Ronai and Ronai
AMERIKAI

Meghalt Kristóf Ágota 2011. július 27. szerda 19:40

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Meghalt Kristóf Ágota

Neuchatel – Életének 76. évében meghalt Kristóf Ágota Svájcban élő Kossuth-díjas író.  A francia nyelven alkotó írót neuchateli otthonában keddről szerdára virradóra érte a halál.

Kristóf Ágota 1935. október 30-án született Magyarországon, Csikvándon. Kilencéves volt, amikor szülei nagymamájához költöztették Szombathelyre, majd internátusba került. Ekkor születtek első versei.

Az érettségi után férjhez ment történelemtanárához, majd közös gyermekükkel 1956-ban Svájcba emigráltak. A háztartás vezetése és a  gyermeknevelés mellett egy óragyárban is dolgozott. Kristóf Ágota elmondása szerint a gépek ritmikus zaja beindította lírai kreativitását.

1978-tól kezdett francia nyelven hangjátékokat és színpadi darabokat írni. A Svájci Irodalmi Archívum, amely megkapta hagyatékát, 23 drámáját tartja számon, de csak kilenc került a közönség elé. A nyolcvanas években zajos sikert aratott a Nyugat-Európában, majd később Magyarországon is megjelent A nagy füzet, A bizonyíték, valamint A harmadik hazugság című kisregényekből álló trilógiájával, amely körkép a második világháború éveiről, az azt követő világról egy család történetén keresztül. A trilógia több országban kötelező iskolai olvasmány.

2004-ben elkészült Az analfabéta című rövid önéletrajza. 2005-ben jelent meg Mindegy címmel novellákat és színműveket tartalmazó kötete, s mint akkor elmondta, “most már nincs kedve többet írni”.

Az írónőt 1988-ban Olaszországban Alberto Moravia-díjjal, Németországban életművéért 2001-ben Gottfried Keller-díjjal, 2005-ben pedig Schiller-díjjal tüntették ki. 2008-ban megkapta az Európai Irodalom Osztrák Állami Díját. Tavaly a Neuchateli Intézet díjátadójára nem tudott elmenni megromlott egészségi állapota miatt, viszont idén a Kossuth-díjat személyesen vette át Budapesten.

Akkor az írónő az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy vagy fél évtizede nem írt új művet, mert az egészségi állapota nem teszi lehetővé. “Olvasni sem tudok, mert a napjaimat kórházban töltöm, a kezelések nem engedik” – mondta, majd hozzátette: családjában, gyerekeiben, unokáiban leli örömét.

Az írónő harmincnyolc nyelvre lefordított műveit a XX. századi irodalom klasszikusai között tartják számon.
“Esztétikai és irodalmi forradalom” – lelkesedtek a kritikusok Kristóf első regénye, A nagy füzet 1986-os megjelenésekor. A regény egy kilencéves ikerpárról szól, akiket a háború a túlélés mestereivé tett. Az érzéketlenség, éhezés, koldulás, lopás és gyilkolás hétköznapivá válik a két fiú számára.

A szerző saját elmondása szerint A nagy füzet, A bizonyíték és A harmadik hazugság című művekből álló trilógia megírásával eredetileg saját gyermekkori emlékeit szerette volna megosztani utódaival. A tények irodalommá alakításáról megfogalmazott gondolatait egyik szereplője szájába adva fejezte ki: “megpróbálok igaz történeteket írni, de egy adott pillanatban a történet – éppen valós volta miatt – olyan elviselhetetlenné válik, hogy meg kell változtatnom”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Nyugodjon békében…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Igen. Nyugodjon békében. A hozzátartozóknak részvétem.
    V.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Mészöly Dezső 1918-2011 2011. október 13. csütörtök

Makovecz Imre öröksége 2011. szeptember 27. kedd

Elhunyt Kosaras “Pufi” Vilmos 2011. augusztus 16. kedd | AN

Elhunyt Mádl Ferenc 2011. május 29. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos