Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kétharmados Fidesz-többség az Alkotmánybíróság összetételében 2011. június 28. kedd 19:00 | AP Forrás: MTI

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kétharmados Fidesz-többség az Alkotmánybíróság összetételében

Budapest – Hétfőn az Országgyűlés öt új alkotmánybírót választott. Az immár 15 tagú testületnek négy olyan tagja van, akit az MSZP vagy az MSZP-SZDSZ jelölt, tíz, akit a jelenlegi kormánykoalíció és egy olyan tagja, aki megválasztása idején konszenzusos jelölt volt. Az alkotmánybíróságról szóló törvény szerint a testület a határozatát szótöbbséggel hozza. A Fidesz frakció támogatja Paczolay Péter elnök újrajelölését. Lázár János szerint „új alkotmánybírósági struktúrára és szabályozásra van szükség, (…) ezért azt szeretnénk, ha elnök úr határozottan képviselné az alkotmánybírák álláspontját az alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény vitájában”. Ugye, érthető?

A megválasztott öt új alkotmánybíró: Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, az Antall-kormány igazságügy-minisztere, Pokol Béla egyetemi tanár, Szalay Péter ügyvéd, Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövet, nemzetközi magánjogász személyében.

Az áprilisban elfogadott és 2012. január 1-jén hatályba lépő új alaptörvény rendelkezik az Alkotmánybíróság létszámának 11-ről 15-re emeléséről és arról is, hogy a testület elnökét ezután a parlament választja az AB tagjai közül, hivatali idejének végéig. Ez eddig a bírák joga volt és a megbízatás három évre szólt.

A Fidesz nem várta meg a változtatásokkal a 2012. január 1-jét, az alaptörvény hatálybalépését, hanem a hatályos alkotmányt június 6-án úgy módosította, hogy már szeptember elsejével 15-re emelkedik az Alkotmánybíróság tagjainak száma, és ugyanekkor lép hivatalba a testület parlament által megválasztott elnöke is, akit az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával a testület tagjai közül választanak meg.

A hatályos alkotmány június 6-i módosítása arról is rendelkezett, hogy a hivatalban lévő Paczolay Péter július elején lejáró elnöki mandátuma szeptember 1-jéig meghosszabbodik. A következő elnök személyére a hatályos alkotmányban az Ab-tagokra vonatkozó jelölési eljárást kell majd alkalmazni, vagyis személyére a parlamenti pártok képviselőcsoportjainak tagjaiból álló jelölőbizottság tehet javaslatot. (A 15 tagú jelölőbizottságból 10 a kormánykoalíciót és 5 tag az ellenzéket képviseli.) Az új alkotmánybírákat és az elnököt az eddigi kilenc helyett tizenkét évre választják meg.

A szeptember elsejétől működő, immár 15 fős alkotmánybíróságnak

– 4 olyan tagja van, akit az MSZP vagy az MSZP–SZDSZ jelölt
– 10 olyan tagja van, akit a jelenlegi kormánykoalíció jelölt (9 fideszes, 1 KDNP-s)
– 1 olyan tagja van, aki megválasztás idején konszenzusos jelölt volt.

Az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény 25. §-a szerint az Alkotmánybíróság szótöbbséggel hozza meg határozatát.

A Fidesz-frakció egyhangúlag támogatja a megválasztása idején konszenzusos jelölt  Paczolay Péter újrajelölését az Alkotmánybíróság elnökének és javasolja, hogy megválasztására július 4-én kerüljön sor. Lázár János Fidesz frakcióvezető korábban elmondta, hogy Paczolaynak kiemelten nagy támogatottsága van a frakción belül és a „mi polgári világunkban”. Ezt azzal egészítette ki, hogy „új alkotmánybírósági struktúrára és szabályozásra van szükség, (…) ezért azt szeretnénk, ha elnök úr határozottan képviselné az alkotmánybírák álláspontját az alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény vitájában.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Szerintem a nem fideszes jelöltségű tagoknak most szépen fel kéne állni és otthagyni az egész bolhacirkuszt. Ha mevették, hadd vigyék! Legyen egyszínű a testület, mint pártfüggetlen testület, a hatalom ellensúlya, stb. És innentől kezdve az összes jogász, jogászprofesszor a heréjéig mélyen szégyellje magát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Nem értem a Jogászokat!
    Hogyan erőszakolhat rá a politika alkotmányjogi bukfenceket egy jogállamra?
    Szerintem csak úgy, ha az már többé nem jogállam!!!!!!!!!! :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Pártbíróság….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. Ne féljetek, amerikai magyarok! Jó szakemberek vannak az AB-ban. Az alkotmányt fogják szolgálni, nem az őket jelölő pártokat! Mit tegyünk?! A demokrácia már csak ilyen: a választók által demokratikusan megválasztott parlamenti többség dönti el, ki kerül ilyen-olyan pozícióba. A mostani ellenzék hirtelen antidemokratikusnak tartja azt, ami soha eddig nem okozott problémát: a 2/3-os többségnek bizonyos előnyei vannak. Legközelebb érdemeljék ki ők a 2/3-ot a parlamentben!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  5. Ma vagyok 60.éves.Több mint 40 évet éltem “diktatúrában”.
    De jobb volt mint ez a mai “demokrácia”.
    Jó…volt 20 kegyelmi évem amikor tényleg megközelítően demokrácia volt.
    Ha legalább az visszajönne, már hálát adnék….kinek is???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Sajnos amint látszik, a Magyarnál nincs bírkább nemzet. A Fidesz szimpatizánsok zöme kellően kulturálatlan, legalább is azon része, amely az elmúlt 8 esztendőben kritikátlanul hőzöngött az utcán. Sajnos a baloldali szimpatizánsok meglehetősen visszafogottak, ezért aztán a Fidesz ezen felbátorodva, most már mindent meg mer tenni. Kíváncsian várom, mikor szakad el a cérna?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Üdv. inax!
    közös a szülinapunk, én 3 évvel előrébb tartok.
    Sok boldogabb szülinapot nekünk! :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Ha kell, Brüsszelben is tiltakoznak a bírák 2011. június 30. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos