Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem mehet Dél-Afrikába a Dalai Láma? 2011. szeptember 27. kedd 23:08 | AN Forrás: The Guardian

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem mehet Dél-Afrikába a Dalai Láma?

Johannesburg – Nem utazhat Dél-Afrikába a Dalai Láma, az ellenzék szerint Peking rosszallásától tart a kormány. A külügy szerint nincs rajtuk nyomás és meglesz a vízum.

A dél-afrikai ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy csak azért nem kapott még a vízumot a Dalai Láma, hogy elkerüljék az esetleges nézeteltérést Kínával. A száműzetésben lévő tibeti vallási vezető Desmond Tutu, Nobel-békedíjas egykori szabadságharcos és püspök 80. születésnapjára látogatna az afrikai államba.

A Dalai Lámát maga Tutu hívta meg az október 8-i ünnepségre, a vízummal kapcsolatos ügyeket júniusban el is kezdték intézni, ám a mai napig váratják a spirituális vezetőt, akitől másodszor tagadhatja meg Johannesburg az ország területére történő beutazását.

2009-ben nem kapott vízumot a Dalai Láma, mivel gyakorta kritizálta az emberi jogok helyzetét Dél-Afrikában. Akkor azzal utasították vissza, hogy látogatása alatt nem tudják szavatolni biztonságát, mivel minden erővel a 2010-es futball világbajnokságra koncentrálnak a hatóságok.

Desmond Tutu most azt sejti a háttérben, hogy Dél-Afrikára legnagyobb kereskedelmi partnere, Kína gyakorolt nyomást, hogy a Peking által megszállt Tibetből száműzött vezető ne léphessen be az országba. 8 napos látogatása alatt egyébként nem találkozna politikai szereplőkkel a Dalai Láma.

A Dél-Afrikai Köztársaság tagja a Brics-nek, melyben India, Brazília, Oroszország és Kína- tehát a Big Four- is tag. Ellenzéki politikusok szerint azonban a viszony egyáltalán nem mellérendelt, mint ahogy az természetes lenne a szervezetben.

Legutóbbi, mexikói látogatása után meglehetősen dühösen reagált Peking, közleményben tudatva, hogy Felipe Calderón elnök és a Dalai Láma találkozása „árt a mexikói-kínai kapcsolatoknak”. A dél-afrikai kormány mindenesetre nem tehet mást, mint tagad és ígéri, hogy meglesz a vízum, csak adminisztratív akadályok miatt késik az.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Végtelenül tisztelem Őszentségét mindazért, amit Tibetért és a világért tesz. Amikor legutóbb Budapesten járt – nem hivatalosan, hiszen ez a kormány a kínaiak nagy barátja – személyesen találkoztam vele és örök emlék számomra, hogy kezet fogott velem és megáldott. Mosolyát, derűs lényét ma is a lelkemben őrzöm.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Erőss a karmája ennek a történetnek , biztos megoldódik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A kínai elit müzlije 2011. szeptember 20. kedd | Nagy Barnabás

Igazság helyett gumibot Kínában 2011. szeptember 18. vasárnap | AN

Miért ne lehetne Peking tér a Moszkva tér? 2011. szeptember 8. csütörtök

Peking mentegetőzik 2011. szeptember 8. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos