Ronai and Ronai
AMERIKAI

LMP: a kötelező önkéntesség fából vaskarika 2011. január 24. hétfő 6:21 | MTI

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
LMP: a kötelező önkéntesség fából vaskarika

Budapest – A fiatalokat ösztönözni, nem ijesztgetni kell – írta közleményében vasárnap az LMP azzal kapcsolatban, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár bejelentette: 2014-től az érettségi vizsgára bocsátás előfeltétele lehet 50-60 óra önkéntes munka elvégzése.

“Az LMP szerint ennek semmi értelme. (…) A kötelező önkéntesség fából vaskarika és csak arra alkalmas, hogy egy életre elvegye a diákok kedvét a hasznos segítő tevékenységtől” – olvasható az ellenzéki párt közleményében. – Hoffmann Rózsa újabb bizarr ötlete kapcsán felmerül a kérdés, hogy az oktatásért felelős KDNP-s politikus fejében vajon mikor zajlik le a kormányoldal által gyakran hiányolt rendszerváltás. Az LMP szerint az önkéntesség kapcsán a fiatalokat ösztönözni, nem ijesztgetni kell. Olyan környezetet kell teremteni, hogy a köz- és felsőoktatásban tanuló valamennyi diáknak lehetősége és kedve legyen a rendszeres önkéntes közösségi munkához – ehhez a felvételi plusz pontok, egyetemi kreditszerzési lehetőségek, a kapcsolódó költségek járulékmentes megtérítésének kérdését is napirendre kell venni. Átfogó ösztönző rendszerre van szükség, amely mindenkinek lehetőséget teremt a saját érdeklődési területén élményt adó, rendszeres önkéntes munkára, olyanra, ami nem akadályként tornyosul a középiskolai érettségi előtt. Az új parlamenti ciklusban az LMP volt az első párt, amely országgyűlési határozatban kezdeményezte a támogatási rendszer kidolgozását, hogy minél több fiatal szerezhessen a munkaerőpiacon és az élet egyéb területén hasznosítható ismereteket, élményeket. A területen dolgozó civil szervezetek tapasztalatainak segítségével kialakított programok kiterjesztése lehetőséget teremtene arra is, hogy az egyedül maradt felnőtt vagy időskorú, inaktív emberek egy közösségben magukra találjanak. A programok segíthetnek “víz felett maradni” a munka világából ideiglenesen kiesetteknek és támogathatnák a fiatal anyák visszakapaszkodását a munkaerőpiacra. Mindehhez viszont arra van szükség, hogy az önkéntesség fiatalkorban pozitív élmény legyen és ne utálatos házi feladat, amelyet muszáj elvégezni.”
Hoffmann Rózsa szombaton beszélt arról, hogy legkorábban 2014-től lehet az érettségi vizsgára bocsátás előfeltétele az önkéntes munka. Ezt heti 2 óra rendszerességgel, egy tanév leforgása alatt végezhetnék el a diákok, és dokumentálni kell majd. A nemzetközi érettséginek is feltétele az önkéntes munka, az EU-ban pedig minden ötödik ember végez önkéntes munkát.
Az államtitkár szombaton hangsúlyozta: “nem volna szerencsés, ha módszertanilag lenne szabályozva” az önkéntes munka, mert minden gimnázium a saját környezetében tapasztalható kihívásokra kell, hogy reagáljon. Van, ahol időseket látogathatnak otthonaikban, felolvashatnak nekik, beszélgethetnek velük, van, ahol idősek szociális otthonaiba látogathatnak, de végezhetnek környezetvédelmi munkát is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
LMP: a kötelező önkéntesség fából vaskarika, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Hülye tyúk ami kötelező az nem önkéntes.Nekem nem a munkával van bajom hanem a nevével.Csak hát én még emlékszem az “önkéntes” felvonulásokra brigádmozgalmakra stb.Azokat is dokumentálni kellet és megnézhette magát az aki kimaradt belőle.A fideSS kdmp kezdi bevezetni az önkéntes kötelezőt? Csak így kisbetűvel mert másképp nem érdemlik.Meglátszik a felcsúti paraszt kisz a kdmp munkásmozgalmi múltja kezd felszínre emelkedni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Javaslom, vezessük be visszamenőlegesen a politikusok kötelező munkavállalását politikai szerepvállalásuk (milyen találó kifejezés is ez…) előtt, összekötve egy egyszerű vizsgával, amin ha megbuknak, 10 évre legyenek eltiltva a politikától.
    Kezdhetnék mondjuk kutyagumigyűjtéssel. Az anyagismeretük megvan hozzá, hisz bármihez nyúlnak, azzá alakul szakértő kezeik közt. S akkor talán nem lesz Mo.ronda kis ország…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Nem értem ezeket a politikusokat, egyszer szidják az Eu-t nekünk nem kell. Másszor: ” az EU-ban pedig minden ötödik ember végez önkéntes munkát.” Ha már ennyire példaképnek tekintik akkor az EU-s bérek hol maradnak ??? Erről soha nem beszél egyik politikus sem !!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Az LMP nem hagyná elaludni a Gripen-ügyet 2011. január 20. csütörtök | MTI

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos