Ronai and Ronai
AMERIKAI

Makovecz Imre öröksége 2011. szeptember 27. kedd 23:14

  • Hozzászólások(50)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Makovecz Imre öröksége

Budapest – Életének 76. évében kedden elhunyt Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja. A finoman szólva is vitatott személyiség 76 éves volt. Emlékét számtalan épülete, a róla elnevezett és a Fidesz által pénzelt akadémia és némely antiszemita kijelentés őrzi.

Makovecz Imre 1935. november 20-án született Budapesten. Huszonegy éves volt az 1956-os forradalom idején, amely életének meghatározó élményévé vált. A Budapesti Műszaki Egyetemen 1959-ben építészmérnöki, majd 1962-ben az Iparművészeti Főiskolán építőművészi diplomát szerzett, 1959-től állami tervezővállalatoknál dolgozott. Talán legismertebb műve az 1992-es sevillai világkiállításra tervezett magyar pavilon, száznál több különböző funkciójú, jellegzetes épületet alkotott.

1969-ben a legrangosabb építőművészeti szakmai díjjal, az Ybl-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 1996-ban Magyar Örökség Díjjal tüntették ki. 2001-ben megkapta a Corvin-láncot, 2003-ban a Prima Primissima-díjat. 1987-től tanára a Nemzetközi Építészeti Akadémiának, 1992 óta a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, tanított a Budapesti Műszaki Egyetemen és az Iparművészeti Főiskolán. Makovecz Imre konzervatív közéleti személyiségként is ismert volt.

Hazai és nemzetközi hírnevét építészként szerezte. Építészi korszaka két jellemző részre osztható. 1981-ig állami szolgálatban állt különféle tervezővállaltoknál, illetve – egyfajta önkéntes száműzetésben – a Pilisi Parkerdő Gazdaság főépítészeként.

1981-ben önálló tervezőirodát alapított, és az ezt követő munkáival vált híressé jellegzetes, kupolás, organikus épületeivel. Első igazi “makoveczes” alkotása a paksi római katolikus templom volt. Ugyancsak jellegzetes és nagyszabású munkája a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai épületegyüttese, a sárospataki gimnázium, a makói Hagymaház, az egri uszoda, az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja. Ez utóbbi volt az egyetlen állami megrendelése.

A Makovecz Imre alapította Magyar Művészeti Akadémiát a parlament idén nyáron civil szervezetből köztestületté alakította, és az új alkotmányban is nevesítették. “Az Akadémia köztestületként való létrehozása kiemelt fontosságú, de nem önmagáért való feladat. Hosszabb távon egy eddig nem tapasztalt inspiratív erőt kifejező kulturális közeg kialakítását célozza” – olvasható az indoklásban.

A rendszerváltás környékén a konzervatív oldalhoz kötődő közéleti személyiségként lépett színre, az Országépítő Alapítvány egyik alapítója, a kilencvenes években tagja volt a Magyar Nemzet szerkesztőbizottságának, a Balassi kuratórium elnöke, 2002-től részt vett az Orbán Viktor alapította Szövetség a Nemzetért polgári kör munkájában. 2011 tavaszán díszpolgári címet kapott.

A már idézett interjúban politikai hitvallásáról így nyilatkozott: “A Fideszben pedig van olyan polgármester, akivel meggyűlt a bajom, de létezik olyan szocialista, akivel remekül együtt lehet dolgozni. Én tehát nem a Fideszre, hanem Orbán Viktorra esküszöm föl.”

Tervezőirodája 2010-ben ment csődbe, hat embert kellett elküldenie, erről keserűen nyilatkozott: “Az ember leszállítja a munkát, kér egy teljesítési igazolást, majd elküldi a számlát. Pénz még sehol, az összeg negyedét viszont rögtön be kell fizetni az államkasszába. Aztán nem fizet a megrendelő. A következő sem fizet. Az APEH ekkor zárolja a számládat, két hónap múlva már a rezsit sem tudod fizetni, küldheted el az embereket.”

Irodájának, a Makonának a felszámolása egybeesett azzal, hogy Rómában a La Sapienza Tudományegyetemen díszdoktori címet vehetett át. Erről így beszélt az Építészfórumnak: “Ez egy rendkívül érdekes, ambivalens helyzet. Ott barokk ruhába fölöltöztetik az embert, nagy ünneplést rendeznek, és miközben ezt átéli, elkerülhetetlenül átéli azt is, hogy 75 éves korában bezárták a boltját.”

.

2010. március 6-án ezt a levelet vitte a postás Makovecz Imrének:

Tisztelt Makovecz Imre Úr!

Nagyra kerekedett szemmel olvasom a Heti Válasz hasábjain az Önnel készült interjúban – amint az alább olvasható – hogy „Tavaly tavasszal a Magyarok Szövetségével rendeztünk tüntetést a Kossuth téren.”

Hosszas gondolkodás után rémület fogott el, és az amnézia nyilvánvaló jeleit kezdtem keresni magamon. De bármennyire is átfésültem gondolatban a tavaly tavaszi eseményeket, sehogy sem sikerült rábukkanni olyan rendezvényre, melyet a Magyarok Szövetsége szervezett volna a Kossuth téren, arról nem is beszélve, hogy a rendezvény jellege tüntetésként fogalmazódhatott volna meg. Ezen a ponton döbbentem rá arra, hogy hála Istennek egészséges vagyok és nyilvánvalóan valami félreértés áldozata lettem.

Tavaly tavasszal a Magyarok Szövetsége zászlóbontó ünnepségét tartotta március 21.-én. A Hősök terén. Egy csodálatosan napfényes napon, lelket emelő, hitet adó méltóssággal. A jelen lévők tekintetében óvatos, mégis jól érzékelhető boldogság ragyogott. Az egymást követő felszólalók ünnepi beszédeiből a szabad, erkölcsös, párturalom mentes, magyar társadalom képe rajzolódott ki, melyért hitünk szerint minden magyar embernek kötelessége dolgozni, küzdeni. Az ünnepség végén, a szabadon engedett postagalambok szárnyalásában is ez a jogos vágyunk jutott kifejezésre.
Nem volt vízágyú, nem volt rendőrségi roham, nem volt jelen Vona Gábor, nem volt jelen Ön sem és nem a Kossuth téren, hanem a Hősök terén zajlott.

Tisztelt Makovecz Imre Úr!

Őszintén nagyra becsülöm mind az Ön alkotó tevékenységét, mind az idézett cikkben kifejezésre jutó, nemzetünket szeretettel féltő gondolatait, bátor kiállását. Éppen ezért kérem Önt arra, hogy az Ön számára is oly fontos igazmondás jegyében kérjen helyreigazítást a tévesen megjelent tartalomban.Kérem, hozza nyilvánosságra, hogy nem a Magyarok Szövetsége rendezvényéről kívánt nyilatkozni.

Fontos ez nekem, mert a Magyarok Szövetsége rendezvényei, ahova szeretettel vártuk és várjuk Önt is, nem torkollnak rendőri intézkedésekbe, vízágyúzásokba, ártatlan emberek meghurcoltatásába. Még a bösztörpusztai, közel negyed millió embert vendégül látó rendezvényünk is magyar emberhez méltó módon, a szeretet, a kölcsönös megbecsülés, a közösen vállalt munka jegyében zajlott, szétszórt szemét vagy rendbontás nélkül. Három nap alatt nem volt szükség rendőri intézkedésre, a bűnözés árnyéka is elkerült bennünket.

A Magyarok Szövetsége rendezvényei méltósággal viselt közjogi küzdelmünk színterei, békésen, biztonságban zajló ünnepi rendezvények.

A Magyarok Szövetsége születése óta távol tartja magát a pártpolitikai küzdőtértől. Mondanivalójában, cselekedeteiben azt a jogos és létfontosságú közjogi küzdelmet folytatja, mely nélkül a csupán pártpolitikai „oszd meg és uralkodj”-ban a mindkettőnk által hőn szeretett nemzetünk, biztos halálra lenne ítélve.

A Magyarok Szövetsége nem kíván kevesebbet, mint a magyar nemzetet visszahelyezni méltó és jogos helyére, az Országgyűlés Felső Házába. Olyan közjogi küzdelem ez, mely nélkül a magyar nemzet, a pártoskodás csapdájában csupán „szavazati nyomógombként” jelenhet meg négyévenként egyszer.

Tisztelt Makovecz Imre Úr!

Olyan időket élünk, amikor a kimondott szó ismét kezd valódi tartalmat hordozni. Olyan időket élünk, amikor az évtizedek hazugságai, nemzetet tipró gyakorlata megváltozni látszik. Eljött az ideje annak, hogy a magyar nemzet újra elfoglalhassa méltó helyét Európában, a világban. Az Ön munkássága, szellemisége szavainak különös súlyt kölcsönöz. Éppen ezért fontos, hogy az igazság szilárd talaján csengjenek. S mert ez Ön számára is önmagával szemben támasztott alapvető követelmény, fontos, hogy a köztudatban ne maradhassanak téves képzetek.
Ezért kérem Önt nagy tisztelettel a kiigazításra.

Végül, de nem utolsó sorban kérem, fogadja őszinte jókívánságaimat. Kívánom, hogy adjon a Teremtő Isten még sok, egészségben töltött, alkotó, boldog esztendőt.

Szívélyes üdvözlettel, köszönettel:

Udvarhelyi Róza

.

Részlet az idézett interjúból:

Nyugat- és bankellenesség, visszavétel: rokonszenvez esetleg a Jobbikkal is?

- Dehogy rokonszenvezem! Bosszant is, hogy a minap azt olvastam valahol: jobbikos rendezvényen vettem részt. Nem vettem és nem is fogok. Személyes tapasztalataim Vona Gáborról pedig megerősítik a sejtéseimet arról, mi is a céljuk valójában.

- Mi történt?

- Tavaly tavasszal a Magyarok Szövetségével rendeztünk tüntetést a Kossuth téren. Egyszer csak felállt a gárdisták sorfala, és megjelent Vona Gábor. Indult volna a szószékre. Áttörtem magam a feketéken, és odaálltam elé azzal, hogy itt nem beszélhet. Majd ha ő kéri a területfoglalási engedélyt, akkor igen, ez azonban a mi rendezvényünk. Azt mondta, rendben. “Kezet rá” – javasoltam. Kezet is ráztunk. Alighogy elindultam a feleségemmel, Vona már fönt volt az emelvényen és szónokolni kezdett. Rögtön be is indultak a rendőrség vízágyúi. Nekem ennyi információ elég arról, hogy milyen megbízásból nyomják kockázatmentesen a radikális szöveget. A cél egyértelmű: megosztani a nemzeti oldalt, nehogy a Fidesznek kétharmada legyen. És sikerülni is fog nekik, sajnos: vidéken eszik a szövegüket.”

(forrás: http://hetivalasz.hu/itthon/nem-leszek-jobbikos-27486/)

.

A ma.hu írása 2011 májusából (részlet):

“Egy Fidesz-méretű párt esetében elkerülhetetlen, hogy időről-időre olyan emberek sodródjanak holdudvarába, akik vállalhatatlan kijelentéseket tesznek. Makovecz Imre vegytisztán antiszemita interjúja pontosan ezek közé tartozik.

(…) A neves építész a Hetek című lapnak nyilatkozva azt állítja, hogy Heller és Konrád „anyagi és politikai előnyökért” álltak egy politikai oldalra, ami természetesen lehet a véleménye, de az igazán súlyos dolgok csak ezután következnek. Makovecz szerint ugyanis Hellerék megítélésében „nem tudja figyelmen kívül hagyni zsidó származásukat”, hiszen „egy folyamatos fölényérzetük van a magyarsággal szemben.” Ezzel nemcsak megkérdőjelezi az író és a filozófus magyarságát, de kifejezetten azt állítja, hogy zsidó származásuk miatt tevékenykednek a magyarok érdekeivel szemben.

(…) A Makovecz Imre által alapított és vezetett akadémia jelen állás szerint egy 2,3 milliárd forintból felújított székházat és évi 100 millió forintot kap a kormánytól a „tudományos és művészeti szabadság védelmére.” Ez utóbbi célt egyébként a Fidesz – az akadémia megnevezésével – alkotmányba is foglalta.

Egy olyan ember kap tehát az elkövetkező években csöppet sem jelentéktelen állami támogatást „a magyar kultúra és tudományos élet védelmére”, aki az interjú tanúsága szerint nyíltan antiszemita nézeteket vall.

(…) Makovecz azonban olyan természetességgel von párhuzamot Heller és Konrád származása és politikai nézetei közé, hogy azt egy Jobbik-rendezvényen is kitörő örömmel fogadnák. Egy magát a demokratikus, európai értékrend képviselőjének valló jobboldali pártban az ilyen nézeteket vallók támogatása elfogadhatatlan. A Fidesz ezzel szemben többek között Makovecz kezébe adta a magyar kultúra és tudomány védelmének feladatát.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +10 ( 10 szavazatból)
Makovecz Imre öröksége, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(50)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

50 Reader’s Comments

  1. Kutyaházat mindenki tud építeni, hülyének lenni pedig mindenkinek
    alkotmányos joga, mondotta egy klasszikus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (26 szavazatból)
  2. Soha sem értettem, hogy művészeknek, sportolóknak és ismert személyiségeknek miért támad szereplési ingerük a szélsőjobb porondján? Kudlik Júlianna, Esztergályos Cecila, Kokó, Egérke, Ákos, Fábry és társaik melldöngetve hirdetik politikai hovatartozásukat és szinte kérdkednek a Vezér iránt érzett vonzalmukkal. Nyilván egyrészt a konc reményében, másrészt pedig beteges küldetéstudatuk miatt cselekednek így. Vajon szükségük van-e erre?
    (Én speciel azt a terméket még véletlenül sem veszem meg, amit a HirTV, EchoTV és egyéb dicső ún. jobboldali orgánumok reklámoznak, azt feltételezve, hogy előállítójuk szponzorálja az azt népszerűsítő csatornát, újságot).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (42 szavazatból)
  3. Kerényivel párban árulnám a piacon. Nem kívántam a halálát, mint Ő másoknak, de ezt Orbán siettette. Oly méltatlan magasságokba emelte, amit az Ő nép gyűlölete nem bírt el.
    Hallottam vele egy riportot az M1 ami csak tetőzte a megvetésemet. A törvénytelen tettei( híd lezárás a csőcselékkel) nem vallott demokratára. Nos a riportban mondottak aztán “betette az ajtót”. Egy rész: “részeges béresek irányították az országot”. Neki már nem, de a többi hason szőrünek mondanám: Azok építették fel a romokban heverő országot, azok csináltak belőle is félig embert. Sajnos, csak szakmailag sikerült. Mindezek ellenére békés nyugalmat kívánok neki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (39 szavazatból)
  4. alugy
    Az “ő” kis kezdőbetűvel irandó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  5. Kedves Gyozo, hallott már a kiemelésről a hangsúlyozásról?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  6. Kedves alugy.,
    Bocs, hogy belebeszélek, de a fölényessége nem indokolt. Hangsúlyozni szórenddel, mondatfűzéssel, formázással (ahol van rá mód) kell helyesen, nem helyesírási hiba vétésével.
    Egyébként a mondata nagybetűzés nélkül is teljesen világosan, a szándéka szerint hangsúlyozza az “Ő”-ket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  7. Ismét! Kedves Ego. Itt nem bő lére ereszthető értekezések folynak. Röviden és tömören fejezzük ki mondandónkat. Többször alkalmazom a NAGY betűs hangsúlyozásokat. Az ÖNÖK kedvéért a jövőben ettől eltekintek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  8. Az “ő” akkor sem irandó nagy betüvel. Együtt jártunk általános nyelvészet előadásra az ELTE-n, ott hallottam a “hangsúlyozásról, meg a kiemelésről”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  9. Élete vége felé az ember meghülyül.
    Ez történt vele is.
    Munkái csodálatosak, de emberileg nem ért fel hozzájuk soha.
    Erre mondják, suszter maradjon a kaptafánál.
    Kár, hogy nem épít többet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  10. Sosem tetszett Makovecz építészete. Valóban volt egy stílusa, de fantáziátlanul mindent, istállót és templomot ugyan abban a stílusban épített. Egyszer kitalálta és vége. Mint ember…hát nem ejtek könnyet érte.Nem fog hiányozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (28 szavazatból)
  11. Summa summarum: kétféle ember létezik: tisztességes és sz@ralak. Kivétel nélkül mindenki ezen alapskatulyák fokozataiba, arra a polcra helyezi saját magát tetteivel, ahol a legjobban élvezi az életét. Makovecz is igazolta, minek tekintendő a személye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  12. Kedves Alugy, Ego és Gyozo. Mivel fontosnak érzik a pontos nyelvhasználatot, megragadom az alkalmat, hogy megkérdezzem, mi a véleményük a “hibát vét” kifejezésről? Ego is használta éppen most a bejegyzésében. Én még úgy tanultam, hogy hibát véteni nem lehet, mert az azt jelenti, hogy nem követtünk el hibát.. Csak hibázni lehet, vagy hibát elkövetni, vagyis így helyes a használata. Köszönöm a véleményüket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  13. jános kovács. Köszönöm az észrevételét. Nagyon szépen rá világított a “vétés” nagyságára. Én ígérem, hogy itt az “ő” t köz kívánatra fogom használni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  14. A gabonasilós megmondóember. Én csak azt tudnám egyszer megérteni, hogy anyagi jólétben, szerető családban élő, munkájában sikeres és megbecsült emberekben honnan jön ez a hihetetlen gyűlölet, ami a megkeseredett, talajt vesztett emberek sajátja? annyi ilyet látok, és esküszöm, nem értem..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  15. „nem tudja figyelmen kívül hagyni zsidó származásukat”, hiszen „egy folyamatos fölényérzetük van a magyarsággal szemben.”

    A neves építészt folyamatos kisebbrendűség nyomasztja a nevezettek-kel összeköthető legalább 5000 éves írásbeliségi többlet előélet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  16. Makovecz Imre – fidesz idol a biodíszlet zászlóshajója,, akire szívesen mutogatnak mint aki már letett valamit az asztalra. Majd “akadémiai” emlékérmet alapítanak a nevével.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  17. “Az ember leszállítja a munkát, kér egy teljesítési igazolást, majd elküldi a számlát. Pénz még sehol, az összeg negyedét viszont rögtön be kell fizetni az államkasszába. Aztán nem fizet a megrendelő. A következő sem fizet. Az APEH ekkor zárolja a számládat, két hónap múlva már a rezsit sem tudod fizetni, küldheted el az embereket.”
    .
    Aha. Jó tudni, kinek a javaslatára született meg az új ÁFA-teljesítési törvény. Makovecz kebelbeli volt. Így megy itt a törvénykezés, mindig valamilyen fontos fideszesek saját érdekei vannak a háttérben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  18. alugy.
    “az “ő” t köz kívánatra fogom használni.”
    Pontosabban: az “ő” t köz kívánatra a magyar helyesírás szabályai szerint fogom használni. Köszünjük, a helyesírással hadilábon lévők felvilágosítása és nonstop tanulása érdekében is. Ha az AN-en hibátlan szövegeket látnak, majd csak rögzül bennük a helyes írásmód.
    Már ezért is megérte!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  19. A halottról vagy jót vagy semmit elv bizonyos fokú betartása mellett, de egy kicsit az objektivitásra való törekvés közepette a következőket azért el kell mondani: Az ő un. művészete szakmai (és nem politikai) körökben már nagyon régen erősen vitatott értékű és a hangoskodásával magához vonzott hátszél hiányában megmaradt volna a szokatlan alakzatokat összetákoló, névtelen építő mesterek sorában. Ezt ő is érezte, ezért – nem egyedüliként kies kis hazánkban – ordas, nyilas eszmék üvöltő hangoztatásával, Orbán elvtelen támogatásával próbálta tehetsége hiányosságait erényként behozni a köztudatba! Még külön művészeti(sicc) akadémiát is összebrusztolt a halhatatlansága megalapozásaként. Csalódott és érezte, hogy a mostani hatalmat leszámítva ő egy hőzöngő, szélsőséges, szörnyű és ordas eszméket fröcsögő szenilis vén ember lett az emberek szemében. Ettől függetlenül, remélhetőleg az ő istene békés nyugalmat ad neki, de minket meg mentsen meg a hasonló reakciós elemektől!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  20. Megint egy csótánnyal kevebb.
    Bármilyen tehetséget lerombol a tartás hiánya.
    Tehetségét nem tudom megítélni, emberségét (ill.annak hiányát) igen.
    Egy kicsit talán megint jobb lett a világ.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (23 szavazatból)
  21. Művészetével kapcsolatban van némi kivetni valóm, mondjuk a paksi katolikus templom egy álló hímtagot szimbolizál, láttam azért írom le.Alsó hangon is gusztustalan, izléstelen egy templomnak ilyen formát adni. Pakson egyébként a piacot is ő alkotta volna, de félbe kellett hagyni, mert olyan sokba került, hogy az önkormányzat nem bírta kifizetni.Tán még ma is befejezetlen, rég jártam ott, nem tudom.
    Másrészt köpedelem amit a kossuth téren abban a mocsokban múvelt, ott óbégatott a tahók között egy körbevizelt téren, csak tudnám mi szüksége volt rá, mert pl. az imádott Viktorkája oda el sem ment,Sshmittet küldte maga helyett.
    Mindegyik commentelő társammal egyetértek akik kifogásolják-teljesen jogosan-hogy a művészeknek mért kell kompromittálniuk magukat ezzel a szégyenteljes társasággal. Csak az igazság kedvéért írom le Egerszegi Krisztina, mikor először állították ki Orbán háta mögé a tribünre, elsírta magát, talán ő nem kifejezetten tartozik a kedvelői közzé.
    Makovecz Imre nyugodjon békében és legyen neki könnyű a föld.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (25 szavazatból)
  22. Kossuth tér, helyesen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Jesszusom ! El kell mennem sürgősen urológushoz…..a pakst templom hasonlata kapcsán.
    :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  24. Lehet, hogy érzéketlen vagyok, lehet, hogy csak egyszerűen tuskó de én nem tudok miatta keseregni talán még azt is megkockáztatom, hogy a magyar építészet a magyar kultúra nyert a távozásával béke vele, meg ha lehet béke nekünk is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (19 szavazatból)
  25. Díszpéldánya a fide SS -nek!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  26. VIP.
    Annak idején Van Gogh, és Picasso művei sem voltak keresettek. Most már milliókat érnek.
    Nem próbálok párhuzamot húzni közöttük, de mindegyik alkotott valami maradandót. Arra az esztergályosra, aki elkészítette a főtengelyt, vagy arra a földgyalusra, aki az autópályát építette, egy év után már nem emlékeznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  27. alugy.
    A rá világított helyesen: rávilágított.

    http://www.magyarhelyesiras.hu/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  28. Ez az művész a teljesítménye okán szerintem méltó a Kossuth-díjra. (A Corvin-láncot nem tartom kitüntetésnek.)
    Ez az ember sosem volt méltó a Kossuth-díjra. Szerintem. Vagy ha mégis, akkor Kertésztől miért kellene elvenni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  29. Na, most akkor, mi van?
    Hívjuk Schmitt Pált, vagy inkább Grétsy tanár urat.
    A kapkodásban becsúszik egy két hiba, a cikk a lényeg. Persze, azért érdemes átolvasni a leírtakat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  30. Orbán Raszputyinja elment…Mit lehet erre mondani? Az előttem szólókkal nagyon egyetértek (de nem az ő betűn kekeckedőkkel…:P) Csak az dráma, hogy az Alaptörvényt rászabták. Erre meg, hogy az ember halandó, senki sem gondolt a Fideszben! Hiába na, OVnak még beszélni kell a Halállal, azt is meg kell reguláznia. Holnap Apéter bejelenti, hogy a Kormány elfogadta a Nemzeti Nemmeghalás Mozgalmát, és mindenki aki magyar és nemzeti, annak csatlakoznia kell hozzá…

    Juci: jó dolgukban nincs más, csak gyűlölködnek…:( Ráadásul azoknál figyelhető meg ez az attitűd, akik minden rendszerben a rendszer kegyeltjei voltak! Neki semmi se elég, de elég erőszakosak, hogy az egójukat előtérbe helyezzék. Sok csak a falu bolondja lenne kis helyen, de ha van diplomájuk és kapcsolatuk és megtalálják, kinek a szekerét kell tolni ahhoz látványosan, hogy megtalálják a számításukat…Jelzem, egyiket se irigyelem, egyik helyében sem lennék soha.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  31. Stefán! Az általa politikai pornográfiába illő hangoskodásával, feltűnési vágyával kierőszakolt “elismerés” ugyan miatt már életében divatos lett, ami viszont nem azt jelenti egyenesen, hogy ő értéket is alkotott! Ha ezt a megállapítást kiegészítjük az építesz szakma “apolitikus ” részének véleményével, akkor a Van Gogh-s párhuzam sehogy nem állja meg a helyét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  32. Az elmúlt 20 éveben Makovecznél kevesen ártottak többet a magyar közgondolkodásnak – állandó és szélsőséges hangú szereplője volt az egyatáboros “jobboldal” alvilági hangú médiájának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  33. Mindenkiét moderálják vagy csak az enyémet?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  34. Bárcsak ez lenne a legnagyobb helyesírási hiba! (Ő vagy ő) Ráadásul valóban nem is hiba. Hányszor látni például, hogy egyre többen következetesen különírják az ige előtti igekötőket…
    Mellesleg: “közkívánatra” :)
    @ jános kovács – ez az egyik “kedvencem”!
    A magyar helyesírás szabályai 149. pontja szerint:
    “Azokat a közneveket, névmásokat és névmási szerepű határozószókat, amelyek a megszólított személyére vonatkoznak, szöveg belsejében általában kisbetűvel kezdjük. [...] Fokozott tisztelet kifejezésére azonban az ilyen esetekben nagybetű is alkalmazható.”
    Elnézést kérek, de nem bírtam megállni, hogy ne csatlakozzam a nyelvészeti szekcióhoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  35. Szobrot állítanak Wass Albertnek a Margitszigeten
    > MTI 2011. szeptember 28. 16:38 alapján
    A határozati javaslatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői támogatták (NANÁ HOGY!), az MSZP-frakció tartózkodott (MIÉRT? A SZENTSÉGIT!), továbbá két LMP-s képviselő tartózkodott, míg az LMP frakcióvezetője, Kaltenbach Jenő nemmel szavazott.
    —-
    Gondolom, a legközelebbi tervek terekre-szobrokra:Gömbös, Eckhardt, Salesjan (ismertebben Szálasi), Sickelgruber (ismertebben Hitler), Hautzinger (ismertebben Jányi) Gusztáv, esetleg Haynau, vagy Viesenmayer.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  36. Balogh de nem balga

    Jehu!
    Szerintem tévedsz. Van még egy ember a Kerényi, aki ugyanabba a kategóriába tartozik. Ha megfigyeled mindig azok az emberek pocskondiáznak másokat, akiknek pontosan inkább köszönetet kellene mondani a magyar népnek. Láttam jópár alkotását, de láttam más “nevenincs” építész kollegája művét is.Tudom, izlés dolga, de én nem láttam azt az isteni különbséget.
    Szerintem egy felkapott ürge volt, mindamellet el kell ismerni szakmaiságát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  37. Kedves Barátaim!
    Mindenek előt az Isten nyugosztalja ezt az eredetileg jól indult, aztán politikailag, emberileg (és talán szakmailag is – nem értek hozzá, így megítélni ezt nem akarom, bár véleményem az van!) rossz útra tévedt építészt!
    Ami Makovecz pályafutását és jellemzését illeti, “Let it” kommentes Barátunk már majdnem eltalálta a dolgot, de ő “Orbán Raszputyinjáról” írt, holott “Raszputyin” nicknevű bloggerünk a “Makovecz a díszpinty” c. posztjában ( http:// rasputyn.wordpress.com/2011/08/04/makovecz-a-diszpinty ), amit erről a diktatúra-imádó illetőről tudni lehet és kell is!
    Érdemes elolvasni, megfontolni és tudomásul venni!
    Ami “Raszputyin” posztját és Makovecz halálát illeti: ha ma még mindíg Kádár-rendszer lenne, az elhúnyt ugyanolyan dísztemetést kapna, mint amilyet az Orbán-diktatúrától fog! … s ezzel mindent a világon elmondtam róla!
    Még egyszer: az Isten nyugosztalja!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  38. Őszintén megmondom, hogy egy könnycseppet sem ejtettem ezért az emberért , mert olyan dehonesztáló kifejezéseket használt 2006 -ban a választások után a baloldalra szavazókra , ami méltatlan egy ilyen neves művész szájából ! Mindenki lehet megbántott , de nincs joga minősíteni a demokrácia adta lehetőséggel élő honfitársait ! Sokan emiatt elfordultak tőle és bizony ezt az üzenetet nem értette meg ! Alkotásai kiemelkedőek voltak és maradandót alkotott , de indulatait nem tudta kordában tartani ezért emberileg egy ócska nagypofájú szar alak maradt meg sokunk tudatában !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  39. Azért az egri uszoda jól példázza, mennyire értette a dolgát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  40. Igen igen sajnálom, hogy csak 39. ként írhatom le véleményem.
    Lelőttetek. Halottról jót vagy semmit. Ezért csak a munkájáról. Racionális mérnök emberkeként mindig zavartak az általa alkotott műremekek takaríthatatlan, kihasználatlan és kihasználhatatlan terei.Mellesleg az épületei fűtési költségei is olyan magasra nőttek, mint a kupolái. Az se mellékes, hogy egy kiállításra készített pavilon utána használható, hasznosítható-e? Politikai hovatartozása is minősíti az embert.Egyre inkább látható, hogy az emberismerete nem ért fel épületei magas szintjéig.
    De mi végre dörmögök. Nyugodjék békében.

    oa

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  41. Én csak annyi nyugodtságot és békét kívánok neki mint amennyit ő gondolt az általa annyira gyűlölt embereknek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  42. Kecskeméti Károly

    Íme, látványos példája a régen ismert igazságnak: zseni is lehet buta.
    Nagyszerűket épített, nem tudva, mennyit rombolt fontosabb témakörökben.
    Nem tehet róla. Arra volt programozva, hogy a dicső kikötőből olykor méltatlan vizekre evezzen.
    A sajnos túl sok, a rossz irányban küldetéstudatos honfitársunk nagy hatású egyike, nyugodj végre békében!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  43. LS
    Szerintem te jársz közel az igazsághoz.
    Nem kell mindenáron zsenit látni ott, ahol nincs.
    Az építészeti telitalálatok eléggé bonyolult dolgok. Tekintettel vannak az épület környezetére, a hely látható hagyományaira, van egy viszonyuk a felületeiken látható anyagokhoz, igyekeznek az ismert határokig kihasználni a szerkezetalkotó anyagok lehetőségeit, jól szervezik az épületben élő-működő emberek áramlását, ritmust adnak a tér használatának, vannak helyek, amelyek inkább megállásra-társalgásra, és vannak, amelyek a továbbhaladásra, a cél elérésére ösztökélik az éppen ott tartózkodókat, szóval „lelkiviláguk, személyiségük” van, mert vannak intim, és vannak fegyelmező hatású tereik, vannak látványos, és vannak szemérmes tereik, érzi az ember, hogy mikor van az „agorán”, és mikor a periférián – művészet ez a javából. Többek között igen fontos, amit írsz, hogy ne nagyon legyenek döglött tereik – ez nem pontosan azonos a holt térrel-, legyenek racionálisan (energiában, fenntartási munkában gazdaságosan) használhatók. Makovecz mindebből csak a látványelem-funkciót teljesítette a szokványostól eltérő módon. Elődök: talán leginkább Kós Károly és Gaudí. Szóval inkább egy építészbe oltott díszlettervező volt. De nem vettem volna miatta ennyi fáradságot sem, ha nem csinált volna magából jobber bolondot. Frusztráltak tényleg frusztrált lehetett, mert valószínűleg sejtette, hogy igazából nem az az építész ő, amilyennek néhányan ünnepelték. No de a nem építész eszmetársai itt maradtak, úgy, hogy a jövőben kénytelenek leszünk inkább velük foglalkozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  44. VIP.
    Látod, ezt szeretem, mikor ütköztetjük véleményünket és meg tudjuk vitatni. Neked van egy állításod politikai hozzá állásáról és munkáságáról. Én csak a munkáságával foglalkoztam. Mit gondolsz a többi építésznek nincs politikai állás foglalása? Szerintem ők sem kívül állok, csak nem merik felvállalni inkább a munkájukat, végzik.Engem megfogott Makovecz egyéni stilusa.
    Makovecz politikai hozzá állása nekem se tetszet, de szerencsére nem vagyunk egyformák. Abba a stádiumba meg nem került, hogy levágja a fülét.
    Lenne egy elvi kérdésem, ne adj Isten szív panaszaid lennének, kire bíznád magad? Papp Lajosra, vagy a portásra. Ugyanis Papp Lajos is elkötelezett egy párt felé és a kijelentései is furcsák.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  45. LS, Marcus Aurelius,
    Talán tudjátok mi az igazság abban, hogy Makovecz épitett valahol egy olyan iskolát (vagy egyéb közintézményt) melynek ablakai – a földig érő tető következtében – elvesztették eredeti, világitó funkciójukat? Vagy ez csak egy “városi legenda”?
    Nem hullatok érte könnyet. Még igy is túl sok fideSSes agyalágyult él szerte a világban..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  46. Egyszerűen rossz a cím.
    Helyesen:
    Makovecz Imre ökörsége
    A helyes címben adott főnévi meghatározásnak nem sok köze van az elhunyt művészi tehetségéhez és teljesítményéhez, ami viszont kétségtelen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  47. (moderálva) volt!
    Isten nyugosztalja!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  48. Isten!!!?,ha van???nyugosztalja,szegény,hogy ilyeneket ki mert mondani…valóban nagy beteg lehetett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  49. Caveman
    Kösz az útmutatást, nem tudok róla. Az Makona tervezőiroda elég sokat dolgozott, nagyon nehéz volna így kívülről minden munkájukat felderíteni, annyit nem is ér. Néhány, kissé eszelős munkájuk tényleg volt, pl. egy nagyobb szabad téri terület “kerítését” Makovecz kreálta, ezt konkrétan ismerem. Az egész mindössze rönköknek a földbe állítását, beásását jelentette, az Árpád-kori míves gyepűépítészeti stíl feltámasztása jegyében, Európa bámulatát kivívandó, ha jól sejtem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  50. most értem haza a Clark Ádám térről kissé fáradtan ezért sem küszködöm a fogalmazással, hiszen előttem sokan megírták az én véleményemet is. leginkább
    VIP
    2011. szeptember 28. szerda
    11:52
    de sokan mások is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Kosaras “Pufi” Vilmos 2011. augusztus 16. kedd | AN

Meghalt Kristóf Ágota 2011. július 27. szerda

Elhunyt Mádl Ferenc 2011. május 29. vasárnap

Elhunyt a Princeton legelső professzor aszonya 2010. december 15. szerda | Serfőző Levente

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos