Ronai and Ronai
AMERIKAI

Felszámolja a szakszervezeteket a Mussolini-Orbán kormány 2011. július 31. vasárnap 16:48 | AN Forrás: hvg.hu

  • Hozzászólások(40)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Felszámolja a szakszervezeteket a Mussolini-Orbán kormány

Budapest – Mussolini olasz fasizmusának mintájára felszámolja az Orbán-kormány a szakszervezeteket az új munkatörvénykönyvvel. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszünteti a munkavállalói érdekképviseletet, és ezzel gyakorlatilag megtette a legnagyobb lépést a fasiszta korporatív állam felé. A szakszervezetek helyére üzemi tanácsokat hoznak létre, amelyek semmiféle érdekvédelmet nem láthatnak el, sztrájkjoguk sincs. Feladatuk mindössze annyi lesz, amennyit Mussolini megálmodott: egyeztetést folytatnak a munkaadók és a munkavállalók együttműködése érdekében – derül ki a hvg.hu elemzéséből.

Megszünteti az Orbán-kormány a szakszervezeteket a jövő év elején hatályba lépő új munkatörvénykönyvvel. A szakszervezetek a jövőben kiszorulnak a munkahelyekről, és elveszítik a jogaikat, amelyekkel a munkavállalók érdekeit védték. Az egyik leglátványosabb változás az új munkatörvénykönyv-tervezetben, hogy eltörli a szakszervezet tisztségviselőinek eddig járó munkaidő-kedvezményt. A jelenleg hatályos munkatörvénykönyv szerint minden három, a munkáltatónál dolgozó szakszervezeti tag után havi két óra munkaidő-kedvezményt kell biztosítani a szakszervezet tisztségviselőjének. A kedvezmény idejére távolléti díj jár, a fel nem használt kedvezményes idő felét pénzben kell kifizetnie a munkáltatónak.

Az új törvénytervezet alapján viszont a szakszervezetek képviselői a jövőben legfeljebb önkéntes alapon, munkaidőn kívül végezhetik az érdekképviseleti munkát, ami azt valószínűsíti, hogy erősen meg fog csappanni a szakszervezeti tisztségviselők száma a munkahelyeken (erre a szándékra utal az is, hogy az új tervezetben a munkáltatónak már nem kell biztosítania például helyiséget sem a szakszervezetek működéséhez). Ráadásul a szakszervezeti tisztségviselőket ezután csak minimálisan védi a törvény a munkáltatókkal szemben (jelenleg nagyon nehéz egy szakszervezeti képviselőt kirúgni).

Ezzel párhuzamosan csorbul a szakszervezetek ellenőrzési joga is. A jelenlegi törvény alapján a munkáltatótól minden olyan kérdésben tájékoztatást kérhetnek, amelyek a dolgozók gazdasági és szociális érdekeivel kapcsolatosak (sőt, részletes betekintést kaphatnak a cég helyzetébe és terveibe), a munkáltató pedig nem tagadhatja meg a tájékoztatást. Az új tervezet alapján a szakszervezetek kérhetnek tájékoztatást, de a munkáltató megtagadhatja ezt, vagyis erre nincs tovább lehetőségük.

A szakszervezetek felszámolásának technikája ugyanaz lesz, mint az egyházak esetében: senki nem mondja, hogy be lesznek tiltva, de minden olyan jogosítványt és feltételt megszüntetnek, amelyek a létezésükhöz elengedhetetlenek. Így a szakszervezetek maguktól halnak el, senki nem mondhatja, hogy betiltották őket. A lényeget tekintve azonban mégis ez történik. Az új munkatörvénykönyv alapján az üzemi tanácsok lesznek a munkavállalók törvényes képviselői a munkáltatókkal szemben. Üzemi tanácsot ötvennél több személyt foglalkoztató cégben választhatnak a munkavállalók. A tagokat öt évre választják, a működésével kapcsolatos költségek a munkáltatót terhelik. Az üzemi tanács elnökének és tagjainak megmarad a munkaidő-kedvezménye, illetve a vele járó távolléti díja. Az üzemi tanács fordított felállásban működik majd: nem a munkavállalót képviseli a munkáltatóval szemben, hanem a munkáltatót a munkavállalóval szemben.

Igaz, a törvénytervezetbe bekerült a lehetőség, hogy a szakszervezetek is képviseljék a dolgozókat anyagi, szociális, valamint élet- és munkakörülményeiket érintő jogaikkal és kötelezettségeikkel kapcsolatban. Csakhogy az új javaslatból kikerült a szakszervezeteknek az a joga, hogy kifogást emeljenek a munkáltató jogellenes döntéseivel szemben. A jelenlegi szabályozás szerint a kifogásolt intézkedést az egyeztetés befejezéséig vagy a bíróság döntéséig nem lehet végrehajtani, a tervezet alapján ennek a jövőben nem lesz akadálya. Vagyis, a szakszervezetek jogai megszűnnek, tevékenységük üressé, formálissá válik, létezésük alapja megszűnik.

Az üzemi tanács a szakszervezetnél sokkal kisebb érdekérvényesítésre képes szervezeti forma: munkahelyenként széttagolt és nem tagozódik nagyobb, például országos szervezetbe, emellett nincs vagyona. Nincs sztrájkjoga sem: munkabeszüntetés esetén pártatlan, semleges magatartásra köteles. A szakszervezetek visszaszorításának szándékát nem is palástolja a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium már június végén, a Magyar Munkatervben arról írt, hogy a munkavállalók foglalkoztatását érintő munkáltatói döntésekbe az üzemi tanácsoknak legyen beleszólása, ne a szakszervezeteknek. Az egy hónappal ezelőtt kiadott dokumentum azzal érvel, hogy a szakszervezet elsősorban a munkáltató feletti szinten a „legális konfrontáció”, az üzemi tanács viszont a „bizalomteljes együttműködés” eszköze. A munkáltatók és munkavállalók együttműködésére alapuló korporatív modell a fasiszta Olaszország, Benito Mussolini találmánya. Az Orbán-kormány, ahogyan az korábbi írásainkban – Az Unió első fasiszta állama, A római iskola – jeleztük, Mussolini fasiszta államát valósítja meg a 21. századi körülményekhez igazítva.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +15 ( 15 szavazatból)
Felszámolja a szakszervezeteket a Mussolini-Orbán kormány, 4.5 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(40)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

40 Reader’s Comments

  1. Ennek a címnek van folytatása is: A Mussolini – Orbán kormányt ezért a magyarok felszámolják! Egy delirium állapotában lévő kormány már ötvenhat millió ember halálát okozta. A Fidesz addig kereste a csontvázakat, míg meg nem találta. Most ezzel riogatja Európát. Javaslom az “újra temetésnél” a hús darálón is átengedni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +34 (38 szavazatból)
  2. A szakszervezetek jelenlegi és főleg jövőbeni helyzetét őszintén sajnálom. De. Nem is olyan régen pl. a Gyurcsány kormány idején – némelyikük igen hasznos segítséget nyújtott a káosz és a lakosság elégedetlenségének fokozásához. Hol van most pl. Gaskó úr a kéthetekénti vasutassztrájkokkal, meg a 200 ezer/fő követelésével? Oszt a BKV miért nem sztrájkol? Meg a Malév dolgozói? És a lángoló tekintetű Éger úr, meg az oly bájos Cser Ágnes nagyasszony?

    Megtették kötelességüket most pedig mehetnek.

    Ennél persze szomorúbb, hogy a munkavállalói érdekképviselet is elhal. Nyilván nincs is ilyenre szükség, mert a zemberek kettőharmada megadta mindehhez a felhatalmazást. És ebbe senkinek nincs joga beleszólni. Ja, hogy mi az az ebbe? Semmibe sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +54 (56 szavazatból)
  3. Számolja csak, ha hagyják magukat.
    Korrupt szakszervezeti vezetők visszaélnek a “beléjük helyezett “bizalommal, lefekszenek a csuti kisganénak.
    :evil:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (31 szavazatból)
  4. en nem tudom pontosan mi volna a szakszervezetek feladata, csak azt latom, hogy eszak-amerikaban azok a cegek haladnak es maradnak eletben valsagok idejen is, amelyekben nem letezik szakszervezet, soha be sem engedtek oket oda…ami szamomra azt sugallja, hogy a szakszervezetek, pont annyi kart kepesek okozni, mint hasznot es nagy hozzaertes kell ahhoz, hogy a megfelelo merteket megtalaljak es annak aranyaban “vedjek” a dolgozokat, amit kepesek kitermelni….ha jol emlexem a GM nagy tragediaja is pont az eltulzott erdekkepviseletbol fakadt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -19 (41 szavazatból)
  5. A szakszervezetek ellehetetlenülésében maguknak a szakszervezeteknek is nagy szerepe van, mivel az elmúlt húsz évben komolyabb kiállás a munkavállalókért nem történt. Volt néha egy kis fellángolás, de semmilyen stratégia nem látszott a tevékenységükben.
    Persze tehettek volna a dolgozók is annak érdekében, hogy ne csak papíron létezzen a szakszervezet.
    Mindaddig, amíg valóban független szakszervezetek nem jönnek létre
    (tagság által finanszírozva), ne várjuk, hogy az érdekeinket valaki komolyan képviselje.
    Van még mit tanulnunk! El lehet kezdeni az építkezést! Vissza a kezdetekhez!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  6. De hát jóemberek! Angyal-arcú Szijjártó megmondta, hogy ez csak vitaanyag, nem az új munka törvénykönyv. Szó nincs arról, hogy ezt szeretnék megszavazni, csak ősszel erről akarnak majd vitázni.
    Persze ha ez igaz lenne, akkor is csak nagyobb aljasságot keresnék a háttérben. Ha most csak hangzavart keltenek, hogy mindenki felháborodjon még az őszi viták előtt, akkor valami nagyon nagy ocsmányságot készítenek elő szép csendben a háttérben.
    De azt hiszem nem ennyire körmönfontak. Ez a vitaanyag a tervezet, és pont úgy fogják elfogadni, mint eddig az összes törvényjavaslatot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  7. Hát ehhez nem tudok hozzászólni. Elvileg persze nem helyeslem a megszüntetésüket, de valójában régóta “nincsenek” érdemben.Legalábbis a szocializmusban nem voltak jók semmire.Most lehetne szerepük, most valódi szakszervezetté válhatnának, de ez most Orbán Viktornak egyáltalán nem kell.Elölről kezdeni, mint a kapitalizmus hajnalán? Nem hiszem, hogy ezt lehet.Pedig ez kellene.Valódi érdekképviselet kellene.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  8. Magyarországon alig vannak valódi munkavállalói szervezetek. A Rákosi-, majd Kádár-rendszerben ugyanezek a korporatív szervezetek működtek. Így könnyű visszaállítani őket.
    szegfuszegnek is van némi igazsága. De a munkavállalói kollektív jogokat alighanem országos szinten, törvényekkel célszerű szabályozni, különben a munkáltatók saját kárukra is, de elsősorban az egész ország kárára nyerik túl magukat azzal, hogy túlságosan kizsigerelik a jobb sorsra érdemes munkavállalókat. Egyébként már ma is ez történik Magyarországon. A 8 órás munkaidőt sem tartják be a munkáltatók.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  9. Semmi értelme már ennek a tetű kormánynak ország és emberellenes intézkedéseit elemezgetni.,csámcsogni a mocskukon.
    Majd ha az ellenforradalom elzavarja őket a fenébe,akkor kell majd ötletelni,hogyan rakjuk rendbe azt a mérhetetlen rombolást,amit okoztak.
    Addig pedig csak reménykedni lehet,hogy milyen módon fogja a “nép” megbosszulni azt a szennyet,amit ránk raktak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  10. Alapvető kérdések…
    s a válaszok.

    Azt állítják sokan, hogy demokráciában élünk. Azonban jó lenne, ha alaposabban néznénk a dolgok mögé, megtekintve, mit is takar a „népfenség elve”, hogyan jelenik meg ez a kétségkívül fontos elv a gyakorlatban. Nos, tegyük, nézzük meg.

    Magyarország Európában van, az Unió tagja, olyannyira, hogy a 2011-es év első félévében hazánk látta el az Unió soros Elnökségi tevékenységét. Ezen tevékenység ellátásának során kaptunk dicséretet, s ellenvéleményeket is. Ennek így is kell lennie egy demokratikusan berendezett Unióban, hiszen az érdekek, s a nemzeti érdekek nem lehetnek azonosak. Mégis, a működésnek vannak egyetemes feltételei, jellemzői, kötelezettségei. Például a közösségi döntések valamennyi tagállamra nézve kötelezőek, s ide tartozik az Uniós jog, Államközi szerződések betartása. S vannak egyetemes szabadságjogok, melyek fontosak, mint például a Sajtótörvény, Emberi jogok, s még sok más mellett, van egy jogszabálygyűjtemény, mely a mindennapok, a gazdaság fontos eleme: a Munka Törvénykönyve.

    A Munka Törvénykönyve az ipari társadalmak, demokráciák fontos vívmánya, melyet sok évtizeden át csiszoltak az országok. Ennek a Törvénynek betartása, megléte nemcsak a munkabéke fenntartásában jelentős, hanem a modernkori dolgozók megbecsülésében is komoly szerepe van. A Munka Törvénykönyve biztosít jogokat, kötelességeket, s az emberi méltóság fogalmát a munkavállalók részére, a munkáltatóval szemben. Ennek oka az, hogy a dolgozók gazdasági szempontból kétségkívül kiszolgáltatottak, de már nem beszélő szerszámok. Ez az alaptézis tesz jelentős különbséget a jelenkori, és a rabszolgatartó társadalmak között.

    Akinek gazdasági ereje, fölénye van, az hajlamos azzal visszaélni, ezért szorítják korlátok közé, szabályozzák le ezt a lehetőséget. Ebbe a sorba tartozik a Fogyasztóvédelmi Törvény, a Trösztellenes Törvény, az árkartellek tilalma, s minden olyan gazdasági erőfölénnyel való visszaélés, mely az egyszerű polgárok, fogyasztók, munkavállalók kárára válna.

    Hogyan, mivel lehet ezt működtetni, fenntartani, törekedve a társadalmi igazságra? Demokráciával. Most nézzük meg, hogyan működik ez Magyarországon?

    A választások előkészítése, lebonyolítása során a pártok hatalmas összegeket költenek, melyeknek származása nem minden esetben tisztázott. Ezt minden választás után maguk a pártok vetik ellenfeleik szemére, komoly vitákat generálva. Ez, a sárdobálás tényén kívül azért is fontos, mert a vádak szerint a meggyanúsított pártokra nézve valószínűleg kötelezettségeket jelent, melyet kormányalakítás után igyekeznek megszolgálni. De miért baj ez?

    Azért, mert magát a demokráciát kérdőjelezi meg!

    A pártok nem a tagdíjakból tartják fenn magukat, pedig a rendszerváltozás előestéjén ezt követelményként határozták meg az akkori hatalom számára. Ha valamely vállalat, konszern, nagyvállalkozó, cég, vagy egyéb érdekcsoport anyagilag segít egy, vagy több pártnak a választásra való felkészülésben, az számára befektetés, s ez üzletileg rendben is lenne. Azonban itt a demokrácia alapjairól van szó, nem a befektetések megtérüléséről. A médiafelületek biztosítása kétségkívül fontos kérdés a választások megnyerésére törekvő pártoknak, s ez drága dolog, hiszen a reklámidő, a cikkek megjelenése sok pénzt igényel.

    Azonban a pénzügyi segítség nem azonos magával a választással. Mert nem a pénz választja meg a politikusokat, hanem a választópolgárok, a politikusok ígéretei alapján. S mivel (állítólag) Magyarországon képviseleti, és nem üzleti demokrácia van, ezért a választók véleményét, akaratát kell képviselni. Itt azért fel kell hívnom a figyelmet: a választók akarata nem az, amit a pártok annak vélnek, nem, nem. A választók akarata egyenértékű az érdekeikkel. Bizony…

    Egyes feltételezések szerint Magyarországon a munkavállalók, a bérből, és fizetésből élők vannak többen, jóval számosabban, mint a munkaadók. Ezért hát nyilvánvalóan a győztes szavazatok között is szép számban találhatóak. Tehát az érdekeiket képviselni: kötelező!

    A jelenlegi Alkotmány eltörlése, a Törvénymódosítások, közöttük a Munka Törvénykönyvének módosítása egyértelműen jogfosztó tevékenység a kormányzat részéről, és a választók nagy tömegének kiszolgáltatása, végső soron: becsapása. Nem a cégeknek, nem a konszerneknek köszönhetik a hatalmat a kormányzó pártok. Azoknak a választóknak, akiknek a jogait most csorbítják meg, és még a tiltakozási, érdekérvényesítési jogát is szinte megvonták a sztrájktörvény megváltoztatásával. Most már a magánélet sem szent, a munkáltató ebbe is beleszólhat. Ez nem demokrácia, ez valami más.

    Ördög László, demokrata

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (27 szavazatból)
  11. Sorozatosan visszaélve a jog eredeti rendeltetésével, tovább folyik a törvényesített rablás rendszerének kialakítása Magyarországon. Az EU pedig ugyanúgy viselkedik, mint Európa és Amerika Hitler fellépésének kezdetén – gyengén és ereménytelenül. Jó lenne megkérdezni az EU vezetőit, hogy mi értelme van annak, hogy az országok beléptek az Európai Únióba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  12. a dolgozok erdekvedelme szerintem alapvetoen a termelekenyseggel fugg ossze, amig az orszag nem termel, amig a dolgozok tobbsegenek fogalma nincs arrol mi is valojaban a munka (tanulmanyutakat kene szervezni nemetorszagba…:), amig az orszag 47 %-a van minimalberre bejelentve!!! addig nehezen tudom elkepzelni hogy a szakszervezetek hatekony munkat tudjanak vegezni…..nem gondolom, hogy az erdekkepviselet az orszag elsoszamu gondja…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  13. Rossmodorban,
    Az “ellenforradalomnak” nem túl jó az optikája, ámbár ami a lényeget illeti, teljesen igazad van. Ezeket a ganéj, sunyi “fülkeforradalmárokat” egy forradalomnak, egy tisztitótűznek kellene végleg kisöpörni innen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  14. Ezt beszélem már mióta! A szakszervezetek addig szerencsétlenkednek, amíg olyan sarkalatos törvényeket léptetnek életbe, amik megakadályozzák már csírájában a sztrájkot, és a demonstrációkat!
    Gaskó lepaktált, a rendvédelmieknek meg valószínű hogy ígértek valamit, Borsik okosakat mond, és ezzel ki is merült a szakszervezet ténykedése.Nem igaz hogy nem volt látható mire készül a kormány!
    Egyértelműsítette, hogy a 2/3 birtokában meghoz minden olyan jogszabályt, ami a hatalmát erősíti.
    Nonszensz amik itt történnek Orbán országlása óta!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  15. “amig az orszag 47 %-a van minimalberre bejelentve!!!”
    Nem jószántukból mennek bele a dogozók. Akkor nem veszleg fel.
    Továbbá a kisvállalkozókről 7 bőrt húznak le, ez is kényszeritő erő.
    Talán az APEH -nek kellene jobban megnézni, hogy ki mint él.
    ÓÓÓÓÓ nem véletlen, hogy nincs vagyonvizsgálat törvényesítve.
    Ha, kideritik egyik másik prominens személyről, hogy jogtalanul vett fel ezt azt (csepp a tengerben),…
    -ja kérem elnéztem, nem tudtam róla stb.
    A hosszúbytok éjszakáján, anno ov tudtával simította ki Simicska az adttárból a sz@….t.
    És az utána jövő kormány báván nem tett semmit visszamenőleg.
    Az mSZP bebetonozott vezérkarának egy volt a lényeg, a húsosfazék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  16. rupcsi

    de a lenyeg, most nem tudok pontos szamadatokra hivatkozni, hogy az orszag aktiv dolgozoinak szama joval alacsonyabb mas orszagokenal es igy vagy ugy megusszak az adozast, a gyerektartas fizetest es egyeb kotelezettsegeket es ez igy nem igazsagos….ennek rendbetetelevel kene kezdeni mindenki erdekeben! a kisvallalkozok hozzaallasaval kapcsolatban csak Frank Tibor irasabol tudnek idezni, ha nem is szoszerint, de emlekezetbol valahogy ugy fogalmazott nagyon helyesen, hogy a profitot privatizaltak a rizikot szocializaltak, azaz, ha nyereseges egy vallalkozas, egyertelmuen a haszon a tulajdonose, ha veszteseges, akkor mindenki mas a hibas, a bank, a torvenyek, a szomszed stb, csak nem O! meg fel kell nonunk a felelossegvallalashoz!
    Az mszp-vel kapcsolatban meg annyi, hogy inkabb elneztem volna, hogy a mar jolakatott mszpesek tapasztalataik es kiepitett jo kulfoldi kapcsolataik reven hozzasegitik az orszagot a rendszervaltashoz , minthogy meg evtizedekig ilyen kontarkormanyokat tartsunk el, mint a fidesz, jobbik, keresztenydemokrata part, nem azert mert nem partolom a tobbparti demokraciat, hanem konkretan azert, mert ezek itt dilettansak, nem ertenek az egadta vilagon semmihez, a meglevo jo kapcsolatainkat is tonkretettek, mind a szomszedainkkal, mind nyugaton vagy eszak-amerikaban….nekik koszonhetoen nemhogy nem latjuk a rendszervaltas veget, de el se kezdtuk!.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  17. @szegfuszeg: egyetértek a következtetéseiddel. sajnos, “az istenadta nép” ezeket ültette a nyakunkra, és nagyon nehéz, sőt, csaknem lehetetlen lesz megszabadulni tőlük. Nagyon félek, hogy véres vége lesz a történetnek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  18. Eu tud róla, látja és mégsem tesz semmit azonkívűl, hogy haszontalan bírálatokkal bombázza a kormányunkat, akiről persze ez lepereg.
    Miért nem tesz valamit, mert sz@rik ránk így volt ‘56-ban és azelőtt is. Jelentéktelen kis ország vagyunk a számukra, semmi nincs itt ami őket érdekelné annyira, hogy tevékenyen meghátrálásra késztessék a diktátort, az olcsó munkaerő nekik is jó lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Tibor, Te tényleg bedőlsz a fideSS általában követett techikájának? Miszerint MINDIG sokkal vérlázítóbb tervezetet dobnak be a köztudatba, mint amit el akarnak fogadtatni? Akkor Te TÉNYLEG Orbán érdekének tudod be a korkedvezmény tiszteletben tartását?
    Na akkor NEKED,és a hozzád hasonlóknak szövegel nem hiába a SzájjalÁrtó!
    Isten óvj a Tiboroktól!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. ertem en, hogy sokaknak nem tetszik az elso hozzaszolasom, de megiscsak el kene gondolkodni azon, hogy mi a fontosabb, hogy olyan biztositekokat vallaljanak be a szakszervezetek segitsegevel, amit kepesek is kitermelni, avagy tulkoltik magukat s ezaltal elvesztik az allasaikat, mert csodbe mennek a cegek…s azellen nem ved meg egyik szakszervezet sem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  21. Elég sokban hasonlít és egyre jobban Orbán Mussolinire. Remélem, hogy úgy is fog járni, mint az elődje. Ej, be szép lesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  22. Hol van most pl. Gaskó úr a kéthetekénti vasutassztrájkokkal, meg a BKV miért nem sztrájkol? Meg a Malév dolgozói? És Éger úr, meg Cser Ágnes nagyasszony? A 300Ft-os vizitdíj miatt mekkora balhét csaptak most meg csak morognak és semmi!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  23. A szakszervezetek és vezetőinek a szétzúzása nem most kezdődőt.Már akkor voltak jelei mikor az elmúlt választásnál a városok vezetését a Fidesz vette át.Helyi intézményekben nem lehetett komolyan semmiféle érdekvédelmet képviselni.A kollektív szerződéseket szinte minden esetben az intézmény vezetője határozta meg.Nem együttműködés volt ez!Reprezentatív címnél maximum az önkormányzat kénytelen volt hébe ,hóba leülni és beszélni velük. Közalkalmazottak és köztisztviselők esetében ez bizony a munkahelyének a veszélyeztetésével járt,ha nem úgy gondolkodtak mint az elvárták tőlük.Mivel már nincs független szakszervezetői státusz,vagy ha van is nem lehet alkalmazni,így a lenti szinteken már 6 éve nincs komoly érdeklépviselet. Nem egy esetben ,törvény ide vagy oda,mert fegyelmi alapot azt mindig lehet kreálni és ebben nagyok a Fideszes barátaink, kirúgtak nem egy szakszervezeti vezetőt.A városokban az intézményekben már 6 éve Fideszes emberek ülnek,hiszen az első tisztogatás itt történt mg..Munkát ezek az emberek saját városukban legtöbb esetben nem kaptak többet.Tudom mert magam is ebbe a körbe tartozom.Nem lehetett számítani a tagokra sem,mert félnek az emberek.Mikor nézem a tv ben a szakszervezeti emberkéket,nem tudom itt élnek e?A munkatörvénykönyve most sem ad olyan védelmet min amilyet kellene.A szakszervezeti vezetőknek sokkal nagyobb védelmet kellene biztosinat ahhoz ,hogy az jól és hatékonyan működjön.Ezeket a vezetőket dolgozók választják meg és ha azt látják hogy, egy vezető sincs biztonságban ők hogyan lennének.Nekem ez a véleményem Lehet ezzel nem egyet érteni , de amit én át éltem és élek mind a mai napig azt nem lehet megcáfolni..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. Meggyőzödésem, hogy a Munka Törvénykönyvének FidSS interpretációja a magyar munkavállalókat – leánykori nevén “munkásosztály” – vissza taszítja a “sziléziai takácsok” korába. A nyugdíjasokat és a munkanélkülieket “kezelő” bérrabszolgasági terveikkel együtt a jelenlegi 2/3-s fülkeforradalmi”ártunk és ormányunk” a vadkapitalizmus fénykorát hozza vissza. A XIX századi módszereket azért annyira sikerült “update”- elniük, hogy minden fáradság nélkül a Mussolini féle fasiszta rendszert is felismerhetjük “ormányzásuk” gyöngyszemei között. Ha ezeket összehasomlítjuk a Mindzsenty-Horthy-Teleki féle irredenta, klerikálfasiszta, mélymagyarkodó, fajgyűlölő “dicsőséges” korunk társadalmi jegyeivel, akkor magállapítható, hogy a párhuzamok megtalálása itt sem kíván nagy erőfeszítéseket és nem okoz sérvet. Oly “megnyugtató”, hogy az éhenhalt vagy a gyógyszerek hiányában korábban kimurdelt nyugdíjasok (nyuggerek), a rabszolgasorba kényszerített munkakerülő (volt) mumkanélküliek végre nem fogják indokolatkanúl terhelni a “fülkeforradalmi büdzsét”. De az is felvirágoztatja nagyjaink életét, hogy az általuk iskolázásra méltatlan felnövekvő nemzedék önként választhatja szüleik bérrabszolga sorsát, ezzel biztosítván a kiválasztottak gyermekeinek boldog jövőjét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  25. Kekec!
    Te csak az első három mondatomat olvastad el, nem jutottál tovább? Értelmezzed már légy szíves a továbbiakat is!
    Szijjártónak még egyetlen szavát sem hittem el sosem, mivel csak hazudni tud. A szeretett vezér pedig már 1989. óta hazudik folyamatosan, és forgatja a köpönyegét.
    Az ég óvjon az olyanoktól, akik nem értik az iróniát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  26. OLASZ LECKE DEMOKRÁCIÁBÓL!

    2011 március 12-én Olaszország megünnepelte egyesülésének 150.-ik évfordulóját. Ez alkalomból bemutatták Verdi Nabucco című művét, amit Verdi az egyesülés okán komponált.
    A karmester Riccardo Muti volt. A műben , amikor Babilon zsidó lakosságát rabul ejtik, a “rabszolgák kórusát” éneklik.
    Az előadás kezdete előtt Róma polgármestere beszédet tartott , amiben bejelentette , hogy a kormány csökkenti a művészeteknek eddig nyújtott támogatást…. Ez a bejelentés olyan hangulatot ébresztett a közönségben, hogy a rabszolgák kórusát visszatapsolták.
    Ekkor a karmester Muti tájékoztatta a publikumot, hogy ő nem szokott operaáriát ismételni, de ez most egy különleges alkalom, mert a jelenlegi helyzet olyan, mint egykoron, és “szép országunknak vége” is lehet ilyen lépések következtében.
    Az Operaház egész közönsége felállt és együtt énekelte a kórussal, a rabszolgák dalát…
    http://www.youtube.com/embed/G_gmtO6JnRs

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  27. Ezekért a magyar szakszervezetekért aztán végkép nem kár. Az égvilágon semmit nem tettek, azon kivűl, hogy az ATV-ben rinyálnak állandóan. Amikor dolgoztam akkor a szakszervezetisek függetlenítettek voltak, azaz főállásban látták volna el feladatukat, de persze nem tették, mert mivel az állásuk a munkáltatótólfüggött, még szép, hogy nem szálltak szembe vele. Csupán csak dísznek tartották őket, jó kis fizetésekért és legfeljebb egy-egy kitüntetés alkalmával meghallgatták az ő véleményüket is. Sem akkor, sem azóta nem zavartak sok vizet. Ami a Munka Törvénykönyvét illeti, azt állami intézmények vállalatok esetében felülírja a kollektív szerződés. Az igazság az, hogy most a munkaválalónak kell majd jobban észnél lenni, hogy milyen munkaalkut kötnek.
    Magyarországon a szakszervezetek sosem voltak olyan erősek, mint a nyugati országokban, következéskép mnem is értek el annyit. Gaskóék meg most csak vívjanak, azért a nem kevés pénzért amit éveken keresztül bezsebeltek tulajdonképpen a nagy semmiért. Még ha tüntettek is eredményeket nem értek el..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  28. Valóban.
    EZEKÉRT nem kár !
    Ha valóban van Magyarországon munkásság , dolgozók , akkor megszervezik önmagukat ha már a helyzet tűrhetetlenné válik.
    Így volt ez az USA .-ban is a Nagy Világválság után. Azóta emelkedeik ott az életszínvonal , mert a megalakult harcos szakszervezetek kivívták azokat a törvényeket amik kellettek hozzá.
    Abban mindenki biztos lehet hogyha ez az új önszerveződés megindul , megfogják hozzá kapni a szükséges támogatásokat ( anyagit és erkölcsieket )
    a valóban működő és testvéri másországokbéli szakszervezetektől.
    Ha majd százezres szuper-sztrájkok söpörnek végik az országon !
    Gaskó-mestertől függetlenül !
    Nemsok kell ám az ilyesmihez !
    Jövőre extra nagy megszorításokra készülhet a lakosság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  29. Tibor, bocs! Tényleg félreértettelek.
    Azonban fenntartom: Orbánék mindig vérlázítóbb variációval tesztelik a közvéleményt, mint amit végül is el akarnak fogadtatni. Őket magukat is meglepi, amikor a rosszabb verzió is ellenállás nélkül megy át.
    Merthogy a magyar nép BIRKA!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  30. “Gaskó úr a kéthetekénti vasutassztrájkokkal, meg a 200 ezer/fő követelésével? Oszt a BKV miért nem sztrájkol? Meg a Malév dolgozói? És a lángoló tekintetű Éger úr, meg az oly bájos Cser Ágnes nagyasszony?”

    Gyozo azért nem mert meg félemlítették őket. Mégpedig azzal hogy el vesztik a zsíros szakszervezeti vezetői állásukat. Másfél millás fizetés mellett nem is annyira nehéz befogni a pofáját senkinek. Olyan előjogokat élveznek a “lelki ismeretes” szakszervezeti főnökök hogy azt el képzelni sem tudjátok. Még az utolsó alkoholista “telephelyi” bizalmi is otthon volt egész múlt decemberben “áft-n” (átlag bérrel fizetve) egy métert nem dolgozva mert túl sok fel nem használt “áft” nap maradt bent a szakszervezetnél. Szépen kussolnak s nem érdekli őket semmi és senki addig még meg kapják a judáspénzt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  31. Kedves Kekec had kérdezzek valamit tőled hogy világosan láthassam te hogyan is látod a világot.

    Szerinted Vona s a hungarista csürhe tudná az orvosságot az ország bajára ugye??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  32. Sly
    Egyetértek Nem tudod véletlenül, hol találhatók most a derék és elszánt Egri Kórházmentők? Szólni kéne nekik, mert a fityesz minden második kórházat Budapesten be akarja zárni. A Kórházmentőknek meg már megvan erre a technológiája, és a rutinja, segíthetnének a Nemzeten!!!!!

    Egyébként a nyomravezetőnek a dedikált Szíjjártó képet tudnék felajánlani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  33. “Ezekért a magyar szakszervezetekért aztán végkép nem kár. Az égvilágon semmit nem tettek, azon kivűl, hogy az ATV-ben rinyálnak állandóan. Amikor dolgoztam akkor a szakszervezetisek függetlenítettek voltak, azaz főállásban látták volna el feladatukat, de persze nem tették, mert mivel az állásuk a munkáltatótólfüggött, még szép, hogy nem szálltak szembe vele.”
    Ez nem teljesen, nem miden szakszervezetre igaz.

    “Ha majd százezres szuper-sztrájkok söpörnek végik az országon !”

    Ez nemsokára bekövetkezik.

    Engedd meg, hogy felhívjam szíves figyelmedet: Gaskó nem a teljes szakszervezeti mozgalom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  34. Gyozo A “korházvédők” otthon vannak mert nem kaptak útasitást a kiegészítő polgári kör parancsnokságtól :-( továbbiakban KPKP.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  35. Régebbi olvasok (már aki kíváncsi volt a véleményemre) már halhatták tőlem az “ország leállást” mint egyetlen lehetőséget, az egyetlen ellenszert. Na az lehetne a “vég kezdete” vagy a “kezdet vége”. Ha országos “szuper sztrájk” törne ki annak csak az lehetne a célja hogy a kormány meg bukjon, Orbán Király mondjon le a trónról s önként emigráljon.
    Csak ehhez olyan valamire lenne szükség ami hiánycikk ebben az országban; az egyet értés a kicsinyes önző érdekek alá rendelése a közös ügy a köz jó érdekében. (egyedül a jobbikra s a hungarista szeparatistákra nincs szükség, velük a törvényes rend helyre állítása után lennének terveim)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  36. Azért néhány kellemetlen tényre figyelnünk kellene. VALÓBAN versenyhátrányt okoz az országnak a túlzott adókoncentráció (50 % felett) tehát az lejjebb kellene szorítani. És még ezzel a túladóztatással sem tudjuk a korábbi szinten fenntartani a Kádár-rendszerből örökölt egészségügyi és oktatási rendszerünket.
    Mert el ne tévedjünk: az olyan nagyon ajánlgatott “strukturális reformok” ezen jóléti rendszerek LEÉPÍTÉSÉVEL egyeznek meg.
    Az “elmúltnyolcévben” nem győztünk azon csodálkozni, hogy Orbán nem hagyta a szoci kormányoknak, hogy a fájdalmas reformokat végrehajtsák helyette, és “kikotorják számára a tűzből a gesztenyét”
    Lehet, hogy az Mszp éppen ezért nem strapálja magát az ellenzék megszervezésével: hagyják, hogy Orbán puszta kézzel kotorásszon a parázsban! Neki ugyanis már nincs ürügye a halogatásra: megvan a szükséges mértékű felhatalmazása. Az más kérdés, hogy a nép jobban járt volna, ha a szociálisan érzékenyebb Mszp hajtja végre a reformot az aggályos egyeztetéseivel – míg most az elkerülhetetlen operáción érzéstelenítés nélkül és baltával fognak átesni.
    Ne képzeljétek, hogy a fidióták valamennyien tisztában vannak azzal, hogy bűnrészesek egy fasiszta rendszer kiépítésében! Küldetéstudatosak és szorgalmasak – és sokan komolyan elhiszik, hogy az ország érdekében áll, hogy minden akadályt elsöpörjenek az útból.
    Ha azonban a nép sanyargatásával nem tudnak semmiféle gazdasági eredményt, jólét növekedést felmutatni záros határidőn belül – csak Orbán betonozását és az elit további gazdagodását – sokan közülük is gondolkodóba esnek.
    Addig viszont elhiszik (mert el akarják hinni) hogy a Munka Törvénykönyve is a versenyképesség növelése útjában álló akadály – és lelkesen részt vesznek annak elsöprésében.
    Azért van még mindig ennyi hívük, mert azt ugyan látják, hogy a helyzet nem javul (sőt romlik) de még mindig bíznak abban, hogy a betonozás nem kizárólag Orbán érdekét szolgálja, hanem azon az alapon valami értelmes is felépül. Tehát nem a “földi siralomvölgy” tényeire, hanem az “égi mennyországra” függesztik a hívő tekintetüket. Amíg pofára nem esnek – ebből nem lehet őket kizökkenteni.
    Sajnos egyre inkább látszik: 2014 UTÁN is a fideszt kell majd eltűrnünk, mivel akkor még a beépített fékek és a félúton levő reformok (vagy azok hiánya) miatt nem szabad átvenni tőlük a hatalmat. Mert a hívük majd azt mondhatják, hogy “bezzeg, ha végig vihették volna….” Sajnos végig kell vinniük, hogy MINDENKI világosan lássa, hogy ott a szakadék van.
    Ha meg közben (érzéstelenítés nélkül) leamputálják a kilógó részeket: a következő kormánynak tiszta nyereség!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  37. Az egészségügyben már látszanak az Mszp és a Fidesz módszereinek különbségei: a szocik ELŐBB bejelentenék, hogy mondjuk 70-re csökkentik a kórházak számát és AZUTÁN küldenék el az orvosokat – a végkielégítések miatt nagy költségvetési forrásigénnyel, valamint közfelháborodást kiváltva és az ellenzéknek jó kis témát kínálva – míg a Fidesz olyan helyzetet teremtett (ráadásul költségvetési forrásokat is megspórolva) hogy az orvosok zöme maga megy el külföldre – aztán szakember hiányban be lehet zárni a “felesleges’ intézményeket.
    Meg kell hagyni: Orbán sokkal jobban ismeri a magyar nép értelmi színvonalát és “ellenállóképességét” mint a baloldal. Amit a fasiszta rendszer szinte akadálytalan és könnyed kiépítése is igazol.
    Továbbra is fenntartom: nagy szerencsénk az ország kicsisége, és gyenge gazdasági potenciálja. Ez ugyanis nem kedvez egy fasiszta rendszer tartós fennmaradásának. Úgy látszik Isten egyetlen nemzedéket sem hagy ki a megpróbáltatásokból: nekünk sajnos felnőtt életünk egy jó részében Orbánt kell elviselnünk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  38. Üdvözlet
    Na ha bele gondolunk a szakszervezetek kamarák eddig nem sokat tesznek az asztalra , kiváncsi lennék ha az orbán kormányba lévő okosok tudnák mi folyik a nagy magán vállalatok berkein akkor 10x megondolnák , ugyanis a munkáltatok 75% eddig se tartotta be a munka törvény könyv jó néhány bekezdését ,
    a munka vállalok érdekei hasonló dolgok .
    SZAKSZERVEZETEK REFORMJA SZÜKSÉGES , MIVEL NÉLKÜLÜK A KI ZSÁKMÁNYOL “KI ZSIGERELT ” 2 KEZÜ MUNKÁS EGYSZERÜEN A PADLORA KERÜL

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  39. @Rossmodor és Observer: Én nem nevezném ellenforradalomnak: az elnyomó, embernyúzó kormányt SZIKÉ-vel kell KIVÁGNI, eltávolítani az Ország beteg testéből! Ez lehet “véres”, vagy “vértelen”, esetleg “fülke”, DE!: mindenképpen FORRADALOM!!!! Márha meglesz a kellő összefogás és a rátermett vezető! A szakszervezetek pedig???? Kell a munkavállalói képviselet, de annak józannak, agilisnak, empatikusnak és jogszabályismerőnek (a vezetőknek) illik lennie. Az “új” Munka Törvénykönyve – tervezet?, vitaanyag? – viszont CSAK a munkáltatók érdekeit védi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos