Ronai and Ronai
AMERIKAI

Dabason robbant a porbomba – tüntetés a légszennyezés ellen 2011. augusztus 18. csütörtök 13:20 Forrás: AN

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Dabason robbant a porbomba - tüntetés a légszennyezés ellen

Dabas – Egy leendő cementcsomagoló üzem ellen tüntettek Dabason a helybéliek, környezetvédők. Az üzemhez még nincsenek meg az engedélyei a Holcimnek. A helyiek attól tartanak, az üzem a közeli Újhartyán levegőjét rontaná évi huszonkét tonna cementporral.

A Civil Összefogás nevű szerveződés augusztus 17-én 18 órára hirdette meg demonstrációját a dabasi Polgármesteri Hivatalhoz a Holcim-beruházás megakadályozása érdekében. Többek között arra keresték a választ, mit takar a Dabas és Újhartyán – Inárcs – Kakucs közelébe tervezett csomópont Pest megye rendezési tervében. A rendezési terv szerint ugyanis a települések között a már meglévő vasútvonal mellé terveznek egy főútvonalat és egy, a transzeurópai hálózat részeként működő országos törzshálózati vasútvonalat is.

A tervezett cementelosztó- és logisztikai központ építése heves indulatokat váltott ki a környező településeken. Újhartyánon, Inárcson és Kakucson aláírásokat gyűjtöttek, lakossági fórumokat tartottak az üggyel kapcsolatban.

Közben Dabason létrehozták a Civil Környezetvédelmi Tanácsadó Testületet, amelynek tagjai folyamatosan ellenőrizhetik, hogy minden a szabályoknak megfelelően történik-e a beruházással kapcsolatban.

A szerdai dabasi tüntetésnek az volt az oka, hogy ugyan még nincsenek meg az engedélyek a Holcim cementcsomagolójához, a módosított Pest Megyei Területrendezési Tervben már megjelent egy olyan közlekedési csomópont, amely a még nem létező üzem mellett létesülne. “Ez egyértelműen jelzi, hogy számolnak a cementcsomagolóval” – mondta az MTI-nek Zábrácki László, a Civilek Összefogása Dabasért Egyesület (CÖDE) szóvivője.

A csomagolóüzemet a Dabas-Újhartyán-Kakucs-Inárcs négyszög közepére tervezi a Holcim, de az uralkodó szélirány miatt a por Újhartyánt érintené a leginkább. A civilek szerint a község levegőminőségét évi huszonkét tonna cementporral rontaná az üzem, és tovább súlyosbítaná a helyzetet a megnövekedett vasút- és kamionforgalom, de a közelben lévő többi településen is légszennyezést okozna a létesítmény. Újhartyánban és Kakucson eddig 1800 aláírás gyűlt össze a Holcim-üzem létesítése ellen.

A Holcim képviselői egy lakossági fórumon azt mondták, hogy Lajosmizsére, Taksonyra és Dabasra kívánják megszerezni a szükséges engedélyeket, és az anyacég dönt majd arról, hol épüljön fel a cementcsomagoló. A finom részecskeméretű légszennyezés, vagyis a szálló por miatti légszennyezésnek évente mintegy 16 ezer ember halálához van köze Magyarországon 2005-ös adatok szerint. Minél kisebb egy részecske, annál veszélyesebb az egészségre, mert annál mélyebbre képes behatolni az emberi szervezetbe, károsítva a légutakat és a tüdőt.

Az építőipari alapanyaggyártó vállalat Magyarországon két cementgyárral, három kavicsbányával és huszonegy betonüzemmel rendelkezik, a cég a multinacionális Holcim kelet-európai divíziójának része. A dabasi demonstráció főszervezője a CÖDE mellett a Dabasi Lokálpatrióta Egyesület, a Jobbik és a Zöld Válasz Egyesület volt.

Nem cementcsomagolót, hanem cementelosztó-központot szándékszik létrehozni a Holcim Pest megyében – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel, arra reagálva, hogy szerdán Dabason tüntetés volt a tervezett létesítmény ellen.

A Holcim olyan elosztóközpont létesítését tervezi, amely a régióba jelenleg kamionon érkező cement környezetbarát, vasúti szállítását teszi lehetővé – áll a cég közleményében. Azt majd az engedélyek megszerzése után döntik el, hogy a létesítmény Felsőlajosra, Dabasra vagy Taksonyba kerül – írták, jelezve, hogy Lajosmizse nem szerepel a lehetséges helyszínek között.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)

Címkék:,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. A jelek szerint az AN olvasói között nemigen van Dabasi, vagy környékbeli. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. dabasi – javítás! :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Először is nem csomagoló, hanem elosztó lenne ez a fideszes építmény, ami környezeti szempontból még rosszabb. Másodszor az iparűzési adót a HOLCIM Vácott leadja, úgyhogy a várt előnyök helyett Dabasnak coki! Itt a Fideszes lobbisták nyernek majd jó kis hasznot, hogy Vácot sikerül megkímélni a cement-portól, Dabas meg nyeli majd azt. (mellesleg messze lakom Dabastól)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Az teljesen elképzelhetetlen, hogy egy olyan üzem épül, amely megfelel a környezetvédelmi előírásoknak? Miből szeretne Dabas megélni? Hogy mindenki Budapestre ingázik?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  5. Dabas járási székhely volt. Valószínű, hogy újra az lesz. Újhartyán szavazói jobbikosok és fideszesek ugyanúgy a felsorolt többi település is. Ennek köszönhetik a kialakult Fidesz-lobbisták ténykedését. Azt is, hogy vezetőik
    a hatalomban maradásért küzdenek, amíg lehet.
    Azt is vizsgálhatnák, kiknek a tulajdonában vannak azok az ingatlanok, amelyeket
    jó pénzért értékesíthetnek majd, de a választóikkal egyáltalán nem törődnek csak a zsebüket tömhessék. Már nem érdekli őket a következő választás, a választási rendszer az ő érdekükben alakul. A beruházás megfog valósulni, mert itt nincs megállás, a hatalom az hatalom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. …. meg fog valósulin…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Tibi, a fején találtad a szöget. Egyék meg amit főztek, vagyis szagolják a fityiSSre szavazók amit választottak – de amúgy valóban nagy kár lenne azért a környékért, amit én személyesen is ismerek. Ócsa amúgy sincs messze, majd a kitelepitettek “jutalmul” dolgozhatnak a “környezetbarát” cement üzemben, hogy minél hamarabb elpatkoljanak, ártunkésqqurrrmányunk minél nagyobb dicsőségére és anyagi hasznára. Környezetbarát cementüzem – tessék mondani ez olyan bűvésztrükk mint a fityiSS demokrácia???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Új nyomvonalat kap a Keystone olajvezeték 2011. november 15. kedd | RR

Olajvezeték ellen tiltakoztak a Fehér Háznál 2011. november 7. hétfő | RR

Hogyan lopjuk el a Mal-t? 2011. szeptember 16. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos