Ronai and Ronai
AMERIKAI

UD Zrt.-ügy – Szeptemberben folytatódik 2011. július 7. csütörtök 4:22 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
UD Zrt.-ügy - Szeptemberben folytatódik

Budapest – Jóri András adatvédelmi biztost a telefonlehallgatási anyagok kezelésének jogszerűségéről kérdezték az UD Zrt-ügyben. A személyes adattal visszaélés vádjával két-két volt szocialista és MDF-es politikus ellen az UD Zrt-vel összefüggésben zajló büntetőper szerdán folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Jóri szerint, ha csupán egy szűk, meghatározott kör számára volt megismerhető a titkosított anyag, az nem minősül nyilvánosságra hozásnak, így nem jogellenes. A per szeptemberben folytatódik.

A vád szerint 2008 szeptemberében Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke azzal követte el a személyes adattal visszaélést, hogy a bizottság tagjainak kiosztották a Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki, fideszes országgyűlési képviselők, egykori titokminiszterek által az UD Zrt. egyik vezetőjével, Horváth József volt magas beosztású titkosszolgálati tiszttel folytatott telefonbeszélgetések lehallgatással rögzített hanganyagát és leiratát.

Továbbá Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és egykori párttársa, Herényi Károly ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008 szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. Ezért Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt személyes adattal való visszaéléssel, illetve Dávid Ibolyát még kényszerítéssel is vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

Jóri András a szerdai meghallgatásán a szocialista politikusokkal kapcsolatban azt mondta: helyesebb lett volna, ha csupán lejátsszák a bizottságban a hangfelvételeket, az átadás helyett. Ám, ez így is csupán egy szűk, meghatározott kör számára volt megismerhető, így nyilvánosságra hozásnak nem minősíthető, és nem jogellenes.

Azzal a vádponttal kapcsolatban, amely szerint Dávid Ibolya 2008 őszén az MDF elnökeként a párt vezetésével megismertette azt a telefonlehallgatást, amelyet a postaládájában talált, a tárgyaláson elsősorban az vetődött fel: nemcsak azt kell vizsgálni, hogy Dávid Ibolya tevékenysége jogszerű volt-e, hanem azt is, ami minden bűncselekmény megállapításának nélkülözhetetlen feltétele, hogy veszélyes-e a társadalomra. Dávid Ibolya álláspontja szerint a hangfelvétel azt támasztja alá, hogy a párt életébe, a küszöbön álló elnökválasztásba akartak beavatkozni, például oly módon, hogy rá nézve terhelő adatokat gyűjtenek.

A vádlott, Dávid Ibolya szerint a köztársaság demokratikus működésének védelme éppen azt kívánta meg, hogy fellépjen a párt életébe történő külső beavatkozási kísérletek ellen, és megossza párttársaival, hogy mások mire készülnek. Dávid Ibolya ezzel kapcsolatban korábban azt is kifogásolta: a történtek miatt nyomban a rendőrséghez és az ügyészséghez fordult, ám az ügyészség nem látott okot a vizsgálódásra, most viszont “nézegetik a bolha hátán a szeplőt egy olyan ügyben, ahol elefántok forgolódtak”.

A büntetőper szeptemberben az MDF-es vádlottak cselekményével összefüggésben újabb tanúk, köztük Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, Almássy Kornél, Somogyi Zoltán és Giró-Szász András politológusok, Horváth János és Tóth József, az UD Zrt. egykori vezetői, Boross Péter volt miniszterelnök, egykori MDF-es politikus meghallgatásával folytatódik.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 1.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
UD Zrt.-ügy - Szeptemberben folytatódik, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Jóri András egy gerinces ember. Gratulálok a szakszerű és bátor kiállásához. A bíróság pedig húzza az időt, holott szakszerű jogértelmezéssel a bíró sem juthat más következtetésre, mint amit Jóri mondott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Valaki elhitte, hogy a pártoknak nem volt egyedi T-szolgálata az elmúlt 22 év alatt?
    Talán az MSZP. És kié lett a legerősebb? Lehet találgatni … :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. A Fura-Futam Gittegyletének képei a vádlottak padján, elég elkeserítő! De ha visszagondolunk azokra a pillanatokra, ahol D.I. örömmámorban és diadalittasan loboktatta a CD-t, vagy a teniszgatyában lévő volt titokminiszter, milyen lekezelő volt másokkal? Milyen kellemetlen és megalázó érzés az, ha valakik kiesnek a hatalomból, a páncélautókból, a védelmet nyújtó testőrök gyűrűlyéből? Hamarosan sokakkal meg fog ez történni, mint ezt a napokban hallottam, valakik azt mondták egymás között egy önkormányzati testületi ülésen: ,,majd amikor a nép rájuk tör és elszámoltatjuk őket, akkor majd hova szaladnak..” Száz szónak is egy a vége, az elmúlt évtizedek szennye-mocska, hatalomféltés, gazdasági érdekek (is) miatt, semmi sem drága, és minden eszköz megengedett, mert a cél, szentesíti az eszközt, nem de bár? Mellesleg, korábban már írtam ebben a témában, ebből sem lesz semmi, mert aki ma lövöldözik, arra vissza is lőnek! Ebből az adódik, hogy…..semmmi!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. Azt már elfelejtették hogy Répásy elvtárs volt az aki nyilvánosságra hozta a felvételeket.
    Tehát aki zárt körben bemutatja (nemzetbiztonsági bizottság!!) a felvételt az bűnös, aki meg nyilvánosságra hozza a sajtón keresztül, az szóba se kerül.
    Ez aztán a jogállam!
    Fel fog pörögni a turizmus, mert minden diktatúrából százával jönnek majd ide tanulni az áldemokráciát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Tényleg Répássyt is meg kellene hallgatnia a Biróságnak.
    Csak kérdés be merik-e hivni?
    Répássynak bérli még a lakását az állam? Mert ha egy kőmüves Bp re megy dolgozni annak saját magának kell szállásról gondoskodnia.
    Répássy fizetéséből nem futja lakásbérlésre?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Bizonytalanok táborában az ATV tulajdonosa 2012. november 4. vasárnap | AN-álláspont

Utódpártja újjáalakítja az MDF-et 2012. szeptember 29. szombat | AN

Első fokon veszített a Fideszes polip 2012. április 28. szombat

Dávid és a Góliátok 2012. április 25. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos