Ronai and Ronai
AMERIKAI

Véres Halloween Afganisztánban 2011. október 30. vasárnap 14:00 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Véres Halloween Afganisztánban

Washington/Kabul – Tizenkét amerikai, egy kanadai és több más állampolgárságú szövetséges katona halt hősi halált, amikor öngyilkos tálib merénylő belehajtott a NATO egy páncélozott buszába és felrobbantotta magát. Ez volt Kabul területén a legtöbb áldozatot követelő támadás a háború kezdete óta.

A merényletre azon a napon került sor, amelyen a NATO és az afgán kormány illetékesei találkozón tárgyalták meg a hatalom átadását a kormány fegyveres erőinek a harmincnégy afgán tartományból tizenhétben.

A támadás után kizártnak tűnik, hogy bármilyen kiegyezés jöjjön létre Hamid Karzai elnök és környezete, valamint a Talibán között, holott voltak korábban ilyen erőfeszítések. A NATO a mostani elképzelések szerint 2014 végéig vonja ki valamennyi haderejét Afganisztánból, és akkorra a kabuli kormánynak meg kéne állnia a saját lábán.

Az amerikai és kanadai áldozatokon kívül afgán polgári személyek és egy afgán rendőr is életét vesztette a robbantásban, további nyolc afgán, köztük két gyermek, súlyos sérüléseket szenvedett, őket kórházban ápolják.

A mostanihoz hasonló támadást 2010 májusában követtek el NATO-konvoj ellen, akkor tizennyolcan haltak meg. A Talibán bejelentése szerint a mostani öngyilkos merénylő, Abdul Rahman egy 700 kilogrammnyi robbanóanyaggal megrakott Toyota Land Cruiserrel rohant neki a busznak. A terrorszervezet, amely rendszeresen felnagyítja „eredményeit”, huszonöt halottról számolt be „győzelmi” jelentésében. Ezenkívül azt állították, hogy megkíséreltek egy másik merényletet is Kabulban, amelyben azonban csak az elköverő halt meg.

Az afgán fővárosban utoljára szeptember 20-án csapott le a terror: békekövetnek álcázott merénylőket küldtek Burhanuddin Rabbáni volt elnökhöz, Karzai béketárgyalásokkal megbízott emberéhez, akik felrobbantották a turbánjukba rejtett pokolgépet, és végeztek Rabbánival. Ezt a támadást azonban nem a Talibán, hanem a Hakkáni törzsi maffia számlájára írják.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Véres Halloween Afganisztánban, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Úgy tűnik, hogy nem lehet jó döntést hozni a kivonulásról.
    30 éves elmúlt az afgán háború, lehet, hogy ez nekik lételemük.
    Ha Kína is aktivizálja magát a térségben, akkor még kisebb eséllyel lehet pozitív mérlegre szert tenni. Irán és Pakisztán is összeveszhet a koncon. :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  2. Már ideje lenne kissé letarolni a rongyfejűeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  3. A kivonulásról annyit lehet biztosan megállapítani, hogy legcélszerűbb lett volna be sem vonulni. Egy törzsi rendszerű társadalomra nem lehet polgári demokráciát kívülről ráerőltetni. Ott a rend a törzsek közötti megegyezésen alapul. A Szovjetúnió belebukott az afgán háborúba. Akkor a modzsahedek jelentős amerikai támogatással arattak győzelmet. Az amerikaiak és szövetségeseik nem tanultak ebből. Ennek eredménye rengeteg emberáldozat, óriási katonai és egyéb kiadás, ami jelentós mértékben hozzájárult az USA államadósságának növekedéséhez. A szovjet és a mostani amerikai vereség körülményei között az a különbség, hogy akkor a szovjetekkel szemben 19 milliós lakosságból potenciálisan 1,5 millió bevetthető harcos, ma az amerikaiakkal szemben becslések szerint megközelítően 40 millió afganisztániból 4 millió áll rendelkezésre. Nem volt kalandióorság ezt a háborút elkezdeni? A vereség előrelátnató volt, ugyanúgy mint Vietnmban vagy Irakban. Jó lenne a líbiai beavatkozást is minél előbb felszámolni. A társadalom ott is törzsi. .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  4. Vereség Irakban?

    Meg afganisztánban?

    Milyen vereség, te… ???

    Hülyére verték az ellenséget, a háborút azóta is ott tartják az ellenség területén, és az euro- atlanti célpontok elleni tömeggyilkos iszlámnáci merényleteket sikerült nullára csökkenteni. Terrorhálózatok nagyrészt lenyomva, max. helyi aktivitásra kárhoztatva, vezéreik pedig hullanak mint a férgek.

    MILYEN VERESÉGRŐL MAKOGSZ TE ITT MÁR MEGINT?

    Azon kívül, afganisztán lakossága a büdös életben nem volt 40.000.000, még ha ötvenedjélre darálod le ezt a bősz marhaságot, akkor sem.

    Az összes létező nemzetközi felmérés szerint afg. lakossága 23.000.000 fő körül becsülhető, de ez a max. Tessék megnézni bármelyik világatlaszban, a CIA factbookon, bárhol.

    És ki nem sz…rja le, milyen a “törzsi társadalom”?

    Ez a háború úgy kezdődött, hogy az iszlámnácik rárontottak az egész világra (USA- n át az EU- n és Izraelen keresztül Indián át Ausztráliáig mindenkire), azzal a nyílt és büszkén hirdetett céllal, hogy megölnek mindent és mindenkit, aki a globális iszlám kalifátus útjába áll (most mindegy, ennek mennyi a realitása).

    És ezért mindent meg is tesznek vagy 30 éve.

    A különféle háborodott iszlám diktátorok pedig évtizedeken keresztül gyilkolták saját népükön kívül a nyugatiakat is, mert az olyan jó volt nekik biztos.

    Ami most megy az iszlamista országokban, az nem más, mint ELLENCSAPÁS.

    Nehogy már ennek jogosságát elvitassák az elmebeteg USA- gyűlölők…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. Igaza van “Geyza” nak.Ideje lenne már egy igazán kemény ütést bevinni a sátánistáknak! A rohadékok csak az erő nyelvét beszélik,kapjanak belőle ízelitött!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Azért az iszlám nevű sátánvallás híveire elég rendesen rájár a rúd az utóbbi 10 évben… nézd csak, egyik népvezérük a másik után hullik el, terrorbandáik súlyosan megtizedelve, háborúk az ő területeiken, stb…

    Persze az igaz, hogy ez nagyon kevés a probléma igazi kezeléséhez, mert ahhoz teljesen szabadjára kellene engedni az ilyen gondok megoldására szakosodott dolgozókat:

    Katonákat, titkosszolgálatokat, és rendvédelmi erőket.

    Kár, hogy ennek a realitása jelenleg a nullával egyenlő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Orbán egykori testőrsége élet és halál ura 2013. november 28. csütörtök

2014 után: utóvéd Afganisztánban 2012. október 21. vasárnap | AN

Washington lemondott az afgán békéről 2012. október 3. szerda | AN

Afganisztán két év múlva magára marad 2012. október 1. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos