Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szlovákia kifogásolja a magyar alaptörvényt 2011. május 27. péntek 18:33 | AN Forrás: nol.hu, felvidek.ma

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szlovákia kifogásolja a magyar alaptörvényt

Budapest/Pozsony – Két olyan nyilatkozat-tervezetről tárgyalt csütörtökön egész nap a pozsonyi országgyűlés, amely Magyarországot érinti, pontosabban az új alaptörvénnyel kapcsolatos pozsonyi aggodalmaknak ad hangot. A vita másnap, pénteken is folytatódott.

A parlament külügyi bizottságának tervezete leszögezi, hogy bár Szlovákia jószomszédi kapcsolatokra törekszik Magyarországgal, tudomásul veszi annak új alaptörvényét, ám nem fogadja el az államhatáron  átnyúló rendelkezéseit, és Szlovákia a kisebbségek fejlődését kizárólag az egyéni jogaik alapján mozdítja elő. A másik, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által benyújtott tervezet felszólítja a  magyar országgyűlést, hogy az új alaptörvényből távolítsa el az ország területén kívül is érvényes rendelkezéseket,  a magyar politikusokat pedig arra, hogy vessenek véget Szlovákiát sértegető, felháborító megnyilvánulásaiknak.  Az éles szópárbajokkal és magyarellenes megnyilvánulásokkal teli vita elhúzódása miatt  csak péntek délben szavaztak arról, hogy melyik tervezetet fogadják el.

Dusan Caplovic volt miniszterelnök-helyettes, a Robert Fico vezette Smer-SD vezetőségi tagja felszólalásában  történelmi párhuzammal hozakodott elő. Azt bizonygatta, hogy Orbán Viktor jelenleg Hitler egykori forgatókönyvét használja. A náci vezér kezdetben látszólag a szudétanémetek jogaiért állt ki, majd az első Csehszlovák Köztársaságot rohanta le, végül kirobbantotta a második világháborút. Caplovic szerint a budapesti kormányfő az összmagyarság jogvédelmének és egyesítésének eszméivel veszélyezteti a közép-európai térség stabilitást és az európai értékrendet, mert valójában Trianon revíziójára törekszik. – Románia azért hallgat, mert mielőbb szeretne bekerülni a schnegeni övezetbe, Szerbia pedig az unióba, ezért nem tiltakozik.– hangoztatta  Robert Fico egyik szócsöve.

Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője az új magyar alkotmány preambulumából idézett, amely szerint Magyarország 1944. március 19-én elveszítette állami önrendelkezését, amelyet csupán a rendszerváltást követően szerzett vissza. E kitétel alapján a Fidesz-Jobbik társaság kétségbevonhatja a második világháború utáni határokról rendelkező párizsi békeszerződést vagy a bős-nagymarosi vízerőműről kötött kétoldalú egyezséget – vélekedett a frakcióvezető, aki szerint a Magyarországgal szomszédos országok parlamentjeivel közösen, Brüsszel támogatásával, határozottan fel kell lépni Budapest határrevíziós törekvéseivel szemben.

Marek Madaric volt kulturális miniszter szerint Iveta Radicová kabinetje struccpolitikát folytat, és nem mer vagy nem képes határozottan fellépni Orbán Viktorral szemben.

Frantisek Sebej, a pozsonyi törvényhozás külügyi bizottságának az elnöke viszont úgy vélekedett, hogy a melldöngető hangoskodással semmit sem lehet elérni. Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter felszólalásában úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor kormányának tevékenysége nyugtalanságot váltott ki Szlovákiában, de aggodalomra mégsincs ok, mert Pozsony képes kezelni a jelenlegi helyzetet. Visszautasította az ellenzékiek sértegetéseit, akik tétlenséggel és megalkuvással vádolták  meg őt és a jelenlegi pozsonyi kabinetet.

Igor Matovics kormánypárti képviselő előterjesztette, vegyék ki az anyagból azt a mondatot, hogy „a szlovák parlament tudomásul veszi Magyarország alaptörvényét”, mert szerinte ez megalázó lenne a szuverén Szlovákiára nézve. Ennek a módosításnak a jóváhagyását az előterjesztő, Frantisek Sebej (Most-Híd/OKS) is támogatta zárszavában, arra hivatkozva, akár benne lesz a mondat, akár nem, Szlovákia nem tehet mást, mivel nincs beleszólása abba, hogy egy másik ország alkotmánya milyen.

A két napon át húzódó vita végén a pozsonyi  parlament a külügyi bizottság nyilatkozatát szavazta meg, Igor Matovics módosító javaslatával együtt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Szlovákia kifogásolja a magyar alaptörvényt , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. Hát bizony szóljanak is a fidesz alkotmány ellen! Az egész EU kötelessége, hogy fellépjen a fidesz kormány aroganciája ellen. Ha már mi itt országon belül olyan tutyi-mutyik vagyunk, hogy nem kiabálunk hangosan, akkor legalább az Unió tegye meg helyettünk. Sajnos az is igaz, ha az EU sikerrel lép fel, és visszavonatják a fidesz alaptörvényét, akkor a buta nép nem fog tanulni a történtekből, az elvakult Orbán-hívők még sajnálni is fogják vezérüket, ahelyett, hogy kiábrándulnának belőle.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  2. Igaza van a szlovákoknak.Sajnos kineveltünk egy diktátort,aki fel sem tudja fogni, (nem is akarja) hogy merre vezet az a politika, amit művelnek! Szégyenletes, hogy lassan a megvetett országok közé fogják az országunkat sorolni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  3. Dusan Caplovic volt miniszterelnök-helyettes jól látja a helyzetet, a fülkeforradalmárok ugyanis nem tisztelik az államhatárokat, amikor azokon átnyúló hatályú törvénykezést folytatnak, és a holló szájából a sajtot kiénekeltető róka módjára édesgetik magukhoz a határokon túl élő magyarságot. A történelemben valóban volt hasonló példa, ami akkor sajnos katasztrófába sodorta az világot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  4. Én is !
    Félek,hogy a végén a magyar ajkú kisebbségen verik el szokás szerint a port.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  5. Olyanok vagyunk, mint a gyerekek.
    Csak marakodunk, egymásnak esünk, a másikat okoljuk.
    De nem teszünk semmit a saját érdekünkben.
    Mindig mástól várjuk a megoldást.
    Az új Alkotmány 2012. január 1-jén lép életbe.

    A nem tetszésünknek lehet hangot adni.
    Miért nem tesszük?!
    Miért az EU-ra mutogatunk?
    Miért nem tudjuk az érdekeinket képviselni?
    Mi nem vagyunk rá képesek?

    Ha azt akarjuk, hogy felnőttként ember számba vegyenek,
    ahhoz fel kell nőni.

    Az érdekeket meg kell tanulnunk érvényesíteni és
    az építkezést csak alulról lehet elkezdeni. Mindaddig, amíg ezt nem értjük, amíg nem teszünk érte, senki ne várja, hogy az ő érdekében komolyan bárki is lépni fog.
    Ezt nekünk, az embereknek kell, a különböző érdekek mentén megvalósítanunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  6. Kedves Animam,
    Sajnos igazad van! De lássuk be, itt bármelyikünk azt mondja, hogy vonuljunk az utcára, hallassuk a hangunkat, csak maréknyi ember fog megmozdulni. Még a Milla, és a Carta felhívására is pár yízezer ember ment ki tüntetni, ami után békésen hazavonultunk az otthonaink biztonságába. A tűzoltók elég hangosak, de mögéjük meg nem sorakozunk fel.
    Ezek a tüntetések csak bolhacsípések a kormánynak, kicsit kellemetlen, de nem fáj. A fidesz kormányt csak olyan elhatározottsággal lehet megdönteni, ami Egyiptomban, és Tunéziában megvolt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  7. Fordított helyzetben mi is kifogásolnánk, sőt tiltakoznánk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  8. Ép eszű ember, a külső szemlélő véleményét jobban meg szokta fontolni, mint a kérdésben egyértelműen elfogultét, érdekeltét…
    De hol van itt ép eszű vezetés?!
    :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  9. Szerintem is Trianon revíziójára törekszik a “nemzeti” oldal. Mindaz amit ebben az ügyben tesznek, az ma az EU-ban szükségtelen és értelmetlen, hát akkor mi másról, mint Trianonról lehet szó.Az is ezt igazolja, hogy a kinti magyarok vazallussá tételével, pénzzel, kedvezményekkel, zsarolással teszi ezt a Fidesz. .Sólyom László emlékezetes Szent István szobor avatása Szent István országában a szlovák államalapítás napján mi másról , ha nem Trianonról szólt. Sólyom László javaslata arról, hogy a szlovák a második nyelve legyen a szlovákiai magyaroknak, mi másról szól? Bugár Béla kirekesztése mi másról szól? Nem lehet magyaroknak együttműködni szlovákokkal, csak a Fidesz-KDNP-vel, mi másról szól? Én a szlovákoknak és a normális, józan, intelligens, független Bugár Bélának drukkolok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  10. Miről is szól a az un.szt. korona tan?( Aminek a létét több kutató is megkérdőjelezte.)Ennek zászlaja alatt próbálják összetoborozni a “régi mo.” híveit.A “tan” sugallata alapján,a folyamatos mantrával igyekeznek a felszínen tartani a történelmi döntést.
    Nem kétséges,hogy Trianon egy velejéig igazságtalan döntés volt,de a mai harcos kísérlet is csak egy sehová nem vezető,problámákat gerjesztő törekvés.
    Mint mi is az EU.tagállama vagyunk,így teljesen érthetetlen ez a sanda cirkusz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  11. A magyarok jó része is kifogásolja a Fideszes alaptörvényt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  12. Ha már a TV-hiradó időjárás-jelentése is Nagy-Magyarországról szól (ha valaki megnézi a hőmérsékleti térképet), mért pont az “alkotmány” ne terjeszkedne túl a határokon?
    Közveszélyes őrültek! Íme a második garndiózus külpolitikai eredményük!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos