Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mindenki vegyen magának még egy dinnyét! 2011. július 11. hétfő 7:16 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mindenki vegyen magának még egy dinnyét!

Budapest – Vagy inkább kettőt, ha lehet. Merthogy veszélyben a haza. De a dinnyetermelők biztosan. Nem bírják  eladni a dinnyét. Sok van nekik, vásárló meg kevés. Pontosabban vásárlóerő. Olcsóbban kellene adni, de ez még nem jutott eszébe senkinek. A vidékfejlesztési miniszter fordítva ül a lovon, és a szarva közt keresi a tőgyét. Lelke rajta. Gondolkodás helyett marad a propaganda. Ahogyan a pesti szleng mondja: a rizsa. A dinnye egészséges, vegyünk több dinnyét. De miből?

Új rendelkezések lépnek életbe a héten a dinnyetermesztés és a dinnyepiac szabályozására, mivel értékesítési gondokkal küzdenek a magyar dinnyetermesztők – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A probléma arra vezethető vissza, hogy csökkent Magyarországon a dinnyefogyasztás, ami évente fejenként mintegy 4 kilogramm – mondta a tárcavezető.

A dinnyefogyasztás mértéke növelhető – tette hozzá Fazekas Sándor, arra biztatva a belföldi fogyasztókat, hogy egy-két dinnyével vásároljanak többet, mert ez a gyümölcs nagyon egészséges, és az élettani hatása is kedvező.

Hangsúlyozta: a dinnye minőségére vonatkozó szabályozás célja, hogy a minőség szerint osztályozva két kategóriába legyen sorolható a gyümölcs. Az egyik kategóriába a teljesen kifogástalan, hibátlan áru sorolható, míg a másikba a hibás gyümölcsöket kell sorolni, akár apróbb hibákkal is. Erre azért van szükség, hogy a fogyasztók érdekeit megfelelő módon lehessen védeni. Emellett a termelők érdekeit is az szolgálja, hogy a gyenge minőségű dinnyék ne kerülhessenek a piacra.

Az árusításnál a tárca rendeletileg regisztrációhoz kívánja kötni a kereskedők tevékenységét, hogy átlátható viszonyok alakuljanak ki. De a legfontosabb cél az, hogy a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak. A miniszter emlékeztetett: a dinnyetermesztőket segítő szabályozás csütörtökön lép életbe. Reményét fejezte ki, hogy a szakma képviselőivel és a termelőkkel folytatott egyeztetés után meghozott gyors intézkedések eredményesek lesznek.

Újságírói kérdésre válaszolva kitért arra, hogy eddig a dél-európai dinnyetermesztési ciklus és a magyar egymást követték, ám most összecsúsztak. Ezért a miniszter úgy vélte: a termelőknek ismét a magyar dinnye természetes érési ciklusát kellene figyelembe venniük.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 3 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

27 Reader’s Comments

  1. Na most ment el a kedvem a dinnyétől is…
    nem biztos hogy segít az ágazatnak hogy egy gombnyomogató droid testület egyik vezetője a fogyasztásra szólít fel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  2. Kíváncsi vagyok, hogy a kereskedelmi láncban mekkora költség rakódik a dinnyére. Ha annyi, mint más élelmiszerekre (és miért lenne kevesebb), akkor nem csodálkozok az árakon és, hogy miért nem csökkentik azokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. A dinnye a gazdaságtalan élvezeti cikk kategória, arról már rég leszoktatott minket ez az állam.
    Ezen kívül, ha lehet választani 3 db dinnye és egy színházjegy közül, akkor inkább a színház.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. A sok barom evésre biztat és pont azok, akik az ellenértékét a pénz elrabolják.
    Egy normális nincs köztük, aki a termelőt arra biztatná, hogy legyen emberséges és termeljen olcsóbban, jobbat, adja normális áron közvetlen a fogyasztónak. Nem, kamion számra törik össze a multik parkolójában. Ezzel aztán jól kiba..t a multival a hülyéje! Oda adná a parkolóban féláron, még haszna is van és a multival is kibabrál. Nem! A baromja búzát éget ( régiesen: életet ), tejet önt a csatornába, dinnyét tör kamion számra. Ezeket nem a multik fizetik véletlenül? Hisz ez számukra tiszta haszon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  5. Lesz majd: dinnye terv,dinnye program,dinnye biztos,dinnye kártya,stb…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  6. Magyarországon egyébként nem csak a dinye, hanem nagyon sok termék fogyasztása csökkent, mert a kormány gazdaságpolitikája következtében az emberek többségének a jövedelme is csökkent, a szegények még szegényebbek lettek, a középrétegek tagjai pedig elkezdtek lecsúszni a szegénység irányába.
    Minden esetre a média széles teret adott a miniszteri bejelentésnek. A hírműsorokban bőven teret kapott az idegenellenesség is. Olyan érzésem támadt,mintha újra lehúzták volna a vasfüggönyt, s mindent magunk fogunk előállítani és megtermelni, és a magyar ember csak magyar terméket tud majd vásárolni, ahogy azt Rákosi elvtárs és csapata gontolta gyermekkoraomban. Az új magyar szellemi vasfüggőny mögött azt éreztem, hogy feladtuk az EU csatlakozáskor elfogadott szabályokat, amelyek a tőke, a munkaerő és az áruk únión belüli szabad áramlásának alapelvére épülnek.
    A miniszet nem a termelőt segíti szakértelemmel, piackutatással és értékesítés támogatással, hanem olcsó propagandával, a magyarság-érzés felkorbácsolásával igyekszik rávenni a vevőt, a magyar embereket, hogy nemzeti öntudattól bódult állapotában a nulla darab helyett eleve két dinnyét vegyen, de az magyar legyen.
    Aki nem tudja, hogy ez hove vezet, annak javaslom, hogy nézze meg a Budapesti Zsinagóga épületegyüttesében lévő múzeumban kiállított, 1930-as évek beli dokumentumokat, hirdetéseket, plakátokat a magyar termékek favorizálásáról és az idegennek minősítewtt honfitársak kirekesztéséről, s egy részük megsemmisítéséről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  7. Tisztelt Siklósi Attila ! Egyetértek Önnel , még annyival toldanám meg hogyan lehetett az amikor Ausztriában olcsóbban lehetett megvenni a magyar dinnyét tavaly! Az a szomorú hogy más magyar árukkal is ez a helyzet !! Vajon ki a hibás ??!! Vagy ha már magyar akkor adjuk drágábban (itthon) !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  8. Orbán állítólag már bánja ezt a dinnyeötletet, ugyanis a dinnyék nagy részének piros a belseje. Ez pedig a kommcsik műve. Most kísérleteznek a narancsízű, narancsszínű dinnyével.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  9. A t. illetékesek elég nagy “dinnyék” mit ne mondjak. A magam részéről már csak nevetni tudok az egészen…:-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. Hol lehet jelenteni, hogy tegnap vettem még egy dinnyét. Sárgadinnyét akartam, de vettem görögdinnyét is /magyart/. MAGYAR őstermelőtől 160, ill. 60 Ft/kg áron. Talán a Vidékfejlesztési Minisztériumba küldjek egy e-mailt, hogy megcselekedtem, amit megkövetelt a Haza? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  11. Már a dinnyeárusokat is regisztrálják, Kubatovot dolgoztatják rendesen.
    Aztán majd jöhet a hatósági ár (vagy mi?), és majd a fidesz eldönti mennyibe kerülhet egy kiló dinnye, és mennyit kell keresnie a dinnyeszedő munkásnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  12. A dinnyével az a baj, hogy lutri a vásárlása. Veszel egy közepes nagyságú dinnyét 5-600 Ft.ért, otthon megkóstolod , tök az íze, éretlen, aztán kidobod.Még a dinnyét is éretlenül szedik le, pedig az nem őszibarack, hogy nem áll el.pár napig. És nem mondhatnám, hogy jó minőségűek a magyar dinnyék, többsége tök, ritkán finom.Az sem igaz, hogy a magyar gyümölcs jó minőségű, kicsi, kemény, éretlen többnyire.Ha jó minőségű lenne, nem találnám drágának, a rossz minőséghez képest drága is.Számos külföldi árú jobb és olcsóbb a piacon. Ez ellen a tény ellen nem elég magyarkodni. Engem ez már annyira irritál, hogy, ha azt mondja az eladó, hogy “magyar minőség”, azt mondom, “akkor nem kérek”.Nem az a megoldás, hogy kiüldözzük a versenytársakat, hanem tessék megtanulni helytállni a verseny piacon.Itt mindenki meg akar gazdagodni 5 perc alatt, úgy, hogy vásárold meg a szart is mert magyar.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  13. Alugy igazad van,én mentem kocsival vidéken,nem tudtam miért piroslik a föld,döbbenten néztem,amikor felvilágosítottak,hogy BESZÁNTOTTÁK a dinnyét,mert gazdaságtalan volt leszedni !!!!
    Nem lehetett volna meghirdetni,szedd magad akcióban ???Mondjuk 20 ft/kg áron???Lett volna haszna a parasztnak,a nép is jól járt volna,biztos le szedték volna.
    Most néztem a TV-ben(nem magyar adó)Angliában mozgalom indult,hogy a műveletlen földeket kiparcellázzák a városi embereknek művelésre,sok családot láttam,volt olyan is akinek nem jutott föld,el volt keseredve,azt mondta a férfi,jövőre is jelentkezik hátha sikerül.Ingyen kapták művelésre a bérlők,mindenki jól járt,a tulaj mert már nem bírta művelni,a bérlő mert egy kicsit besegített a háztartásába,egy jó kis közösség kovácsolódott össze,bulinak vették az egészet,de közben komolyan termeltek is.
    Ilyet itthon nem lehetne csinálni???Parlag föld van dögivel ,csak szét kell nézni,végig menni az országon !!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. A 80-as években még a családi házas kiskertek több mint felében még volt nem elhanyagolható méretű “háztáji” termelés. Ez a szupermarketek megjelenésével 10% alá került. ( -> lett sok munkanélküli és lett még több éhes száj.) :evil:

    Valahogy nem esett le a tantusz, hogy a szupermarket pénzbe kerül, ha olcsóbb is látszólag és a pénzt meg másra is el lehet költeni! (kultúraváltás?) :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Én nagyon szeretem a szupermarketeket, nem kívánok visszamenni azokba az időkbe mikor az ember a szabadidejét olvasás helyett a kis háztájija kapálásával tölti. Persze nem vagyok ellene, aki szeretné, mint Angliában, legyen meg a lehetősége. Csak nem szeretem a vagy -vagy világot, vagy háztáji vagy szupermárket. Legyen mindkettő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. gm,ezek kis parcellák voltak,ahogy meg tudtam ítélni kb 100-150 m2-esek,de olyan lelkesen csinálták,büszkén mutatták ki mit termelt,nem beszélve,hogy jobb ízű is a saját termés,mint a szupermarketé,legalább tudja mit eszik,nem hívják vissza az árút mert mérgezett !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Vigyázat !!!!!!! Ezek meg akarják védeni a dinnyét is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Ági, igazad van, legyen mint Angliában. Én is nagyon sok műsort látok a BBC-ben erről, a vidéki életről és gazdálkodásról. Akinek ez az élet tetszik, szerintem most is megteheti.De a szupermarketeknek is meg van a helye a világban, tömegeket ellátni élelmiszerrel, az is kell és ehhez másféle gazdálkodás kell. Ezeknek egymás mellett kell létezni, nem vagy vagy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. Kedves Barátaim!
    Azért a dinnyevásárlás lékelés nélkül sem annyira “lutri”, ha az ember ért hozzá!
    Görögdinnyénél egyszerűen jól meg kell “kongatni” (egyik felén támasztod tenyereddel, a másik felén pedig “megpofozod”). Ha a támasztó tenyereddel érzed a tovaterjedő és “öblös” rezgést, a dinnye érett és finom, bátran megveheted. Ha nem, kongass meg egy másikat!
    Sárgadinnye esetén ujjal meg kell nyomogatni előbb az oldalát (ha puha, hagyd a csodába), aztán a két végét (ha puha, de nem lágy, akkor oké!). Ezek után meg kell szagolni a végeket. Ha erősen érződik a dinnye kellemes illata, már lehet is fizetni!
    Én évek óta így veszek dinnyét és még soha nem nyúltam mellé”!
    Ami azonban a Főméltóságú Minisztérium közleményéből nem derül ki, hogy mégis melyik dinnyét vegyük: görögöt vagy sárgát? Mert ugye a sárga az belül “narancssárga”, a görög pedig “vörös”! … nem mindegy! :roll:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  20. Majdmég lessz ” dinnye-fekete vágás ” is ”
    Ha a dinnyetermés nemhozza az állami beszolgáltatáshoz előírt számokat !
    Akkoraztán rajta lehet ütni a pincében fekete-dinnye-termelőkre !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  21. Geyza,vagy lesöprik a padlásról! :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. Szendám, évek óta a leírt módszereddel vásárolok dinnyét. Nem vált be. Tegnap is így vettem egy kongó tököt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. A lékelés meg nem higiénikus. Piszkos a dinnyehéj, piszkos a kés…és nem szeretik az eladók..mi van ha már a harmadik dinnye se jó. Kinéznek,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. Az a helyzet, hogy nekem – hasonlóan több ismerősöméhez – az utóbbi időben nagyon megváltozott az ízlésem.
    Nem szeretem már a dinnyét, a szőlőt, a gépsonkát, a sajtokat………. Sejti valaki,mi lehet ennek a nagyfokú ízlésváltozásnak a kiváltó oka ?
    Érdemes orvoshoz fordulni miatta ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. Parlag földhöz még egy kis adalék!
    Kb 4 éve az EU azért fizetett,ha átminősítették a termőföldet legelőövé !!!!
    Egy ismim a szőlőföld örökségét kivágta,átminősítette legelővé,és felvette az EU-s támogatást !!!
    Emlékeztek jó pár éve a szarvasmarha fejkvótára ?????
    Mg. tönkretétele kezdődött 22 éve,most meg kicsit rásegítenek !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  26. “A parlagfűre allergiás betegeknél görögdinnye evésekor típusos szénanáthás tünetek jelentkezhetnek – olyanok, mintha a parlagfű pollenjével találkoztak volna.”
    A parlagfüvet írtani kell, a dinnyét meg államilag kötelező lesz enni. És mit csináljanak a parlagfű allergiások (állítólag szép számmal vannak), mivel nekik ugyanolyan káros a dinnye is, mint a parlagfű,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. 1./ A dinnye nem utóérő gyümölcs, ahogy leszedik úgy marad az érettsége.
    2./ A Miniszter úr hová jár vásárolni? Boltban én még nem láttam boltban egymás mellett első és másodosztályú árut ugyanabból ( pl. cipő, ruha, autó ).
    3./ A tisztességes az lenne a ha a felvásárló, a termelő és a kiskereskedő megtudna osztozni az árrésen és az elég lenne mindhármuknak. De nem ez történik: az dinnye idénycikk és le kell rabolni az idényt, ami vagy sikerül, de inkább nem. A fogyasztónak a dinnyeföld szélén ugyanannyiba kerül a dinnye mint a Körúton.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

Emberi erőforrások a Hiltonban 2013. december 25. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos