Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egyetemisták lázadása kezdődött 2012. december 10. hétfő 20:57 | AN/TM

  • Hozzászólások(127)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egyetemisták lázadása kezdődött

Budapest – Ma délelőtt elfoglalta a Csongrád megyei kormányhivatal földszintjét a Szegedi Tudományegyetem három oktatója és negyven hallgatója, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái. Az Orbán-rendszer a diákokkal elszámolhatja magát, mert ők nem olyan korruptak és számítók, mint az ellenzéki pártok és a baloldali média egy része. A felsőoktatás szétverése, a fiatalok egy életre való eladósítása, a szegényebbek felsőoktatásból való kizárása, kiverheti a biztosítékot.

“A mintegy negyven aktivista a kormányablaknál – amit a kormány a magyar állampolgárokkal való kapcsolattartás céljából hozott létre – magyarázatot követelünk a felsőoktatást romba döntő intézkedések okaiért” – írják a hvg.hu tudósításában. Az egyetemisták a kormányablak működését nem akarják zavarni.

Sztrájkbzottságot hozott létre a szeged HÖK és HaHa. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (HaHa) pénteken kötött együttműködési megállapodást a sztrájkbizottság megalakításáról. A két hallgatói csoport elfogadhatatlannak tartja a múlt szerdai kormányülésen elfogadott keretszámokat, amelyek a HÖK és a HaHa szerint “ellehetetleníti a Szegedi Tudományegyetem jövőbeni együttműködését”.

A két szervezet egyetért abban, hogy az új felsőoktatási törvény hozta változások – hallgatói szerződés, részösztöndíj – valamint a jövő évre vonatkozó keretszámok a felsőoktatás és a fiatalok jövőjét veszélyeztetik.

Hétfő délután a Hallgatói Hálózat szervez fórumot, szerdára a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ígér demonstrációt – a 2013-as keretszámokról szóló döntés után öt nappal megkezdődtek a tiltakozások a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen. Több felsőoktatási intézményben sztrájkbizottságot hoztak létre, a nagyobb vidéki egyetemeken tiltakozásokat és fórumokat szerveznek a hallgatók.

Az egyetemisták azután kezdtek megmozdulásokat szervezni, hogy kiszivárgott az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) készített, december 3-i tervezet, amely alapján 2013 szeptemberétől mindössze tízezer elsőéves tanulhatna ingyen az egyetemeken és főiskolákon.

A dokumentumban az áll: összesen 74 110 állami ösztöndíjas és részösztöndíjas helyet kapnak a felsőoktatási intézmények: ebből 10 480-an teljes ösztöndíjas, 46 330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat, 16 ezren mesterképzésben, 1300-an pedig doktori képzésben
tanulhatnának.

A HVG értesülése szerint soproni egyetemisták reagáltak a leggyorsabban: a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának hallgatói flashmobot szerveztek, gyertyát gyújtottak „a régi felsőoktatás emlékére”. Budapesten a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetői – a november közepén bejelentett 7 milliárdos zárolás miatt elrendelt szénszünetre utalva – szórtak szenet a Nemzetgazdálkodási Minisztérium (NGM) bejáratához, majd bejelentették: népszavazást kezdeményeznek a keretszámcsökkentések ellen.

Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja az eduline-nak azt mondta, december 8-án döntöttek arról, hogy két kérdésről, a keretszámokról és a hallgatói szerződésekről népszavazást kezdeményeznek, de elképzelhető, hogy a felsőoktatási forráskivonás is téma lesz, bár erről a HÖOK még nem döntött. Kiss Dávid azt mondta, tárgyalásokat kezdeményeznek a
Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ), a Rektori Konferenciával (MRK), a Pedagógusuk Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) és a Hallgatói Hálózattal (HaHa), a megbeszélések célja egy „közös álláspont kialakítása”. A HÖOK szerdára utcai demonstrációt is szervez, erről azonban egyelőre nem közöltek részleteket.

Hétfő délután a Hallgatói Hálózat tart fórumot az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának aulájában, a kezdeményezést az Oktatói Hálózat és a HÖOK is támogatja. A szervezők a Facebookon közzétett üzenetükben az elvonások és a keretszámcsökkentés elleni „országszerte önszerveződésre és cselekvésre” szólítottak fel
mindenkit.

A Hallgatói Hálózat a Pécsi Tudományegyetemen keddre szervez fórumot, az aktivisták „leendő, jelenlegi és volt hallgatók, oktatók, középiskolai diákok, szülők és általában bárki” részvételét várják, akik „pártpolitikai érdekektől mentesen” részt vennének az „aktív ellenállás lehetőségeinek és módjainak kidolgozásában,” a „tandíjjal, keretszámokkal, hallgatói szerződéssel” szemben.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata december 6-án stratégiai bizottságot hozott létre, „melynek feladatai közé tartozik a kormány felsőoktatás körében hozott intézkedéseivel szembeni hallgatói fellépések koordinálása, koncepciók kidolgozása a hallgatói érdekek érvényesítésére, valamint egyeztetés a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával az egységes hallgatói megmozdulások érdekében.”

A Debreceni Egyetemen a hallgatói önkormányzat szervez fórumot december 12-re, este hét órakor a főépület nagyelőadójába. Hamar Attila, a Debreceni Egyetem orvosi kari hallgatói önkormányzatának elnöke az eduline-nak azt mondta: szeretnék, ha minden hallgató és oktató hallathatná a hangját. Hozzátette: a tiltakozásra azért van szükség, mert
a Debreceni Egyetemnek jelentős anyagi hátrányt okozna a keretszámcsökkentés, amelnyek következtében a már bent lévő hallgatók is hátrányba kerülnének. A kvótahiány miatt kevesebben jelentkeznének, sok fiatal teljesen kiesne a felsőoktatásból, mert nem tudná fizetni a tandíjat, a diákhitel2 pedig fiatalok tömegeinek az eladósodást jelentené.

Végre valakik, akikben van egy kis élet!

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (22 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +47 ( 47 szavazatból)
Egyetemisták lázadása kezdődött, 4.8 out of 5 based on 22 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(127)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

127 Reader’s Comments

  1. Nem olvastam végig a 100 hozzászólást, így elnézést kérek, ha már írta ezt valaki.
    .
    Könyörgöm, nincsenek ezeknek a “gyerekeknek” szülei, nagyszülei? Ha már elkezdték, akkor legalább ilyenkor álljunk mögéjük teljes mellbedobással!!!!! Ne toljuk őket magunk előtt, hiszen már régen nekünk kellett volna elkergetni ezt a kormányt a francba. Ez már egy végső elkeseredést jelent részükről, mert látják rajtunk, hogy töketlenek vagyunk.
    .
    Minden diák mellé nyugodtan kimehet 3-4 felnőtt hozzátartozó, kimehetnek a tanárok. De ha már itt tartunk, akkor kimehetnek a nyugdíjasok, a rokkantak, a munkanélküliek, a közmunkások, a hajléktalanok, a magánnyugdíjasok, a cigányok, a zsidók, az örmények, a BKV-sok, a vállalkozók, az alkalmazottak és mindenki, akinek már elege van ebből az idióta kormányból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  2. norbert
    A Havas mostani “rendes” szereplése, csak előremenekülés. Eddig mindig dicsérte Orbánt, Gyurcsányt meg ekézte állandóan. Nem akar sokat kapni a képére,ha változás lesz. Tudd be a mostani szereplését ennek. Nem mintha az elvei változtak volna!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. Győzike!
    *
    A kokárda kisajátítása nem csupán aljas, gaz cselszövevény volt, de mai kifejezéssel élve, övön aluli ütés mindazok ellen, akik nem voltak hajlandók a despotatojás felajánlott fészekmelegét elfogadni. ITehát nem, holmi árvalányhajas nemzeti romantikáról van szó, hanem egy jelképes támadásról, melynek során, az úgy száz éve közösnek tekintett szimbólumot tépett le a mellünkről, amelyet legalább március 15-éken jogos jelképként viseltünk mindannyian: bal és jobb egyaránt, ami még egybefűzött bennünket. A Vezér ezzel az egy ollóvágással – nyissz – nem csak a trikolórt de az egész országot vágta ketté.
    *
    Másrészt, bár sajnos “korszerűnek” tartom a felfogásodat a XXI. század funkcionális logikáját illetően. mégis nagy tisztelettel megkérdezném, hogy egy Petőfi Tiszája, egy Fekete István regény esetleg egy Radnóti vers, vagy legalább egy mindenki által tényleg modernnek, tehát korszerű”és magyar Bartók Concertó hat e még a Te benső világodra?
    Avagy . c s a k . a konkrét, úgynevezett racionális, mondhatnám szikár és . p r a k t i k u s . ügyek képesek benned bármi érzelmi szálat megmozdítani? . Ha igen, akkor nem irigyellek…
    *
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. norbert

    Lovas ZOLTÁN!!!!! Most hasonlitsd össze a szintén “rendszerkritikus Zentaival. Na, ez az a Lovas Zoltán féle hang ,amit Bartus is hiányol A klubrádióból és az ATV -től is !!”Szerintem is jó volt a Havas.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. KORDON BLUED
    Hat a belső világomra, csak nem esem transzba. Mert más nemzetek is képesek hasonló teljesítményre. Goethe, Heine, Thomas Mann ugyanígy hat a belső világomra. Ugye nem baj?

    Köszike, hogy nem irigyelsz. Nem nagy gond. Nem akarok könnyes szemű búsmagyar lenni a Nagy Magyar Rónaságban. elegem van a túlfűtött mellveregetésből, mások lenézéséből, az agresszív kuruckodásból, a mások kioktatásából. Igaz, hogy több ezer évvel ezelött már világelsők voltunk agysebészetben – ahogy Dr. Matolcsy Mester úr elmondá – semmivel sem vagyunk többek másoknál. Momentán már olyanok sem vagyunk, mint mások, vagy amilyenek szoktunk volt lenni.

    A Hősök tere pl. Rómából hazatérve nem hat annyira a benső világomra, mint akkor, mikor a szétrozsdásodott troliról leképve pillantom meg. És ez nem aljas, gaz cselszövevény, hanem tény. Minden relatív, nem szabad elfogultan túlértékelni Magyarhont, másokkal összevetve, összehasonlítva és nem egy idealizált álomképhez viszonyítva kellene magunkat értékelni. Felturbózott magyarkodás nélkül.

    Ami pedig a kokárda nemzetegyesítő erejét illeti, az puszta illúzió. Abban vagyunk legfeljebb egységesek, hogy nem sárga lila a lobogónk, másban nem.

    Egyetértek azzal, hogy a vezér (kis kezdőbetüvel) kettévágta az országot. De ez a pajkos kis csínytevése nem a kokárda kisajátításával kezdődött, hanem az csak a folyamat egyik eleme volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Barry1

    Zentai Péter a rendszerkritikus? Biztos ma reggel óta, mert tegnap este a semleges megfigyelő előkelő pozíciójából jó nagyokat nyalt a fityesznek.

    Lovas Zoltán bátor kritikát fogalmaz meg, csak hamar elveszíti a türelmét, mikor a fityeszes zsenik a szokásos, mindent elsöprö szózuhataggal magyarázzák és bagatellizálják nemzetementő akcióik melléfogásait.

    Kétségtelen nehéz hidegvérünket megőrizni, de azt a szívességet sem szabad megtenni a fiúknak, hogy felhúznak bennünket.

    (Nekem sem megy,)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. bumburi,
    Ebben igazad lehet Havassal kapcsolatban, de legalább nem Gyurcsányozott.
    Nem hülye gyerek, azt tudja, hogy orbán egy idióta. Ha védené, közröhej tárgya lenne, köpnének rá a nézők.
    Zentai mismásol, a nem igazán gerinces hsz-aival, “óvatosan fogalmaz”, finomkodik – még. Talán van miért félnie!
    Lovas András CSÚCS – jelenleg, de szerintem lesznek követői. Csak el kell kezdeni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. norbert
    Már alig várom, hogy mindenhol egyenes beszédet halljak. No nem a Kálmán Olga félét….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  9. norrbert!!!!!!!!

    Hányszor mondjam még ,hogy Lovas Zoltán és nem András, az a
    Stumpf volt. Tőkésék 0.64 % -át nagy lazán 1 % körülinek nevezte:
    Nem nagy különbség ,csak a 0.64-re rátett 50%-ot!!! Mindenben
    ilyenek . Megáll az ész! Szóval : ZOLTÁÁÁÁÁN!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. gyozike,
    Ezt a mérhetetlen nagy frusztráltságot nem értem. Fröcsög a rosszindulat, hogy ki mennyire magyarkodik itt, holott egy olyan egyszerű kijelentés hangzott el, hogy a kokárdát – ami forradalmi jelkép 1789. óta – vissza kéne szerezni, mert Orbán bandája csak bitorolja, kisajátította magának. Egy olyan forradalmi jelképről beszélünk, amit mindenki saját hazájának nemzeti színeivel tűz a mellére, legyen az francia, amerikai, belga, német, vagy magyar. Azért lássuk be, hogy az egyesült Európában is mindenkinek van saját hazája!
    Szerencsés esetben az országhatárokat nem érzékeljük többnek, mint a megyehatárokat. Gondolom az itt kommentelők nagytöbbsége is így látja ezt helyesnek. Véleményem szerint demokraták nem is kezdenek magyarkodásba, ezt meghagyjuk a szélsőjobbnak. Magam részéről is csupán azért osztottam meg nacionálémat, mert marha jó példa volt, hogy a nagy olvasztótégelyben mindenkibe keveredik ez is, az is.
    Attól, hogy valaki kijelenti, hogy magyar, még nem magyarkodik. Itt te kezdted el az antimagyarkodást. Semmi felturbózott magyarkodás, semmi idealizált álomkép, itt születtünk, akkor magyarok vagyunk. Szeretjük megünnepelni március 15-ét. Szeretjük az erdőt, az eget, a tengert. Hogy jön ide a tenger? Úgy, hogy európaiak vagyunk, tehát van tengerünk. És emberek vagyunk, van óceánunk is, meg Afrikánk, Amerikánk, szabadságunk.
    A szabadságunkat nem akarjuk elveszíteni. A forradalmi jelképet akarjuk visszaszerezni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. gyozike

    A rendszerkritikus szónál az idézőjel második fele sajnos lemaradt. Bocs!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Barry1

    Igenis! Értettem! (Zoltáááán)Véletlen volt.
    A Stumpf -ot nem bírom, egy erőszakos, okoskodó barom. Állandóan belepofázik más szavába, csúsztat, hazudik, ez náluk a szokás. Lovas (Zoltán) rendesen helyre tette. A másik, most ügyeletes pondró a Giró Szász..
    Fognak ezek még nyüszíteni! Remélem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. bumburi,
    KO most nagyon visszafogott. Volt ő már azért keményebb is, de most “semmilyen”, élvezhetetlenek a beszélgetései. Ugyan olyan lagymatag riportalanyai vannak a besz@ri ellenzék köreiből. Ha véletlenül valaki próbál erősebben fogalmazni (pl.Szanyi), azt leállítja.
    Ha már behívtak valakit, akkor engedje mondani a véleményét!
    Már elmúlt az idő ahhoz, hogy finomkodjunk, sumákoljunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Győzike!
    *
    Ha valaki, hát akkor én vagyok az aki gyűlölöm a mélymagyarkodást, akárcsak te.
    Mit ne mondjak, ha egy kocsi hátulján nagyamagyarország matricát látok hát a legszívesebben…
    Mégis, itt születtem, “…belőle nőttem, mint fatörzsből gyönge ága…” s . n e m “nemtudhatom”, hanem nem hagyhatom, hogy ezt a hazát sehonnai bitang emberek csak úgy elvegyék tőlem és az én utódaimtól. Itt éltek az őseim, itt vitték őket a pokolba és mégis ennek a szép földnek a szép-kultúráját szívtam magamba, akárcsak anyám tejét, amely az életemet szó szerint mentette meg 1945-ben, mely életmentésben a szovjet katonák is kivették a részüket – így, egy hajszálon múlott, hogy nem lettem csecsemő-hulla…
    Úgy gondolom már csak ezen alapon is jogom van ahhoz, hogy ezt a felemás, furcsa országot a kultúrájával egyetemben a magaménak is tudjam.
    Nekem aztán lenne rá okom, hogy cinikusan álljak hozzá, de nem teszem azért sem mert családom holokausztáldozatai is jogosultak lennének erre a földre és erre a kultúrára. Legalább ebben az örökösük vagyok, ha már más anyagi értéket nem hagyhattak hátra.
    *
    Szeretettel üdvözöllek: KB
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Tibor.
    Nekem soha többé nem kell kokárda. Eredetileg a turul és az árpádsáv is pozitiv jelentéssel birt,de annyira beleronditottak, hogy nem és kész, kokárdával együtt.
    Egyébként sem voltam sohasem Kossuth párti,inkább Széchenyi,Deák, (Görgey).
    Dehát te viseld nyugodtan,nekem ezzel semmi bajom, de én soha többé.
    ‘70-es’80-as években minden március 15.-én viseltem és kellemetlenségem is volt belőle nem is egyszer.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. azt gondolom, hogy az ember nem tűzi a mellére a születési bizonyítványát sem, csak, hogy azt igazolja, szereti a szüleit.
    Vannak természetes dolgok, mint a levegő, a tiszta víz és az ételben a só, no meg a hazaszeretet is, amiknek nincs szükségük reklámra, mutogatásra.
    Nekem mindig gyanús, amikor valamit ANNYIRA hevesen bizonygatnak, hogy az erőszakos mutogatással mit is akarnak leplezni….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Ezt nézzétek:
    http://index.hu/belfold/2012/12/12/kovesse_az_esemenyeket_eloben/
    Itt van az erő, ezeket a gyerekeket még nem törték be, ők már a szabadságban nőttek fel. Most látszik, mekkora a különbség a szolgaságban és a szabadságban szocializálódott lélek között.
    Büszke vagyok ezekre a fiatalokra, végre újra örülök, hogy magyar vagyok. Értük érdemes volt, velük értelme lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Tibor
    Mélyen szégellem magamat fröcsögő rosszindulatom miatt. Köszönöm, hogy lerántottad rólam a leplet.

    Egyszerüen oly mértékben lejáratták dicső nemzettestvéreim a nemzeti jelképeinket, hogy azokból totálisan elegem van.

    Változatlan vágyam, nem nemzetállamban, hanem európai közösségben élni, ahol nem számít a származás, a kokárda, a koronás címer, hanem az ész és a tisztesség kormányoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Tisztelt KORDON BLUED!

    Minden rokonszenvem és megbecsülésem a Tiéd.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. Azt imént ért véget azt egyetemisták nagygyűlése., mit mondjak, lelkesítő volt. Ezek a fiatalok nem csak a saját, de köüzépiskolás diáktársai érdekében öntudattal és tudatosan olyan hangulatban bonyolították le demonstrációjukat, mint akik tudják mit akarnak.
    Megemelem a kalapomat a mozgolódó ifjúság előtt.
    Mindezt ragyogó szempárok és sűrűn csattogó tenyerek kíséretében példásan bonyolították le. Nem holmi piknikre, vagy majálisra emlékeztetett.
    Gyönyörű volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. Most tovább vonulnak Budapest utcáin.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. ezt mondta az egyik felszólaló középiskolás:
    “Máté Orbánt idézi 89-ből: 1956-ban vette el tőlünk a jövőnket a Magyar Szocialista Munkáspárt, ezért a hatodik koprsóban a magyar fiatalság fekszik – mondta Nagy Imre újratemetésén. Hol van most Orbán Viktor, fél találkozni saját ifjúságával – folytatja Máté. Szerinte a nemzeti konzultációs levelek küldözgetése helyett a miniszterelnöknek ideje lenne lejöni közénk.

    Ahogy Orbán úgy a képviselő urak is állami támogatással szereztek diplomát, néhol egy kis plagizálással, a gyengébbek kedvéért. Zálogházba adnak minket, és pont karácsonyi ajándékként kapjuk meg mindezt – mondja.

    Már csak egy kérésünk maradt, lassan mondom, hogy a gyengébbek is értsék a Parlamentben: Tisztelt képviselő urak, csak olyat tegyetek, amit saját gyerekeitekkel is tennének, hagyjatok minket tanulni, adjatok esélyt a jövőnknek! “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. … ehhez azért annyit fűznék hozzá, hogy Orbán Viktornak és Kövér Lászlónak egészen más jövője lett volna a Magyar Szocialista Munkáspárt nélkül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  24. Ábrahám Máté, végzős középiskolás, a Diákellenállás a Felsőoktatásért Mozgalom képviseletében elmondott beszéde:

    Úgy tartják, talán nem követi el a múlt hibáit az, aki ismeri a történelmet. Én nagyon szeretem a törit. Megfogott egy lelkes fiatal beszéde még 1989-ből, hadd idézzek belőle:
    “Valójában akkor, 1956-ban vette el tőlünk, fiataloktól jövőnket a Magyar Szocialista Munkás Párt. Ezért a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkező húsz, vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik.”
    Tudom, talán túlzás ezen a napon 56-ot említeni. Orbán Viktor akkor úgy látta, elvették a fiatalok jövőjét. Nem vonhatom kétségbe szavait. A szabadság egykori szászlóshajója miért veszi el tőlünk a mi szabadságunkat? Igen, a mi szabadságunkat!

    Kedves oktatók, hallgatók, kedves középiskolás diáktársaim!
    Hol van most Orbán Viktor? Fél, hogy találkozik saját fiatalságával, és nem ismerik meg egymást? Ideje lenne a nemzeti konzultációs levelek küldözgetése helyett lejönni közénk! Neki sem tandíjat nem kellett fizetnie, sem diákhitelt nem kellett felvennie ahhoz, hogy jogász lehessen. Jelenleg úgy néz ki, mi nem választhatunk szabadon szakmát, hivatást, jövőt. Mi miért nem kapjuk meg ugyanazt? Gyanítom, a tisztelt képviselő urak is az állam pénzén szereztek jogi vagy közgazdász diplomát. Néhol egy kis plagizálással – kell egy kis segítség a gyengébbeknek is…

    Tényleg? Tényleg csak a jómódúak kiváltsága lesz, hogy azt tanulhassák, ami érdekli őket? Nem akarjuk, hogy ez így legyen! A jövő egyetemistái a mai középiskolásokból kerülnek ki. Velünk miért nem beszélnek?
    Mi kötelezettségünknek érezzük a középiskolás réteg aktivizálását és megszólítását, hisz ők és szüleik a valós áldozatok. Ezért alapítottuk meg a Diákellenállás a Felsőoktatásért Mozgalmat.

    Volt egy kampány két évvel ezelőtt. Akkor nekünk azt mondták, mi vagyunk a jövő záloga. Mi elhittük nekik ezt, de azt nem gondoltuk még legvadabb álmainkban sem, hogy végül zálogházba fognak adni minket. Azt meg végképp nem, hogy pont karácsonyi ajándékként kapjuk meg mindezt.
    “Nem hagyunk senkit az út szélén!” – vagy hogy is szólt egy másik szép ígéret? Most hogyan fizesse ki az a szegény, hátrányosabb helyzetű diák a saját tanulását, aki még nem került be ebbe a rendszerbe? Nem fogja tudni.

    Szervezetünk egyik alapítója ma nem lehet itt, külföldön kell szerencsét próbálnia. Sokan mennek külföldre. Nem azért, mert nem szeretnek itt. Egyszerűen nem találják a boldogulásukat. Nem bilincset, hanem lehetőséget érdemelnek.

    Végezetül szeretném megköszönni a DEF nevében a lehetőséget, hogy mi is itt lehetünk, és hallathatjuk a hangunkat. Szeretném megköszönni nektek, egyetemistáknak, hogy sajátotok mellett a mi jövőnkért is küzdötök.

    Már csak egy kérés maradt, lassan mondom, hogy a gyengébbek is értsék – a parlamentben:
    Tisztelt Országgyűlési Képviselők!
    Csak olyant tegyetek, amit saját gyerekeitekkel is tennétek!
    Hagyjatok minket tanulni, hagyjatok esélyt a jövőnknek!
    Köszönjük!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. A magam részéről – a mai események hatására- ezennel megkövetem egyetemistáinkat. Ezeket nem fogja Orbán leszalámizni.
    Bátorságuk példamutató. Míg mi itt álnevekkel mondunk olykor nagyon bátornak tűnő véleményt, ők saját nevüket felvállalva tartanak tükröt Orbán elé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  26. A Hök vezetését igencsak megvették kilóra! “”21.47 Hazaküldte a tüntetőket a HÖK
    Megérkezett a tömeg a Corvinushoz, de a hallgatói önkormányzat képviselője nem engedte be őket, arra hivatkozva, hogy csak tízig kaptak engedélyt a belépésre. A demonstrálók egy része elindult hazafelé, a maradók hangosan árulózzák a Hök-öt. “Mennyünk be” és “Ennyit ér a HÖK”-rigmusokat skandálnak.

    Gödöllői hallgatók egy csoportja tudósítónknak azt mondta: hazamennek, mert “ha a HÖK elküld minket, akkor ennyi! Arcon köptek bennünket.”"”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  27. Kösz, gyerekek, hogy megmutattátok, kik az igazi fiatal demokraták. Valakinek magasra kell tartani a zászlót, még ha a Középkorú Önkényuralkodó Parancsuralmát Elősegítő Szövetség (KÖPESZ) el is dobta azt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A rendőrök megfélemlítik a diákokat 2012. december 20. csütörtök | AN

Orbán becsapta a diákokat 2012. december 18. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos