Ronai and Ronai
AMERIKAI

New York olyan, mint egy katasztrófafilmben 2011. augusztus 27. szombat 6:31 | Bartus László

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
New York olyan, mint egy katasztrófafilmben

New York – New Yorkban Bloomberg polgármester elrendelte a legveszélyesebb területek kötelező evakuálását. Holnap reggel 50 ezer embernek kell távoznia Long Islandről, és további 300 ezer embernek New York City területéről. Délután leáll a metró és a tömegközlekedés. Még a tévéstúdiók ablakait is bedeszkázták. Manhattan ma pontosan úgy nézett ki, mint egy amerikai filmben, amikor várják az idegen civilizáció támadását vagy egy horrorfilmben a természeti csapást. A boltokban elfogytak a gyertyák, a lámpák, a ceruzaelemek és a víz.  Több mint 2 millió embert szólítottak fel, hogy a partok közelében hagyja el az otthonát. Egymillió ember ezekben az órákban költözik ki csak New Jerseyből.

New York és környékén betiltották a vasárnapi istentiszteleteket is, mindenkinek azt javasolják, hogy egy pillanatra se lépjen ki az utcára. A televíziós csatornák bemutatták egy szélcsatornában, hogy milyen erősségű a 100 mérföldes sebességű szél. A felhőkarcolókból is leparancsolják az embereket. A tengerparton levő Atlantic City-ben is bezárják a kaszinókat. Ez csupán kétszer fordult elő a kaszinóváros 33 éves történetében. A szerencsejátékosokat kiköltöztetik, és a Greyhound buszjáratok viszik biztonságos helyre őket. Az embereknek azt tanácsolják, hogy vegyenek le elégséges készpénzt, mert nem biztos, hogy a hurrikán után működnek majd a bankautomaták. Az autókat tele kell tankolni benzinnel, és aki tud, az tartalékol is magának. A boltokból minden fél órában kifogy az újratöltött polcokról a palackozott víz. Az emberek egy-két hétre való élelmiszerkészletet tárolnak be, mert nem lehet tudni, hogy ki tudnak-e nyitni a boltok, illetve fel tudják-e tölteni a készleteket.

Egy bolt polcai Princetonban, New Jerseyben. A környéken nagyon sok magyar él, a világ egyik leghíresebb egyeteme, a Princeton University, ahol – egyebek között Einstein melltt – Neumann János is tanított.

Long Islanden, Staten Islanden és New Jerseyben fából épült házak várják Irén támadását. A főleg feketék lakta Asbury Parkot szinte teljesen ki kell üríteni. Egészen biztos, hogy számos ház összedől majd, az áramszolgáltatás megszűnik, és nem kizárt, hogy napokig nem lesz villany. A várhatóan hatalmas mennyiségű víz elönti majd a házak alagsorát. Coney Islanden a hurrikán megsemmisítő csapárt mérhet a vidámparkra. Még nem hirdették ki, hogy mikor zárják le New Yorkban a hidakat és az alagutakat. A hidakról biztosan lefújná a szél az autókat, a Lincoln Tunnelt és a Holland Tunnelt elöntheti a hömpölygő víz.

A Battery Parknál a felújíás alatt álló Szabadság-szobor néz majd szembe hurrikánnal. A kritikus részeken kiürítik a kórházakat, az idősotthonokat. Obama elnök is megszakította csodaszép Martha’s Vineyardon töltött vakációját, mert a hurrikán ezt a helyet is veszélyezteti. Irene az előzetes jelentések szerint egészen Massachusetts államig megy fel a keleti parton. “Senki ne várjon, senki ne késlekedjen” – jelentette ki visszatérése után Washingtonban. “Mindenki vegye komolyan, hogy az Irene hurrikán katasztrófákat okoz majd.”  Tegnap reggel kivételesen kifelé volt dugó a Lincoln Tunnelen, vagyis többen hagyták el Manhattant, mint ahányan befelé igyekeztek dolgozni. Évek óta ez volt az első eset, hogy a reggeli csúcsforgalomban nem volt dugó, és akadálytalanul autózhattunk be Manhattanbe. Néhány óra múlva pedig visszafelé egyórás várakozás volt a Lincoln Tunnel előtt.

Csendélet a benzinkutaknál. Minden készletet fel kell tölteni.

Komoly gondot okoz azonban, hogy a legtöbb New York-i embernek nincs autója. Tömegközlekedést és taxit használnak a parkolási nehézségek miatt. Ez nehezíti sokak távozását. Manhattanben a Downtownban próbálnak rögzíteni vagy eltávolítani mindent, amit a borzalmas erősségű szél magával ragadhat. A szakemberek azt javasolják, hogy senki ne menjen az ablakok közelébe, vagy deszkázza be azt, mert a szél betörheti az ablakokat. Ez az első eset, amikor az időjárás miatt leáll a teljes tömegközlekedés New Yorkban. A JFK,  a La Guardia és a Newark Liberty International repülőtér szombaton délben fogadja az utolsó járatokat, utána minden járatot töröltek. Csak a JetBlue 880 járatot törölt szombat és hétfő között.

New Jerseyben az emberek fegyelmezetten készülődnek a csapásra. Este 11 órakor is tele voltak az utak, nem zártak be a boltok, hogy mindenki be tudjon vásárolni. Az autók hosszú sorokban kígyóznak, hogy meg tudjanak tankoloni. A hétvégén minden szabadtéri kulturális és sportesemémyt betiltottak. New Yorkban rend van, az emberek fegyelmezettek, de feszültséggel teli izgalom van a levegőben. A kocsmák kiürültek.

[youtube 54djpLFYVaE]

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 6 szavazatból)
New York olyan, mint egy katasztrófafilmben, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Ez az élet sajnos ,mint egy katasztrófa filmben.
    Nem akarok rossz májú lenni s mára kiderült nem is olyan egyértelmű a hatás ellenhatás de…….. Ki nem akart csatlakozni semmiképpen sem a Kiotói jegyzőkönyvet aláíró országok célkitűzéséhez ?? Hmmmm mert a gazdaság fejlődése fontosabb volt,értsd a különböző ipari lobbik nyomása okán a profit mindenhatósága szent és sérthetetlen!! Nem mentesíti az UsA-t s személyesen George Herbert Walker Bush-t a felelősség alól az sem hogy a feltörekvő “nagyhatalmak” sem csatlakoztak s ha Amerika meg teszi az “kézzelfogható” versenyhátrányt jelentett volna a gazdaságnak. Vagy inkább a Republikánus haverok zsebének!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (26 szavazatból)
  2. Azért az nem lenne jó, ha a vihar példát statuálna az általános felmelegedésből. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  3. sly:

    - Alapvetően ez igaz – lenne.

    De óriás tornádók, hurrikánok, jégesők, brutális erejűjégviharok mindig is voltak, szerte a világon. Japánok, thaiok, kínaiak, eszkimók, stb. szintén sokat tudnának ezekről mondani, akár évszázadokkal ezelőtt visszamenőleg is…

    És nem feltétlenül van közük a globális klímaváltozáshoz, amit jelenleg (úgy néz ki), valóban az emberi aktivitás idéz elő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  4. Eldrad

    “s mára kiderült nem is olyan egyértelmű a hatás ellenhatás de”

    Vagyis azt mondom amit te :-) s ettől még igaz hogy azt a korszakot is csak a pénzgyűjtés jellemezte s ha nem is a nyílt korrupció (mert az nem túl elegáns)de az elég erőszakos s gátlástalan “lobbizás” a mindennapok része. S bár az öreg össze hasonlíthatatlanul jobb ember ,jobb elnök volt a fiánál mégis csak egy republikánus “gentleman”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  5. a nagyobbik unokám rehobothban-delaware állam- nyaralt az amerikai nagymamával. már péntek reggel el kellett jönniük. .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Fura ez a nagy véleményezési hullám :-) egy “bulvár” (értsd nem politikai ) hír hozzá szólásaira. Biztos itt bujkálnak a republikánusok :-P

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (6 szavazatból)
  7. Inkább előtte tegyenek valamit az emberekért mint utólag.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  8. Sly,
    nincs igazad. Amióta világ a világ, mindig is a pénzgyűjtés jellemezte, a pénz előtt meg egyéb vagyon. Ez nem az amerikai republikánusok sajátja.Másrészt a globális felmelegedés ténye és hatása vitatott, nem kellene nekünk laikusoknak állást foglalni. Harmadrészt, de igen, mentesíti Amerikát a felelősség alól, hogy nem írta alá a Kiotó-i egyezményt az, ha más feltörekvő nagyhatalmak nem írták alá. Vagy mindenki, vagy senki, különben nincs értelme.és irreális elvárás Amerikától.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. Inkább dicsérni kellene Amerikát,hogy felelős fejlett, jól szervezett civilizáció.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  10. Különös egybeesés: ide is megérkezett a vihar erős előszele, éjszak még lehet, hogy itt is repülni fognak tetők, törnek fák, ablakok. Természetesen Irénnek csak nagyon távoli rokona a magyar vihar :-)
    Továbbra is telepatikus kapcsolatba próbálok Irénnel lépni: a Nagy Almába ne vágja bele nagyon a fogát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Eddig minden rendben, mi pár háztömbbel arrébb lakunk attól az övezettől amit ki kellett üríteni. Brooklyn Sheepshead Bay tájékán vagyunk, elég közel az óceánhoz. Ömlik az eső és a fák hajlonganak, de még nem törnek. Majd hajnalban lesz rosszabb, de reméljük hogy nem lesz nagyobb baj. Kaja, van, víz van, és még Unicum is akad ha nagyon nagy a megpróbáltatás. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  12. gm !16:26.Tökéletesen igazad van4

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. fincsi kimcsi,
    kösz. De jópofa neved van, mi az hogy kimcsi? Még nem találkoztam veled.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. 2011. augusztus 27. szombat
    16:26
    Inkább dicsérni kellene Amerikát,hogy felelős fejlett, jól szervezett civilizáció

    Én nem mondtam ellen ennek !! Attól még mert nem értek egyet bizonyos dolgokkal még nem “herotoztam” le Amerikát. Azt sem mondtam hogy felelős (felelősebb lenne mint bárki más) a globális felmelegedésért sőt sejtetni engedtem hogy a legújabb kutatások rá mutatnak hogy koránt sem akkora a széndioxid kibocsájtás hatása a föld klímájára mint pár évvel ezelőtt ezt propagálták.
    Az igazat megvallva én úgy gondolom egyébként is hogy nem lenne a föld szempontjából tragikus esemény ha el tűnne a színéről az emberiség. Sőt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Nagy siker a Sorstalanság New Yorkban 2014. április 14. hétfő | AN

Nem a Coccolino-t nézték kokainnak 2013. január 2. szerda | AN

Világvége hangulat a Sandy után 2012. november 7. szerda | AN

Ingyen ételt és vizet osztanak New Yorkban 2012. október 30. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos