Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kozák Márton: Bűn és büntetés 2011. május 12. csütörtök 21:15

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kozák Márton: Bűn és büntetés

Szemelvények a médiatörvény kicsi aljasságaiból, 6. rész

Talán csalódást okoz az olvasónak, ha e lap virtuális hasábjain gyújtó hangú publicisztika helyett folytatódó szöszöléssel találkozik, ráadásul olyan tárgyban, amelynek jelentősége a napok múlásával egyre halványodni látszik. Mert tényleg, mi a közmédia egypárti kisajátítása az egy pártra szabott alkotmányhoz képest? Bármennyire is összefogja egyik dolog a másikát, nagyobb súlya nem itteni kutakodásom állandó tárgyának van. De legyenek ezek a kis szösszenetek apró színfoltok, könnyű olvasmányok két világegyenlet között.

Egy korábbi bejegyzésemben írtam: „És persze van a törvénynek olyan része is, ami kifejezetten a vicc kedvéért került a szövegbe. Ott van például a közszolgálati médiaszolgáltatás céljait soroló 83. § (1) bekezdése, ennek is m) pontja, mely szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás célja „a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás”. Tekintsünk el a fogalmazás gyatraságától, a jelzők túlburjánzásától, és azzal se törődjünk, hogy a közszolgálati médiumok alapfunkciója miért csak az m) pontban említődik, miért nem legelöl, az a) pontban. Attól viszont nehezen tekinthetünk el, hogy e követelmény érvényesítése fölött milyen utánozhatatlan könnyedséggel siklott el a Médiatanács! Nyilván nem vakok és süketek ülnek a testületben, hanem érző lények, akik pontosan érzik feljebbvalójuk akaratát, így érzik azt is, hogy ez a szövegrész nem azért készült, hogy a kiválasztott beválasztottak (mármint a Médiatanácsba beválasztottak) komolyan vegyék.

Nem is veszik. A tévéstúdiók például hónapokig nem láttak ellenzéki politikust, vagy kormánydöntéstől érintett ellenoldali civil szereplőt, de ezt hivatalos ember nem észlelte. Mindenki más igen: én például unalmamban megnéztem, hogy novemberben az MTV politikai hír- és hírháttérműsoraiban kik voltak a meghívottak, az eredményeket pedig megírtam a Népszabadságban (az eredmény 70:0, nem mondom meg, kinek).”

E sorokat látva egy kedves olvasónk a Médiatanácsból levelet írt. Ebben tájékoztatott, hogy a Médiatanács február 16-án határozatot hozott: vizsgálatot indít az Este 2010. június 14-20. között sugárzott adásaira vonatkozóan. Hozzátette még, hogy az MT ezekben az ügyekben csak panaszra járhat el, s ha van panasz, az azt kivizsgáló hatósági eljárás is időt vesz igénybe, de nyugalom, jönni fog a többi döntés is.

Április végén megszületett a határozat, íme: „A Médiatanács a Magyar Televízió Zrt. médiaszolgáltatónak az m1 csatornája által 2010. június 14-20. között sugárzott „Az Este” című műsorszámában a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 23. § (2) bekezdése által előírt, az átfogó és elfogulatlan tájékoztatás követelményének nem teljesítésében megnyilvánuló jogszabálysértése miatt a médiaszolgáltatót a sérelmezett magatartás megszüntetésére felhívó határozat-tervezetet aláírásával elfogadja.”

Derék. Ám ha a T. Médiatanács ebben az ütemben üldözi a bűnt, félek, nehezen fogja feldolgozni a kora Kádár-kori színvonalon teljesítő magyar közmédiumok hírműsorainak mind a régi (lásd fent), mind az új (lásd még fentebb) médiatörvény vonatkozó előírásaira fittyet hányó tevékenységét. Nem akarom megbántani kedves olvasónkat a Médiatanácsból, de kicsit bizonytalan vagyok abban, hogy ő és társai komolyan gondolják a közmédiumok közmondásosan és dokumentáltan hazug hírszolgáltatása és tájékoztatása elleni küzdelmet. Mivel az MTV ebbéli tevékenysége oly szembeszökő, a hatóság bajosan tehette volna meg, hogy ne mondja: ejnye, ejnye. De még ezt sem gondolták ám igazán komolyan, különben nem szerepelt volna a határozat végén az a tréfás szövegrészlet, miszerint a médiaszolgáltatót felhívják a sérelmezett magatartás megszüntetésére. No hiszen a sérelmezett júniusi magatartás két fő felelőse közül az akkori tévés alelnök ma a cég vezérigazgatója (a posztra épp’ a Médiatanács elnöke jelölte!), a korabeli tévés hírigazgató pedig ma már az összes közmédium hírműsoráért felel, s egy hónapja sincs, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatók közös hírszerkesztőségének vezetését meg egy közismert hazudozóra bízták.

Csak a tisztánlátás kedvéért: ezek az emberek nem annak ellenére, hanem éppen ezért kaptak magas hivatalt a közmédiumokban, mert anyanyelvi szinten hazudnak és dezinformálnak. Tudsz szemrebbenés nélkül hírt hamisítani? Hajlandó vagy hónapszám olyan műsort csinálni, ahol nyoma sincs elfogulatlanságnak? Ha igen, te vagy az emberünk!

Ezért, a tájékoztatás kézben tartásáért, vagyis a „kötcsei doktrina” szellemének érvényesítéséért van minden: az államosított közmédiumok, a végtelen hosszú időre kinevezett pártmunkásnő és munkatársai a vezérlőpultnál. A többi, mint az RTL Klub mostani megbüntetése a Való Világ miatt 130 millióra a kiskorúak védelmére való hivatkozással, csak bohóckodás egy olyan világ nevében, ahol trágárnak lenni nagyobb bűn, mint hivatásszerűen hazudni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 8 szavazatból)
Kozák Márton: Bűn és büntetés, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. igenis számítanak mindezek az “apróságok” éppen most, amikor minden ami szent megbecstelenítve lett, az alkotmánytól a népfelség elvéig, a törvényességtől a demokratizmus szelleméig, most amikor megszűntek a biztos igazodási pontok, a morális kapaszkodók…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Husz János Puszita

    Igen. Látjuk, halljuk. Illetve láttam, hallottam, de semmi kedvem a propagandához, ezért lassan egy éve nem nézem a közmédiát. Beszélni kell róla, észben tartani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. dr. Veress Balázs

    1974-ben 200 DM-el és autóstoppal, hálózsákkal, nyugat-európai körútra indultam. A pénzem csak egy hétre és csak Stuttgartig volt elég. Munkát kaptam volna,de engedélyem nem volt. Franciaországban viszont egy szőlősgazda nem kérte a papírokat, de adott munkát. Megpróbáltam meghosszabbítani a kinntartózkodási engedélyemet, kérvényt küldtem a Belügyminisztériumnak, akik egy rövide, de annál arrogánsabb választ küldtek, amiben az azonnali hazatérésemet követelték. Aznap egész éjjel azon gondolkoztam, hogy disszidáljak e vagy sem. Végül eldöntöttem, hogy önrendelkező ember és nem rabszolga vagyok és nem hagytam, hogy parancsolgassanak. Döntésemben segített Petőfi Sándor Szabadság, szerelem c. verse is. Nem tudom, hogy a magyarok többsége egyetért e Petőfi hitvallásával. Én igen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Kivonulhat az RTL Klub Magyarországról 2013. május 26. vasárnap

Öt rádió kifogásolta a Klub-szabályt a cenzorok szerint 2012. augusztus 16. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos