Ronai and Ronai
AMERIKAI

528 milliárd ide vagy oda 2011. augusztus 12. péntek 13:45 Forrás: MTI, vg.hu, mfor.hu

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
528 milliárd ide vagy oda

Budapest – Higgyen Ön is! A kormány hisz abban, hogy 25 ezer fölé megy a Mol, mert a Mol-részvények tavaszi megvásárlása óta az állam jelentős veszteséget könyvelhetett el, azonban a kormány bízik a nemzetközi elemzők céláraiban és abban, hogy valóban 25 ezer forint felett van a papírok reális ára – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken kiadott közleményében.

Eddig majdnem 140 milliárd forintot bukott a magyar állam azzal, hogy májusban visszavette a Mol 21,2 százalékát az orosz Surgutneftegaztól. Az olajpapírok jelenleg 16 400 forinton forognak a tőzsdén, ami másfél százalékos emelkedést jelent tegnaphoz képest.

“A Kormány az Alaptörvényben lefektetett elvek szerint Magyarország hosszú távú gazdasági stabilitását szem előtt tartva felelősen gazdálkodik a nemzeti vagyonnal, a közösség érdekeit figyelembe véve törekszik annak gyarapítására és a stratégiai jelentőségű vállalatok magyar tulajdonban való megtartására. A Kormány nem járt el másként a nemrégiben ismét állami kézbe került Mol-részvénycsomag esetében sem” – olvasható az NFM közleményében.

A minisztérium kiemeli, hogy a kormányt nem a rövidtávú pénzügyi és politikai haszonszerzés, hanem a hosszú távú stratégiai gondolkodás vezette a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjának visszavásárlásakor.Emellett továbbra is arra törekednek, hogy gyarapítsák a nemzeti vagyont és megerősítsék az állam tulajdonosi szerepét a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatokban.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a stratégiai tulajdonszerzést annak súlyához méltó körültekintéssel készítette elő, a megállapodás pontos körülményeiről az átláthatóság érdekében az Országgyűlés nyilvánossága előtt számolt be. A kormány nyilvánosságra hozta az országgyűlési határozati javaslat és a részvény adásvételi szerződés teljes szövegét, amely az Országgyűlés honlapján megtekinthető.

A Mol-részvények visszavásárlásához a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem vett igénybe közvetítőket, pénzügyi tanácsadót, befektetési bankot, ami a hasonló nagyságrendű ügyekkel összevetve nagyon jelentős tranzakciós költségmegtakarítást eredményezett – áll a közleményben.

A magyar állam a tőzsdén kívül, egyedi megállapodással vásárolta vissza a Mol stratégiai tulajdoni hányadát. Veszteség csak akkor keletkezne, ha a kormány felelőtlenül kezdene el kereskedni a tőzsdén a részvényekkel, ami azonban ellentétes a szándékaival. A Mol-részvények az európai olajvállalatokhoz képest továbbra is jól teljesítenek. Az elemzők előrejelzése szerint a Mol részvényárfolyama rövid és közép távon ugyan fluktuálódhat, de hosszú távon biztatóan magas, 25 000 forint feletti célár valószínűsíthető. A tőzsdei vállalatok részvényeinek jelenlegi árzuhanását a nemzetközi pénzpiac válsága idézte elő, a globális pénzügyi- és tőkepiaci folyamatok befolyásolása pedig kívül esik a Kormány hatókörén.

Közben a központi kormányzat MNB-nél elhelyezett betétei 528 milliárd forinttal csökkentek júliusban.

Az MNB külföldi követelései pedig 541,6 milliárd forinttal visszaestek – az MNB statisztikai mérlegének pénteken közölt előzetes adataiban így jelenik meg, hogy az állam kifizette a 21,2 százalékos Mol részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel megszerezte a pakett tulajdonjogát a Surgutneftegaz (Szurgutnyeftyegaz) orosz olajipari vállalattól.

A havi átlagállományból számított adatokkal szemben a hó végi adatokból összeállított mérleg a külföldi követelések 63,8 milliárd forintos csökkenését mutatja, mert a tranzakciókból eredő 280,3 milliárdos csökkenést az árfolyam és más átértékelődésekből és egyéb tételekből eredő nyereség 216,4 milliárddal mérsékelte. A központi kormányzat betétei júliusban 231,4 milliárddal csökkentek és a hónap végén 1.590,3 milliárd forintot tettek ki az MNB előzetes adatai szerint.

Az MNB jelentése szerint a teljes kéthetes MNB kötvény és az egynapos betétek állományának csökkenése azt jelzi, hogy júliusban a bankrendszer forint likviditása kissé szűkült. A kéthetes MNB kötvény állománya a külföldieknél 73,2 a belföldi bankoknál 249 milliárddal csökkent a július végéig eltelt egy hónap alatt. Az átlagos havi állományadatok azt mutatják, hogy a külföldiek kezén lévő kéthetes MNB kötvényállomány 136,2 milliárd forintnyi csökkenéséből valamennyi átáramlott belföldi kezekbe, mert ez az állomány 53,8 milliárddal emelkedett.

A hitelintézetek egynapos betéteinek átlagos júliusi állománya 93,5 milliárddal csökkent az előző hónaphoz képest. A havi átlagos jegybanki forint/euró swap állomány 90,4 milliárddal nőtt, 264 milliárd forint volt a múlt hónap végén.

A bankrendszer MNB-nél vezetett számláinak átlagos egyenlege júliusban szinte nem változott, és mindössze 5,1 milliárd forint túltartalékolást mutatott a 464 milliárd forintos tartalék kötelezettséghez képest.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Remélem, és hiszem, hogy a 25.000 ft-ot a MOL már nem az ő kormányzásuk alatt éri el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  2. Budapest – Higgyen Ön is! Hiszek abban, hogy x millió fölé megy az ingatlanom ára, igaz, hogy annak megvásárlása óta jelentős veszteséget könyvelhettünk el, azonban bízunk abban, hogy valóban x millió forint felett van az ingatlanunk reális ára.

    Hosszú távú gazdasági stabilitást szem előtt tartva felelősen gazdálkodom a jövedelmemmel, a család, mint közösség érdekeit figyelembe véve törekszem annak gyarapítására és tulajdonunkban való megtartására.

    Családomat nem a rövidtávú haszonszerzés, hanem a hosszú távú stratégiai gondolkodás vezette az ingatlan megvásárlásakor. Emellett továbbra is arra törekszünk, hogy gyarapítsuk a családi vagyont.

    A Családom a tulajdonszerzést annak súlyához méltó körültekintéssel készítette elő, a megállapodás pontos körülményeiről az átláthatóság érdekében az adásvételi szerződés teljes szövege a Földhivatalnál megtekinthető.

    Az ingatlan megvásárlásához a család nem vett igénybe közvetítőket, pénzügyi tanácsadót, befektetési bankot, ami a hasonló nagyságrendű ügyekkel összevetve nagyon jelentős tranzakciós költségmegtakarítást eredményezett.

    Veszteségünk csak azért keletkezett, mert a kormány felelőtlenül gazdálkodott, munkahelyem megszűnt, ami azonban ellentétes a családom szándékaival.

    Az ingatlan rövid- és középtávon ugyan fluktuálódhat, de hosszú távon biztatóan magas, x forint feletti célár valószínűsíthető. Az ingatlanunk jelenlegi árzuhanását a nemzetközi pénzpiac válsága idézte elő, a globális pénzügyi- és tőkepiaci folyamatok befolyásolása pedig kívül esik Családom hatókörén.

    Fentiek alapján kérem, az ingatlanunk elárverezésétől eltekinteni szíveskedjenek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  3. Jó, elhisszük h felmegy az ára, de akkor is drágán vette meg Orbán. Miért nem a mostani áron vették meg? szóval Orbán ezt elszúrta. Valószinű most az ügyesek a pénzzel rendelkezők, szépen bevásárolnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  4. Animam, ez szép és precíz volt! :)

    “A Kormány nem járt el másként a nemrégiben ismét állami kézbe került Mol-részvénycsomag esetében sem”
    A kormány következetes, ami szép dolog, kivéve, ha következetesen baromságokat és gazemberségeket követ el felváltva, amire elég sok jel mutat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Ego, Köszönöm.

    Szerintem ha a kormány következetes lenne, akkor kiszámítható is lenne.
    De nem az!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  6. Ezek szemtől-szembe vesznek hülyére? Vagy csak én látom így?
    Lehet, hogy ezért van stabil 2/3-uk.
    Megtalálták az utat az átlag magyar agyához?
    Ha ez így van, akkor haláláig lesz OV a vezér.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  7. Orbán András Lajos

    Budai tulok Gyula, mikor fogsz ebben az ügyben szimatolni kutya ????????????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  8. Ha ez így fog menni a jövőben is ajánlom doktoráljon mindenki közgazdaságtanból.Ez aztán az igazi parasztvakítás, mindezeket ha valaki nem hiszi járjon utána.
    Én a magam kis egyszerúségével azt mondom, ha szarban van a haza, nincs pénz, akkor ne vásárolgassunk semmit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. Orbánék is belefutottak a világgazdasági válság egyik csücskébe, ahogy annak idején Gyurcsányék is. A probléma csak annyi, hogy most nem visít az ellenzék, pedig minden okuk meglenne rá.
    .
    Elveszítették a fideszesek által táplált, a szerintük alkalmatlanság miatti kormánydöntögetés óránként verbálisan fricskázó forgatókönyvét? Keressék meg gyorsan, mert nem volt az olyan régi akta, hogy ne lehessen gyorsan megtalálni, hogy is csinálták akkor a fideszesek?
    .
    Egyébként, ha egy állam beteszi a lábát a szabadpiaci kereskedelembe, a kérdéses cég tőzsdei árfolyama zuhanni kezd, mert az a cég tovább nem számít piacilag szabályozottnak, mivelhogy államilag szabályozzák. A cég az árfolyameséssel veszteséget termel a befektetőknek, illetve az adott államnak egyaránt.
    .
    Erre a mínuszra jött az újabb válságocska, ami újabb mélységbe húzta a Molt.
    Feltápászkodni aligha tud, mivel az állam a részvényei arányában és annak okán egy elvileg szabadpiaci cégnek akar diktálni. A befektetôk nem szeretik az állami szabályozást, ezért most már a Molt sem szeretik. Az eredmény: a Mol újabb mínuszokat hoz, egyben viszi a nehezen megtermelt közpénzt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  10. Budai elvtárs nyaral????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán küldöttsége Észak-Koreában 2014. április 9. szerda

Szép álmokat, Magyarország! 2014. április 8. kedd

Mesterházy: biztos, hogy lesz csalás 2014. április 5. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos