Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tiltakozik a Corvinus rektora 2011. május 5. csütörtök 11:30 Forrás: AN/ma.hu, MTI

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tiltakozik a Corvinus rektora

Budapest – a Budapesti Corvinus Egyetem közleménye szerint intézményük szétdarabolásával a közgazdászképzés fellegvára szűnne meg, a magánfinanszírozásból történő fennmaradásra pedig nem látnak esélyt.

Az egyetem a közleményében Mészáros Tamás rektort idézve hangsúlyozza: a kormány az ország egyik legjobb egyetemét akarja bezárni; az egyetem vezetője szerint intézményükről már „szétosztási terv” is készült, így a közigazgatási szakok a közszolgálati egyetemhez kerülnének, míg a többit az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szent István Egyetem között osztanák el.

Az intézmény tájékoztatása alapján Mészáros Tamás bizonyos mértékben érthetőnek tartja az államilag támogatott hallgatói létszám csökkentését, de ő abban bízik, hogy a szétbontásukról szóló javaslat még nem végleges döntés. Hozzáteszik: az egyetem a tervekről hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kapott.

Az egyetem közleményében kiemelik, hogy a Corvinus szétdarabolásával a legjobb nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező intézmény szűnne meg, jelenleg ugyanis az ide járó hallgatóknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy külföldi részképzésben részt vegyenek. Az egyetem karai minden rangsorban az élen állnak, a munkáltatók véleményét vizsgáló felmérésben például a maximális 10 pontból 9,2 pontot kaptak, míg a második helyezett 3,3 pontot ért el – fűzik hozzá.

Szintén a rektort idézve aláhúzzák, hogy az egyetemre történő bekerüléshez szükséges pontszámok szinte minden területen a legmagasabbak, és ez nagy valószínűséggel az idén sem lesz másképp, hiszen 2011-ben minden eddiginél többen jelentkeztek a Corvinusra. A gazdaságtudományi képzésben 1600 hallgatóval, a társadalomtudományi képzésben pedig hatszázzal csökken az államilag finanszírozott helyre felvehetők száma, ami az egyetem szerint várhatóan még följebb srófolja a pontszámokat. Megjegyzik: a mesterszakokra 3550-en jelentkeztek, ami messze meghaladja a Corvinusnál nagyobb vidéki egyetemek jelentkezési adatait.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a Corvinus az utóbbi időben milliárdokat költött infrastruktúrájának fejlesztésére. Mészáros Tamás szerint nagyon nehéz lenne áthelyezni az informatikai hálózatot, továbbá nem tudja, egy esetleges összevonás után mi lenne a külföldi egyetemekkel közösen kiadott diplomák sorsa, illetve mi történne az egyetemen lévő 5,5 milliárd forintos pályázati pénzzel és a különböző nemzetközi tudományos tagságokkal, amelyeket nem lehet más intézményekre átruházni.

Az egyetem aláhúzza, hogy jelenleg nem látnak olyan befektetőt, illetve fizetőképes keresletet, amely finanszírozni tudná az egyetem magánúton történő működését.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár csütörtök reggel az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című hírmagazinjában a Corvinus egyetem állami támogatásának esetleges megszüntetésére vonatkozó kérdésre reagálva úgy fogalmazott, az „nagyon messze van attól, hogy javaslat legyen”, erre a kérdésre csak egy-két hónapon belül születhet meg a válasz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán azt közölte, hogy a kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Tiltakozik a Corvinus rektora, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Majd, ha az élre állnak a rektor urak, kiviszik “sétálni” a diákságot, azok szüleit, a támogatókat, és kitartóak lesznek, akkor észre veszik a tiltakozásukat!
    Különben, dobbal foghatnak verebet!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Tudjátok miért pont a Corvinus-t zárják be?
    Mert annak idején a Közgáz csapata rendszeresen megverte fociban a Jogikar csapatát. Fehér ember nem felejt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Hát igen ha ilyet meg mer tenni kedves kormányunk akkor utcára kell menni! Úgy kell tenni mint a francia diákok! Nincs kegyelem! Amúgy azokkal persze nem foglalkoznak akik fizetik a kemény tandíjat és azért mentek neves egyetemre és most meg akarják kavarni a szart nekik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Micsoda véletlen, hogy a közgazdaság szakot pont a liberalis fészekben akarják megszüntetni, a Szent István Egyetemen és másutt nem.! Ennek is Gyurcsány az oka, mert ott járt és szeretettel fogadták.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Jó , de akkor az a pénz hol van amit a Corvinusra tandíjasan járók fizettek be??
    meg amit a befektetők,támogatók és stb??
    Most ha elit egy iskola, akkor legyen elit, aki oda akar menni az fizessen, az egyetem pedig tartsa el magát.
    lehet túl sarkos a véleményem, de könyörgöm, nincs elég állástalan diplomás?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. mivel nem működtek együtt Orbán úrral eléggé az egyetem vezetése igy megnézhetik magukat. szépen feldarabolják őket. Orbán saját képére formálja az országot, s az érdekeltek szépen hagyják. nem szeretnének munkanélküliek lenni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Bocs’, csibeanyó, de egy iskola nem attól elit, hogy a gazdagok gyerekei járnak csak oda, hanem az oktatók és a hallgatók (tanulók, mert vannak elit gimnáziumok, sőt általános iskolák is – mi 134-en érettségiztünk az évfolyamon, ebből 131-et az első helyen megjelölt felsőoktatási intézménybe vettek fel, 1 lány nem tanult tovább, 2 fiú nem jutott be, akik művészeti főiskolába jelentkeztek, s 80 %-unk nem pénzes családból származott), szóval a színvonal határozza meg a dolgot, a pénz legfeljebb az intézmény infrastruktúrájában számít.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Értsétek meg: a Corvinus dunaparti ingatlana kell nekem.
    A diákság pedig magasról le van sza-va.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Pokorni-Hoffmann vita Siófokon is oktatásügyben 2011. február 11. péntek | MTI

LMP: a kötelező önkéntesség fából vaskarika 2011. január 24. hétfő | MTI

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos