Ronai and Ronai
AMERIKAI

A roma holokausztra emlékezett a Kohányi Társaság 2011. augusztus 2. kedd 18:45

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A roma holokausztra emlékezett a Kohányi Társaság

Budapest - A Phralipe szervezésében emlékeztek a roma holokauszt áldozataira kedden 10 órakor a Nehru parton a Roma Emlékműnél. Az eseményen részt vett számos közéleti személyiség, beszédet és imát mondott Iványi Gábor metodista lelkész, az Evangéliumi Testvérközösség Egyház elnöke. A rendezvényen részt vett a Kohányi Társaság is, Erdei Éva és Nagy Dénes Lajos, a társaság titkárai helyeztek el virágot a Kohányi Társaság és az Amerikai Népszava olvasói nevében. A megemlékezésen a Kohányi Társaság tagjai közül is többen megjelentek. A fotókat László Éva, a Kohányi Társaság tagja készítette.

A Wesley János Lelkészképző Főiskola közleményt adott ki a roma holokauszt napja alkalmából, amelyet az alábbiakban közlünk. Szívesen közzétesszük más egyházak (különösen a 14 elismert felekezet) megemlékezését és résztvétnyilvánítását is, ha van ilyen.

“A WJLF Theológus és Lelkész Szak és a Társulás a Cigány Méltóság Védelméért üzenete a Roma Holokauszt évfordulóján

A Holokauszt cigány-roma áldozatainak nemzetközi emléknapja, a Pharrajmos alkalmával őszinte szeretettel és együttérzéssel osztozunk cigány testvéreink fájdalmában.

Szégyelljük és szívből jövően bánjuk mindenekelőtt azt a gonoszságot, amelyet a nácizmus idején (és az idevezető múlt során) a magyar lakosság, a magyar állam és a magyar hatóságok követtek el nemzetünk cigány származású polgáraival szemben.

Szégyelljük és szívből jövően bánjuk, hogy a hazánk lakossága előtt ma sem tudatosult a cigányságot ért üldöztetés és az elpusztításukra szerveződő lelketlen gonoszság gyalázata.

Szégyelljük és szívből jövően bánjuk, hogy a jogállamiság és a demokrácia értékrendjének pillérein megalapított rendszerváltás utáni Magyar Köztársaságban újból harsány népszerűséget tudhat magáénak az egykori bűnökhöz vezető indulatokat és előítéleteket tápláló lelkület, a cigányság életét az evangéliumi szeretetparancsolattól merőben idegen optikán keresztül szemlélni óhajtó mentalitás.

Szégyelljük és irtózva szemléljük a “cigánybűnözés” és más rasszista hívószavaknak lélekfertőző eluralkodását a közbeszédben; a hazánkban két évvel ezelőtt lezajlott szervezett cigányvadászat gaztetteit; a nácizmus napjait idéző paramilitáris hordák iránt megnyilvánuló széles körű lelkesedést; a hétköznapi cigányellenesség ezerféle újabb és újabb megnyilvánulását éppúgy – és ezt külön is mély fájdalommal kell írnunk –, mint a keresztény egyházaknak e jelenségekkel szembeni pogány lelkületű hallgatását, sőt, e nemtelen megnyilvánulásokhoz olykor aktív támogatást is nyújtó közreműködését.

1944. augusztus 2-ának estéjén megkezdték az auschwitz-birkenaui cigánytábor felszámolását. A hajnalig tartó mészárlás során több mint háromezer cigány testvérünket gázosították el. 2009-ben még nem hunytak ki az emlékezés gyertyái, amikor Kislétán, a megelőző egy év cigánygyilkolás-sorozatának utolsó állomáshelyén agyonlőtték Balogh Máriát, és súlyosan megsebesítették tizenhárom éves kislányát. A Pharrajmos emléknapján hazánkban örökre emlékeznünk kell a Kislétán történtekre és az azt megelőző gyalázatra is.

A Roma Holokauszt évfordulója alkalmával arra hívjuk fel a humánum és a civilizáció alapvető értékeinek elkötelezett, és az Örökkévalónak az ő minden embergyermeke iránt azonosképpen érzett szeretetét valló honfitársainkat, hogy mondjanak nemet az emberiséget megcsúfoló cigányellenesség hitványságára, és legyenek képviselői a Szentírás igazságainak, tudván azt, hogy “a testnek gondolata halál; a Lélek gondolata pedig élet és békesség” (Róma 8,6).

A Pharrajmos napján a szeretet jegyében

Budapest, 2010. augusztus 2-án

Iványi Gábor a WJLF rektora és

Majsai Tamás a WJLF dékánja

a TCMV ügyvivői”

Erdei Éva és Nagy Dénes Lajos elhelyezi a Kohányi Társaság virágcsokrát

A Kohányi Társaság kitűző jelvényei

Daróczy Ágnes (Phralipe) és Iványi Gábor (Evangéliumi Testvérközösség Egyház)

Andrassew Iván és Schiffer András is a megemlékezők között


VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
A roma holokausztra emlékezett a Kohányi Társaság, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Tisztelet mindenkinek aki ott volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  2. Nagyon örülök neki hogy ott voltunk hivatalosan is. Csak kicsit szégyellem magam mert el mehettem volna s nem tettem, nem figyeltem.
    Egy két hete gondoltam arra hogy “vad reklámba” kezdek titokban és saját szakállamra, egy pár ezer A.N. es kör matrica el készíttetésével s pár fiatal bevonásával a városban (B.P.)szét szóratásával.Tudom elég illegális “szaga” van a dolognak ezért nem lett megvalósítva.
    Viszont az érdekelne hol tehetek szert az A.N.es illetve Kohányi társaság kitűzőjére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Kedves sly és Kohányi Társaság tagjai,

    sikerült forintos céges számlát nyitni Budapesten, amit hamarosan közzéteszünk. A tagoknak tájékoztató emailt is küldünk. A Kohányi Társaság kitűzőjét minden tag ingyen megkapja, ennek kivitelezése szervezés alatt áll. Szeretnénk, ha egyre többen hordanák a jelvényünket, és arról mindenki láthatná, hogy a diktatúra ellenzőjével találkozott. Sly ötletét jónak tartom, a Kohányi Társaság jelvényét matrica formájában lehetne ragasztani Budapesten és vidéken is.
    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  4. Kecskeméti Károly

    A száz, jóindulattal százötven fős emlékező gyülekezetből Andrassew kollégához lépve ezt mondtam: – Sajnos nem volt különösebb hatása a Lapítók opusodnak. – Dehogynem! Cirka tízen voltunk korábban, -válaszolta, és rágyújtott újabb cigarettájára.
    Valami nagyon bűzlik Dániában.
    Nem lehet késlekedni!
    Helyre kell tenni!
    (Szép éjt a jóknak!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Voltak ott ciganyok is ? Vagy oket nem erdekelte a megemlekezes ? Tenyleg tudni szeretnem nem kotozkodni akartam !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. Kecskeméti Károly

    Ez éjféli órán csak rövid helyzetjelentés:
    Különösen szomorú volt tapasztalni, hogy cigány honfitársak max. hatan voltak közöttünk az emlékezés kezdetekor, jó húsz perccel (!) később érkeztek még néhányan. De alapvetően “fehér” “tömeg” volt jelen.
    A Nagy Magyar Abszurd újabb jelenetének lehettünk duplán szomorú tanúi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. admin
    2011. augusztus 2. kedd
    20:21

    Köszönöm, a második kérdésem a magyar céges számla lett volna. A matrica kivitelezésében pedig segítség után nézek (technikai jellegű,az anyagi részét természetesen vállalom)
    Ha valakinek “házon belül” van ötlete rá azt örömmel fogadom ha nincsen keresek a neten “külsőst” a munkára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Kecskeméti Károly

    T. Sly!
    Íme egy fiú a házból!
    bandi1733@gmail.com

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Kedves sly,

    nagyon köszönjük, vegye fel e-Vitaval a kapcsolatot. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Köszönőm s úgy lesz, beszélek e-Vitával.

    Károly írok a meg adott címre hogy egyeztessünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Kedves Admin.

    Nem találom e-Vitát,természetesen képletesen. “csak” a blog,emlékeim szerint egyszer már váltottunk emailt de most nem találom a címét.
    Ismert mindkét email címem ha meg tennéd hogy küldesz vagy ő maga küld egy emlékeztetőt egyrészt el küldeném az ügyben már el küldött email másolatát másrészt egyszerűbb lenne a továbbiakról az egyeztetés.

    üdv. Slyfist

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. @sly! A kapcsolatfelvétel ügyében intézkedem, nem elméxem, de lehet, hogy már váltottunk levelet. Próbálok rákeresni arra is, de a leggyorsabban Bartus úr tudna bennünket összekötni. Nyílt felületen nem szabad emailcímet megadni, a blogomnál egyelőre nem találom a beállítási lehetőséget, hogy hogyan lehetne üzenetet küldeni, esetleg talán még az FB oldalamon át van lehetőség, de ezt nem nagyon használom. Kis türelmet kérünk a megoldáshoz megtalálásához.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. sly! Elnézést, amiért nem emléxem, de a behatároláshoz hasznos lenne: a Washington szobornál ott voltál?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. sly! (Elnézést a kommenttársaktól a némileg privát kommentekért, de ez fontos). Most látom, hogy a blogomban már kommenteltél, és ott van egy emailcímed. Ha az élő cím, akkor megoldja a problémát. Máris megkereslek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. el küldtem a “fő” email címről egy választ.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Tájékoztatásul a kedves AN olvasó- és kommentelő közösségének: a Kohányi Társaságról egy rövid, strukturált információs oldalt készítettem magamnál – amíg Bartus úr még nem éri utol magát, addig is az infók hadd terjedjenek. Itt én már a forintos számlát is feltüntettem, ahova a támogatásokat, tagdíjakat forintban is be lehet fizetni / utalni: http://evitae.wordpress.com/kohanyi-tarsasag/
    Ezt már szórólapokon is terjesztettük, így nem képezi titok tárgyát. Ahogy Bartus úr erőforrásai engedi, ő majd az AN oldalaira is felteszi az új infókat.
    De addig is kérjük, hogy terjesszétek, győzzétek meg saját köreiteket az AN nélkülözhetetlen szerepéről ill. lehetőségeitek szerint a támogatásokat a forintos célszámlára is utalhatjátok / tehetitek.
    Köszönet a KT-AN nevében is. De legfőképp a magyar demokrácia és a sajtószabadság érdekében.
    .
    Sly: OK, vettem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. A videók és fotók innen is elérhetők: http://evitae.wordpress.com/2011/08/02/roma-holokauszt-emleknapja-2011/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Érzelmileg felkavaró volt a Radnóti Menet 2011. november 12. szombat | AN

Csatlakozzon a Radnóti Menethez! 2011. november 8. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos