Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elmeszelte az Alkotmánybíróság a különadót 2014. február 25. kedd 13:38 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Elmeszelte az Alkotmánybíróság a különadót

Budapest – Újabb pofont kapott az Orbán-kormány: alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütköző a 98 százalékos különadóra vonatkozó törvényi rendelkezés, ezért annak alkalmazását megtiltotta az Alkotmánybíróság hétfőn meghozott határozatában. Az Orbán-kormány jogszabálya által sújtott személyeknek perelniük kell a jussukért.

A Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyik bírája fordult az Ab-hoz azért, mert álláspontja szerint a munka törvénykönyve által meghatározott juttatások után fizetendő 98 százalékos különadó eltúlzott mértékű, sérti az emberi méltósághoz és a tulajdonhoz való jogot, továbbá a különadót rögzítő 2010-es törvény nemzetközi szerződésbe, az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló római egyezménybe is ütközik.

Az indítvány hivatkozott az alaptörvényben deklarált jogállamiságra is, amelybe a bíró álláspontja szerint “beleértendő egyebek mellett az is, hogy a közteherviseléssel kapcsolatos jogszabályok igazságos és társadalmilag elfogadott célt szolgáljanak, azok büntető jellegűek nem lehetnek, kivéve akkor, ha a társadalmi megítélés ezt szükségessé, illetve elfogadhatóvá teszi”.

Az Ab a bíró indítványát megalapozottnak találta. Határozatának indokolása szerint a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 2013-ban több határozatában is megállapította, hogy a törvényes végkielégítéseknél a törvény szerinti 98 százalékos adómérték az egyezmény tulajdon védelmére vonatkozó részével ellentétes. Az Ab nem látott okot arra, hogy eltérjen attól a tartalomtól, amelyet a strasbourgi bíróság az egyezmény tulajdon védelmére vonatkozó cikkének adott a különadó mértékével összefüggő döntéseiben.

Az Ab a nemzetközi egyezménybe ütköző jogszabályi rendelkezés alkalmazásának tilalmát rendelte el a folyamatban lévő – korábbi jogviszonyokkal kapcsolatos – bírósági eljárásokban. Miután a vitatott rendelkezés 2013. december 30-ig volt hatályban, megsemmisítéséről nem döntött az Ab. Az Alkotmánybíróság hivatkozott az alaptörvény azon rendelkezésére, amely szerint Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeinek teljesítése érdekében biztosítja a nemzetközi jog és a magyar jog összhangját, továbbá az alaptörvényben szintén rögzített jogállamiság alkotmányos követelményére.

A testület szerint a vitatott rendelkezés általános alkalmazási tilalmát indokolja az alaptörvény védelme, a jogbiztonság és az eljárásban érintett személy különösen fontos érdeke. Ezért az Ab a hatályon kívül helyezett, de eddig alkalmazandó jogszabályra alkalmazási tilalmat írt elő.

Az Ab határozatához Salamon László alkotmánybíró különvéleményt fűzött. A különadót 2010-ben vezették be. Az Országgyűlés múlt év decemberében 2014. január 1-jei hatállyal az addigi 98 százalékról 75 százalékra csökkentette a közszférában kifizetett – kétmillió, illetve bizonyos esetekben három és fél millió forint feletti – végkielégítéseket terhelő különadót.

Állami és önkormányzati vezetőknek, képviselőknek, köztulajdonú cégek vezető tisztségviselőinek és felügyelőbizottsági tagjainak a jogviszonyuk megszüntetése miatt kifizetett összeg kétmillió forint feletti része után, más állami foglalkoztatottaknak a végkielégítésük három és fél millió forinti része után kell megfizetniük a különadót.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +16 ( 24 szavazatból)
Elmeszelte az Alkotmánybíróság a különadót, 4.4 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. A fideSS a saját (nem pofátlan, hanem) pofás végkielégítését készíti elő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (32 szavazatból)
  2. 260 fidesz-kdnp zombi nyomogatja a gombokat ma a parlamentben.
    Az ő végkielégitésüket biztositja be az Orbán embereiből álló AB.
    Ezt én nem gondolnám pofonnak, csak egy ujabb pávatánc.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (34 szavazatból)
  3. Gyöngyi Péter

    Én is pávatáncnak tartom. Tele van a hócsukám a hülyítéstől!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  4. Ehhez 4 évre volt szüksége az AB-nek, amit mindenki, akinek egy csepp esze van, az tudott. Ilyen nem lehet jogállamban.
    Az Ab is elmehet a jó qrva a..ba, mert magától nem tudta azt, ami Strasbourgban egyértelmű.
    A pávatánc folytatódik, és ha már nagyon muszáj, mert az Unió is figyelmeztet, akkor hoznak egy jogállami ítéletet.
    Mocskos hazaárulók ezek is, a jogállam helyett felcsúthoz igazodnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  5. Inkább a jogállam hullája kapott hatalmas pofont. Ugyanis az AB nem törölte el visszamőleg a törvényt, tehát a különadóval elkaszált végkielégítéseket nem adják vissza.
    Ha egyszer ellenkezett a nemzetközi joggal, akkor miért nem kell visszaállítani az eredeti állapotot?
    Ez mennyire szánalmas és nevetséges.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  6. Ja, az Alkotmánybíróság elmehet a jó büdös francba. Akiktől eddig elvették a jogos végkielégítésüket, azok úgy jártak és keksz! Csak azok járnak jól, (nem jól, csak viszonylag méltányosan) akik perre vitték a kérdést, és még nem hoztak jogerős ítéletet az ügyükben. Speciel én nem tartozom ezek közé, tehát így jártam. Az Alkotmánybírók meg úgy, hogy sokáig gondolkodhatnak ezen a sötétzárkájuk magányában, csak egyszer legyek én a diktátor…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  7. Hol van itt a pofon? Tatabánya egyébként is erősen fideszses. Az nem képzelhető el, hogy egy biró fogja magát és orbáncék ellen panaszt tesz. Nem . Orbán leadta a parancsot, hogy perelje be őket a biró, az alkotmánybíróságnak, hogy meszelje el a különadót, így két legyet ütöttek egy csapásra : 1.megkapják a pofátlan juttatásaikat 2. fönn van tartva a demokrácia látszata, hogy van hiteles alkotmánybíróság aki őrzi a honpolgárt a kormány túlkapásaival szemben. Az egész ahogy van úgy undorító és ott lóg ki a legjobban a lóláb, hogy mindezt a pert egy magas hivatalban levő kezdeményezte akinek beosztásáról tudni, hogy a jelenlegi kurzusban kulcspozíciónak számít ami gondosan szűrve van, hisz nemrég cserélték le a bírókat is. Ugyanez volt, amikor nemrég a lakáshiteleseket akarta valamivel megsegíteni a “kormány” a bankok ellen de a bankok pert nyertek. Mondhatták akkor is a képmutató dumájukat, hogy “látjátok, harcolunk értetek de nem sikerült segíteni, pedig a szándék megvolt”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  8. Az alkotmánybírák, nekünk adták a legnagyobb pofont azzal, hogy a pofánkba röhöghetnek és ott lehetnek a helyükön.
    Ha egy csöppnyi tisztesség lett volna bennük, már rég felálltak volna!
    Hagyták, hogy manyup pénzeket lenyúlják.
    Azzal, hogy határidőn túl döntöttek, – alkotmánybíráink – alkotmányos kötelezettségüket szegték meg!
    Ennek csupán annyi a pikantériája, ha utólag el is meszelik a törvényt, az eredeti helyzet már nem állítható vissza!
    Erre hivatkoztak a bíróknál, és most is hülyének néznek bennünket!
    Eltörlik a 98%-ot, de csak azért, hogy a csókosok hozzájussanak.
    Felfordul az ember gyomra, a sajtó meg tele van azzal, hogy az alkotmánybírák elmeszelték a 98 %-ot!
    Ezek ennyire sötétek vagy ennyire féltik a tyúks….os életüket?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  9. Egy állampárti önkényuralmi rendszerben a fékek és ellensúlyok egykori intézményei már csak a demokrácia látszatát hivatottak fenntartani.
    Bizonyos idő elteltével a hatalom már a látszatra sem ad úgy mint az utóbbi időben Ukrajnában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. Kezd bátorodni iés magát helyre rakni az AB.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -10 (10 szavazatból)
  11. Ez a szerv egy torz, durva vicc. Ebben az ügyben valamikor 2011 legelején hoztak egy határozatot, hogy 2011 május 1 után nem lehet alkalmazni a köztisztviselők kirúgását indoklás nélkül lehetővé tevő kormáynrendeletet, mert majd, azt követően (!) sérteni fogja a jogállamiság elvét, a munkához és közhivatal viseléséhez való jogot, a bírósághoz fordulás jogát, és az emberi méltóságot…
    Majd. Majd fogja.

    Aki tud ennél ostobább, embertelenebb, seggnyalóbb, szarházibb csapatot – “jogállamit” – az szóljon.
    Miért csodálkozik bárki is ennek a pojácacsürhének bármiféle megnyilvánulásán?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  12. aristeides: Teljesen igazad van. Annyira, hogy én a saját munkaügyi peremben megkíséreltem kijátszani ezt a kártyát. Világosan levezettem, hogy amennyiben az alkotmány szerint az emberi méltósághoz való jog soha semmilyen körülmények között nem függeszthető fel, akkor az emberi méltóság megsértéséről szóló megállapítás visszafelé is érvényes. Az emberi mélósághoz való jogomat még az alkotmánybíróság sem vonhatja kétségbe. A bíróság ezt az érvemet első fokon elutasította, másodfokon pedig úgy tett, mintha ott sem lett volna. A peremet egy jogalkotói bakira hivatkozva tudtam csak megnyerni. Két megállapításra jutottam: 1. a bíróságok teljes megfélemlítettségben dolgoznak, 2. Arisztotelész és az ő logikája nincs érvényben, vagy talán soha nem is hallottak róla a magyar jogászok. Az Alkotmánybírók pedig Kiss László kivételével tehetnek nekem egy szívességet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. Az AB határozatáról a királyi magyar médiában, de a hozzájuk igazodó lakálymédiumokban egy szót sem hallottam. Lehetséges hogy én vagyok süket (talán hülye is), de sztem a szabadnak mondott magyar sajtóban szinte kivétel nélkül hiteltelen, többnyire megfélemlített hitvány alakok dolgoznak. A fideSSnek csak a seggét merik nyalni, a buktákról pedig kussolnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Most készítik elő a választásnak nevezett bohózat után kieső képviselők “tisztes” végkielégítését.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Hogy volt Salamonnak bőr a képén véleményezni ezt a döntést, hisz benne volt abban a csürhében, amely meghozta. Most meg megítéli. Ilyenkor, akit érintett korábban, az ki szokott maradni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A Fidesznek maga felé hajlik a keze 2014. január 2. csütörtök

Bebetonozza alkotmánybíróit a Fidesz 2013. november 2. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos