Ronai and Ronai
AMERIKAI

Alkotmánybíróság előtt a „kukarendelet” 2011. október 15. szombat 0:23 Forrás: obh.hu

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Alkotmánybíróság előtt a „kukarendelet”

Budapest – Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa aggodalommal figyeli, ahogyan a VIII. kerületi önkormányzat a hajléktalanok problémáját kezeli.  Mivel a guberálást tiltó rendelet visszavonására tett korábbi felhívására nem kapott hivatalos választ, az Alkotmánybíróságot kérte az aggályos rendelkezések megsemmisítésére.

Szabó Máté már a 2011 júniusi jelentésében megállapította, hogy a józsefvárosi önkormányzat a guberálás szabálysértéssé nyilvánításával és szankcionálásával aránytalanul korlátozta a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jogait. A jelentés szerint a rendelet szemben áll az egyenlő bánásmód követelményével. A biztos már akkor is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen és hasonló önkormányzati „rendszabályok” és szankciók a valóságban alkalmazhatatlanok, nincs visszatartó erejük, csak az eleve kiszolgáltatott emberek további megalázására, elüldözésére alkalmasak.

Az országgyűlési biztos felkérte a VIII. kerületi képviselő-testületet, hogy 60 napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a kifogásolt szabályokat, de a válaszadásra megadott határidő eredménytelenül telt el, a kérdésben rendezett helyi népszavazás pedig érvénytelen volt. A továbbra is fennálló visszás jogi helyzet miatt Szabó Máté az Alkotmánybíróságtól kérte az alkotmányosan aggályos rendelet megsemmisítését.

Az ombudsman ismételten hangsúlyozza, hogy az életvitelszerű közterületen tartózkodás súlyos szociális krízishelyzet eredménye, ami a legritkább esetben alapul az érintett tudatos választásán. A hajléktalanok nem tudnak hova menni, nem rendelkeznek „magántérrel”, nem áll rendelkezésre az érintettek számára valódi alternatíva az utcán éléssel szemben.

Mindezek alapján Szabó Máté ismételten felkérte a józsefvárosi önkormányzatot a kifogásolt rendelet hatályon kívül helyezésére, továbbá a szerinte alkotmányosan aggályos szabályozáson alapuló intézkedéseik beszüntetésére. Az ombudsman nyitott a valós problémák kezelésére, a megoldást célzó konstruktív intézkedési vagy döntési javaslatokra. Ezek kidolgozásához felajánlotta segítségét az önkormányzatoknak és a polgármesternek is, aki a Fidesz országgyűlési frakciójának újonnan kinevezett hajléktalanügyi referense (és ama parlamenti eseti bizottság elnöke, amely azt próbálja bizonyítani, hogy Gyöngyöspatán az emberi jogvédők okozták a konfliktust, és összeesküvést szőttek Magyarország lejáratására).

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Alkotmánybíróság előtt a „kukarendelet”, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. .
    Az egyházak éjszakára nyissák meg a templomaik kapuit a szerencsétlen szegény hajléktalanok számára. Némelyik még fűthető is.
    Ha netán probléma a hovatartozás, hát katolikusokat a katolikus, evengélikus hajléktalanokat az evangélikus, reformátusokat a Hazatérés templomába szálásolják el minden éjjel… – a padokon.
    A tehetősebb hívek, pedig adjanak ügyeleti szolgálatot, biztonsági őrséget.
    A népszámlálás úgyis megmutatja majd, hogy mennyi jó keresztény v. keresztyén is él ebben az országban.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  2. Hályogkovács
    Ezzel az ötlettel rajtad kívül (magamat is betudva) a jó isten sem értene egyet. Az egyházak szívesebben politizálnak, mint mentenék a nincsteleneket. Jobban szeretik, ha Semjén Zsolt nagytiszteletű úr nyálasan csókolgatja a kezüket (ahogy nemrégiben egy itt közölt fotón láthattuk), mint hogy pl. a nyócker menekülő szerencsétlenjeit Krisztus nevében befogadják.
    PS.:
    Érdemes végignézni a királi székesfővárosban a BKV-n közösségi közlekedő utazóközönséget. Döbbenet, hogy mennyire terjed a szegénység. ….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  3. A papok prédikálták kire szavazz,csak azt nem mondták,hogy majd elveszem a nyugdíjadat.
    Milyen vicc ez a cikk:Otthon nincs alkotmány bíróság,vagyis van de úgy működik mint Kádár alatt…amire engedélyt kap azt mondja.sajnos,ne legyen igazam

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Választási bért kapnak a közmunkások 2014. március 27. csütörtök

Bebetonozza alkotmánybíróit a Fidesz 2013. november 2. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos