Ronai and Ronai
AMERIKAI

“Kapzsi és felelőtlen” a brit társadalom 2011. augusztus 26. péntek 13:28 | AN Forrás: Los Angeles Times

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
"Kapzsi és felelőtlen" a brit társadalom

London – Az elmúlt hónapban a társadalom peremére sodródott fiatal zavargókkal foglalkozott mindenki, ám a brit társadalomban nem csak ezek az elemek okoznak morális törést és károkat- erre világít rá a Los Angeles Times terjedelmes londoni riportja.

Egy éles választóvonalat illene húzni a brit főváros Citynek nevezett belső magja és a néhány kilométerre fekvő Tottenham városrésze között. Előbbiben mérhetetlen a gazdagság, a világ pénzügyi világának jelentős döntéseit hozzák meg, míg utóbbiban „lecsúszott” emberek ezrei tengetik munka és megélhetés nélkül szürke és kilátástalan mindennapjaikat. Nem is csoda, hogy a hónap eleji zavargásoknak az észak-londoni Tottenham városrész volt a gócpontja.

Ugyanakkor egyre többen világítanak rá, hogy a törvények, általános együttélési normák és erkölcsi határok semmibevétele nem kizárólag a szegényebb, aluliskolázott rétegekre jellemzőek a brit társadalmon belül. Ezek a fiatalok tévéket, drága ruhákat loptak, illetve gyújtogattak. A City bankárai pedig óriási bónuszokat osztanak ki egymásnak, miközben kétes pénzügyi „termékeket” állítanak elő, a parlamenti képviselők az adófizetők fontjaiból rendezik be lakásaikat, az újságírók telefonokat hallgatnak le, a rendőrök pedig vesztegetéssel jutnak információkhoz. Hogy csak néhány, közelmúltbéli botrányt érintsünk.

Ezek a kritikák nem csak a liberális, vagy balos irányból érkeznek. Peter Oborne a talán legkonzervatívabb brit lap, a Daily Telegraph hasábjain ekként ír: „valami borzasztó dolog történt a brit társadalommal. A kapzsiság kultúrájával szembesülhetünk a televízióban, a vállalatok irodáiban és a törvényhozásban is. Ez nem csak az ifjúságot érinti, hanem az egész országot a pusztulás felé viszi. Egy morális reformra égető szükség lenne.” Arról ír Oborne, hogy Nagy-Britannia egy olyan ország, ahol az üzleti élet szereplőit dicsőítik „okosságukért”, amiért ügyesen el tudnak kerülni bizonyos adónemeket, amivel az oktatástól is elszipolyozzák a pénzt, amivel pedig a vállalatok számára képeznének új szakembereket. Így az okos jelző kérdésessé is válik.

Nem csak negatívumokat emel ki a lap. Megemlíti például, hogy a zavarságok okozta szemetet rengeteg önkéntes segített feltakarítani. A birminghami áldozatok temetésén pedig 20 000 ember vett részt, hogy a békére hívja fel a figyelmet, ahogy a boltjaikat védő áldozatok családtagjai is megbékélésre szólítottak fel.

Egyesek Margaret Tatcher hetvenes évek végén megindult, szabad piacot istenítő politikáját kárhoztatják a társadalom erodálódásáért. Köztük van Tony Blair is, aki Tatchernek a gazdasági növekedést mindenek felé helyező politikáját hibáztatja, melyben a társadalom egészében nem is létezik, az is csak a gazdaság része. Mindkét oldal felszólalói abban megegyeznek, hogy morális válságban van a brit társadalom és eddig nem érte komoly kritika Oborne fent említett megállapításait, melyek értő fülekre találtak a konzervatívok és a munkáspártiak között is.

Múlt héten David Cameron konzervatív kormányfő a következőket mondta: „A legmagasabb posztokon, a legbefolyásosabb állásokban el kell gondolkodnunk, hogy milyen példát állítunk a társadalom elé. A képviselők költségtérítési botrányában, a gazdasági válságban, a lehallgatási botrányban a felelőtlenség és kapzsiság jelei mutatkoztak meg. Mi mind ugyanahhoz a táradalomhoz tartozunk, így mindnyájunk érdeke, hogy jobbá tegyük azt.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.8/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 5 szavazatból)
"Kapzsi és felelőtlen" a brit társadalom, 3.8 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Mert melyik nyugati vagy keleti társadalom nem az ? :-)
    Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Thatchernek sok más mellett elévülhetetlen bűnei vannak a tudomány kiárusításában, bár gyanítom, hogy ő se sejtette teljes mértékben hova vezet az egész a végén.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. “A legmagasabb posztokon, a legbefolyásosabb állásokban el kell gondolkodnunk, hogy milyen példát állítunk a társadalom elé. ”
    *
    Ezt akár itthon is kimondhatná már valaki!
    *
    Jó lesz észhez térni, mert így csak katasztrófába sodorjuk magunkat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  3. egy politikus, aki csalasok sorozatan keresztul, masok megvesztegetese altal ervenyesul, ugyan milyen peldat is mutathatna? akik azt hittek, hogy csak felsobb szinteken “kifinomultan” lehet bunozni, azok tevedtek, es a nepet nem lehet tul sokaig becsapni, magyarorszagon is pont errol szol a nota…
    talan ezekhez kepest mindenki figyelmebe ajanlanam Jack Laytont, a kanadai NDP partelnoket, aki alig par napja halt meg rakban 61 eves koraban es talan az egyetlen ember, aki nemcsak jo politikus volt, de kivalo ember is…..en magyarkent eloszor erzek buszkeseget politikus irant! sajnos holnap temetik!:(
    allami temetesben reszesul, amiben utoljara Trudeau reszesult!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Magyarországon ugyanez van, csak még durvábban. Rengeteg ember megy tönkre lelkileg, testileg. Mély apátiába süllyedve nézik micsoda alja nép került felülre

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. Amikor olyan politikusok uralkodnak akik szerint aki nem lopott össze
    tekintélyes vagyont az nem is ér semmit.Magyarországon volt egy politikus
    aki nem gyüjtött vagyont annak még a sirját is eltüntetnék egyesek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Thatcher neoliberális gazdaságpolitikája azt eredményezte, hogy túl nagy lett a jövedelemkülönbség, a szegények egyre szegényebbek, a gazdagok egyre gazdagabbak lettek, és ez természetesen feszültségeket okoz, amik bármikor kicsaphatják a biztosítékot – Angliában most csapták ki Tottenhamben.
    Ez intő jel, és ezt már pár gazdag fel is ismerte, ezért inkább többet akar adózni.
    Amúgy a tőkéseknek is hosszabb távon az az érdekük, hogy az alsóbb rétegek is megéljenek, és legyen esélyük a tanulásra, előrejutásra, tehát a társadalmi mobilitás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. csuporka
    “alja nep kerult folulre”, pontosabban huszonegy eve mi valasztunk ilyeneket, ez azert mar egy folyamat, ez egy irany, ez nem veletlen, es foleg nem tolunk fuggetlen istencsapas. vajon miert valasztunk igy?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos