Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem lesz magyar Bánk bán Los Angeles-ben 2011. július 19. kedd 18:44 | AN Forrás: [origo]

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem lesz magyar Bánk bán Los Angeles-ben

Budapest – Törölte a novemberre tervezett Bánk bán-előadást a Los Angeles-i Opera. Az előadást részben szervező cég munkatársa szerint a magyar állam lassú adminisztrációján úszhatott el a tavaly bejelentett terv, de az Operaház döntését indokolatlannak nevezte. A részben magyar produkcióban elképzelt előadást az intézmény főigazgatója, Placido Domingo vezényelte volna, és a magyar államtól 200 millió forintos támogatásra kapott ígéretet.

A Los Angeles-i LA Opera törölte a novemberre tervezett Bánk bán-előadást. Az Operaház igazgatója, Placido Domingo közleményben tudatta, hogy a magyar partnerrel való több hónapos együttműködés ellenére végül nem tudtak időben olyan megállapodást kötni, amely megfelelt volna művészi követelményeiknek és “a darab jelentőségének”.

Csalódottak, fájlalják, ilyen még nem volt a LA Operában – mondta az [origo]-nak Magony Zsolt, a produkció magyarországi koprodukciós partnere, a Megakoncert társproducere, aki megerősítette a hírt. Mint mondta, az Opera azért lépett vissza, mert az együttműködést szentesítő szerződés aláírására több halogatás után hétfőn sem került sor, így az Opera és a szponzorok nem tudják biztosítani az előadást. Magony szerint hétfőn azért nem sikerült aláírni a megállapodást, mert „az adminisztrációs folyamatok sokkal több időt vesznek igénybe, mint amennyit egy üzleti partner tolerálni tud”. A támogatási szerződés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az LA Opera között jött volna létre. Ez a hét volt a legvégső határidő. A nemzetközi kampány, amelyet két hónapja szerveznek, ezen a héten indult volna.

Magony azt mondta, hogy Réthelyi Miklós miniszter és Szőcs Géza kulturális államtitkár is támogatásáról biztosította őt, ezért csak azt tudja elképzelni, hogy a háttérben „nagyon banális okok lehetnek, például a nyári szabadságolások, és elképzelhető, hogy az akta valahol egy asztalon megakadt, mert az ügyintéző szabadságra ment”. Magyar részről minden  írásos garancia adva van ahhoz, hogy az LA Opera nyugodt legyen, ezért a lépés nem partneri és indokolatlan. Placido Domingo elkötelezett a Bánk bán bemutatása mellett, lehetséges, hogy tekintélyével, súlyával még helyre tudja hozni az ügyet és ha nem is idén, de be fogják mutatni, mondta Magony Zsolt.

Szőcs Géza kulturális államtitkár és Placido Domingo, az LA Opera főigazgatója tavaly decemberben jelentette be, hogy a következő szezonban a magyar kormány 200 millió forintos támogatásával bemutatják Erkel Ferenc Bánk bán című operáját a kaliforniai város 3600 fős operaházában, Káel Csaba, a Művészetek Palotája igazgatója rendezésében. Szőcs Géza január 31-én írta alá a magyar állam anyagi segítségét garantáló dokumentumot. Az amerikai ősbemutató november 16-ra volt kitűzve, ezt követte volna még három előadás november 19., 22. és 27-én.

Erkel Ferenc az Egyesült Államokban nem tartozik az ismert zeneszerzők közé, a magyar nemzeti operaként számon tartott Bánk bán-t még soha nem mutatták be operaházi előadáson az Egyesült Államokban. A szervezők szerint ezért is lett volna nagy jelentősége a Los Angeles-i bemutatónak. Magony az [origo]-nak korábban azt mondta, éppen a zeneszerző ismeretlensége miatt nem lehetett volna állami támogatás nélkül bemutatni a művet. Az [origo] kérdéseire a Nemzeti Erőforrás Minisztérium későbbre ígért választ.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Nem lesz magyar Bánk bán Los Angeles-ben, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. Orbán nem szereti környezetében a tőle okosabb embereket, ezért max. olyanokat, de leginkább tőle butábbakat nevez ki. Az eredmény lépten – nyomon igazolja az tettét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  2. Ez hallatlan! Le kell váltani az Operaház igazgatóját!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. Nem az Op ház -igazgatóval van a gond………

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. moment,szerintem Domingo monyon le !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  5. Kirúgni mindenkit, csak a megbízható énekesek maradhatnak!
    Ki az a Dominó?
    Az is mehet, majd ha felmutat valamit, tárgyalhatunk az újra alkalmazásáról kellékesként!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  6. Hah, nem sajnálom ezt a kivagyi népséget. Állami pénzből Amerikában operát bemutatni, mikor a hazai Operaháznak alig telik valamire? Dobják össze a t. politikus urak a magán vagyonukból a Bánk Bánt, de ne a mi pénzünkből! A magam részéről, inkább itthon szeretnék nívósabb előadásokat látni az Operában, nem pedig azt, hogy sok tehetséges fiatal művész megélhetési gondok miatt elvándorol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  7. “a magyar államtól 200 millió forintos támogatásra kapott ígéretet.”
    “az együttműködést szentesítő szerződés aláírására több halogatás után hétfőn sem került sor, így az Opera és a szponzorok nem tudják biztosítani az előadást.”
    .
    Ennyibe került volna a díszletszállítás (különgéppel + a slepp?) LA-be? Vagy mi kerülhet ennyibe három elôadáson? A Brodwayn ehhez képest féláron bemutatnak bármit három alkalmommal – világszínvonalon.
    .
    Valakik megint nagyot akartak kaszálni, de nem jött össze. Legalább telik majd Budapesten új operabemutatókra belôle, vagy a Zeneakadémia büdzséjének rendbetételére. LA-ben úgyis jobbára az amerikai magyarok nézték volna meg, és nem a hollywoodi filmsztárok, akikkel villogni lehetett volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  8. proaktív!
    Szerintem valaki már előre lenyúlta a lét.
    A Zeneakadémia meg le van sz….va.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  9. 200 millával támogatni egy Bánk bánt, amiben Tiborc panaszkodik? Most? A boldog fülkeforradalom napjaiban?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. A magyar kulturális államtitkár végigvacsorázza a világot, s mindenkinek fűt-fát ígér. Domingo is szeret Pestre járni. Egymásnak hazudnak egy jót a konyakhoz. A videoklipet Andy Vajna készítené újabb száz millióért. Los Angeles magyar konzulátusa már sponsor-fogadást is adott. S mindez a megszavazott, de kifizetésre sohasem kerülő kétszáz milla körül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. A 2002- 2010 közötti kormány a felelős. Ezért is.
    Nyilván…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Most nagyon elkeseredtem. Ki fogja a magyar nyelvet kerékbe törni magyar éneklés ürügyén?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Szőcs beszólt Ferlinghettinek 2012. október 15. hétfő | AN

Nem vészes a Carmageddon 2 sem 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

Rodney Kinget holtan találták 2012. június 18. hétfő | AN

Kotonnal pornózhatnak L.A.-ben 2012. január 18. szerda | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos