Ronai and Ronai
AMERIKAI

Adózzanak, akik szavazati jogot akarnak 2011. október 22. szombat 19:01 | AN

  • Hozzászólások(65)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Adózzanak, akik szavazati jogot akarnak

London – Történelmi paradoxon lenne, ha a külföldön élő magyarok két országban szavazhatnának – írta egy Angliában élő kettős állampolgárságú magyar a Népszabadságban. Emlékeztetett, hogy amikor a XVIII. század végén Anglia Észak-Amerikában letelepült polgáraira adókötelezettséget rótt, de megtagadta szavazójogukat az angliai parlamenti választásokon, elszabadultak az indulatok. Magyarország fordítva akarja: szavazati jogot adna, adózás nélkül. A példa mutatja, hogy a kettő szorosan egymáshoz kapcsolódik. Mit szólnak ehhez azok, akik adóznak, és fizetik a nem adózók szavazatainak következményeit?

Telegdy István a Népszabadságnak írott levelében érdekes gondolatot vetett fel, amely eddig nem hangzott el a kettős állampolgárságról és a hozzá kapcsolt szavazati jogról szóló vitákban. „Nincs adózás választójog nélkül!” – írták zászlójukra az angol király (addig) hű alattvalói. Mivel a csökönyös uralkodó nem ismerte fel a helyzet komolyságát, és megtagadta gyarmatosai követelését, kitört a függetlenségi háború, ami Anglia legnagyobb gyarmatának elvesztésével végződött.

Királyi nagyvonalúsággal mi az ellenkezőjét javasoljuk: „Adózás nélkül szavazójogot!” Ez persze tetszik majd azoknak, akiknek nem kell adózniuk, talán már kevésbé azoknak, akik kisebbségben maradva majd fizethetik a határon túli honfitársaik szavazataival megszavazott ötletek árát.

„Én 1956 óta Angliában élve boldog (de nem büszke) vagyok, hogy magyarnak születtem, kettős állampolgár vagyok, de a magyarországi szavazati jogból nem kérek. Aki mint külföldön élő magyar azt hiszi, hogy magyarsága alanyi jogként biztosítja, hogy két demokráciában tudjon a politikai folyamatokra befolyást gyakorolni, az legyen szíves felvállalni a kettős adózás kötelességét is.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (36 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +62 ( 68 szavazatból)
Adózzanak, akik szavazati jogot akarnak, 4.9 out of 5 based on 36 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(65)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

65 Reader’s Comments

  1. proaktiv
    Igen. Házhoz viszik. De mit tehetünk? Csak a józan eszükben bízhatunk. Már pedig én nem bízom, mert teljesen behülyítették őket is, mint idehaza az ország egyik felét. Pedig azok itt élnek!
    Oda meg nyomják kifelé az adóforintokat, meg ott van az a papnak nem nevezhető szélhámos is.Na meg a jobbik! Azok is ki ki zarándokolnak nagymagyarkodni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  2. Akkor 2011. október 23. vasárnap 11:53
    “Akkor a nyugdíjasoktól is vegyék el a szavazati jogot, hisz már ők se adóznak, inkább pihenjenek! ez így lenne logikus!”
    .
    Ha tisztában lennél az adó fogalmával, egyáltalán nem lenne logikus. Ha a nyugdíjas vesz egy kiflit, egy buszjegyet, egy liter tejet, felkapcsolja a villanyt, kiváltja a gyógyszerét, máris megfizeti annak az adótartalmát is, mert benne van az árában. Ez is adózás, mert adótartalma minden terméknek van.
    .
    Aki más országban fizet mindezekért, a fogyasztása arányában ott is adózik, konkrétan az áfa mértékével. Eszerint logikus, hogy mindenki ott adózik, ahol él, mert minden eladott és megvásárolt terméknek van adótartalma, amit megfizettet a fogyasztókkal az állam. Ha itt él, itt, ha másutt él, másutt fizettetik meg vele a fogyasztása adóját.
    .
    Fölösleges égetni magad az alapfogalmak és azok tartalmának ismerete nélkül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  3. bumburi
    “Házhoz viszik. De mit tehetünk?”
    Felvilágosítással sokat. Például a fenti írás és az eredetijének terjesztésével. Hivatkozni lehet a józan észre is, mert sokan Orbán személyes kegyének tekintik a magyar állampolgárságukat, ami miatt hálára kötelezve érzik magukat.
    .
    Az állampolgárság és a (választó) jog mellé felelősségérzetet is exportálni kell, a hazafiság félreértelmezésének elfogadása helyett. Aki jó hazafi akar lenni, legyen a hazájában hazafi, de ne az országa hatarai kívül, vagyis onnét nézve külföldön.
    Van mit tenni, amíg mindez tudatosul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  4. Nem, nem az adozas hanem az allando lakcim, hajlektalanok eseteben pedig a tartozkodasi engedely, lenne a megfeleo feltetel. Aki nem MO-n el, az minek pofazna bele MO belugyeiben. Az orvosi ellatas is meg a tobbi juttatas is ez alapjan kell(ene) hogy mukodjon. Az adozas csak egy dolog.
    (A hajlektalan is adozik valamilyen formaban, amikor megveszi az uveg borat vagy a doboz cigijet, a kulfoldi magyar nem a magyar gazdasagot tamogatja)
    Ezek a dolgok mar regen ki vannak talalva, mindig elcsodalkozom hogy mi nagyon eszes (mindekinel okosabb es magassabb kulturaval rendelkezo magyarok), mennyire nehezkesek vagyunk az ilyen kerdesekben.
    Burokracia, eh ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  5. Az égvilágon semmi köze a politkai jogoknak az adózáshoz. A cenzusos választójog kb. 100 éve kiment a divatból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. A cikk gondolatmenetének az alaphibája, hogy nem veszi észre a szerző, hogy a választójog politikai jog, s a politikai közösség minden tagját megilleti. Az EU 27 országa közül csak Írországban követelmény a belföldi életvitelszerűség a szavazati joghoz. A politikai jogokért nem kell adni érte “cserébe” semmit. Tehát nem pl. mint szociális jog, ahol kell adni valamit érte.

    Az amerikai telepesek példája pedig csúsztatás. Ugyanis ott éppenhogy a szavazati jog hiánya miatt tüntettek. Az amerikai példa alapján a jelenleg Magyarországon élő külföldi állampolgárok tüntethetnének, hisz ők adóznak a magyar államnak, mégsem szavazhatnak parlamenti választáson.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  7. CommonSense:

    “Nem, nem az adozas hanem az allando lakcim, hajlektalanok eseteben pedig a tartozkodasi engedely, lenne a megfeleo feltetel.”

    Az állandó lakcím nem jelent belföldön élést. Százezrek vannak, akiknek van magyarországi állandó lakcíme, s külföldön élnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Hozzáteszem személyes példámat.

    Amióta megbukott a kommunizmus Magyarországon, csak 1997-2007 között éltem az országban. S minden választáson szavaztam eddig. 1990-ben pl. csak a választások miatt utaztam Budapestre!

    S ebben semmilyen problémát nem látok. Hozzáteszem: szinte egyetlen más országban sem probléma ez.

    Sőt, én a szerző véleményével szemben pont fordítva látom: aki állampolgár, annak erkölcsi kötelessége szavazni, bárhol is él.

    Az egész ügyet egy álproblémának érzem. Értem persze pártpolitikai szempontból, hogy egyesek arra gondolnak, hogy majd kap a Fidesz egy csomó pluszszavazatot. Azonban ez rövidlátó szempont. Mert egy részről nem jó elvi kérdéseket pillanatnyi pártpolitikai szempontból nézni. Más részről meg abszurdum feltételezni, hogy minden külföldön élő automatikusan fideszes, s azt meg még abszurdabb, hogy a Fidesz örökre az első párt lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. maxval,
    igazad is van meg nem is – mint ahogy a szerzőnek is.
    Azzal nincs semmi gond, hogy a munkád és/vagy a családi “állapotod” külföldre szólított, de öntudatos állampolgárként élsz a szavazati jogoddal.
    A gond az, mikor egy nacionalista kormány direkt azzal a hátsó gondolattal ad állampolgárságot és/vagy szavazati jogot a külföldön élő honfitársaknak, hogy majd hálából rá és a programjára szavaznak.
    Szóval már megint egy tipikus FideSS-eljárás miatt vitatkozunk. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. proaktív,
    ez tetszett. “Az állampolgárság és a (választó) jog mellé felelősségérzetet is exportálni kell, a hazafiság félreértelmezésének elfogadása helyett.”

    Valamelyik ellenzéki képviselő benyújthatná a Parlamentben. Igaz, hogy leszavaznák, de nyoma lenne, hogy valaki megint rápirított a fasisztákra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. bonhomme:

    Amit írsz az már egy egész más téma, mely arról szól, hogy jó ötlet volt-e a könnyített állampolgárság-megadás. Erről is lehet vitázni. De a cikk nem ezzel foglalkozik, hanem azzal, hogy az adózás és a szavazati jog legyen egybekötve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Ez csak természetes,ha nem is jövedelemadót,de vagyonadót mindenképpen,mert ha ők nem fizetnek,nekünk sem kell.Nin cs kétféle állampolgár

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. maxval
    Ne gyere itt az Eu-val. Mindannyian tudjuk, a Zorbán a határontúliak hátán felkapaszkodva akar dinasztiát alapítani. Ez a baj.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. zoli:

    Vagyonadót az országon belüli ingatlanért kell fizetni, s ez teljesen független az állampolgárságtól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. O.K. Szavazok, adózok. De mit kapok ezért cserébe? Nyugdíjat? Nem, Megfizethető egészségügyi ellátást? Nem. Támogatott gyógyszerellátást? Nem. Munkanélküli ellátást? Nem! Megfizethető oktatást? Nem!! Stabil jogi kereteket a hétköznapi élethez? Nem!!! Ha nem működöm együtt az orvossal, büntető adót, ami egy újfajta “zsidó” törvény? IGEN!!!! Vagyis a befizetett adóból semmiféle szolgáltatást nem akar adni az állam! Akkor mi a jó fenéért adózzak, HE? És ha nem adózok, kinyírnak? IGEN!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Hát ország… 2011. október 7. péntek | AN

Gyurcsány nem zárja ki a fizikai provokációt 2011. október 7. péntek | AN

Ismét provokál a Fidesz 2011. október 6. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos