Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szegénysorban minden ötödik amerikai gyerek 2011. augusztus 18. csütörtök 13:29 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szegénysorban minden ötödik amerikai gyerek

Las Vegas, Nevada – Harmincnyolc államban nőtt a gyermekszegénység az elmúlt évtizedben. A főbb okok között van a pénzügyi válság és a lakáshitelek amiatt történt bedőlése, állapítja meg egy tanulmány.

Az alacsony jövedelmű családok életszínvonalában jelentős visszaesést hozott az utolsó évtized, különösen annak vége. A gyermekszegénységi ráta hivatalosan tizennyolc százalékkal nőtt, és harmincnyolc államban szaporodott a létminimum alatt élő kiskorúak száma.

Az Annie E. Casey Alapítvány, egy hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó magán jótékonysági szervezet megállapításai szerint 2010-ben majdnem nyolcmillió gyermek élt olyan háztartásban, ahol legalább az egyik szülő vagy gondviselő munkanélküli volt, és ez a szám a 2007-es adat duplája.

Az Egyesült Államokban jelenleg közel 15 millió gyermek él szegénységben, ami az összes gyerek húsz százalékát teszi ki. Sokkal rosszabb azonban a helyzet, ha a hivatalos adatokat vesszük alapul. Négytagú család esetén a gyermekek akkor számítanak szegénysorúaknak, ha a két szülő nem keresi meg a szövetségi éves létminimum, 43 ezer 512 dollár dupláját, azaz 87 ezer 24 dollárt. Ennek alapján ma 31 millió amerikai gyermek él létminimum alatt, vagyis az összes 42 százaléka.

Nagy különbségek vannak az egyes államok között. A legkisebb a gyermekszegénység Új-Angliában (New Hampshire 11, Massachusetts 13 százalék), valamint Minnesotában (14 %), ezzel szemben Louisianában és Alabamában a gyerekek negyede, Mississippiben majdnem harmada mondható szegénynek.

A legrosszabb a helyzet a válság által leginkább sújtott Nevadában, ahol teljesen leállt a korábban húzóágazatnak számító építkezés. Ebben az államban a munkanélküliség 12,1 százalékos, ami szövetségi rekord, s a gyerekek 38 %-a számít szegénynek. A lakáshitel-bedőlések a nevadai kiskorúak 13 %-át érintették, ami szintén rekord; s az itteni gyerekek körülbelül egyharmada mondhatja el magáról, hogy 2009-ben mindkét szülője munka nélkül volt.

Jó hír viszont, hogy 2000 óta csökkent a csecsemő- és a gyermekhalandóság, a tinédzserek halandósága, valamint az iskolába nem járó tinédzserek aránya.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Tudja valaki mennyi hazánkban az egy főre eső éves létminimum összege?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Egyre több lesz a szegény a világban. Ha ezt nem kezelik, nagyon komoly problémák lesznek!
    Egyszer csak robbanni fog! El kellene kerülni!
    Természetesen nálunk is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Az USA létminimum szintjét a fenti számok alapján a magyarok 85-90 %-a nem éri el. :(
    Nem egzakt számítás – csak becslés!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Köszönjük a statisztikát az illegálisan vagy fél legálisan beszökdösö spanyolajkúaknak, ahol a gyerekszám családonkén 4-8. Miközben Amerika fehér gyerekeinek 45, a feketék gyerekeinek 65 %-a medikálisan elhizott náluk nem csak szegénység de fizikai éhezés is elöfurdul.
    Francba velük!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. gets! Igazad van. Különösen, hogy termékek és szolgáltatásaink ára csaknem azonosak az USA áraival. Csak éppen a jövedelem alacsonyabb.
    cOLOMBUS ! Pontosan. Abban a három államban a legnagyobb a gyermekszegénység, ahol a legtöbb az illegális bevándorló, és az alacsony társadalmi státuszú afroamerikai lakosság. És nekik van a legtöbb kiskorú gyermekük. A szegénység azonban lehet abszolut és lehet relatív. Amerikában nincs illetve csak igen ritkán, és szülői nemtörődömségből adódóan abszolut szegénység. Az ottani szegény gyerekek csak azért számítanak szegénynek, mert a nagy többséghez mérten kevesebbet járnak gyorsétterembe, nincs két szekrényi ruhájuk és cipőjük, illetve luxus műszaki cikkeik. Tv, laptop, mobiltelefon és Éhezni nem éheznek. Sok magyar gyerek szeretne szegény lenni Amerikában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Ja, és a cikkhez mellékelt kép egy fotomontage. A télapó sírköve egy filmvígjáték képkockája, a kisfiú pedig egy amerikai kampány plakátján volt, amelynek az volt a célja, hogy az elvált apák, ne csak havi négy napot tölthessenek gyermekeikkel. Bár kétségtelen hatásosan illeszkedik a cikk tartalmához.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Layli
    ..
    Egyetértünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Tarlós elvtárs betiltotta az éhezést 2014. január 17. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos