Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elszállhat a Széll Kálmán-terv 2011. július 4. hétfő 9:41

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Elszállhat a Széll Kálmán-terv

Budapest – A legsérülékenyebb, legszegényebb rétegeket érinti majd nagyon súlyosan a Széll Kálmán-terv, és ez olyan kockázatokat hordoz, amelyek az egész terv megvalósíthatóságát alááshatják – mondta a Hírszerzőnek adott interjújában Irina Ivascsenko.

Az idei költségvetés elfogadása előtt az IMF és a kormány számos kérdésben nem ugyanúgy gondolkodott, de az azóta bekövetkezett változásokat üdvözölni tudjuk – mondta Ivascsenko, aki szerint a kormány 180 fokos fordulatot hajtott végre a Széll Kálmán-tervvel. AZ IMF ugyanakkor nem osztja a kormány optimista növekedési prognózisait, hiszen nemhogy a “dinamikus”, de még a “konzervatív” (3 százalékos) növekedési pályától is elmaradó GDP-bővülést vár: idén 2,6, jövőre 2,5 százalékos lehet a gazdasági növekedés.

Ivascsenko a kormány munkahely-bővítési terveivel kapcsolatban annyit mondott, hogy a fő munkahelyteremtőnek a magánszférának kell lennie, ám az elmúlt években az előrejelzések szerint az állam lesz az. Az IMF helyi vezetője nemzetközi példákat említett, amelyek a foglalkoztatást javítják. Például a differenciált minimálbért, ami egyes régiókban eltérhet.

A rendeletileg előírt béremelés tervét Ivascsenko nem kívánta kommentálni, ám annyit megjegyzett, hogy a munkaerőpiacnak hosszú távon a rugalmas bérpolitika tesz jót. Amennyiben a bérek gyors növelésére vannak kényszerítve a vállalkozók, könnyen lehet, hogy elbocsátásokkal reagálnak majd.

Az IMF legfrissebb jelentése több helyen kritizálja a Széll Kálmán-tervet. Ezek közül Ivascsenko egyet emelet ki, az intézkedések fenntarthatóságát, mivel éppen a legsérülékenyebb rétegeket érintik. “Miközben teljes mértékben támogatjuk az aktivitási ráta növelésére vonatkozó célt, néhány intézkedés, mint például a jóléti kiadások csökkentése vagy az adóreform, a legalacsonyabb jövedelmű csoportokat érinti majd. Ez társadalmi feszültségeket kelthet, ami a program megvalósítását is nehezítheti, hiszen ha szociális feszültségek vannak, lehet, hogy a tervezett intézkedéseket is módosítani kell.”

Ivascsenko a kormány néhány konkrét intézkedése kapcsán megjegyezte: a jóléti kiadásokat az általános csökkentés helyett célzottabbá kellene tenni. Arra a kérdésre, hogy az IMF-et a laikus választó úgy ismeri, mint azt a szervezetet, amelyik állandóan a szociális kiadások csökkentését mantrázza, így felelt: “El tudom képzelni, hogy az embereknek miért van ilyen véleménye az IMF-ről, de ez nem igaz. Sosem azért vagyunk egy országban, mert annak éppen pörög a gazdasága, és minden rendben van, hanem azért, mert rossz a helyzet. És nem hajtogatjuk a kiadások csökkentését minden esetben, csak akkor, ha olyan probléma áll fenn, amelynek megoldása költségvetési szerkezeti átalakítást kíván – például Magyarországon legfőbb sérülékenységi forrása a nagyon magas államadósság.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 8 szavazatból)
Elszállhat a Széll Kálmán-terv, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. A leggyengébben ellenálló képessége a leggyengébb, nyilván ezért érinti őket a a legtöbb megszorítás.
    Az államadósság csökkentésének nem egyenes következménye a gazdaság felpörgése, ahhoz több, a vállalkozások és a befektetők bizalmát növelő és a foglalkoztatottakkal kapcsolatos terheket csökkentő intézkedésre lenne szükség. Az egykulcsos adó belső fogyasztásélénkítő hatása az eddigi tapasztalatok alapján viszont megkérdőjelezhető.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  2. EdCarping
    Olyan óvatosan fogalmazol, mint az IMF-et képviselő hölgy.Szerintem nem megkérdőjelezhető, hanem egyszerűen nem vált be!
    Addig amíg ezt a baklövést nem korrigálják (vonják vissza), addig számíthatunk a mindig megújuló, és mindig más címen történő elvonásokra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  3. Ha a gazdasági eredmények elmaradnak akkor az állitólag a Felcsútról származó Orbán álmai szerte foszlanak a 40 évig tartó törvénykezésről. A magyar ember majd valahogy kibekkeli Orbán hatalmát , de az unió lesújt ha a gazdasági eredmények, mint infláció, növekedés és hiánycél nem jönnek be. Akkor a fülkeforradalomnak lőttek. Persze még az is lehet , h Orbán az uniós elmarasztalást is kivédi, talán éppen ezért parolázik a kinai vezetővel. Csak nem kilépnénk az unióbol és belépnénk Kinába egy tartományaként?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Miért is mondana mást az IMF? Némileg ellenérdekelt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Orbán András Lajos

    A híres terv már akkor is sz@r volt mikor kitalálták, azóta csak romlott a helyzet!!!!!!!!!!!! Gazdaságilag nem is vizsgálható mert csak egy bomlott agy fantazmagóriája az egész, még meggondolásra is alkalmatlan………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  6. Az IMF köteles diplomatikusan fogalmazni, de mi – az orbáni ámokfutás kárvallottjai, vagyis a magyarok döntő többsége – kimondhatjuk, hogy ez az agyament “vudu-közgazdász” Matolcsi – alias orbáni WC-papírt kezelő keze – végleg megbukott. A FŐ PROBLÉMA, HOGY A PÓTVIZSGADÍJAT MI FIZETJÜK MEG KAMATOSTUL! Ideje lenne elsöpörni ezt a degenerált, klerikálfasisztoid, mélymagyarkodó mocskos bandát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  7. Az a csoda, hogy egyáltalán eddig kibírta a lufi és nem sokkal korábban pukkant ki! (No persze ott van lyukat foldozni az einstandolt MANyuP 3000 milliárdja…)
    De a sűreje csak most következik!
    És ez a bírka nép a minap is (Zugló, Püspökladány, debrecen után ha jól emlékszem, akkor legutoljára Dunaújvárosban) minden történés ellenére egy fidezsnyiket választott meg magának…
    Reménytelenek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  8. A sok szöveg helyett el kéne zavarni a sok kontárt! Helyette szakértői kormány kellene, ennyi!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  9. Széll szárnyán Száll …….

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Kishitűek vagytok! Megrovást érdemeltek! Nem bíztok a Nagy Vezir bölcsességében. A valutaalapot meg kirúgtuk a kínaiak segítségével! Mit beszél ez az Ivascsenkó? Lebecsüli matolcsi zseniális közgazdasági képesslgeit, hogy így kételkedni merészel a széllelbélelt terv nagyszerüségében. Még abban is kételkedni mer hogy az Istenáldott Magyarország rabszolgái megoldják a gazdasági gondokat? És mi az hogy a legszegényebb emberek féktelen kizsákmányolása szociális feszültségeket szülhet. A nemzeti konzultáció most bizonyította be, hogy a rokkantak is dolgozni akarnak.Legyetek bizakodóbbak. Ha kevés a hitetek, hallgassátok meg tömjén ajatollát. Ő egyenesen szállítja nektek a pápai áldást! És bizzatok a Nagy Vezir bölcsességében!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Nincsen semmiféle gazdasági fellendülés és nem is lesz a Széll Kálmán-terv következményeként! Elhibázott, dilettáns fantazmagória az egész.
    Nem más ez, csak egy primitív Orbán-csomag, akárhogy is titulálják!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. “… – például Magyarországon legfőbb sérülékenységi forrása a nagyon magas államadósság.” mondja nekünk Irina. Tiszta mázli, mert soha nem jöttünk volna rá. Meg persze a marha nagy privát adósság, ami Irinának most sem tünik fel. Hol volt az IMF, a Költségvetési Tanács és a többi fék meg ellensúly, amikor az államadósság növekedett? Keressétek meg az MNB honlapján a “tanulmányok” alatt MT 51 “Antal Judit: Külsö Adósságdinamika” címüt, ami nem éppen Fidesz propaganda iromány. Ott látszik, hogy hogyan kell egy országot a falhoz kenni.
    A “The Economist” július 2-i száma (81. oldal) 2011-re 2.8%-ot és 2012-re 3.1% GDP növekedést tippel.
    Bár miníg lett volna 2.6%-os -amivel Irina olyan nagyon elégedetlen- GDP bövülésünk adósság növekedés nélkül.
    Akkor nem itt tartanánk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. A széllel – bélelt Matolcsy Széllel takaródzik, így aztán szél veri össze a bokáját.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Valami elképesztően dilettáns és bornírt ez az egész gazdaságpolitikának nevezett katyvasz. Kezdve maga a gazdasági miniszter személyét illetően, folytatva annak teljesen logikátlan intézkedésével teljességgel érthetetlen.
    Hogy akar úgy gazdaságot felpörgetni, hogy mind a termelőket, mind a fogyasztókat egyszerre lehetetleníti el. A kis és közép termelők ,ma már aranyért sem tudnak szinte hitelhez jutni, pedig azt már Khon bácsi is megmondta, ha nem beteszelsz akkor nem kiveszelsz..De. Tételezzük fel, hogy még lesz valamiféle termelés, szolgáltatás, ha a nép nagy része teljesen elszegényedik, miből tudja majd a termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni?
    A gazdság felpörgetésének egyetlen belátható időn belüli lehetősége az állami nagyberuházásokban rejlik, ami, ebben a térségben egyedül Magyarországon nincs. Egy ország életét azért még a legoptimálisabb esetben sem bíznám kizárólag a kis és közép vállalkozásokra. Egyébként rossz hír de a középvállalkozók, akik még valahogy megmaradtak leginkább veszik a sátorfájukat és húznak el az országból amelyik pedig ittmarad az többnyire ráfizetéses.Ha lehet hinni Demjánnak? Ezek a haza díszei a jól jövedelmező nagyvállalataikat mind kiköltöztették külföldre a középvállalkozásaik, meg túlnyomórészt veszteségesek.
    Ha jól emlékszem Matolcsit Orbán már annak idején menesztette a kormányából, ezért kellett Varga Mihály. Most miből gondolja a miniszterelnök, hogy jó lesz gazdasági miniszternek? Azt viszont el tudom képzelni, hogy más nem vállalta, de akkor ha kiborul a bili kivel fogja lecserélni? Egyáltalán ki érti ezt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Lagarde az IMF élén 2011. június 29. szerda | AN

Lagarde lesz a következő IMF-vezér 2011. június 27. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos