Ronai and Ronai
AMERIKAI

Lagarde lesz a következő IMF-vezér 2011. június 27. hétfő 8:32 | AN Forrás: AP

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Lagarde lesz a következő IMF-vezér

Washington – Christine Lagarde francia pénzügyminiszter asszony lép a súlyos vádakkal New York-i házi őrizetben tartott Dominique Strauss-Kahn helyébe.

A szavazó országokból származó információk szerint Lagarde asszony minden további nélkül le tudja győzni egyedüli ellenlábasát, Agustin Carstens mexikói jegybankelnököt, aki pénteken ugyan megkapta Kanada és Ausztrália támogatását, mégsem valószínű, hogy le tudná győzni a francia szakpolitikust.

Az IMF huszonnégy tagú igazgatótanácsa ma felmérő szavazást tart, hogy meghatározza, megvan-e valamelyik jelöltnek az egyértelmű többsége ahhoz, hogy a botrányos körülmények között távozott DSK örökébe lépjen.

A verseny talán soha nem volt ennyire izgalmas még a Nemzetközi Valutaalapnál, miután a fejlődő országok vehemensen állnak ki amellett, hogy a kiválasztásnál az ő érdekeiket vegyék elsősorban figyelembe és ne azt, hogy a jelölt milyen országból való. A legnagyobb szavazóblokkal Európa rendelkezik.

A meghatározó erő a következő két napban az Egyesült Államok lesz, mely eleddig hallgatott arról, kit támogat. Általánosan arra számítanak azonban, hogy az Obama adminisztráció az 55 éves Lagarde asszony mögé áll, hogy megóvja a régi hagyományt, miszerint ha az IMF-nél a helyettes amerikai és a Világbankot is amerikai vezeti, akkor az IMF első embere európai kell legyen.

Carstens Latin-Amerikát, Kanadát és Ausztráliát hozza biztosra

Japán és Kína, amelyek szavazási befolyás tekintetében a második és a harmadik helyen vannak az Egyesült Államok mögött, szintén tartózkodtak attól, hogy megnevezzék favoritjukat, de az ő esetükben is arra lehet számítani, hogy francia miniszterre adják voksukat.

Az Egyesült Államoknál van a szavazatok 17 %-a. Az európai országok, ideértve a skandináv államokat is, egy csoportként 40-47 %-nyi szavazati aránnyal bírnak. Az olyan országok, mint Egyiptom, Indonézia, Dél-Korea, Oroszország és a frankofón afrikai államok nem titkoltan Lagarde-ra szavaznak, de ők csak marginális szavazóerőt képviselnek.

Carstens erőteljesen kampányolt IMF-beli tapasztalataival, valamint a hitelválság kezelésében felmutatott eredményeivel. Mögötte áll en bloc Latin-Amerika; ezt pénteken Peru és Chile nyilvánossá is tette. Brazília hallgat arról, mögé áll vagy sem, de az IMF igazgatótanácsa arra számít, hogy a legerősebb dél-amerikai gazdaság is Carstensre szavaz.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Kiengedhetnek a szobalányok…. :lol:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Beperelte a New York Postot a szobalány 2011. július 5. kedd | AN

Rövidesen ejtik a vádakat DSK ellen 2011. július 5. kedd | Rákócza Richárd

Elszállhat a Széll Kálmán-terv 2011. július 4. hétfő

DSK: a nyugat-afrikai kapcsolat 2011. július 3. vasárnap | AN-összeállítás

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos