulcsszereplő Ankara térségbeli törekvéseiben, hiszen ha a Közel-Kelet, vagy akár az egész arab világ – Huntington szavaival élve – „magállama” szeretne lenni, legnagyobb ellenfele ebben Irán lehet. Márpedig Teherán egyértelműen Basar el-Asszad rezsimje mögött áll, így a hónapok óta zajló tüntetések kimenetele csatát dönthet el a két vezetői szerepre vágyó ország között.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Törökország bekeményít Szíriával szemben, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Ezzel nem írnám le az EU kapcsolatokat. Lehet, hogy súgásra történnek meg dolgok a közel-keleten. Az Erdogán körút listája is sejtetni engedte ezt. Alighanem az euroatlanti világnak is elfogadhatóbb egy török vezető szerep, mint Iráné. A globalizációban mindenkinek kell helyet találni, vagy nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Sz@…rkeverés lenne a dolog mögött ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Geyza!
    úgy is nevezhetjük. :)
    A török izraeli “konfrontáció” is olyan “vihar a biliben” jellegű volt, a törököket sem kell hülyének nézni – végül is NATO tagok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Akkor yo.
    Akkó megvok nyugodva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  5. Paradox módon Amerika hiába is van jelen még egy ideig Irakban és Afganisztánban, valamint tevékenykedik Jemenben és Pakisztánban, befolyása a térségben mégis olyannyira lecsökkent, hogy nemcsak az általa (is) dollármilliókkal lélegeztetőgépre kapcsolt palesztinok, de a vele elméletileg szövetséges Törökország is felbátorodott.

    Fel kell ébredni az USA-nak és egyúttal Európának is, ha nem akarják, hogy a féldemokratikus törökök és a diktatórikus irániak vegyék át a térség felett a hatalmat. Ha itt is elvesznek, hogy fognak akkor szembeszállni Kínával, hogy megvédjék tőle a parányi városállamokat egészen más távol-keleti országokig minden szövetségesüket? Izraelt ez még inkább rosszul érintené, hiszen kénytelen lenne feladni ütőkártyáit, sőt akár ténylegesen meg is támadhatják, feltéve ha többre fogják tartani őt, mint zsarnokságaik igazolására és a népeik hülyítésére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. 1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Gets!!
    a torokoket se kell hulyenek nezni…..!
    Nem?
    erdekes hogy egesz Europa rongyosra obegatta a szajat amikor Izrael eleget vett a Hamasz-on Gaza-ban,bombazasokkal,celzott elliminaciokkal!!
    Viszont nem hallottam az Obegatast akkor amikor a Torok legiero Sirya-i legterben bombazott Kurd civileket halalra!!Nokrol,Gyerekekrol van szo!!!
    Reçep Tayyip Erdogan a Torok A.K.P. tagja-(Iszlam Radikalis Part)!!
    gondolja valaki is hogy Veletlen naz hogy ma ugy ugat itt-ott-(kozben bizonygatja hogy Izrael-es-Turquie jobaratok!!)-ahogy?!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Évek óta fújom azt, hogy érdekes, hogy a világ mennyire sajnálja az un. palesztinokat, hogy nem engedik őket államot alapítani, Ugyanakkor a Törökország területén élő több mint 3 millió kurd államalapításával nem foglalkoznak. Vajon miért? A kurdoknak nem lehet önálló államuk, csak a szegény palesztinonak jár? Ja, de ha az un. palesztinok élnének a török területen biztos nem lenne szüségük önálló államra a “nem antiszemita!” világ szerint.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Erdogan hakniba kezdett az araboknál 2011. szeptember 14. szerda | AN

Izrael elszigetelődött a Közel-Keleten 2011. szeptember 11. vasárnap | AN

Evakuálták az izraeli követséget Kairóban 2011. szeptember 10. szombat | AN

Török-egyiptomi összeborulás 2011. szeptember 5. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos