Ronai and Ronai
AMERIKAI

Húsz pont a kongresszusnak 2011. június 3. péntek 0:26 | AN Forrás: facebook.com/gyurcsany

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Húsz pont a kongresszusnak

Budapest – Húsz pontban foglalta össze az MSZP június 18-i kongresszusa számára ajánlásait a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform elnöksége. Kezdeményezik, hogy a kongresszus mondja ki, büszke az eddigi szocialista kormányok intézkedéseire, vesse el, hogy az MSZP „balra forduló” párt legyen és buzdítson a pártszavazáson való részvételre.

A volt miniszterelnök facebook-oldalán is közzétett dokumentumot elküldték a párt elnökének, az MSZP parlamenti képviselőinek és a megyei elnököknek is. Húsz pontban foglalták össze mindazt, amit a Demokratikus Koalíció Platform a kongresszusnak – állásfoglalása, határozata kialakításához – a figyelmébe ajánl.

Ezek között szerepel, hogy mondják ki: nyitott, modern balközép párttá akarják formálni az MSZP-t és elvetik, hogy a szocialista párt „balra forduljon”.

A kongresszus vállalja a korábbi szocialista kormányok intézkedéseit, legyen büszke a Horn-kormány fémjelezte Bokros-csomagra, a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai- kormány reformtörekvéseire, válságkezelésére, és ezeknek a kormányoknak a szellemiségét kívánja a választóknak ajánlani.

Rögzítse a kongresszus, hogy a cél az MSZP szervezeti egységének megőrzése, politikai egységének megteremtése úgy, hogy az modern szociáldemokrata hitvallásra, átlátható belső viszonyokra és magas színvonalú erkölcsösségre épüljön.

Javasolják, hogy a kongresszus mondja ki: Orbán „feldúlta” az alkotmányos rendszert, és hogy az MSZP tagjai és támogatói az Orbán-rendszer ellenzékének tekintik magukat. A kongresszus rögzítse, hogy a szocialisták nyitottak az ellenzék demokratikus szervezeteivel való együttműködésre, és indokolt közös álláspont képviselete a sarkalatos törvények vitájában.

A kongresszus utasítsa el a kormány adó- és szociálpolitikáját, az önkormányzatiság csorbítását, az „egyetembezárási programot”,  az egészségügy teljes tönkretételét, az érdekegyeztetés mai rendszerének egyoldalú felrúgását, a visszamenőleges hatályú jogalkotást.

A kongresszus kérje arra a párt tagjait: vegyenek részt a Demokratikus Koalíció által kezdeményezett – június 22-e és 28-a között esedékes – pártszavazáson, és mondják el véleményüket az MSZP megújításáról.

A kongresszus összehívását Mesterházy Attila pártelnök a választmány múlt szombati ülésén kezdeményezte, mint mondta, azért, hogy a szocialista párt belügyeiről és jövőjéről szóló vitát korrekt és átlátható módon zárják le, és a többség eldönthesse, milyen pártot akar. A választmány arról is döntött, hogy a Demokratikus Koalíció által javasolt  pártszavazást a kongresszus után tartják meg.

Alább közöljük a Demokratikus Koalíció teljes dokumentumát:

“A Demokratikus Koalíció elnöksége az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg az MSZP 2011. június 18-i kongresszusa számára. Azt javasoljuk, hogy a kongresszus állásfoglalása, politikai nyilatkozata illetve határozatai a következőket vegyék figyelembe:

  1. Orbán Viktor feldúlta a Magyar Köztársaság alkotmányos rendszerét. A miniszterelnök egypárti önkényuralmat épít, bizonytalanságban, félelemben tartja az embereket.
  2. Ezért valamennyi demokrata számára a nyugatos polgári demokrácia helyreállítása a fő feladat, 1989-es alapon álló alkotmányossággal, parlamentarizmussal, jogállammal, szociális piacgazdasággal.
  3. Mi, a Magyar Szocialista Párt tagjai és támogatói az Orbán-rendszer ellenzékének tekintjük magunkat. Az önkényt építő Fidesszel az alkotmányosan megkövetelt együttműködésen túl semminemű önként vállalt politikai együttműködést nem fogadunk el. Demokrataként elutasítjuk Orbán rendszerét, baloldaliként elutasítjuk Orbán kormányát.
  4. Orbán-rendszerének ellenzékeként érdekeltek vagyunk a demokratikus ellenzéki erők együttműködésében. Nyitottak vagyunk az ellenzék demokratikus pártjaival és mozgalmaival való együttműködésre. Indokoltnak látjuk, hogy a sarkalatos törvények vitájában lehetőség szerint közös demokratikus ellenzéki álláspontot képviseljünk.
  5. Elutasítjuk Orbán Viktor kormányának adó- és szociálpolitikáját, mely a gazdagoknak még többet ad, a középrétegektől és a szegényektől viszont elvesz. Ezt teszi egykulcsos adójával, a szociális ellátások szűkítésével, a közmunkaprogram csonkításával, a tanulási lehetőségek korlátozásával.
  6. A kormány szétverte a magánnyugdíj-rendszert, elvette a pénztári tagok megtakarításait, ezzel bizonytalanná tette, hogy 20-30 év múlva is kifizethetőek legyenek a nyugdíjak.
  7. A jogállami követelmények sárba tiprásának tekintjük a visszamenőleges hatályú jogszabályalkotást. Miközben elfogadjuk egyes, ma hatályos nyugdíjszabályok felülvizsgálatának indokoltságát, nem ismerjük el a kormány jogát arra, hogy visszavonja bárki korábban már megszerzett nyugdíjjogosultságát.
  8. Elutasítjuk a kormány központosító törekvéseit. Kiállunk az önkormányzatiság mellett, ellene vagyunk az önkormányzatok centralizálásának és államosításának. Az önkormányzati feladatellátás és a helyi igazgatás szükséges racionalizálása nem lehet ürügy az önkormányzatiság csorbítására.
  9. Elfogadhatatlannak tekintjük az érdekegyeztetés ma létező rendszerének egyoldalú kormányzati felrúgását. Nem vitatjuk, hogy felvethető a szociális, gazdasági partnerség mai intézményeinek átalakítása, de nem fogadjuk el a kormányzati diktátumokat, a szociális partnerek, a munkavállalók és munkaadók képviseletei jogainak csorbítását.
  10. Elutasítjuk az egyetembezárási programot. A tanulást nem korlátozni, hanem bátorítani kell. A Fidesz ellenzéki pártként két ízben is elutasította és megakadályozta a felsőoktatási tandíj bevezetését, ami ésszerű mérlegelésre ösztönözte volna a fiatalokat, és pótlólagos forrásokat teremtett volna az intézmények számára – mindez most hiányzik. A felsőoktatás szakmai szerkezetének további átformálását elfogadjuk, de azt nem, hogy az állam úgy csökkentse a felsőoktatásra fordított kiadásokat, hogy drasztikusan szűkíti a diplomához jutás lehetőségét, és egyetemeket, karokat önkényesen, minőségi szempontokra való tekintet nélkül zár be.
  11. Az egészségügy az összeomlás szélén van. A mostani kormányerők indulatos, hazug politikai kampányban elutasították a betegek közvetlen hozzájárulását megteremtő 300 forintos vizitdíj bevezetését. Ez a pénz is hiányzik most. Az egészségügyben több pénz és gazdaságosabb működés kell. Több pénz az adófizetőktől, a magánbefektetésekből vagy az igénybevevők hozzájárulásából keletkezhet. A megelőzés, a gyógyítás hatékonysága elsősorban az érdekeltségi viszonyok megváltoztatásával növelhető.
  12. Tragikus következménye lesz a közmunkaprogram csonkításának. A legnehezebb helyzetű térségekben egyelőre vagy a kormány teremt munkát, vagy senki. Elvárjuk, hogy a kormány két-háromszázezer embernek munkát adó Nemzeti Közmunka Programot indítson.
  13. Magyarország a XIX. századi nemzeti liberalizmus törekvéseit kiteljesítve jutott el az állam világnézeti semlegességéhez, a különböző hitű, világnézetű emberek egyenlőségének fontos garanciájához. Elutasítjuk, hogy a Fidesz most újra különbséget tesz világnézetek és az azokat valló emberek között. Helyre kívánjuk állítani az állam világnézeti semlegességét.
  14. Elítéljük a kormány erőszakos, egyoldalú, korlátozó kultúr- és tudománypolitikáját. A művészet és a tudomány szabadsága nem korlátozható.
  15. A Fidesz-kormány a magyar jobboldal legrosszabb hagyományait folytatva felújította a szomszéd országokkal a magyar kisebbségek ügyében folytatott hidegháborút, elidegenítve hazánkat az európai országok közösségétől is. Baloldali pártként szakítani kívánunk ezzel az öngyilkos politikával. A német-francia és az olasz-osztrák megbékélés mintájára össze kívánjuk kapcsolni a magyar kisebbségek védelmét a szomszédokkal való megbékéléssel.
  16. Elvetjük, hogy az MSZP-ből „balra forduló” pártot formáljunk. Mindenkinek szóló jóléti ígéretekkel nem lehet Magyarországot felemelni, igazságos viszonyokat teremteni. Az esélyekben kell minél inkább egyenlőséghez közelíteni, a felgyorsult változásokhoz való alkalmazkodásban kell segítséget nyújtanunk. Mi nyitott, modern balközép néppártot kívánunk formálni az MSZP-ből.
  17. Vállaljuk a 2002 és 2010 közötti nyolc esztendő kormányzását, amely hibáink, mulasztásaink és a gazdasági világválság kíméletlen pusztítása ellenére fejlődést, gyarapodást, növekvő igazságosságot és mérséklődő társadalmi egyenlőtlenségeket eredményezett az ország és a benne élők számára.
  18. Büszkék vagyunk a Horn-kormány Bokros Lajos fémjelezte stabilizációs politikájára, a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány reformtörekvéseire, válságkezelésére, melyek úgy szolgálták az ország felemelkedését, hogy az átalakítással járó terhek ne növeljék, hanem csökkentsék a társadalmi különbségeket. Ezen kormányok szellemiségének fő irányát kívánjuk a választóknak ajánlani.
  19. Célunk, hogy megőrizzük az MSZP szervezeti, és megteremtsük a párt politikai egységét. De új egység kell! Olyan egység, amely egyértelmű modern szociáldemokrata hitvallásra, átlátható belső viszonyokra, magas színvonalú erkölcsösségre épül.
  20. Az MSZP Kongresszusa arra kéri a párt minden tagját, hogy vegyen részt a pártszavazáson, és mondja el a véleményét a párt megújításának szükségességéről. Arra hívjuk fel a párt tagjait, hogy mutassanak példát közéleti felelősségből, aktivitásból.

Budapest, 2011. június 2.

Magyar Szocialista Párt

Demokratikus Koalíció Platform elnöksége”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Húsz pont a kongresszusnak, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Gyurcsányék legalább gondolkodnak. A 20 pont olyan állásfoglalásokat tartalmaz a magyar társadalom fontos dolgairól, amelyeket célszerű elfogadni. Kár, hogy a többi platform nem képes ilyen egyértelmű, mindenki számára érthető helyzetleírást megfogalmazni, illetve a kitörési pontokat jelentő célokat megjelölni.
    A személyektől elvonatkoztatva jelenleg csak az látszik, hogy az MSZP egyik platformja aktívan dolgozik és stratégiai javaslatokkal bombázza a pártvezetést, a többiek meg személyeskedve bombázzák ennek a frakciónak a tagjait.
    Mesterházy pártelnök pedig egyelőre a szekértáborok között lavírozik, miközben a nyilványosságnak tett nyilatkozataiban igyekszik a szuperaktívakat tempócsökkentésre inteni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. FERENC!
    TEGNAP EGÉSZ DÉLELŐTT KERESTEM AZ MSZP SÁTRÁT, DE NEM TALÁLTAM A KOSSUTH TÉREN!!!
    OTT IS ISMERTETNI LEHETETT VOLNA, KIHANGSÚLYOZNI, ITT VAGYUNK KÖZTETEK , KIÁLLUNK MELLETEK!
    NEM ENGEDJÜK, HOGY A SZERZETT JOGAITOKAT MEGNYIRBÁLJÁK!
    MINDENT ELKÖVETÜNK ANNAK ÉRDEKÉBE, HOGY MEGÁLLÍTSUK A KORMÁNY ÁMOKFUTÁSÁT!
    LEGFŐBB CÉLUNK, A DEMOKRÁCIA HELYRE ÁLLÍTÁSA AZ ORSZÁGBA!
    FIGYELJÉTEK A SZAKSZERVEZETET FELHÍVÁSAIT ÉS HOGY MIT TESZNEK CÉLJAIK ELÉRÉSRE ÉRDEKÉBE, ÉS IRÁNY A FRISS LEVEGŐ!
    LEGYETEK OTT, SEGÍTSÉTEK, TÁMOGASSÁTOK ŐKET!
    BÍZOM LEGKÖZELEBB MÁR OTT IS LEHET HALLANI HANGOTOKAT!!
    EGY KÁDÁR HUSZÁR!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Gyurcsány Ferenc és Horn Gyula szociálisan a legérzékenyebb min.el. voltak. Horn meggondoltsága Gyurcsányban sokat érne. Sajnos a Puch félék mindig fel tűnnek a porondon. így kerek a világ, ha a bolond lukból bolond szél fújjjjj.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. A 20 pont mellé oda lehet állni ! Van még az MSZP-ben valaki, aki meg tud egy ilyent fogalmazni és meg is fogalmazta már ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Végtelenül szomorú, hogy a maszopban ma senki más nincsen, aki hasonló elemzést lenne képes készíteni. Ha nem személyesen Mesterházi, akkor egy általa kijelölt 4-6-8-10 tagú csapatnak már régen meg kellett volna ezt tennie. Mi másra van a párt apparátus, ha nem erre?
    A balra fordulás elleni Gyurcsány elképzelésnek sajnos komoly létjogosultsága van. Ugyanis jelenleg NINCSEN a politikai centrumban senki… Ezt a csuti is felismerte. Jobbra ott a Jobbik, attól nem tud szavazókat szerezni, mert túllihegni nem tudja. A baloldalon ugyanez a helyzet: ott a Thürmer Gyula féle MSzMP. (Igaz ugyan, hogy egy nagyságrenddel gyengébb, mint a jobbik, de ott van!) Tehát csakis a centrum felé van út, ahonnan támogatást lehet nyerni. A cuclista szavazók java is ebben az irányban mozdult el, amikor engedett a fityisz szirénhangjainak.
    Ami Bohém felvetését illeti: Valóban, a maszopnak (és Thürmer Gyuláéknak!!) már régen ott kellene lenniük a Kossuth téren, a rendvédelmisek tüntetését támogatni. Meg kell magukat mutatni, állást kell foglalni, nem pedig hallgatni, mint a kuka gyermek, aki bepakolt a gatyájába… Különben nem fog nőni a támogatottságuk!
    (Csak azt nem tudom, miért KIABÁL állandóan Bohém barátunk?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. Remélem a legjobbakat. Jó lenne végre egy nyugodt, meggondolt egység,
    a Fidesz ellen. Ez a program előremutató, megfelelő, csak a gáncsoskodókat kell kihagyni belőle. Meg az árulókat… A beépített ellenséget fel kell deríteni
    le kell leplezni, ki kell közösíteni a haszonlesőkkel együtt. Egy tisztességes
    pártban lehet bízni-megbízni. Minél előbb annál jobb.Nem a név a fontos, a
    cselekvés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Kedves Bohém,
    én is ott voltam, hogy nem találkoztunk…?
    Beszélt a tűzoltókkal?
    Nekem azt mondták: átfésülik a vidékről feljövő buszokat a tűzoltók után…
    Hallott erről valamit?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Az a baj, hogy ők míg pontoznak, meg önmagukkal vitatkoznak, a nép beledöglik az orbáni országátrendezésbe. ÉBRESZTŐ!!!!!.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Én szóltam! Üdv!
    Nem az a lényeg, hogy mi találkoztunk vagy nem, ott voltunk Kornél körül, hallhattunk Judit hangját, hallhattuk egymás hangját! Láthattuk azokat, kikkel hasonlóan gondolkodunk!
    Láthatta azokat a rendvédelmieket kik körbevették a kupolás házat!
    Láthatta arcukat, TUDTÁK, hogy róluk IS szól ez az egész!
    OTT LEHETETT A SÁTORNÁL MIKOR MONDTÁK , JUDITNAK, DEHOGY AKARJÁK ELVEZETNI, HISZ BÁRMIKOR MEGTEHETTÉK VOLNA, MIVEL OTT VOLT A TÉREN!
    Azt hogy mit fésülnek át arról nem hallottam semmit, de azt igen, hogy MINDENRE ELSZÁNTAK!
    HÉTFŐN ÚJRA OTT LESZNEK!
    OTT LESZÜNK MI IS??!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Bohém
    A mondanivalónak nem attól lesz súlya, hogy üvölt. Nagyon zavaró.
    A Kossuth téren semmi keresnivalója senkinek, ha a TRSZ is ott demonstrál.
    Ha szükséges, Cavinton kell feliratni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Üdv, BOHÉM! :)
    Ha álnaiv megengedi,TALÁN ;)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Álnaiv! Üdvözlöm!
    OK!
    JAVASLAT???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. “Váratlan fordulat: Gyurcsány védi meg Orbán családját!
    Gyurcsány Ferenc arra kéri a rendvédelmi dolgozókat, hogy ne menjenek Orbán Viktor háza elé tüntetni, hagyják ki a miniszterelnök családját a politikai csatározásból.
    A volt miniszterelnök blogján azt írta, hogy amit a rendvédelmisek követelnek, abban valószínűleg igazuk van, de nekik nem Orbán Viktor magánemberrel van bajuk, hanem a miniszterelnökre akarnak nyomást gyakorolni. Nincs sok keresnivalójuk a kormányfő magánéletében, nincs elszámolnivalójuk a gyerekeivel, a feleségével, márpedig az a ház az ő otthonuk is – fogalmazott. “Semmi okot nem látok arra, hogy ők is szenvedő alanyai legyenek az egyre borzasztóbb politikai csatározásnak” – olvasható a bejegyzésben.

    Gyurcsány Ferenc felidézte, hogy egykor ő, a felesége és a gyermekei hallgatták az ablakuk alatt összegyűltek üvöltözését. Pár éve “kedélyesnek tűnő módon kezdődött”, Szijjártó Péter és Répássy Róbert ment a házuk elé sajtótájékoztatót tartani kora délután, az újságírókon kívül csak a feleségének és a gyerekeinek szónokoltak – írta. Példájuk ragadós lett, jött a Kossuth téri „belügyminiszter”, Satu bácsi, aki hetekre letáborozott a kapu előtt, és jöttek a szélsőséges csoportok – tette hozzá blogbejegyzésében a szocialista politikus – írta a hvg.hu”

    MIT TETT A VEZÍR AKKOR??!!
    NA EZ A KÜLÖNBSÉG A KÉT EMBER KÖZÖTT!!
    ÉG ÉS FÖLD!!!
    Orbán Viktor!
    MOST MOSTÁK FEL VELED IGAZÁN A PADLÓT!
    EGY DOLGOD AKAD!
    FEJET LEHAJTANI, ÉS MÉLYEN SZÉGYENI MAGAD!
    AMI A LÉNYEG! ÍGY MARADNI SOKÁIG!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Bohém úr, tényleg megkérem, hogy ne ordítozzon ezen a fórumon! Ha esetleg nem tudná, az interneten a csupa nagybetűs írás annak minősül.

    A gondolatokat ki lehet fejezni ordítozás nélkül is: tapasztalatom szerint így sokkal hatásosabb tud lenni.

    üdvözlettel
    cornelius

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. cornelius! Üdvözlöm!
    Bocsánatot kérek mindenkitől, kiket esetleg megbántottam!
    Igyekszem visszafogni magam!
    Köszönöm a figyelmeztetését, a tanácsát megfogadom!
    További szép estét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Leállították a Stop.hu főszerkesztőjét 2011. június 2. csütörtök | AN, Index

Káoszt és rombolást hoz a Semmelweis Terv 2011. június 2. csütörtök | AN, MTI

Gyurcsány még nem buktatná meg a kormányt 2011. június 2. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos