Ronai and Ronai
AMERIKAI

Terrorizmus a “béke félszigetén” 2011. szeptember 11. vasárnap 15:47 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Terrorizmus a "béke félszigetén"

Göteborg – Terrorfenyegetés miatt kiürítettek egy göteborgi művészeti központot. Skandináviában is megjelent a radikális iszlamizmus, ám a legnagyobb rombolást eddig nem a nemzetközi terrorizmus okozta.

A terrorfenyegetéssel kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe a hatóságok Svédország második számú városában. A rendőrségi szóvivő közlése szerint ellenük terrorcselekmény előkészülete a gyanú.

Egy művészeti központot ért fenyegetés, ahol épp 400 ember gyűlt össze egy rendezvényre. A Roda Sten nevű központban épp egy kortárs nemzetközi szemle megnyitója zajlott, így még csak következtetni sem lehet a célpontválasztás okára. Azt sem tudni egyelőre, hogy van-e bármiféle kapcsolat az eset és a 2001. szeptember 11-i események évfordulója között.

A békés Svédországban tavaly október óta van érvényben megemelt terrorkészültség, ami próféciának is beillett, hiszen decemberben egy öngyilkos merénylő egy karácsonyi vásáron robbantotta fel magát Stockholmban, két ember sérülését okozva. Nagyobb volt tettének a hosszú távú hatása, hiszen Skandináviában addig nem tartott senki különösebben a nemzetközi terrorizmustól.

Pedig 2007-ben már érték fenyegetések Svédországot, amikor Lars Vilks karikaturista Mohamed-ábrázolása miatt felbolydult a muzulmán világ egy része. Vilkset rengeteg atrocitás érte, egy alkalommal majdnem porig égették a művész házát, de olyan is volt, hogy egy nyilvános megjelenése alkalmával beszéde kellős közepén támadták meg a színpadon.

A Sapo svéd biztonsági szolgálat jelentése szerint azonban így sem jelentékenyek egyelőre a szélsőséges iszlamista szervek az országban, amiket felderítettek, azok is inkább más országok militáns szerveit látják el donációval.

Skandináviában azonban a legnagyobb pofon, amelytől felocsúdott a térség, nem szélsőséges muszlim, vagy bármely nemzetközi terrorizmushoz köthető irányzat miatt csapott le. A norvég Anders Behring Breivik ámokfutása az „őslakosokon” belüli szélsőjobboldali extremizmusra irányította a figyelmet.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A svéd sajtó vigyázó szeme Magyarországon 2011. október 9. vasárnap | Dragos Erzsébet, Stockholm

Csak álom marad a futball-Eb 2011. október 7. péntek | AN

Verőcén siegheilezett a brit náci 2011. augusztus 4. csütörtök | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos