Ronai and Ronai
AMERIKAI

Civil “párbeszéd” a Nagy Imre szobornál 2011. október 1. szombat 1:27 | AN

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Civil "párbeszéd" a Nagy Imre szobornál

Budapest – Társadalmi kerekasztalt rendeztek a D-Day szakszervezeti tüntetés részeként péntek délután a Vértanúk terén álló Nagy Imre szobornál. A felszólalók között szakértők, civilek és magánemberek is voltak, akik az oktatáspolitika, az egészségügy, a szegénység, a nyugdíjrendszer és a munkanélküliség problémáiról beszéltek, pár száz egybegyűlt előtt.

Az eseményt Vámos Annamária, a Civil Kontroll társelnöke nyitotta meg egy 2002-es Orbán idézettel, amikor még a jelenlegi miniszterelnök a  civil párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Azóta nagyot fordult a világ, mert “ami odabent folyik, az nem szakmai munka, hanem a hatalom megszilárdítása” – szögezte le. Idézett még Orbán 2009-ben Kötcsén, a polgári pikniken elhangzott ún. centrális erőteres beszédéből is, riogatva ezzel a hallgatóságot.

Az elsőként felszólaló Krémer Balázs szociológus szerint “normális világokban a demokrácia a szabadság rendje. A politikusok meg hagyjanak minket békén”. Kifejtette, nem lehet a törvényeket úgy betartani, ha néhány hónap alatt több száz születik. Krémer szerint a “politika nem arról szól, hogy várjuk a csodát. Folyamatosan diskurálni, alkudozni kell” – hangsúlyozta. Ezt követően szólt az alacsony foglalkoztatottság, a társadalmi mobilitás hiányának problémájáról szociálpolitikai nézőpontból közelítve a témát.

A következő felszólaló Radó Péter oktatáspolitikus volt, aki négy pontban foglalta össze a készülő új oktatási törvény visszásságait: államosítás, központosítás, csonkolás és lebutítás. A szakértő szerint a következmény egy “rémálomszerű időutazás lesz a 70-es évekbe”. A szakértő felhívta a figyelmet az oktatás “brutális méretű” egyenlőtlenségeire is, és szintén a diskurzus fontosságát hangsúlyozta.

A kétharmad nem jelent kétharmaddal több észt – kezdte felszólalását Pusztai Erzsébet egészségpolitikus. Szólt a hazai egészségügy helyzetéről és kijelentette, az emberek mentális problémái előbb-utóbb az egészségük állapotára is negatív hatással lesznek. Hozzátette: “a politika manapság haragra, gyűlöletre épül, azt azonban senki sem kérdezi meg, hogy mi a jó a betegnek” – fogalmazott.

A roma származású politológus Balogh Artúr elmondta: mi vagyunk a felelősek a nyomortelepeken kialakult szegénységért, ahol legalább annyi nem roma, mint roma van. A kormány megoldása pedig, a “munkatáborok létrehozása csendőrök árnyékában”, csak további konfliktusokat szül.

Az utolsó két megszólaló közül Simonovits András nyugdíjszakértő az Orbán-kormány nyugdíjreform elképzeléseinek tarthatatlanságára hívta fel a figyelmet. Székely Tamás, a vegyipari szakszervezetek vezetője zárta a közös gondolkodást, hangsúlyozva az összefogás, a szakszervezetek, a szakértők meghallgatásának és véleményük hasznosításának szükségességét.

Az egybegyűltek között látható volt Szanyi Tibor jelenlegi és  Mécs Imre előző ciklusbeli MSZP-s országgyűlési képviselő, Kerék-Bárczy Szabolcs volt MDF-es politikus, és Dániel Péter ügyvéd, aki elsősorban azzal vált ismertté, hogy az adóhivatalban kifüggesztett nemzeti együttműködési nyilatkozatot kaszinótojással, újabban meg az alaptörvényt ketchup-pal kente össze.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +12 ( 12 szavazatból)
Civil "párbeszéd" a Nagy Imre szobornál, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

  1. Figyu!!!!!!!!!!!!!!!!
    Gyengék vagyunk. Kevesen vagyunk és túl békések.
    Így kevesek vagyunk.
    Békés demonstrációból ez a csürhe nem ért.
    Valami keményebbet kéne produkálnunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  2. Tudtommal párbeszéd oldalak között szokott zajlani.
    Nekem úgy tűnik, hogy itt csak egy oldal vett részt, a másik fél a Parlamentnek nevezett elfántcsont toronyban vagy a Fehérháznak becézett irodakomplexumban melengette a hatalom édes kék madarát… Kordonok mögött(!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. De legalább elkezdődött valami.
    A Galamus most tart 512 támogatónál (2^9), az AN 162-nél. Mindkettő 1-2 támogatóval indult, és a számok lassan növekednek. Lassan, de biztosan.
    Az ellenzéki megmozdulások is csak úgy nőhetnek nagyra, ha előbb kisebb magok keletkeznek, ami köré a többiek csoportosulhatnak. Hosszú ideje nincs mozgósító erő, nincs kialakult hálózat, ami mozgósítaná a középpontoktól távolabbra eső személyeket. Majd kialakul.
    Csak az a baj, hogy időzavarban vagyunk. Mire a megfelelő szervezettség létre jön, addigra a hatalom is megszervezi a hatékony ellenerőt. Vagyis elkerülhetetlen a súlyos összecsapás, hacsak a hatalom vissza nem riad a végkifejlettől. Ebben azért még lehet reménykedni, mert piktor mindig reálpolitikus volt. A gazdasághoz persze nem ért, de nem is teljesen hülye, hogy mindenáron Ceauescu sorsára akarna jutni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  4. girbegurba
    Én nem vagyok olyan bizakodó! Ez a lassú növekedés a tagok számával, stagnálás! Nem tudom elhinni, hogy nincs annyi DEMOKRATA ebben az országban, hogy ilyen nyögve nyelősen szaporodik a létszám.Naponta több 1000 látogató, de haladás semmi. Mikor ébrednek fel az emberek???
    A társadalmi párbeszéd… Nagyon szép, és jó… Hozama??? Létszáma???
    Éber kómában vannak az emberek???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  5. Békés tüntetésre van szükség. Békés, de hangos tüntetésre.
    Továbbra is fenntartom, hogy a leghatásosabb a Parlament körülzárása lenne. A tüntetők kordonán csak az képviselő léphet ki a Parlamentből, aki beadja lemondását, a többiek egész addig bent maradnak, amíg bírják, vagy meg nem gondolják magukat.
    Gyújtogatás, randalírozás az Orbán által felbújtott köztörvényes csürhének a fegyvere.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  6. Osztom Tibor véleményét.Ha kitartással egy jókora tömeg megköti magát a parlament körül és hosszú tüntetésbe kezd, felszólítva a kormánytagokat, hogy önként mondjanak le, ez kezdetnek már nem is olyan rossz. Persze Orbánt ismerve, sajnos az önkéntes lemondatás nem fog menni, de mindenkép meg kell próbálni, aztán a többit majd az adott helyzet eldönti. Kétségbe ejtő, hogy ezekkel demokratikus úton nem lehet semmire sem menni, egy polgárháború kirobbantását, meg ki a fene akarná, pedig félek, hogy vagy maradnak az idők végezetéig kormányon, vagy csak súlyos harcok árán fogunk tudni megszabadulni tőlük.Orbán bele betegszik, ha nem háborúzhat, nem harcolhat valami, vagy valakik ellen. Az, hogy a 2006-os zavargásokat megúsztuk annyival amennyivel ez kizárólag a baloldal józanságán múlott, amit mostanság sokan tunyaságként emlegetnek. Nagyon nagy felelősség, mikor ember életekről van szó, ezt ez a nép már megtanulta és inkább tűr a végtelenségig, minthogy egy véres forradalomra, vagy netán polgárháborúra kerüljön sor. Viszont ha sokáig tűrünk úgy tönkre teszik az országot, hogy ahogy Bartus L írja visszafordíthatatlan lesz minden. Ez ma Magyarország és a tisztességes felelős magyarság borzalmas dilemmája.Valami kivételes csodának kéne történni ahhoz, hogy ez az elviselhetetlen helyzet amiben vagyunk megszüntethető legyen és a kivívott szabadságunkat, demokráciánkat vissza kaphassuk..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  7. Tibor ötlete igen épkézláb! Ez több napot vesz igénybe. +++++++++++
    Rohadtul sajnálom, hogy családi okokból képtelen vagyok részt venni.
    Remélem a hétfői “őrségben” már ott lehetek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  8. Emlékeztetőül:
    .
    A fasiszta államnak pontos ideológiai alapjai vannak, és ugyanolyan pontos gyakorlati lépései is, amelyekkel a célja felé lépdel. A legfontosabbakat nagy vonalakban az alábbi területek szerint lehet csoportosítani:
    .
    1. A liberális demokrácia, a pártrendszer, a parlamentarizmus felszámolása
    2. Vallási, ideológiai állam kiépítése
    3. Munkaalapú társadalom, közmunka, totális állami felügyelet és kontroll bevezetése
    4. Az érdekképviselet átalakítása, a munkaadók és a munkavállalók, a szakszervezetek korporációba szervezése, a belső ellentmondások feloldása a fasiszta államban
    5. Az ellenzék felszámolása, büntetőjogi felelősségrevonása
    .
    Forrás:
    Bartus László: A magyar Mussolini 2011. július 6. szerda 16:49 Amerikai Népszava

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  9. Ha végrehajtják a nyugdijak 20%-al való csökkentését, majd alapnyugdijként mindenkinek hozzáadnak 20 ezer Ft-ot, a nyugdijasok 70 %-a jól járSajnos, ilyen sok az átlagnyugdij alatti. A mindig egyforma %-os emeléssel az “olló” nagyon kinyilt, ez igaz.
    A 70%-ból legalább 60% RÁJUK FOG SZAVAZNI ! Lesz, aki nemcsak a 13, de a 14. havi nyugdijat is megkapja igy…Lehet-e az ilyen szegényekre “követ vetni”?!.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  10. Kedves vikus!
    “A mindig egyforma %-os emeléssel az “olló” nagyon kinyílt, ez igaz.”
    .
    Sajnos ez nem igaz! Nem ez az olló nyílt ki! Ezt magyarázni sem kell annyira egyértelműen narancsgőzös félrevezető és megosztó kommunikáció.
    .
    Nem ez az olló nyílt ki!!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  11. Nem ellenőriztem, de állítólag az összes olyan atv-s kamerát kikapcsoltak (állókép van rajta), amiken a tüntetést látni lehet.
    Tele a gatyó?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  12. UTV.hu-s, elírtam…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Én nsem azt mondom, hogy mindenkinek folyamatosan kell ott lennie. Ráadásul nem is ma kell vesztegzár alá helyezni a Parlamentet, amikor a honatyáknak nevezett senkiháziak nincsenek bent. Valamelyik nap, amikor bent szavazgatnak, akkor kell szembesülniük azzal, hogy el lettek zárva a külvilágtól.
    Kedves Jade,
    Ha Orbán nem mond le önként, akkor tartson ki! Biztos sokáig el tud éldegélni az utolsó csatlósokkal a parlamenti büfé készletein, de vannak még ötleteim, hogy mitől lehet még kellemetlenebb nekik a vesztegzár. Persze kizárólag békés, és törvényes eszközökhöz nyúlnék. Az ötleteimet nem szeretném itt nyilvánosságra hozni, inkább igyekszem megosztani ma a Kossuth téren arra érdemes emberekkel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  14. A nyugdíjrendszerben sok szavazat rejlik.
    Mínusz 20% + 20 000 Ft. és a nyugdíjasok 60 %-a jól jár?
    Aki jól jár, nem kérdezi, hogy mennyi a maradék 40 % havi juttatása.
    Ezzel viszont a nyugdíjas szavazatokat megvették.
    Lehet, hogy lesz újabb kézcsókos fénykép? ( Egy sárga ikon helyett.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. #
    Gonoszka
    2011. október 1. szombat
    12:59
    Persze, az igazán erkölcsös dolog hazugságokkal egymás ellen hergelni a nyuggereket, ők már úgysem verekszenek össze!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. Gonoszka: közben nőnek a megélhetési és a lakhatási költségek, az Áfa emelés és egyéb hatások miatt. NAGYON hamar el fog fogyni ennek az emelésnek a hatása! (pl 80 ezres nyugdíjnál + 4000.-Ft) Az egészen kisnyugdíjasok persze nyernek – de azok általában régebben mentek nyugdíjba, és a gyógyszerköltség emelkedése miatt is nem biztos, hogy megélik a választásokat.
    Akik viszont vesztenek rajta, azok nem fogják elfelejteni!
    No meg ez az egész a Radkósok ellen irányul, hogy nehogy a nagy tömegükkel és a magas nyugdíjakkal agyonnyomják a kasszát. De azok ezt még nem érzékelik!
    No megyek tüntetni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  17. Osszatok!Minél több infót osszatok mag az oldalatokon,hogy minél több helyre eljusson!….Ne feledjétek,a sajtó nem független,kézben tartja a diktatúra!Az információkat visszafogják!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  18. Gonoszkám ! Ezt mondtam én is, csak nem avval a szóval, hogy “megvették”
    Ez a hir viszont nem lett megerősitve szept. 17-e óta, amikor a Népszava irt erről. Hamarosan el kell dőljön.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Milyen jogon kapcsolják ki a közpénzen telepített kamerákat ? ? ? ? !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. Ha az egyik nyugdíjastól elvonnak 20ezret a nyugdíjából, a társáéhoz meg hozzáteszik,akkor egál, vagyis senki sem kapott semmit orbánéktól, ami szemfényvesztés, nem meglepő4

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  21. Mintegy 50-60 ezer ember tüntet a Kossuth téren a kormány politikája ellen – tájékoztatta a Népszava .hu lapot Németh H. Erzsébet a D-Day szakszervezeti demonstráció sajtósa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. Itt nagyon jól nyomon lehetett követni:

    http://www.facebook.com/DDAYLive?sk=wall

    Plusz volt élő egyenes közvetítés is egy internetes tv-n.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Gonoszka!
    Az is csak látszat, hogy a kisnyugdíjas jól jár! Arra jó csak, hogy bebeszéljék nekik, hogy milyen jól jártak.
    Amit kap, az kevés, és elviszi az ÁFA emelés, meg az infláció. Sőt!
    Ennek hangot kell adni, mielőtt elhiszik, hogy jót tettek velük és megint kezet csókolnak.
    (Ha tőlük is levonják a 20%-ot, akkor a hangoztatott 20 000 max csak 10 000, az árak meg nőnek)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Egyetemisták lázadása kezdődött 2012. december 10. hétfő | AN/TM

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos