Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szülési sztrájk zajlik Magyarországon 2011. június 6. hétfő 9:12 Forrás: Klubrádió

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szülési sztrájk zajlik Magyarországon

Budapest – A legújabb felmérések szerint egy év alatt drasztikusan, 10 %-kal csökkent a szülések száma. Ercsey Katalin, LMP-s képviselő a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában azt mondta, reméli, nem arról van szó, ami más dél-európai országokban is tapasztalható, hogy a kormányzati hangzatos szavak és a valóság közötti óriási ellentmondás miatt csendes szülési sztrájk bontakozik ki Magyarországon is.

Ertsey Katalin úgy véli, nálunk is szóban látványos a gyermekvállalás támogatása, de a törvények valójában nem segítik ebben a családokat. A pénz erre ugyanis nem megoldás, ez a fajta támogatás ugyanis csak a magasabb jövedelműeknek kedvez – mondta az LMP-s képviselő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Kopp Mária – aki nem mondhatni, hogy baloldali beállítottságú szakértő – is arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a rugalmas munkavégzést kellene a kormánynak támogatni.

Csakhogy a kormány újabban úgy értelmezni a rugalmasságot, hogy rugalmasan és gyorsan ki lehet rúgni a munkavállalót, ez valóban része a rugalmas munkaerőpiac felfogásnak, de teljesen hamis akkor, amikor másik oldal, az, hogy a kisgyerekes anyák hogyan végezhetik szülés után a munkájukat, hiányzik – hangsúlyozta Ertsey Katalin.

A dolgozó nőknek gyerekszülés után radikálisan megváltozik az életük, szülés után azonban gyakorlatilag lehetetlen visszakerülniük a munkaerőpiacra – mondta az LMP-s képviselő, aki szerint tömegesen lehetne a családi napközik számát emelni, ha elfogadnák az ökopárt javaslatát, miszerint a családi napközi normatívát fel kellene emelni az óvodai szintre.

Így, Ertsey Katalin szerint 3-4 édesanya indíthatna családi napközis vállalkozást, ami más anyukáknak is megoldást jelentene. A kormány részéről azonban semmilyen reakció nem történik, csak halogatás – tette hozzá a képviselő.

(Klubrádió)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Azoknál a vállalkozásoknál, ahol a munkavállaló érték, hosszú távra terveznek vele, továbbképzésre küldik, vagyis pénzt fektetnek bele, ott a szülés utáni részleges munka (4,6 óra) is működni fog.

    Ahol ez nem így van, az állam hiába írja elő, hogy az édesanyát foglalkoztatni kell x ideig, annak eltelte után megszabadulnak tőle.

    Hasonló a helyzet, amikor 6 hónapja munkanélkül lévőket alkalmaznak, mert jár valamennyi adókedvezmény.
    A kedvezmény megszűnésével a munkaviszony is megszűnik.

    Hiányzik a hosszú távú tervezés, úgyis mondhatnám, maga a tervezés.
    A kérdés mindig a cél, miért hozzuk létre a vállalkozást?
    Kényszerből, vagy tudatosan? Építkezünk, vagy csak elvagyunk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. A mai Magyarországon felelős szülő nem vállal gyereket.
    A felelős gyermekvállalás az önállósodással fejeződik be.
    Ez 25 év előre tervezést jelent.
    És ma csak a létbizonytalanság a biztos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  3. Sajnos igaz, hogy a kismamákat nem igazán szeretik visszavenni és foglalkoztatni. Ennek több oka is van. Olyan irodai munkahelyeken, ahol folyamatosan önállóan kell dolgozni, dönteni, ott ezek a kismamák kiesnek a mindennapi dolgokból, másik alkalmazott, a saját munkája mellett nehezen tudja lelkiismeretesen, korrekten követni a kollégája időszakos munkáját.
    Másik ok az, hogy a kismama a klf. gyerekbetegségek miatt (mint a mesében) hol van, hol nics. Gyakorlatilag a munkájára számítani nem lehet. Vagy pl. miután visszamegy dolgozni, sokszor rövid időn belül jön a betervezett (vagy nem tervezett) második, harmadik gyerek.
    A visszafoglalkoztatás megoldható olyan munkahelyeken, ahol nem kell irodai, vállalati felelős munkát végezni. A mai világban már az is nagy kiesés, ha valaki elmegy szabadságra, netán lebetegszik 1 hétre. Nemhogy 2-3 évre!!!
    Nem véletlen, hogy a nyugati gazdag országokban nincs sem gyes, sem gyed.
    Pár hónap otthon, utána eldöntheti a kismama, hogy ott akarja folytatni a munkáját, ahol addig dolgozott, vagy vállalja a gyereknevelést otthon 1-2 évig és a vele járó munkahely megszűnését. Külföldi cégnél voltam, ezek a tapasztalataim.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  4. Mai Magyarországon , ha egy magzatnak esze van , inkább bennmarad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  5. Animan, érdekes lenne tudni, hogy merrefelé találhatók ilyen vállalkozások? A tőkésnek mért lenne érték a munkaerő? Miért érné meg neki, hogy ő fizesse a továbbképzést? A nagy munkanélküliség bármikor biztosít utánpótlás: ha nem tetszik valami, mehetsz, azonnal lesz helyetted más.
    .
    A mikrovállalkozások meg, ha szeretnék se tudják finanszírozni, hiszen a mamutcégek seperc alatt eltapossák őket. A magyar vadkapitalizmusban méginkább így van, ahol még mindig az eredeti tőkefelhalmozás ocsmány öldöklő csatatere van.
    .
    Lehet, hogy a világ boldogabb szegleteiben esetleg vannak emberbarát cégek, de lehetséges, hogy annak a fedezetét valahol a lemaradtabb régiókban teremtik elő, ahol a társadalmi-politikai környezettől háborítatlanul mellőzheti a kizsákmányolás emberbarátságos álcáját. Mint pl. Magyarországon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Mindig is vallottam, hogy ebbe a randa világba felelőtlenség új életet dobni. De jelenleg Magyarországon, ahol még az se biztos, hogy másnap felkel-e a nap, ahol bármelyik nap egy tollvonással visszamenőleg is elvehetik tőled, amihez korábbi jog szerint jutottál, amiért megdolgoztál, amit már beépítettél az életviteledbe, ahol most Orbán “forradalmáért” a maradék erődet, tartalékaidat is fel kell áldozni – hát, nem győzök örülni, hogy már túl vagyok azon a koron, amikor még egyáltalán felmerülhetne a “szüljek, vagy ne szüljek” dilemmája. Mégis csak van az öregségnek előnye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  7. Ma Magyarországon a képzetlen, betanított munkakörökben van munkanélküliség.
    A szakképzett munkaerőből az ország egyik szegletében kereslet van, a másikban pedig többlet, munkanélküli.
    De mivel az elmúlt 20 évben egyik politikus sem ereszkedett le a munka világába, így érzéketlen erre a problémára.
    Azt a rengeteg állami adópénzt, amit villával hánytak a sajáttulajdonú lakásszerzésbe bérlakások építésére fordították volna (Nem szociális bérlakásra), akkor sokkal nagyobb lenne a társadalmi mobilitás.
    De ma még mindig egy élet “eredménye” a végén egy túl nagy lakás.
    Ahelyett, hogy munkahely ill. családnagyság aktuális állapota szerinti helyen illetve méretben lehetne piaci alapon lakást bérelni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Miért kell, bemenni “abba” a hálószobába??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Kedves e-Vita!

    Én a vállalkozásoknak nyújtott különböző képzésekre és tréningekre
    gondoltam, továbbképzés címén. Azért az nem teljesen igaz, hogy bármely munkakörnél könnyű a csere.
    Nagyon sok multi, illetve magyar cég fordít nem kis összeget ezekre.(Audi, Posta, Magyar Telekom, Bosch, Zwack, Siemens, OBI, Tesco stb.)
    (felsővezetők, középvezetők, pénzügyi, számviteli, logisztikai, marketing stb dolgozók részére)
    A Würth Kft. például saját oktatásban (műszaki, nyelv) képzi munkatársait hosszú évek óta.
    Bankoknál is folyik belső képzés.
    A Procter and Gamble komoly életpályamodellel rendelkezik.

    A vállalkozások sem homogének, vannak, akik már rájöttek, érdemes dolgozóikat tovább képeznie, mert megtérül. (naprakész információ, piaci ismeretek, szervezettség, lojalitás, közös cél tudata stb.)

    Egy mikro-vállalkozás soha nem lesz versenyképes egy multival, szerintem.
    Egy mico-vállalkozás egy kis helyi cégként jól prosperálhat, ha nincs mellette másik „száz”.

    Nem véletlenül írtam, hogy nem mindegy milyen céllal jön létre a vállalkozás.
    Üdv. Animam

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Orbán András Lajos

    Miért nőne a születések száma, mire szüljenek az asszonyok, a nyomorúságra, a kilátástalan jövőre, normális ember ilyen helyzetben NEM VÁLLAL GYERMEKET, mondom én aki 4 gyermeket neveltem fel a párommal, mindnek van szakmája, mind dolgozik, csak kettőnek vannak gyermekei, akik már 2-10 évesek, a másik kettő vár míg jobbra fordul a helyzet az országban, míg ez a hányadék brancs el nem tűnik a porondról!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Temetetlen élők 2013. május 21. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos