Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szőcs beszólt Ferlinghettinek 2012. október 15. hétfő 0:23 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szőcs beszólt Ferlinghettinek
Budapest – Szeptemberben még elfogadta a Magyar PEN Club által alapított Janus Pannonius nemzetközi költészeti nagydíjat Lawrence Ferlinghetti amerikai költő, aki október közepén mégis azt közölte az amerikai sajtóval: emberi jogi aggályok miatt nem veszi át az először neki odaítélt elismerést, közölte vasárnap Szőcs Géza, a Magyar PEN Club elnök, akinek nincs tudomása börtönben levő magyar írókról vagy újságírókról. Szőcs azt állítja, Ferlinghetti eleinte hajlott a díj elfogadására, csak a vele járó pénzösszeget szerette volna visszautasítani – később azonban már minden együttműködést elutasított a budapesti diktatúrával.
.
Nem úgy, mint Szőcs Géza, aki a maga részéről nem elégedett meg azzal, hogy kultuszminiszteri minőségben szolgálja ki a maga kis fasizmusát egyre leplezetlenebbül kiépítő orbáni gárdát, de tevékeny részt vállalt annak nevezetes irodalmi botrányából, a nyilas, hungarista másodhegedűs irodalmár, Nyirő József erdélyi újratemetési kísérletéből, amelyet csak a román kormány fellépése akadályozott meg. Mint közismert, Szőcs kísérte el Erdélybe Kövér László házelnököt, kezében azzal az aktatáskával, amiben Nyirő hamvai voltak. Nem sokkal az újratemetési kísérlet és botrány után Szőcs lemondott a kulturális államtitkárságról.
.
A 94. évében járó Lawrence Ferlinghetti költőnek szeptember végén az öttagú nemzetközi zsűri egyhangúlag ítélte oda az 50 ezer euróval járó fődíjat, és azt tervezték, hogy a kitüntetést amerikai lakóhelyén, San Franciscóban adják át, Ferlinghetti azonban a Los Angeles Times című amerikai napilap internetes kiadásában október 11-én bejelentette: emberi jogi aggályok miatt visszautasítja az elismerést, „miután tudomást szerzett arról, hogy azt részben a kormány finanszírozza”.
.
„Mivel a díjat jelenleg részben a magyar kormány finanszírozza, és mivel a jobboldali rezsim politikája a tekintélyelvű irányítás felé, következésképpen a szabad véleménynyilvánítás és a polgári szabadságjogok korlátozása felé tolódik, nem tartom lehetségesnek, hogy az Egyesült Államokban elfogadjam a díjat” – idézett a lap a levélből.
.
Szőcs Géza most azt állította, hogy Ferlinghetti szeptemberben még elfogadta a Magyar PEN Club által alapított nagydíjat. „Az erre vonatkozó hír közzététele után azonban aggályai támadtak: hirtelen rájött, hogy a díj szponzorai között megtalálható a magyar kormányzat is. Korábban ez a tény nem zavarta, és a kormányt sem tartotta szélsőjobb irányzatúnak: még ő maga is felvetette, hogy a díj átvételének helyszíne lehetne valamelyik amerikai magyar főkonzulátus” – idézte fel.
.
Mint hozzátette, később Ferlinghetti azt látta helyesnek, hogy elfogadná ugyan a díjat, de a vele járó pénzösszeget olyan alkotóknak szánná, akik a véleményszabadság, sajtószabadság, társadalmi elnyomatás elleni küzdelem harcosai. A Magyar PEN Club elnökének közlése szerint ezért tájékoztatták a költőt, hogy a kormányzati forrásból származó pénz kiküszöbölhető a díjalapból, valamint, hogy a pénz felhasználására vonatkozó javaslatát elfogadják.
.
Ferlinghettit ekkor felkérték: ha van személyes jelöltje, akit támogatni szeretne, nevezze meg. Alternatív megoldásként a Magyar PEN Club azt javasolta, hogy a leghátrányosabb, legelnyomottabb helyzetben levő alkotók, a roma költők, írók, festők, filmesek köréből válasszák ki a kedvezményezetteket, a PEN és a Klubrádió, „a sajtószabadsággal kapcsolatos viták legexponáltabb szereplője” közös döntése alapján – fűzte hozzá Szőcs Géza.
.
„Lawrence Ferlinghetti erre a felvetésre sértődött levelet írt, amelyben nem válaszolt javaslatainkra, és leszögezte, hogy semmilyen körülmények közt nem tartja lehetségesnek a díj átvételét, majd rendkívüli fürgeséggel, bennünket is megelőzve, e hírt közzé is tette” – jegyezte meg.
.
Mint a Magyar PEN Club elnöke hangsúlyozza: nincs tudomásuk börtönben levő magyar írókról vagy újságírókról, vagy arról, hogy bármely író bármely könyve ne jelenhetne meg Magyarországon, amely az internet-felhasználás szabadságát tekintve a világ élmezőnyébe tartozik.
.
„Magyarországon nem az szokott gondot okozni, ha a (bármilyen színezetű) kormányzat pénzt ad valamilyen kulturális célra, hanem ha ezt nem teszi. Ezek a pénzek adókból származó közpénzek, elfogadásuk semmilyen módon nem jelent azonosulást a kormányzat politikájával, nézeteivel vagy céljaival” – mutatott rá levelében Szőcs Géza. Mint hozzátette: az volna a helyes, ha azok sem tartanának igényt a kormánytól származó elismerésekre és támogatásokra, akik ma Magyarországon „kárörömmel kommentálják Ferlinghetti késve és utólag meghozott döntését”.
.
„Bármi történt is, biztosra veszem, hogy igen kiváló költők fogadják majd el nagy örömmel a Janus Pannonius-díjat, és nem fognak visszakozni”, vélekedett Szőcs Géza.
.
Az 1919-ben New York államban született, majd Franciaországot és a második világháborút is megjárt Lawrence Ferlinghetti a beatnemzedék alkotója, leghíresebb versgyűjteménye a magyarra még le nem fordított A Coney Island of the Mind. Az általa alapított City Lights kiadónál jelent meg az ötvenes években szinte az egész amerikai beatirodalom – emelte ki Szőcs Géza, a Magyar PEN Club elnöke szeptemberben a döntést bejelentve.
.
A Janus Pannonius-fődíjat olyan szerzőnek ítélik oda, akinek költői életműve illeszkedik az európai kultúra főáramába. A részben magán-, részben kormányzati forrásból finanszírozott költészeti nagydíjat azzal a szándékkal alapították, hogy „egyfajta költői Nobel-díj szerepét töltse be a világ irodalmi életében”. A díjátadást minden évben Janus Pannonius születésnapjához, szeptember 29-hez közeli időpontban tervezik megtartani.
.
Ferlinghettit illetően egyáltalán nem kizárt, hogy az igen idős ember csak megkésve, illetve fokozatosan és részleteiben értesült arról, milyen rendszer épült ki 2010 óta Magyarországon, milyen alkotmányozási folyamatok zajlottak, ki volt Nyirő József és milyen alávaló szerepre vállalkozott Szőcs, amikor irodalmárból kulturträgerré süllyedve Kövér hamvastáskáját hurcolászta. Lehetséges, hogy tudomást szerzett minderről – ami után természetesen nem gyalázhatta meg az irodalmat és a saját maga egész életművét azzal, hogy lepaktál egy nyilasokat ajnározó, gennyes kis kelet-európai pattanás samedlijével.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (14 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +27 ( 27 szavazatból)
Szőcs beszólt Ferlinghettinek, 5.0 out of 5 based on 14 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

24 Reader’s Comments

  1. Nem az a lenyeg hogy egyszerre vagy fokozatosan felismerve jutott el a dontesre hanem az hogy kiall a sajat ertekrendeje mellett es nem csinal a szajabol …. na ize mit is… tudjatok ami van a nyakatokon. A legtobb jelenlegi fidesz parti a rendszervaltaskor meg komcsi borben lapitott, majd amikor jott az ora “koponyeg fordulj”. Majd a kovetkezo rendszervaltaskor megint lehet forditani. Egyszerubb lenne motort epiteni bele.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  2. “Alternatív megoldásként a Magyar PEN Club azt javasolta, hogy a leghátrányosabb, legelnyomottabb helyzetben levő alkotók, a roma költők, írók, festők, filmesek köréből válasszák ki a kedvezményezetteket…”
    Nocsak. Ha jól értem tehát, akkor ma Magyarországon mégiscsak vannak “legelnyomottabb” helyzetben levő (cigány) alkotók (ilyenformán viszont akkor vannak simán elnyomott helyzetben levők is, ugye), tehát igenis van elnyomás, tehát érthetetlen, hogy Szőcs Géza miért nem érti. Hacsak nem az a magyarázat, hogy óriási szerencséjére ő nem tábornok, mert ha az volna, akkor leshetné, hogy ne ő legyen az előtte peckesen ellépő Orbán Viktor halála.
    Jól néznek ki a legények.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  3. Szőcs nem érti! Persze hogy nem!
    Hivatalból kötelessége a “nem értés”,de hülyeségeket beszélnie nem kötelessége.Olyan mint a vezére. Egy felszólaláson belül, saját magát képes megcáfolni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  4. Jetinek sajnos értelmezési problémái vannak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  5. Úgy gondolom Ferlinghettit lényegesen többen ismerik, mint Szőcs Gézát, ezért a véleményére is jobban odafigyelnek. Akik mindkettőjüket és Szőcs Géza gerinc problémáit is valamennyire ismerik, azok pontosan tudják, hogy ebben az ügyben Szőcs véleménye annyit számít, minta tavalyi naptáron a légypiszok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  6. Szőcs megszólalásának tartalmán túlmenően a stíluselemei is taszítóak, az arcátlan, pimaszkodó, heccelő mondatok:
    .
    “… aggályai támadtak: hirtelen rájött, hogy …”
    — Igen, Szőcs és elvtársai szempontjából kellemes módon az amerikaiak köztudatában még nincs eléggé benne, hogy milyen is ez a rezsim. Ferlinghetti nyilván utánanézett, és bőven volt min meglepődnie.
    .
    “Korábban ez a tény nem zavarta…”
    — Azt sugallja,m hogy F vagy hülye, vagy csak kötözködni akar, ki tudja, milyen motivációból.
    .
    “Ferlinghetti erre a felvetésre sértődött levelet írt…”
    — Ez az, tapossunk bele a személyiségébe.
    .
    ” …rendkívüli fürgeséggel, bennünket is megelőzve, e hírt közzé is tette…”
    — Szőcs egyrészt arra panaszkodik, hogy F későn reagált, majd arra, hogy túl gyorsan. Egyébként meg nehogy már ne legyen joga a saját válaszát akkor közzétenni, amikor csak akarja.
    .
    “Ezek a pénzek adókból származó közpénzek, elfogadásuk semmilyen módon nem jelent azonosulást…”
    — Akkor nem hallottam felszólalni, amikor az a (nem tudom már, milyen nevű) színész nem fogott kezet Gyurcsánnyal a díja átadásakor. És de, jelent valammiféle azonosulást: aki mondjuk Hitlertől elfogadott díjat, az bizony egyetértett a rendszer alapjaival.
    .
    “… az volna a helyes, ha azok sem tartanának igényt a kormánytól származó elismerésekre és támogatásokra, akik ma Magyarországon „kárörömmel kommentálják Ferlinghetti késve és utólag meghozott döntését”.”
    — A kurva anyádat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (34 szavazatból)
  7. Ego
    ++++++++++
    Nem szeretek így beszélni, de az utolsó mondatodat helyettem is mondtad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  8. Szőcs Géza azt mond, amit akar, ugyanis az állításait senki nem tudja leellenőrizni. Magyarul annyit hazudik, amennyi csak a szakálla között kifér a száján! Nehogy azt gondolja a testes erdélyi költő, hogy elfelejtettük a Nyírő-temetéssel kapcsolatban betöltött szerepét, melyben még véletlenül sem bizonyult igaznak egy mondat nem sok, annyi sem.

    Ha egyszer Ferlinghetti megszólal, vajon milyen újabb mesékkel fog előállni Sz.G.?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  9. Ferlinghettinek és Kertész Ákosnak szeretettel:
    .
    *
    “…CSAK AKKOR SZÜLETTEK NAGY DOLGOK,
    HA BÁTRAK VOLTAK, AKIK MERTEK…” [Ady: a tűz csiholója]
    *
    kn.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  10. „Magyarországon nem az szokott gondot okozni, ha a (bármilyen színezetű) kormányzat pénzt ad valamilyen kulturális célra, hanem ha ezt nem teszi. Ezek a pénzek adókból származó közpénzek, elfogadásuk semmilyen módon nem jelent azonosulást a kormányzat politikájával, nézeteivel vagy céljaival” – mutatott rá levelében Szőcs Géza.
    .
    Ki emlékszik már arra a „büszke magyar hazafira” aki nem ismervén ezt a mondatot, nem fogott kezet Gyurcsány miniszterelnök úrral, s a másikat sem, aki visszautasította a kommenista kitüntetést.
    Ki mint vet, úgy arat – kedves Szőcs úr –, arról nem beszélve, hogy nem mindenki amnéziás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  11. Szőcs úr nem érti. Soha nem is fogja megérteni. Szőcs úr és a fejében található kb. 1 kilós szürkés massza alkalmatlan arra, hogy bármit is megértsen abból, amit Ferlinghetti mond. Szőcs úrnak mindenesetre a javára irandó, hogy mellőzte dajcsfürtompika legendás kiszólását. Abban már nem vagyok biztos, hogy Ferlinghetti nem kérdezte meg: “Who the fuck is Szőcs???”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  12. Ez a JÁNUS ARCÚ miniszter al-segéd-pót-helyettes-jelölt féle beosztásban lévő
    ember nem veszi észre az indokot:
    “mivel a jobboldali rezsim politikája a tekintélyelvű irányítás felé, következésképpen a szabad véleménynyilvánítás és a polgári szabadságjogok korlátozása felé tolódik”.
    Mondja Szőcs maga nem hall? Hát nem látja, hogy nem úszkálok a vizben?
    .
    Szőcs nem tudja, hogy az internet korában a szándék és a tett azonnal kitudódik.
    Nem tud a médiát korlátozó sorozatos zaklatásokról. Azt sem tudja, hogy az iró
    nemcsak az idejét töltve firkálgat, hanem mondanivalóját közkincsé akarja tenni.
    Ha ezt erős korlátok között meg vonják tőle megszűnt iró lenni. Volt már ilyen
    Pistink az előző időszakban, gyógyszergyári kuliként.
    Lehetetlenné tételre nem szükséges valakit börtönbe zárni.
    Elég a TTT korát REHABILITÁLNI.
    HA AZ ERDŐ MADARAI EGYSZERRE ELHALLGATNAK CSAK A KAKUK SZÓL,
    AZ VALAMINEK A JELE. AMIT MINDENKI ÉSZREVESZ.
    AZ A SZERENCSÉNK, HOGY A MI ÉGHAJLATUNKON PAPAGÁLYOK CSAK
    KALITKÁBAN TARTHATÓK. KÜLÖNBEN A KÖZSZOLGÁLATIAK MELLETT IS
    A FŐNÖK RIKÁCSOLÁSA LENNE HALLHATÓ.
    .
    IGY A PAPAGÁLY SZEREPÉT NEM EGY MAMAGÁLY, HANEM SZŐCS VETTE ÁT!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  13. A táskás a hamvakkal, megszemélyesítője magyarázza a (számára) érthetetlent.
    Ostoba hernyó import-seggfej erdélyből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  14. Szőcs nem hallja, Szőcs nem érti, Szőcs NEM AKARJA ÉRTENI :-(((.
    És mint tudjuk, NEM AKARÁSNAK NYÖGÉS, ROSSZABB ESETBEN SZ@RÁS A VÉGE.
    Ez a diktatúra-karikatúra orbán-nyalonc a “büszke” sértődöttségével együtt ELMEHET A FENÉBE !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  15. Ilyen férgek miatt kezdik jogtalanul megutálni az erdélyi magyarokat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  16. Fess tábornok lesz belőle.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  17. Nem érti, mert nem is értheti!
    Nálunk majd’csak követelmény, hogy akit kitüntetnek, tüntesse el gerincét.
    .
    Nekem bizony, nem tetszik, ha a kitüntetett nem fog kezet mindenkivel, aki szerepet vállalt kitüntetésében!
    Ha közmondást akarnék idézni, ezt írnám: “Ha kell a tehén, kelljen a borja is!”
    Nem tetszik annak az értelmiséginek, sőt, akadémikusnak igénytelensége sem, aki örömmel veszi át az ugyanakkora, sőt rangban alatta álló kitüntetést, mint amilyet Pataky Attila kap! (Igaz, a tudóst nem vitték el többször is az UFO-k, bár Pataky még nekik sem kellett, visszahozták…)
    .
    Mindezeket figyelembe véve igazán érthetetlen Lawrence Ferlinghetti tette, hiszen kilóg abból a körből, ami Szőcs és társainak természetes környezete.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. tfejszes
    2012. október 15. hétfő
    18:43
    Nem az erdélyi magyarokat, hanem gerictelen vezetőiket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  19. A német média meg beszólt Orbánnak
    http://hetivalasz.hu/vilag/a-betyart-ma-orban-viktornak-hivjak-hivatalosan-miniszterelnok-55895
    “Az egykori betyárok teheneket loptak csak, „Orbán és fideszes kompániája azonban egy egész országot nyúlt le”. Példaként említette Ozsvath, hogy „a külföldi cégeknek külön adókat kell fizetniük a bandának”. Emellett „a Fidesz-kamarilla nagyra hízott az állami megrendelésektől, Orbán neje pedig nagy földbirtokos lett. Egy pártbeli barát pénztárcája pedig, akinek reklámcége van nyolcszorosára nőtt – az állami megrendeléseknek köszönhetően”
    pénz híján a magyaroknak a kormány „csak piros-fehér-zöld pátoszt tud kínálni”. De eljött az idő arra, hogy „tiszta vizet öntsön a pohárba: a nadrágszíjakat még szorosabbra kell húzni”. Közben „magyarok százezrei, főleg a keleti részeken, szegényednek el. Fiatal, jól képzett magyarok pedig hátat fordítanak az országnak. Médiagengszterek, akik magukat publicistának nevezik, sértegetik a világformátumú értelmiségieket”
    Érdemes az egészet elolvasni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  20. Ez a sekély értelmű medvebocs nem érti, és azt hiszi, hogy mi sem értjük.
    De mi tudjuk, hogy a cenzúránál is rafináltabb a Mussolini féle sajtó-prés: amikor az író, újságíró önvédelemből és félelemből saját maga cenzúrázza saját írásait.
    Az önkorlátozás korában az mondani, hogy “nincs tudomásuk börtönben levő magyar írókról vagy újságírókról…” finoman fogalmazva arcátlanság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  21. Ez az orbáni talpnyaló hivatalból hülye. Enélkül nem is lehetne pozícióban. Mindenesetre ez az urna rejtegető szánalomkupac még arra sem alkalmas, hogy komment nélkül, tartással fogadja el Ferlinghetti döntését. Tipikus fideszes mentalítás: aki ellentmond, vagy nem hajlandó nekik jópofát fágni, az rögtön ellenséggé válik. Ellenben nincs az a komcsi, bűnöző, akit ne ölelnének keblükre, ha hajlandó talpnyalóvá válni.
    Hányinger…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  22. Van nekem egy fideszes – ismerősnél több, barátnál kevesebb, szóval nem tommim. Az első OV regnában magas tisztséget töltött be. 2010 tavaszán találkoztunk, mondom neki: Te, ezt hogy képzeltétek, ezt a Szőcsőt? Ez egy szörnyű alak! “Hát, tudod, hogy van ez” – mentegetőzött. – “Ő szerkesztette az Anikó könyvét, kellett neki valamit adni!” Ne viccelj, mindjárt a magyar kultúrát? Mentségére legyen mondva, legalább szégyenkezett. Régebben gyakran a szememre hányta a szoci kormányok háááát, szintén vitatható személyi döntéseit. Kíváncsi lennék a mostani véleményére, de mostanában nem hallani róla. Nem véletlen, konzervatív, de eszes, szabadon gondolkodó személy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  23. Ó, hát aztán kit érdekel, hogy “beszólt” ez a kertitörpoid orcájú Hamucipelőke, aki főállású csahosa lett orbáncnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  24. jogábanállhallgatni

    …Azám!
    Nemhogy kivégzőosztag elé nem állítottak még
    egyetlen újságírót sem,de még csak rács mögé
    sem került egyik sem közülük…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Ferlinghetti: nem kell a diktatúra plecsnije 2012. október 12. péntek | AN

Nyirő műveltségi verseny Csepelen 2012. augusztus 31. péntek | AN

Izrael már nem tudja, kit hívjon, aki nem sáros 2012. július 17. kedd | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos