Ronai and Ronai
AMERIKAI

Gyerekeket is dolgoztatna az Orbán-rezsim 2011. augusztus 7. vasárnap 17:12 | AN

  • Hozzászólások(89)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Gyerekeket is dolgoztatna az Orbán-rezsim

Budapest – Orbán Viktor munkaalapú társadalmában minden összefügg mindennel. Nem véletlenül akarták 15 éves korban megszüntetni a tankötelezettséget, a Munka Törvénykönyve máris szeretettel várja az iskolapadból idő előtt kihulló gyermekeket a “munka világában”. Ez a világ a gyermekmunka, a kihasználás, a kizsigerelés, az elbutítás világa, ahol egy 15 éves gyerekkel, aki nem tud felelős döntéseket hozni , a szülők beleegyezése nélkül köthet munkaszerződést a munkáltató. A hátrányos helyzetet nemcsak újratermelik, hanem elveszik a gyerekkort, és kihasználják a kiszolgáltatottságukat. Lehet, hogy futball-labdákat akar gyártatni Orbán, ott szükség van a kis kezekre.

Egy 15 éves, semmiféle gyakorlattal és képzettséggel nem rendelkező gyereknek sokkal kevesebbet lehet fizetni, mint amennyi a munkáért járna. A következő lépés az lehet, hogy a 15 éves gyereket is munkakötelessé nyilvánítják, és ő is mehet majd közmunkára? Állami rabszolgákat csinálnak 15 éves gyerekekből, akikkel inkább foglalkozni kellene, akiket tanítani, képezni kellene? Csak a legembertelenebb rezsimekben használnak gyermekmunkát.

Magyarország is aláírta a gyermekmunkát tiltó ENSZ-konvenciót. Lehet azzal jogászkodni, hogy egy 15 éves gyerek gyereknek számít-e. Egy biztos: egy 15 éves gyerek nem felnőtt. Kizsákmányolása pedig törvénytelen és embertelen. A szülői felügyelet törvényi kiiktatása a munkáltatói szerződések megkötésénél, tisztességtelen szándékot sejtet, és korlátozza a szülők jogait. Ráadásul gyaníthatóan ez is a cigányokra tervezett törvényi kitétel, amely mögött rasszizmus, kirekesztés és hátrányos megkülönbö9ztetés húzódik meg. Célja, hogy a cigánygyerekeket minél előbb munkára kényszerítsék, hogy “ne lopjon”. A roma gyermekekkel már fiatalon éreztetik az alacsonyabbrendűségüket, és hogy ők a magyarok “rabszolgái”. Ez nem éppen biztató a cigány-magyar béke irányába. Ezek a gyerekek egyszer felnőnek, és elgondolkodnak azon, hogy a többség mire és miért használta őket.

Gyermekmunka Kínában, Pakisztánban, Bangladesben, Indiában, elmaradott afrikai és ázsiai országokban gyakori, és most Magyarországon lesz, ha ezt a törvényt bevezetik. Az UNICEF küzd a gyerekmunka ellen, biztosan nagy botrány lesz, ha az Európai Unió egy tagállamában 15 éves gyerekeket szülői engedély nélkül foglalkoztathatnak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (14 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +21 ( 37 szavazatból)
Gyerekeket is dolgoztatna az Orbán-rezsim, 4.4 out of 5 based on 14 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(89)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

89 Reader’s Comments

  1. “Magyarországon, több mint 1 millióan “vegetálnak”, mert nincs mit enni!”

    Bocsánat, helyesen:

    “… mert nincs mit enniük!”

    Nem marad pénzük enni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  2. A cikk írója alapos jogi tévedésben van. Az egész világon, hangsúlyozom az egész világon, kizárólag Magyarországon emelték irracionálisan magasra, 18 évre a tankötelezettség felső határát, ráadásul ez az egyetlen ország, amelyben ez nem jogot jelent a fiatalok számára, hanem kötelező iskolába bejárást, kényszeroktatást. A tankötelezettség 15 évre csökkentése semmi más, mint a világ és Európa többi államához igazítás. Minden országban vállalhat munkát 12 év fölötti ( pl: sokan babysitter-kednek, vagy kisegítenek boltokban) gyerek. Ebből szereznek plusz zsebpénzt és megtanulnak beilleszkedni a munkavégzés világába. 15 év felett senki sem köteles elhagyni a közoktatás rendszerét, de ha a fiatal úgy dönt, hogy nem akar tovább tanulni, joga van munkát vállalni és önálló életet élni. A tankötelezettség ugyanis az iskolára nézve kötelezettség: köteles fogadni a fiatalt nappali tagozaton az állami iskolákban. és a szülőre nézve: köteles biztosítani a nappali tagozatú iskolába járást és eltartani gyermekét. A tanuló számára azonban ez egy jog,( amellyel ha akar él, ha akar nem él) és nem kényszeroktatás, mint ebben az országban. Most sok fiatal a gyermekvállalásba menekül, hogy ne kelljen iskolába járnia, vagy egyszerűen csak “lóg” amiért a szülőt büntetik. Számos ügyfelem, ( gyerekekkel foglalkozom) azon munkálkodik, hogy terhes legyen, és ne kelljen bejárnia z iskolába. Ha dolgozhatna, letenne arról a tervéről, hogy 14-16 évesen gyereket vállaljon. Nem mindenki akar ugyanis tanulni, tanulni és tanulni. Vagy mert nem szeret, vagy mert nem képes rá. Nekik is joguk van dönteni a sorsukról. Megjegyzem, korábban 14 éves korban már gyárakban, futószalagon dolgoztak, 16 éves korban már családot alapítottak a fiatalok, mégis működött az ország. Ahogy működik, azon többi európai (és más fejlett országokban is) ahol nem kényszer, hanem jog és szabad választás a tanulás, és a munkavállalás. A kormány feladata az, hogy biztosítsa az alacsony iskolai végzettségűek számára is a munkavállalás lehetőségét., hiszen számos munkaterület van, ahová nem szükséges sem szakmai, sem lexikális tudás. Az önrendelkezési és szabadságjog a fiatalokat is megilleti. Én az USA oktatási rendszerét tartom a legjobbnak a legszabadabbnak, és a legátjárhatóbbnak.Nem beszélve arról, hogy csak a számukra fontos információkat sajátítják el, és lehetőség van a fakultációra, és rendszeren kívüli oktatásra is. Gondoljanak csak bele a tiltakozók, ha valaki kitalálná, hogy holnaptól minden 20 év felettinek kötelező lenne szuahéliül tanulni, ( amelynek a saját közösségében semmi hasznát sem venné) vajon hányan lelkesednének? Ugyanígy érez az, aki nem akarja megtanulni a magyar tantervet, vagy annak minden elemét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (14 szavazatból)
  3. Layli!
    Kisokos! IGEN HOSSZAN ECSETELED, DE HÜLYESÉGEKET ÍRSZ!
    Először is: jogom van iskolába járni, és nem kényszeríthetnének munkavégzésre, mert ugye kiskorú vagyok!
    A Munkatörvénykönyvét most szabják át, ami persze nem tartalémazza a kiskorúak munkavégzésére való jogokat.
    Mondjuk, meddig és hol dolgozhatok…stb. Eddig, ami ugye volt, abban szerepelt. Most már ez sincs. A kötelező iskolába járás, úgy látszik neked is kényszer, és nem jog. Igen is, vívmány volt, hogy a gyerek 18-éves koráig tanuljon. Ne hülyegyerek módjára kószáljon az utcán,drogozzon,piáljon,stb. Neki a feladata, hogy tanuljon! De ennek a rezsimnek derogál, hogy megkeresse a módot arra, miszerint a gyerek tanuljon! Jobban járunk, ha fél analnalfabéta tizenévesek kóvályognak az utcán, lopnak és garázdálkodnak. Mert a tisztelt kormányunk, képtelen lesz nekik munkát adni!

    Úgy látom, Te úgy vagy ezzel, mint Orbán Viktor as dakota mondásokkal.
    Mondja és mondja, de semmi igazság tartalma nincs!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (15 szavazatból)
  4. “Gondoljanak csak bele a tiltakozók, ha valaki kitalálná, hogy holnaptól minden 20 év felettinek kötelező lenne szuahéliül tanulni, ( amelynek a saját közösségében semmi hasznát sem venné) vajon hányan lelkesednének?”

    Nem olvasol újságot?
    A dakoták vezére, Orbán és társai, most ötlötték ki, hogy a felsőfokú végzettségre áhítozók, már csak a “C” típusú nyelvizsgával felvértezve mehetnek tovább tanulni. Hogy aztán, ezt majd hol szerzik meg, ki tanítja őket, mennyibe fog kerülni,…stb. a kutyát nem érdekli.
    Van e a szerencsétlen matekzseninek nyelvtehetsége, meg tud e tanulni egy nyelvet, a hülye közgazdás fenomén, kit érdekel? Diploma semmi, mert bár a világ legjobb vegyésze lenne, de nem tud egy Rigó utcát ugrani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (14 szavazatból)
  5. Nem gondolom, hogy rossz ötlet, hogy a nyelvvizsga megszerzése előfeltétele lehet a továbbtanulásnak. Kb. 10 -15 ismerősöm közül több mint a fele eszperantóul és lovári nyelven tanult az államvizsgát követően, hogy középfokú nyelvvizsgára szert tehessen…és nem is mindnek sikerült….
    … próbáltam statisztikai adatokra szert tenni ebben a témában, de nem találtam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. 2010 nyarán megint óriási döbbenetet keltett, hogy a végzősök negyede nem kaphatta meg diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája.

    Diploma nyelvvizsga nélkül2011. jan. 20. – 2010 nyarán megint óriási döbbenetet keltett, hogy a végzősök negyede nem kaphatta meg diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája.
    http://mohaonline.hu/…/diploma_nyelvvizsga_nelkul_kovetelmeny

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. simplemind

    A XXI szd-ban, Európában diplomásként elfogadhatatlan, hogy valaki egy kukkot sem beszél idegen nyelven. Kétségtelen, a magyar világnyelv, de Hegyeshalom után már nem annyira. Hogy képezi magát valaki pl. a külföldi szakirodalom nélkül?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  8. @ gyozo
    ezt mondtam én is=Nem gondolom, hogy rossz ötlet, hogy a nyelvvizsga megszerzése előfeltétele lehet a továbbtanulásnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. simplemind /…/ miatt nem automatikus a link! :) :
    http://www.mohaonline.hu/egyetem_guide/diploma_nyelvvizsga_nelkul_kovetelmeny

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Nyul György
    2011. augusztus 8. hétfő
    12:13

    Kedves rágcsálóm
    Ti azt vizionáljátok, hogy ha 15 éves kor fölött megszűnne a tankötelezettség, szinte kiürülnének a középfokú iskolák, illetve csak az elit réteg gyerekei tanulnának tovább.
    Nem becsülitek ti kissé le a mai magyar szülői réteg józanságát? Irányadó szempontként meg kéne nézni a továbbtanulási arányszámokat az utolsó olyan években, amikor még lehetett 15 évesen kiválni az oktatásból. Akkor is olvastam újságot, megkockáztatom, hogy mesze 10 % alatti értéket találnánk.
    Akik tényleg kiválnának, azoknak a jó része ma is akár évi 300-400 órákat hiányzik. ÉS UGYANÚGY MINDEN VÉGZETTSÉG NÉLKÜL TÁVOZIK A SZAKMUNKÁSKÉPZŐBŐL („hiányzás miatt nem osztályozható”), mintha nem is lett volna tanulói jogviszonya. Ez tehát eredmény?
    Aztán nézzük meg, hogy mennyire válik be a mostani gyakorlat? Elvileg ugye, a munkanapok délelőttjén, tanítási időben csak elvétve lehetne tanköteles korú gyereket az utcán, szórakozóhelyeken, stb. látni. Ehhez képest, hm, a látható helyzet magáért beszél.
    És mennyire válik be az oktatás eredményét illetően? Ma a középfokú írásbeli érettségi esetében már 20%-os teljesítésre meg kell adni az elégségest. (Gyalázat.) Nem egyszer közzétették már középiskolai matematikatanárok ama nézetüket, hogy az adott évben egy erős tudású nyolcadikos gyerek is leérettségizhetett volna. Lehet, hogy ennek a siralmas színvonalnak az emeléséért sokat tenne az, ha az iskola lemondana néhány ellenpropagandista véleményvezér „tanulóról”.
    Azok a szülők, akik hagynák a gyereküket 15 évesen kiválni az oktatásból, azok többnyire már addig is bőven továbbadták a felelőtlen életfelfogásukat a gyerekeiknek. Ami a gyerekben addigra már rögzült, azon az utolsó két-három évben az iskola már sokat nem fog változtatni. Eddig minden engem elmarasztaló hozzászóló elmulasztotta kifejteni, hogy de bizony. Vajon miért? Te rágódtál már ezen?
    Belátom, hogy ha az érettségizett felnőttek java része is a világ kulturális kínálatából csak a bulvár-réteget képes fogyasztani, és ez látszik is rajta, akkor ezzel nem támaszt nagy kedvet a fiatalabbakban a tanulás mint az élet egyik lényegi eleme iránt. Hát, ekkor bizony egyszerűbb a törvény erejéhez nyúlni. Ha nem tudjuk hitelesíteni napról-napra, óráról-órára, hogy a tudás, a műveltség, a stílus, igényesség, arányérzék az érték, és ezek egyik fő forrása az iskolarendszerben történő tanulás, akkor egyszerűbb a törvény erejéhez nyúlni.
    Én azt szeretném, ha minden gyerek arra használná az iskolát, mégpedig minél tovább, amire az való. Mert ezt várnák el tőle otthon is, és ezt súgná neki ezer kommunikációs hajszálerén az élet. Engem kritizáló kommentelők, tegyétek a szívetekre a kezeteket: látott titeket nálatok fiatalabb családtag ócska TV-műsort (akár való világot) nézni-élvezni?
    Engem nagyképűnek bélyegezni most is egyszerűbb lesz, mint ezt idézeteken kimutatni, vagy a tényekkel szembenézni. Köszönöm a kis számú, irántam jóindulatú hozzászóló korrektségét.
    Egyébként: azt a cikket, amelyben 15 éves fiatalok esetleges iskolaelhagyásáról van szó, miért egy hat-hétéves kisgyerek képével illusztrálják?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  11. Nagyon szépen köszönöm Gets, meg kellene már jegyeznem ( többször is segítettél)….. dehát, a KOR. :-)..+ cavington <–hiánya.
    Merci beaucoup.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. @Marcus
    A nyúl nem rágcsáló. ( csak mellesleg)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. simplemind
    2011. augusztus 8. hétfő
    17:15
    .

    A nyúlalakúak (Lagomorpha) az emlősök (Mammalia) osztályának (modern rendszertanokban az Euarchontoglires öregrend Glires rajának) egy rendje, amelybe 2 élő család és mintegy 91 ma élő faj tartozik. A hagyományos rendszertan egészen a múlt század közepéig a rágcsálók (Rodentia) rendjének dupla metszőfogúak alrendjébe sorolta őket.
    .
    De azért igazad van, kösz, ezt is újra kéne tanulni, mint annyi mindent…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  14. Az előző szöveg forrása: “Nyúlalakúak

    Ez a közzétett változat, ellenőrizve: 2011. május 27.
    Pontosság ellenőrzött ”
    .
    Wikipédia

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. Tehát, a nyúl nem rágcsáló. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  16. simplemind
    2011. augusztus 8. hétfő
    18:03
    .
    Ahogy a Tisztelendő Úr se házas.
    Na most láttam én már nyulat rágcsálni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Várom elsősorban Nyúl György reakcióját, remélem, nem hiába. Most aktív, látom egy friss kommentjét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Szerintem a csaj a foton nem 15 eves.

    Amugy meg az USA-ban az alabbi szabalyok vannak ervenyben:
    http://www.dol.gov/compliance/guide/childlbr.htm

    18 es felette szabadon dolgozhat a fiatal, beleertve alkohol arusitasat (21-ig nem ihat nyilvanos helyen)

    16 es 17 eves megszoritasokkal dolgozhat (nem vallalhat az allam altal veszelyesnek itelt munkat, szaellemi erettseget kovetelo munkat illetve illetve nehez fizikai munkat, aztan vannak heti oraszam megkotesek is)

    14-15 evesen dolgozhat a csaladi farmon, betakaritasi munkat, meg a farmon kivul szolgaltatasban vehet reszt, pl bevasarlo kocsi osszegyujto a szupermarketnel, meg hasonlok. Itt is sokmindenbol ki van zarva atteteles modon a fiatal, Pl fodrasz nem lehet mert ahhoz kell egy allami szinten elismert vizsga, amihez kell egy minimum 1 eves tanfolyam, amihez kell egy kozepiskolai vegzettseg.

    14 ev alatt a csaladi farmon dolgoztathato, meg reszt vehet konnyu ideny munkaban, mint pl gyumolcsszedes, de vannak napi oraszammegkotesek az eletkortol fuggoen. Gyakorlatilag olyan keveset dolgozhatna 12 eves kor alatt, hogy ami kis gyereket az ember dolgozni lat, az tutira csak spanyolul beszel.

    Tud valaki mondani valami konkretat hogy mennek ugyanezek a dolgok a kulonbozo EU allamokban?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  19. Clips! Mélyen elfogult vagy, nem a józan ész és a tapasztalat, hanem az Orbán kormánnyal szembeni negatív elfogultság vezérel. Mielőtt leorbánistáznál engem, szólok, nem vagyok az. De én magam is voltam gyerek, és diák, gyűlöltem az iskolát, megszegtem szabályokat, mégis diplomát szereztem, ja és beszélek egy darab idegen nyelvet (sajnos csak egyet) . Diplomás ember nem boldogul legalább egy idegen nyelv nélkül, mert a szakirodalom is gyakran németül vagy angolul található, és nem esperantó, vagy lovari nyelven. ( más kérdés a romológusok lovari nyel tanulása) . Tudod, lehet bekényszeríteni bárkit az iskolapadba, arra, hogy meg is tanulja a tananyagot nem tudod kényszeríteni. Hiába ül ott, nem tanul semmit. Lásd a jelenlegi helyzetet. Marcus Aurelius, és BKRS viszonyt úgy tűnik jól informált és tapasztalatból beszél, nem elméleteket gyárt. Ja, és nem kell szabályozni, hogy 15 évesen hol és meddig dolgozzon a fiatalkorú. Ott és ahol akar, és addig ameddig akar. A Munka Törvénykönyve már most is szabályozza, hogy bizonyos életkor és munkaalkalmasság mellett, milyen munkát ki és hogyan végezhet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  20. Sem a 15 évig tanulás, sem a 18-ig tanulás nem ördögtől való.
    Ellenben
    (1) ördögtől való az olyan kötelezés, ami a feltételeket nem biztosítja,
    (2) ördögtől való az olyan leszállítás, aminek sanda célja társadalmi csoportkülönbségek (osztálykülönbségek) fenntartása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  21. Idemásolok egy komment részletét egy másik fórumból, ami az angliai zavargásokkal foglalkozik:

    A legtöbbjük NEM bevándorló.
    Hanem angol, fiatal, iskolázatlan aljanép. Amelyik néger az sem bevándorló, hanem gyarmatból itt maradt, itt született fajta.
    Visszavették a támogatásokat, a munkanélküli segélyt- és ennek ez az eredménye. Ezek a segélyből élő, fiatal, alkoholista, 8 általánost végzettek, 15 évesen gyereket toló FEHÉR ANGOL aljanép.”

    Na pl. ezért se kéne leszállítani a tankötelezettséget. Pillanatok alatt kialakul nálunk is (vagy ha úgy tetszik felszaporodik) a segélyből élő, fiatal, alkoholista, 15 évesen gyereket toló aljanép(nek tekintett réteg)
    Kell ez nekünk? EZ kell nekünk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  22. Marcus Aurelius

    coffi, értlek, de a két helyzet nem ugyanaz. Nálunk nem támogatások és segélyek visszavételéről van szó. Egy olyan út se válna járhatatlanná, ami most járható, csak megjelenne egy további lehetőség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. Az életből vett példa:
    Roma 13-17 év körüli lányok igen hangosan elhangzott szavai a villamoson kb. két évvel ezelőtt:
    - Csak nem fogsz dolgozni menni, havi 80 ezerért? Amikor segély is van!
    - Én tovább szeretnék tanulni, nem akarok még gyereket. – Kinevetik! Le akarják beszélni!
    - Most vetettem el a gyereket.
    - Nekem már volt kettő is, az utóbbi ikrek voltak. – Jókat kacarászik.
    Stb.

    A villamoson mindenki csak hüledezik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  24. coffié a pont.
    Mindenki szeretne tisztességes, tiszta, biztonságos környezetben élni, gondolom ez nem kérdés.
    Ha nem kényszerítem a környezetemet tanulásra, az pár év alatt átalakul lakhatatlanná, lásd a rendszerváltás óta eltelt időszakot!
    Ha annak idején gyerekként sötét este szédültem haza, senki se volt ideges, egy pillanatra sem merült fel az ötlet, hátha kirabolva, agyonverve hentergek valahol.
    A kultúra és a számunkra kellemesen lakható környezet szoros összefüggésben van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  25. Szóval a Munka ! Tulajdonod, javaid és megélhetésed alapja, legelemibb emberi léted épül rá. ( Adam Smith után szabadon.
    Ha a munkád gazdasági számítások alapján nincs megfizetve, akkor már nem értelmes munka, csak terhes robot.
    Valahol talán itt kéne rendet tenni először Akkor kezdhetnénk a munkáról, értelméről és céljáról beszélni.
    Akkor meg lehetne szabni, hogy meddig kell a szülői gondoskodás és mikor, mit érdemes elkezdeni az önfenntartásért és jövőért tevékenykedni. Ha a munka a helyére van téve, akkor a hozzáférés is kialakul. A megfelelő időben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  26. Layli !
    Na erre nem tudom azt mondani, hogy nincs igazad. Én 6. után már lenyomtam nyári szünetben azt hiszem két hetet, aztán 7. után 3 hetet a mezőgazdaságban, pedig ott korán kezdenek és későn fejezik be a napot. Meg 8. után ledolgoztam pont egy hónapot. az iparban ( Értelmiségi szüleim úgy gondolták, hogy az hasznos lesz nekem ha megtanulom milyen az uralkodó osztályhoz tartozni ) Aztán tanultam szakközépiskolában, ahol minden nyáron egy hónapot kellett dolgozni.
    ( ‘60-as, ‘70-es évek ) Meg még pluszban elmentem két hétre, mert pénzt is akartam keresni .Dolgoztam mert az volt a rend és volt munka.
    Ja a szakközépben minden szombaton munka volt, mert még nem volt szabad szombat és a szakközép az un. 5+1-es volt szemben a 4+2-es szakmunkásképzővel, vagy a 3+3-es vájár iskolával. ( Bizony a szocializmusban 15 évesen a vájártanulók lementek a föld alá és nemcsak tanulóvágatban, mint ahogy a villanyszerelők tanulók is 15 évesen felcsatolták a mászóvasat és menet fel az oszlopra )

    Aztán lett két diplomám és mire a saját gyerekemet akartam bevezetni a munka világába, kiderült, hogy egyelőre még tanulni kell neki, mert nincs 18.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  27. Marcus Aurelius: nálunk arról van szó, hogy egy ilyen döntés, amiről most vitázunk megszüli ha úgy tetszik ezeknek az embereknek a tömegbázisát.
    Aztán majd lehet velük hadakozni.
    Nem lenne egyszerűbb valahogy a felszínen tartani őket?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  28. Odeon! Köszönöm én is erről beszélek! coffi! az a réteg, amitől te tartasz, már itt van. Csak éppen gettósodva, de terjeszkedve. pedig iskolába kényszerítjük őket ugye? És szerinted be mennek az iskolába? Nem! Ha netán mégis bemennek, Isten óvja azt a közösséget. A tanárok, tanulók és szülők rögtön azt kívánják, bár ne mentek volna be. Egy alapvető dolgot meg kell érteni. Kényszerrel nem lehet oktani. Ehhez az oktatandó alany motivációja és a tanuláshoz szükséges képességei elengedhetetlenek. Ha nincs motiváció, akár az iskolapadhoz láncolhatod őket, csak annyit érsz el, hogy 18 éves korukig pokollá teszik a többi gyereke számára az iskolát, és 18 évesen egy rendszergyűlölő, bosszúálló had szabadul ránk. Hiszen a tanárokat és tanulni vágyókat fogják gyűlölni azért mert bezártuk éket az iskola falai közé, ( még ha valójában nem is tudtuk bezárni, akkor is). Aki akar, kapjon munkát, dolgozzon. Nem segélyről, munkabérről beszélek. A segélyeket kell megszüntetni, mert amíg a segélyből, természetbeni juttatásokból élők havonta ugyanakkora jövedelemre tesznek szert , mint egy dolgozó állampolgár, addig nincs szükségük a munkavállalásra. Nehogy azzal replikázzon valaki, hogy nincs munka. Hamarabb kap állást egy aluliskolázott takarító, mint egy diplomás, és egy takarító netto havi bére annyi, mint egy pályakezdő diplomásé. Vidéki kis a falvakban más a helyzet. Ez azonban a magyar infrastruktura hiánya, mert hatalmas eltérések vannak a falvak és a városok között. Ez azonban nincs így az EU országaiban. Még egyszer mondom, a kormány feladata az lenne, hogy visszaállítsa a 20 évvel ez előtt létező segéd, és betanított munkákat és lehetővé tegye a visszalépést az iskolarendszerbe bármely életkorban. Képzeljük csak el, milyen szép tiszta utcáink biztonságos parkjaink, közterületi illemhelyeink lennének.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  29. Bocsánat a hibákért, kissé siettem az írással.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. Marcus Aurelius

    coffi
    2011. augusztus 9. kedd
    15:39
    Na ez már nekem egy kicsit komplikált. Nem értem.
    Szóval szerinted valaki azzal lesz “nem felszínen tartva”, hogy ezentúl (15 vagy16 és 18 éves kora között) csak a szabad akaratából járhat iskolába. Mivel a kötelezettsége megszűnik. Hát, mit mondjak, kegyetlen.
    Eddig nagyszerűen a felszínen tartottuk őket azzal, hogy nem volt választásuk. (Hiszitek ti. Mert nem tudjátok, hogy a lemorzsolódó szakmunkás-jelöltek néha 300-400 óra hiányzást szednek össze év végéig. Olvass bele rettenthetetlen vitadémonomnak, Nyúl Györgynek válaszul fentebb itt hagyott beírásomba – sőt akár az övébe is – )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  31. Marcus Aurelius

    Kösz a támogatást, Layli.
    Az az igazság, hogy annyiban én is hasonlítok kemény fából eresztett vitapartnereinkre, hogy néha hozzászólok olyasmihez is, amiben ott nem nálam van a legnagyobb tényismeret vagy rálátás. De idáig még nem akartam őket magamhoz rángatni, éppen hogy vadászok a tőlük nyerhető hiánypótló tudnivalókra. Mindig sóvárogva vártam pl. egy evianna nickű jóságos közgazdász világosságteremtő sorait egy másik helyen, ahová egyébként más okból már keveset járogatok. De itt a velünk vitatkozók inkább olyan politikus típusúak. (Ők tudják, és kész.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  32. Azt gondolom, ezeket a gyerkeket továbbra is az oktatás berkein belül kell tartani. Mittudomén.. 17-18 éves korig igenis legyen kötelező vmilyen oktatási intézménybe járni.
    De legyenek valóban használható ismereteket adó szakképző iskolák. Akik nem jó képességűek, a családi hátterük kevésbé támogató, akik nem motiváltak, legyen lehetőségük vmilyen használható ismeretre szert tenni. Ne érettségire készítsék fel őket, tanítsák meg VALAMIRE amivel később kezdeni tudnak valamit: targoncát vezetni, falat építeni, festeni, kárpitozni, főzni… stb. stb.
    Teljesítmény alapján akár vmi motiváló iparitanuló bért is fizethetnének nekik.
    Talán lenne esélyük megkapaszkodni a munkaerőpiacon, ami egy 15 éves, írni-olvasni nem tudó, de semmiféle képzettséggel nem rendelkező suttyónak tutira nem sikerül.
    Ne hidd, hogy a 15 évesen utcára kerülő fiatalok életbentartását a 4 órás közmunka megoldja majd. Ahhoz, hogy ők és a szerencsétlen kölykeik nem pusztuljanak éhen, kénytelen lesz a társadalom vmiféle segélyt lökni nekik.
    A zöm a deviancia felé fordul majd. Az ő utódaik már nem 15 évesek kezdenek el bandázni, hanem akár már 8 évesen.
    Egy felelős társadalom nem teheti meg, hogy lemondjon a tagjairól. És a saját jól felfogott érdeke is az, hogy megpróbálja csökkenteni a végleges lecsúszást.
    Layli!
    Itt van ez a réteg. De sokkal, nagyon sokkal többen lesznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  33. Én köszönöm, nekem öröm online találkozásunk Marcus Aurelius. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  34. Jujj coffi! Most meg kell kérdeznem, hol élsz? Leírtad a jelenlegi oktatási rendszert, mint a jövőre javasolt változtatást. Most éppen ez van, így működik, ez az Oktatási Törvény. Az általad leírtak mind, mind léteznek. Ez az, ami nem működik. Mond csak, hogyan próbálnád “az oktatás berkein belül tartani” ezeket a 15-18 éves fiatalokat. Mert most sem tudjuk bent tartani, sőt be sem juttatni az iskola kapuján. Talán bezárnád őket zárt intézetekbe és slussz? Nem megy ki az Istenadta a lelakatolt vaskapun, míg be nem biflázta az algebrát, el nem végezte az általánost. Érettségi, ugyan már coffi! Sokan, írni- olvasni nem tudnak 18 évesen, örülünk, ha elvégzik a 8. osztályt. Már akkor átengedik őket a tanárok, ha két értelmes mondatot el tudnak mondani. Viszont nagyon szívesen mennének, építkezésre téglahordónak. Had menjen! És ha egyszer úgy adódik, legyen meg a lehetősége, hogy vissza üljön az iskolapadba. Akár 50 évesen. Coffi, szívesen látlak a munkahelyemen, bemutatlak néhány kamasznak, és elkísérlek néhány iskolába. Láss és halj! Ja és nem lesznek sokkal többen, mert aki tanulni akar az most is tanul, aki meg nem akar, az most sem jár iskolába. De nem ám, egész évben alig látják őket a kapunk belül . Csak papíron tanulók, valójában iskolakerülők. És igen csavarognak, mert még azt is megtiltjuk, hogy dolgozhassanak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  35. A kialakult vitát olvasva,megosztanám néhány gondolatom és tapasztalatom:
    Valóban nehéz az iskolapadban tartani azokat a gyerekeket, akik nem akarnak tanulni. A 18 év tankötelezettség, nekik büntetés. A 15 év viszont kevésnek tűnik, hisz van, aki az általánost sem fejezi be addig. Szerintem ideális lehetne egy 16 vagy 17 éves kor, ha ehhez alakítanánk a szakképzés idejét. Ha gyorstalpalókon lehet szakmát szerezni egy éven belül, akkor koncentráltan, sok gyakorlattal, ezeknek a gyerekeknek is lehetne szakmát tanulni.
    Én azért tartanám meg a kötelezőségét, mert tapasztaltam, mihelyt elérte a gyerek a tankötelezettség határát, (ha ez márciusban volt akkor is) kiiratkozott az iskolából. Na így tényleg semmi értelme.
    Kicsit más. Szó esett itt roma fiatalokról is. Volt egy tanítványom, akit “felkarolva” sikerült eljuttatni a Gandhi Gimnáziumba. Szintén kimaradt a tankötelezettség megszűnésével.
    Nehéz azt eldönteni, mi lenne a helyes megoldás. Szem előtt kell tartani, hogy minden gyermek egyedi eset.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  36. Layli, ha már megszólítottál: :)
    Totál kizártnak tartom, hogy egy 15 éves kamasz elmegy téglát pakolni – pláne örömmel.
    De véleményeket ütköztetünk és az én véleményem továbbra is az, hogy a helyzet megoldásához a szakképzés a kulcs – ez lenne a háló, amivel ezek az emberek megtanulhatnak halászni :)
    Lehet, hogy leírtam az oktatási rendszert, de szerinted tényleg így működik? Tedd a szívedre a kezed: van manapság működő, értelmes szakképzési rendszer?
    Egy a cafrangoktól megtisztított, tisztán a szakmára koncentráló, gyakorlatias rendszer kellene, ahol ki tudja, talán még élveznék is ezek a gyerekek a tanulást. Talán a gyakorlatiasabb ismeretek jobban lekötnék őket, mint a kortárs költők munkásságának vagy a XX. századi történelemnek az elemzése :)
    A kötelezőséget pedig Virinohoz hasonlóan én is épp azért tartanám meg tovább (15 évnél mindenképpen tovább!!!), hogy ha kényszer által is, de megkaphassák az érintett gyerekek ezt a pluszt. Aztán vagy élnek vele, vagy nem, de legyen valami a kezükben, amivel el tudnak indulni.
    Viszont e ponton kiszállok a vitából – kezd parttalanná válni..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  37. Marcus Aurelius

    coffi
    2011. augusztus 9. kedd
    21:17
    Engem ugyan nem szólítottál meg, de ha nem veszed rossz néven:
    most aztán elárultad, hogy úgy istenigazából gőzöd sincs arról, amiről itt a szó megy (ne haragudj, részemről nincs harag).
    Olyan szakma-szintű tudás nincs, hogy ” a cafrangoktól megtisztított, tisztán a szakmára koncentráló, gyakorlatias rendszer…”. Az iparban technológiák, szabályok vannak. Ha elvárjuk, hogy a szakmunkás TUDJA is, hogy mikor minek miért kell simának (vagy érdesnek) lenni, mi hogy olvad, ragad, szárad, dermed, mivel keverhető, hogyan feszül, mit szív be, mikor reped (és még ezer hasonló), márpedig ha szeretnénk, hogy a munkája során ezeket a szabályokat belső kötelezettségtől indíttatva tarsa is be, akkor meg is kell vele értetni, akkor az elméleti oldaltól sem kímélhetjük meg. (Dolgozzon neked mindig olyan “szakmunkás” akit ettől mégis megkíméltek.) Kissé félrehord az elképzelésed arról a figuráról, aki képes az ipari munkája során a”technológiai fegyelmet” betartani. Az nem csak a termelő munka során lejtett mozdulatok lekopírozásából áll. Szóval azok a “cafrangok” döntő feltételei annnak, hogy az ipse kezében ne selejt képződjön. Ezeknek az értelmes befogadására viszont egyszerűen nem mindenki képes, no meg ha egyszer nem is akar…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  38. Marcus Aurelius

    virino
    2011. augusztus 9. kedd
    20:05
    “Ha gyorstalpalókon lehet szakmát szerezni egy éven belül, akkor koncentráltan, sok gyakorlattal,…”
    Megsúgok valamit: azok a gyorstalpalók (feltételezem, hogy a regisztrált munkanélküliek számára indítható, általában egyéves, “szakmai vizsgára felkészítő” tanfolyamokra gondolsz, amelyeket a helyi munkaügyi központok szervezhetnek, és eme tanfolyamok látogatása alatt a tanulók kb. minimálbérnyi anyagi támigatást is kapnak) többnyire csak szociális segély-osztási ürügyek. Kivételek akadnak, de ritkák. Az itt kapott szakmunkás-bizonyítványok értéke általában nulla, vérlázító törvényszegést testesítenek meg. Jó esetben betanított munkára teszi képessé a tulajdonosát. Azt a nappali rendszerű iskolát, amelyik ilyen tudásfedezetű bizonyítványokat adna ki, egy normális államban feljelentés és a szükséges bizonyítások útján, egyébként pedig nitroglicerinnel azonnal meg kéne szünteteni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  39. Igen azokra gondoltam. Sajnos végeztettem munkát, ott végzett “szakemberrel”. (Ezután a konyhát, magam lapoztam.)
    Csak azért írtam példának, hogy valamilyen módon koncentráltan, praktikus ismeretekkel spékelve kellene létrehozni a szakoktatást. A koncentrációba belefér a szakma elméleti hátterének megismertetése, és valamennyi általános műveltség megszerzése is.
    Értem a problémát amit írsz, mint már írtam, egy részével egyet is értek. Mégis félő, ha a gyereknek szabad választást engedünk, inkább nem tanul.
    A fiam húsz éves lesz, mégis úgy érzem, nem tud felelősen dönteni sorsáról.
    ( Persze ezt biztosan én rontottam el. :) , de akkor a környezetemben nagyon sokan ezt tették, mert a baráti körében mindegyik gyerek ilyen.)
    Ellenpélda, több volt tanítványom is, az általánosból kimaradva 2 éven belül szült. ( Nem romák.)
    Mindenki az alapján ítél meg egy hírt, hogy élete során milyen tapasztalatokat gyűjtött adott témában. Ezért nehéz érveket ütköztetni. Bármelyik hozzászólást olvastam, mindegyikben van igazság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A fasizmus 12 előjele 2014. március 2. vasárnap

Egyre kevesebben dolgoznak Magyarországon 2014. február 21. péntek

A Mazsihisz vezetői elnémítanak mindenkit 2014. február 11. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos