Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hogyan lopjuk el a Mal-t? 2011. szeptember 16. péntek 3:18 | AN

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hogyan lopjuk el a Mal-t?

Budapest – 135 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Mal Zrt.-re a tavalyi vörösiszap-katasztrófa miatt a szakhatóság. A cég vitatja mind az összeg nagyságát, mind a megállapítás jogi indoklását, és fellebbez. A büntetést nem támasztja alá a felelősség egyértelmű megállapítása. Két héttel a katasztrófa előtt az állami vizsgálat mindent rendben talált. Egyébként a Mal az összeget vélhetően képtelen kifizetni, s ezzel állami kézbe kerülhet a cég. Lehet, hogy éppen ez a cél? Utána már könnyen lehet privatizálni Orbán pénztárnokának. Az első perctől kezdve erre játszanak. Maffiamódszerekkel fosztják ki az országot.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) a „vörösiszap elhelyezésére szolgáló hulladéklerakó üzemeltetése során bekövetkezett környezetkárosítás miatt” köteles megfizetni a több mint 135 milliárd forint bírságot – állapította meg határozatában a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Az összeg meghatározásakor a felügyelőség figyelembe vette, hogy milyen mennyiségű hulladék, azaz vörösiszap és lúgos oldat jutott ki a tározóból; ez összesen 1,876 millió tonna. A Mal Zrt. köteles a bírságot a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül megfizetni. A határozat ellen a kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet fellebbezni az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél.

Fellebbez a Mal Zrt. a szakhatóság által a cégre kirótt, rekordmértékű, 135 milliárd forintos bírságról szóló határozat ellen – erősítette meg a cég jogi képviselője a Klubrádióban. Ruttner György a Reggeli gyorsban elmondta: mind az összeg nagyságát, mind a megállapítás jogi indoklását vitatják. Több mint 1,8 millió tonnányi veszélyes hulladék kikerülésére alapozták a büntetési tételt, miközben a vörösiszap-katasztrófa következtében „csak” 300–350 ezer tonnányi vörösiszap került ki a tározóból. A bírság kiszabásánál a felügyelőség csak a tározóból kikerült hulladék mennyiségét vette figyelembe, és nem foglalkozott a jogalap kérdésével, azzal, hogy kinek a felelőssége a károkozás. A fellebbezés után, amennyiben a határozat nem módosul, a cég bírósághoz fordul.

A bírság kifizetése nemcsak a cég végét jelentené, hanem közvetlenül és közvetve akár 8-9 ezer ember megélhetését sodorná veszélybe az ajkai térségben, és az ökológiai katasztrófa után a térség teljes gazdasági katasztrófáját jelentené. Számos nagy cég, például a Bakonyi Hőerőmű és a bauxitbányák lényegében csak a Mal Zrt.-nek termelnek, és gyakorlatilag beszüntethetnék a működést. Ezen túl 50–100 károsulti per van folyamatban a Mal ellen, és ha a cég tönkremegy, nem tudni, ezek kivel szemben tarthatnák fenn a követelésüket. Nincs reális esély a hatalmas bírság behajtására sem, hiába köteleznék erre a céget.

Ha a felelősség kérdésében időközben megszületik a szakértői vélemény, ezt a folyamatban levő bírósági – a Mal ellen indított károsulti, illetve a Mal által esetleg indított – eljárásokban a bíróságok figyelembe veszik.

Célszerű lett volna tehát megvárni a szakértői véleményt arról, hogy mi volt a katasztrófa elsődleges oka, és ez alapján a céget felelőssé tenni és büntetni, illetve adott esetben felmenteni a felelősség alól. Úgy tűnik, a környezetvédelmi felügyelőséget az a lehetőség, hogy természeti katasztrófa is okozhatta a kárt, egyáltalán nem érdekelte. Úgy szabott ki rekordmértékű, 135 milliárdos bírságot a Mal-ra,  hogy a cég felelőssége egyáltalán nincs tisztázva. Egyfajta diszkrét módja lehet ez az államosításnak: akkora bírságot kiszabni, amelyet a cég már nem tud kifizetni, ezzel a pénzzel az államnak tartozik majd, s ennek fejében az állam a tulajdonos helyébe lép. Lehet, hogy éppen ez volt a cél? Bírósági ítélet nélkül kiszabott büntetéssel padlóra küldeni a céget, majd jó állam módjára, a dolgozó népet szolgálva „megmenteni”.

A magyar államnak nem érdeke, hogy felszámolás alá kerüljön a Mal Zrt., így mindent megtesz a cég további, biztonságos működéséért, és az ott lévő több ezer munkahely megőrzéséért – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 5 szavazatból)
Hogyan lopjuk el a Mal-t?, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. Figyu!!!!!!!!!!!!
    Már meg is van a 100mrd. költségvetési hiány pótlása.
    Arra vagyok kíváncsi, hogy jövőre kit és mennyire fognak megbírságolni.
    Nem lesz egyszerű mutatvány.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  2. Előre bocsátom: a bírság kiszabását elhamarkodottnak, nagyságát túlzottnak tartom, de azon érdemes elgondolkodni, hogy a katasztrófa után néhány hét alatt minden anyagi megrázkódtatás nélkül átálltak a száraz technológiára. Ez mindenképpen felveti a tulajdonosok felelősségétm mert meggyőződésem, hogy ezt az átállást évekkel korábban is meg lehetett volna valósítani, ezzel megelőzve a katasztrófa lehetőségét is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  3. Nem értem a címet. Ugyanis azt sugallja, mintha mi mindannyian lennénk az “állam”. Azt hiszem, egyrészt döntő többségünkben eszünkbe sem jutna ekkora galádságot elkövetni, másrészt pedig nagyon keveseknek a magánvagyonát bővíti majd ez a lopás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  4. Orbán András Lajos

    Azért ebben a katasztrófában nyakig benne van az Illés elvti. meg a kedves búbosbankája is, nem lehet elfelejteni ki is adta ki néhány nappal korábban az új engedélyeket!!!!!!!!!!!!! Egyértelműen a vagyon szerzésre megy ki a játék………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  5. Tegnap már a focimeccsről is elkapcsoltam,. mert az orbán jutott róla eszembe.
    .
    Inax, nagyon egyszerű a válasz.
    Azt fogják megbírságolni, akitől van mit elvenni.
    Majd csinálnak hozzá indokot is., nem probléma.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  6. Az mer büntetni, aki előírta, megkövetelte és engedélyezte?
    Besz@rás!
    Független bíróságnál simán nyerne a MAL Zrt., de hol van Magyarországon független bíróság?
    Majd Strasbourgban öt-hat év múlva.
    Minden esetre valamelyik jó barát megint jól fog járni Orbán körül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (25 szavazatból)
  7. Ha ezt sikerül véghezvinni, akkor megnyílt megint egy út a fiúk előtt. Eszembe jut, hogy rögtön kormánybiztost nebeztek ki a MAL élére (teljesen helyesen) teljes jogkörrel, de a kormánybiztos nem fizette a közüzemi számlákat. Már akkoriban felröppent a hír, hogy “talán” felszámolják. A MAL kapcsán eszembe jut az OTP. Lehet, hogy arra is szemet vetettek, emiatt van most a műsor? Csányi miért nem ordít? És aztán jön esetleg Gyurcsány vagyona? És aztán kié?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  8. Nem jó az OTP megközelítésed gagyimami.
    A többi bank rendül(?) meg, akkor viszont helyükbe lép majd az OTP!
    Ezért nem ordít Csányi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  9. Persze a karosultak nem fognak profitalni a birsagbol, miért is? Alairattak velük, hogy fogadjak el azt, amit a zallam felajanlott. Még összadakozasra is buzditott a kedves vezetö.
    Persze, ha a cég allami cég lesz, akkor csak imadkozni lehet hasonlo katasztrofa esetén, mert mg én olyat nem lattam, hogy egy fidesznyik felelösséget vallalt volna valamiért is. No persze lesz majd egy csomo közmunka, valoszinüleg veszélyes hulladékkal kell majd bajlodni kötelezöen. Szoval alakulnak a dolgok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  10. Csakhogy az összeadott 1 milliárdocskának nyoma sincs a károsultak szerint,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  11. A Mal piaci értéke ennek ősszegnek esetleg a harmada.
    Szerintem már a privatizációs pályázatot fogalmazzák, azt is úgy, hogy valami fidesz bérenc vehesse meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  12. Az is megeshet, hogy annak a tulajdonába kerül, aki végrehajtotta a robbantást. (Merthogy már a szándékosság is felmerült, mint kiváltó ok. Ami viszont a jelenlegi állás szerint szintén csak okozat lehetett. Hiszen az eredeti ok nyilvánvalóan a vagyon megszerzése.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  13. csatt, a bírság kiszabása után erősödik a szándékosság gyanúja. Ez is egy
    koncepciós ügy. Először azt hittem, hülyéskedik a jobbik. Viszont ebben a megvilágításban,… :)
    Orbántól kitelik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  14. Szerintem jó a megközelítésem. Ha a papírok a béka elá mennek, akkor az állam (a fiúk a bányából) szépen elkezdik felvásárolni a külföldi menekülők papírjait természetesen a mi adóforintjainkból, akár még hitelből is, hiszen csak az van, és széttárják a kezüket, hogy muszály volt megmenteni. Én egy visszaállamosítási koncepciót látok kibontakozni. És képzeld el, amikor a külföldi bankok elkezdenek kivonulni, olcsón fel lehet vásárolni a a követelésállományukat, infrastruktúrát, és mindent. Hogy szép lassan kiírjuk magunkat az Uniós államok névsorából? Na és aztán? Lehet még szabadabban garázdálkodni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  15. Rohadt egy ország ez! Illés Környezetvédelmi atyaúristen és jól fizetett sleppje mindent rendben talált kettő héttel a katasztrófa előtt! Utána ráfogták a helyi jegyzőre, hogy neki kellett volna megvizsgálni a tározót!Illés még mindig környezetvédelmi góré lehet ezek után!Jellemtelen és ostoba emberekkel veszi magát körül orbanfürer Szakmai nullák, vagy inkább mínuszok! .Mindent másra kennek, soha nem hibáznak…ja és soha nem hazudnak!!!
    Az adakozásból összejött kb. 1,5 milliárd forintot szépen zsebre tették, a vöröskereszt adományainak értékét levonták a “kártérítésből”. A saját épségben maradt építőanyagért fizetnie kellett annak, aki el akarta hozni!Hát ilyenek a magyar hiénák, vagy dögkeselyűk!!!Szar emberek azok, akik más kárából is hasznot húznak!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  16. A Fidesz mindenből hasznot húz! A cél nyilvánvaló, a MAL ZRT megszerzése, átmenetileg az államnak, aztán majd landol valamelyik Fideszesnél. A tragedia bekövetkeztének pillanatában felfogták a lehetőséget , már csak ki kell bulizni.De miért nem jelenti fel valaki Illés Zoltánt?Mondjuk a nagy jogvédő, környezetvédő LMP!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  17. Azt én sem értem, hogy búbosbanka és Illés miért van még a helyén. A nagy szakértő búbosbanka mindent rendben talált, aztán a katasztrófa után síri csendben volt. Illés sem sokat nyilatkozott erről.Ordít róluk a hozzá nem értés!
    Szerintem is kell a bagázsnak a Mal és meg is szerzik. Undorító társaság, akik más tragédiájából is csak gazdagodni akarnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  18. Miért nincs nekünk soha hozzáértő vezetőink? Miért élünk úgy, ahogyan? Országunk egy apró kis Svájc lehet(NE), de nem az! Tönkre tettek itt mindent, a Ganz-MÁVAG-ot, a Csepel Autógyárat, a Csepel Műveket, hadd ne soroljam… Vérlázító… s akkor nem is említettem az Ikarusz-t… Ez már gyász. S, most jó pénzért külföldről hoznak be olyan vonatokat – nap, mint nap utazom rajta! – hogy a kocsikban nem minden ablakot lehetett a legnagyobb melegben sem lehúzni. Kegyetlen! A peron? Meg lehet ott fulladni, semmi levegő… A régi, jó vonatok kocsijai úgy voltak kialakítva, hogy a lépcső alatt jött be a levegő… Minden ablakot le lehetett húzni, s az üléseknél a fogódzkodóknál fel lehetett akasztani a kabátot is. Most? Ha esik az eső, hó, a vízes kabátomat hová akasztom? Az ablak elé, idegenek feje fölé… Akik ezt a vonatot tervezték, nem arra, hogy munkába menjenek-jöjjenek vele… Hanem csak úgy kedvtelésből utazgatnak… Igen, talán azoknak… Egy szavam van: pocsék! S, akik megvásárolták, azok vihogva utaznak a saját autójukban, vagy inkább igen, az állami autókban… Ilyen az, amikor nem azt kérdezik meg, aki utazik: Te birka? Jó ez neked? – Nem, a birkának nem jó, de annak a sok utasnak sem, akik kénytelenek melegben szenvedni, tömegben kabátban… Nem sorolom…. Igen. Ez Magyarország.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  19. Itt volt korábban egy hozzászólásom, melyben igaztalanul hoztam fel, hogy esetleg Orbán-papa bányájából kellett hozni a jó követ, a Kolontári új gáthoz.
    Csúnya rosszhiszemű ember vagyok, pfújj!

    http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=94531&catid=69&Itemid=106&limitstart=3
    Ferenczi Krisztina, kitartást!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Vándormadarak végzetes ütközései 2012. április 27. péntek | AN

Kínának nem tetszik az uniós széndioxid-adó 2012. március 1. csütörtök | AN

Új nyomvonalat kap a Keystone olajvezeték 2011. november 15. kedd | RR

Olajvezeték ellen tiltakoztak a Fehér Háznál 2011. november 7. hétfő | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos