Ronai and Ronai
AMERIKAI

Las Vegas várja a Symphony Park megnyitását 2011. június 20. hétfő 6:39 | Földes Tamás

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Las Vegas várja a Symphony Park megnyitását

Las Vegas – Az  ezredforduló óta Las Vegas – a vele összenőtt, szomszédos Hendersonnal és az önálló North Las Vegassal – másfél milliós lélekszámú városegyüttessé terebélyesedett. Vitathatatlan, hogy turisztikai vonzereje-látványossága a sztrip világhírű kaszinó- és szállodasora, a vendégek szórakoztatása e hotel színháztermeire hárul… ám az ott élők más jellegű kultúrát is igényelnek.

Mint megannyi amerikai városban, Vegasban is az egyetem ad otthont a legfontosabb kulturális intézményeknek. Az University of Nevada Las Vegas területén kapott helyet a három előadóteremből álló Performing Arts Center: az Artemus W. Ham Concert Hallban 1832, a Judy Bayley Theatreben 550, a Black Box Theatre mozgatható széksoraiban 120-170 néző foglalhat helyet. A Concert Hall színpadán világhírű művészek és együttesek is fellépnek, láthattuk-hallhattuk a japán hegedűművész Midorit, az ugyancsak hegedűművész, amerikai Hilary Hahnt (aki szólistája volt a XVI. Benedek pápa születésnapjára rendezett, vatikáni koncertnek), tapsolhattunk a félig magyar, félig amerikai André Watts Liszt Ferenc zongorakoncertjének (az akkor, vele készült interjúm február elején került fel e honlapra). Vendégszerepelt a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekar, az Orosz Nemzeti Balett, a Tango Buenos Aires táncegyüttese. Ami a „helyieket” illeti: a Nevada Ballet évadonként négy bemutatót tart (az ötödiket, a hagyományos „Diótörő”-t, a karácsonyt megelőző héten a Paris Szálloda színháztermében adják elő). A Las Vegas Philharmonic évente öt komolyzenei és három könnyedebb hangvételű koncerttel jelentkezik.

A Judy Bayley Theatre a prózai előadások színhelye. A Nevada Conservatory Theatre az elmúlt évadban öt bemutót tartott ott,  Arthur Miller drámáját: „All My Sons” (Édes fiaim), és Shakespeare modern környezetbe helyezett „tündérjátékát”, a „Szentivánéji álmot” is előadták. S miután a vegasi egyetemnek művészeti tanszékei is vannak, az énekszak hallgatói a „Pillangókisasszony”-t mutatták be, a holnap színészei Euripidész vígjátékát, a „Trójai nők”-et adták elő – igencsak merész feldolgozásban…

…A közeljövő a nevadai kaszinóváros kulturális életét új dimenzióba helyezi. Már nem terv csupán: a Symphony Park néven most formálódó új belvárosban, 2009 májusa óta épül és 2012 március 10-én a nyitó-gálaest vendégeit fogadhatja az újdonatúj Smith Center. A falak már állnak, a leendő nézőteret birtokba vették a szorgos szakemberek. E beruházás azért is figyelmet érdemel, mert az elmúlt években megannyi vegasi építkezés félbemaradt, sok ígéretes terv dugába dőlt. Az új downtown és e Performing Arts Center „fény az alagútban” – ha még nem is a végén.

A színházkomplexum ideiglenes irodájában a New Yorkból másfél évtizede áttelepült Myron G. Martinnal, a Smith Center elnökével (egyszemélyben művészeti igazgatójával) beszélgettünk.

- Miért Smith Center? – tudakoltam az elnevezést.

- Ez a művészeti központ négyszázhetven millió dollárért épül meg, s ebből kétszázmilliót a Donald W. Reynolds Foundation adott. Fred W. Smith, az alapítvány elnöke feleségével, Maryvel hosszú ideje a művészetek támogatója. Indokolt, hogy az ő nevüket viselje a kulturális létesítmény, a kétezerötven személyes színházterem pedig egy másik művészetpártoló után a Reynolds Hall nevet kapja. Két kisebb játéktér is lesz, a háromszáz nézőt befogadó Cabaret Theater, meg a gyermekelőadásokra, magánrendezvényekre, próbákra alkalmas, kétszáz személyes studió… Hosszú lenne az összes adományozót név szerint említeni, negyvenöten adtak egy-egymillió dollárt, vagy annál is többet.

- Ki az épülete tervezője?

- A Washington D.C.-ben élő David M. Schwarz, akinek cége szerte az Egyesült Államokban megannyi művészeti létesítményt tervezett, köztük az American Institute of Architects, és az Art Deco Society épületét az USA fővárosában, a Nashville-i Schermerhorn Symphony Centert, vagy a Fort Worth-i Bass Hallt, amelyet a szakemberek a földkerekség legjobb tíz operaháza között említenek.

- Ne kalandozzunk el Las Vegasból! Mi indokolja, hogy a Smith Center megépüljön, hiszen a helyi egyetem, az UNLV három színházterme, amelynek egy időben ön volt az igazgatója, megfelelő keretet kínál az igényes előadásoknak?

- Las Vegas a környező városokkal együtt már akkora település, hogy megérdemel egy világszínvonalú művészeti központot. A sztrip látványos show-műsorai elsősorban a turistákat vonzzák, a helyi lakosok viszont igénylik a más nagyvárosokéval egyenrangú színházat. A Smith Center színpada kétszer akkora lesz, mint az egyetemi Artemus Ham Concert Hallé. Mi a legnagyobb létszámú operákat, baletteket is bemutathatjuk, a színház műszaki felszereltsége a kor kövteleményeinek megfelelően a legkorszerűbb. Itt talál végleges otthonra a három helyi együttes, a Nevada Ballet, a Las Vegas Philharmonic, és a gyermekszínház.

- Mindkét társulat vezetőjével beszéltem az elmúlt hetekben. Örülnek e lehetőségnek, de az első évadban csak néhány előadást terveznek. A filharmonikusok március 24-én mutatkoznak be, a balett-társulat pedig a 40. évi jubileumi gálaesttel május 5-én. Milyen további programokkal számolnak?

- Már az első, teljes évadban százhetven előadást tervezünk. Tíz éve tárgyalunk a majdani közreműködőkkel, jártam Párizsban, Velencében, a milánói Scalában, sőt három éve Budapesten is. Az önök operaháza, meg az előadás is nagyon tetszett. Számítunk a külföldi operatársulatok vendégjátékára, akár a budapestire is, de az Egyesült Államokban szintén sok utazó operatársulat van. Hasonlóképp várjuk a balettegyütteseket, az amerikai és a külföldi zenekarokat, meg a Broadway társulatait is. Hiszem, hogy a Smith Center pezsgő művészeti életet teremt itt, a sivatag közepén.

- Gondolnak már a helyárakra is?

- Nem lesznek méregdrágák. A jegyek árát a Vegasban élők lehetőségeihez mérjük. S miután a strip show-műsorai ma már nem nevezhetők olcsónak, a jövőre megnyíló színházunk előadásai az ide látogató turistákat is vonzhatják.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Las Vegas várja a Symphony Park megnyitását, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Las Vegasnak magyar polgármestere lesz 2011. június 29. szerda | FÖLDES TAMÁS

Röghöz kötötten Las Vegasban 2011. május 31. kedd | AN

Egyszer volt… zsidók is éltek Kalocsán 2011. május 18. szerda | Földes Tamás

Bezárt a legendás Sahara kaszinószálló 2011. május 17. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos