Ronai and Ronai
AMERIKAI

Drón váltja fel a U2 kémrepülőgépet 2011. augusztus 4. csütörtök 13:50 | Rákócza Richárd Forrás: New York Times

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Drón váltja fel a U2 kémrepülőgépet

Palmade, Kalifornia – Szokatlanul hosszú a szárnya a Global Hawk robotrepülőgépnek, amire azért van szüksége, hogy a huszonkét kilométer magasságban honos ritka levegőben is könnyedén haladni tudjon. A drónok legfiatalabb tagja Amerika talán legnevezetesebb gépét, a U2-t váltja fel.

A Lockheed U2 kémrepülőgép első ízben 1960-ban került a lapok címoldalára. Ebben az évben lőttek le a Szovjetunió felett egy ilyen gépet és ejtették fogságba pilótáját, Francis Gary Powers (1929-1977) hadnagyot.

A U2 21 ezer méter magasságra volt képes abban az időben; Powers kudarcának saját bevallása szerint az egyik oka az volt, hogy nem elég magasan repült, így tudta lelőni a szovjet légelhárítás. Az akkori magassági rekordot meghaladni ma sem nagyon lehet, a még Afganisztánban is bevetett U2 technológiáját viszont huszonegyedik századival kell felváltani.

Fél évszázadon át szolgált megbízhatóan a U2

A légierő a múlt hónapban úgy határozott, a kiadáscsökkentések dacára is ragaszkodik a 12 milliárd dolláros Global Hawk programhoz, amellyel kiválthatók lesznek a U2-k, és többé attól sem kell tartani, hogy pilóta az ellenség fogságába esik. Igaz, az eredetileg tervezett 77 darab helyett beérik 55-tel. A haditengerészet 11 milliárdot költ egy olyan verzióra, amellyel hatalmas óceáni területeket lehet szemmel tartani. Utóbbiból 68 darab készül, Németország már jelezte igényét néhány darabra, de elképzelhető, hogy a NATO más tagállamai is kapnak belőle.

A Northrop Grummannál épített Global Hawk elődeihez mérten is rendkívül drága: míg a legnagyobb fegyverzettel rendelkező drón, a Reaper darabja 28 millió dollár, addig a GH 218 millió dollár. Március óta kilenc darabot teszteltek Japán, Afganisztán és Líbia légterében; a vizsga kitűnőre sikeredett, a GH-k első osztályú felvételeket készítettek a japán földrengés okozta károkról és értékes anyagot szolgáltattak a két háborús területről.

Mégsem tökéletes azonban a szerkezet. Az elemzők szerint csak akkor lesz az, ha a Northropnak sikerül jobb lehallgatóberendezésekkel felszerelnie a drónt. Ha ez megoldódik, csak akkor tudják igazán könnyű szívvel nyugdíjazni a U2-kat. A váltásnak már az idén le kellett volna zajlania, de a légierőnél szolgáló 32 U2-t valószínűleg csak 2015-ben vonják ki végleg a forgalomból.

A Global Hawk huszonnégy órás bevetéseket képes teljesíteni, kétszer olyan hosszúakat, mint a U2. Ha lelövik, csak pénz vész oda, emberélet nem, de valószínűtlen, hogy le tudnák lőni. Üzemeltetése jóval olcsóbb. Akár száz mérföldről is észrevesz egy harckocsit vagy ellenséges csoportot, és az arról készített képet megküldi a hírszerző központnak vagy akár közvetlenül a fronton harcoló egységnek, amely így pontosan tudja, hol, kit és mit kell keresnie, mire kell számítania. Lehallgatja az ellenséges telefonbeszélgetéseket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Drón váltja fel a U2 kémrepülőgépet, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Kidobott pénz.A mühold ugyanezt képes megoldani, és 5-10 évig üzemképes.A katonai müholdaknál jóval gyengébb google föld is olyan jó felbontásokat ad,hogy láthatom rajta a kertben álló kocsimat.Már 1970-ben is olyan felbontásu fényképeket tudtak késziteni a SZU kémmüholdjai,hogy el lehetett olvasni a Pentgon ablakán befényképezve,az asztalon fekvő iratot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)
  2. Egy esetleges világháború azzal kezdődne hogy a harcoló felek leszednék egymás műholdjait :) Nem dobnának ki ennyi pénzt a semmiért, nehogy azt hidd.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. Aser! Amihez nem értesz, miért kell kommentálni? Google-al kémkedni? Ilyet még a kereskedelmi TV-kben sem láthatsz, a sok “értelmes” kémfilmen…….. 3 éves fotók vannak rajta, bármilyen részletes is……. Ne aggódj a hadiiparért, tudják azok, mitől döglik az extraprofit!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Azért az U2 nem semmi konstrukció, ha 55 évig nem váltották ki!
    Mellesleg alkalmas fegyverrel bármit le lehet lőni. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Az U2 .-helyett aztán később SR71 .-eket vetettek be , a fantasztikus kinézetű 4000 kilóméterrel suhanó pre-lopakodó 30 000 méteres csúcsmagasságú gépcsodát. Egészen a műholdas korszakig.
    Nade nem elsővonalbéli ellenséggel szemben kiválóak az U2 .-ők , stratégiai felderítésre.
    Fejlett ellenfél fölé SR71 sem ajánlott.De nem is kell szerencsére mert a hidegháborúnak vége lett.
    A drónok kiválóak holmi rongyfejűek ellen ! Még oda is pörkölnek egyet-kettőt , ha kell. Távirányításilag.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. 1,
    Semmiképpen nem nevezhető “kidobott pénznek” a létező legkorszerűbb felderítőgép.
    2,
    A műhold sem lehet ott mindenütt egyszerre, és nagyon nehéz (és rettentően költséges) a pályáját megváltoztatni, ezért kell a felderítő repülő.
    3,
    A műholdakat nem lehet “lelőni”.

    Egyenlőre semmi nincs, amivel le lehetne szedni egy műholdat, leszámítva egy borzalmasan drága, hiperkorszerű, B2 vagy B52- ről, nagy magasságban indítható műholdromboló óriásrakétát.

    De ilyen, valamint az ehhez szükséges, irgalmatlanul bonyolult irányítási rendszer kizárólag az USA- nak van birtokában, és ha jól emlékszek, Izrael is fejleszti.

    De kb. ennyi…
    4,
    A drónok nem csak a rongyfejűek ellen jók, bárhol bevethetőek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. 45 éve és azóta egyszer kétszer légvédelmi rakettyás voltam, úgyhogy nem sima légvédelmi géppuskára gondoltam az alkalmas fegyver említésével.
    .
    Eldrad!
    .
    Nem említetted a Reagan elnök által indított SDI programot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Ja és amit a Bxx jelű gépek visznek fel azok nem olyan óriások ám. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. gets:

    Az SDI nem valósult meg.

    Részeredményei vannak, de a teljes programot törölni kellett, mert ez még az USA- nak is túl sok lett volna.
    Másfelől pedig, egészen egyszerűen a technológia még most sem áll erre készen.

    Ha légvédelmis voltál, akkor pedig nyilván tudod, milyen hatótávolsággal rendelkezett a legerősebb szovjet rakéta, amit a magar honvédség is rendszerbe állított (és aminek nem tudom a nevét, utánanézni meg most nincs alkalmam, de majd megírod).

    De műholdvadászatra egyetlen rakéta sem alkalmas (az amerikai műholdrombolót leszámítva), mivel ehhez elsőnek át kellene lépnie szökési sebességet, és a vezérlő hardware és szoftware eszközökről még nem is beszéltem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Hm… az ASM- 135 tényleg nem olyan bődületesen nagydarab… ettől függetlenül, nem sikeredett a fejlesztése.

    Az a gáz, hogy nem emlékszek annak a rakétának a nevére, amit egyszer egy dokumentumfilmben láttam, de az tényleg hatalmas… a B2 hordozza, akkora.

    Affene, hogy semmi referencia nincs rá…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Eldrad!
    .
    Tudom, hogy nem fejezhették be az SDI-t, de jól ráijesztettek vele a keleti blokkra.
    A csillagháborús terv volt az egyik tétele a kapituláció okának.
    .
    A pontos rakétatípusokra már nem emlékszem, 66-ban a 3 kabinos irányító rendszert tanították be, ha jól emlékszem D11 rakétatípussal ez még 88-ban is élt javított irányítórendszerrel és D20 rakétával. Ezek 30km magasságot és 56km távolságot tudtak lefedni. Azt mondták az oroszok, hogy az U2 is ezt bánta. Vietnamban sok újat tapasztaltak velük azért fejlesztették még a 80-as években is. Az MH ennél tudtommal nem állított rendszerbe nagyobb hatótávolságút, de az oroszoknak volt magyarországi ütege, ami hatásosabb volt (alighanem az NDK-ban is).
    .
    (Az első szökési sebesség egy gyors repülőgépről könnyebben elérhető ám minta földről!)
    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Na nem mondod… :)

    Ami pedig az SDI- t illeti, valóban ez volt a Szovjetunió tönkretételének gyorsítója, pénzügyi okokból. Amúgy is kimúlt volna az a trágyadomb, de ez nagyon felgyorsította.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Kína is szedett már le műholdat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Békeidőben kiválóan lehet alkalmazni, a nagymagasságú (35000 m) és nagyhatótávolságú légvédelmi rakéták (3-500 km) azonban gond nélkül megsemmisítik. Az U2 előtti 21 km repülési magasságban elérhetetlen volt a szovjet légvédelem számára, 1960 után nem. Powers lelövetése a CIA számára nagy bukás volt. Nem tudtak a szovjet légvédelmi rakétarendszerek telepítéséről. A mai technikai fejlettségi szinvonalon viszont katonai szempontból nincs jelentősége az új gépnek. Szerintem pénzkidobás, viszont a hadiiparnak nagy profitot hoz a hadiiparnak, a szuperlatívuszokban beszélő reklámot viszont beveszik az amerikai emberek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Nyul György!
    “A mai technikai fejlettségi szinvonalon viszont katonai szempontból nincs jelentősége az új gépnek.”
    .
    Ez így nagyon nem igaz!
    Az a nagyobb pénzkidobás, Ha ember vezette hasonló árszintű gépet lelőnek emberrel együtt.
    Mikor volt ön katona? A korlátozott területű prompt felderítésre minden háborúban szükség van, ha nem teljes radírozás a cél! :roll: :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Iráni dicsérő a Hezbollah ellenőrzőjében 2012. október 15. hétfő | AN

Drónt lőtt le az izraeli légierő 2012. október 6. szombat | Rákócza Richárd

Több cég száll be az F-35 fejlesztésébe 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

Drónok harca földön, vízen, levegőben 2012. augusztus 29. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos