Ronai and Ronai
AMERIKAI

Pokorni nem harcol, csak mondja a magáét 2011. május 23. hétfő 9:42 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Pokorni nem harcol, csak mondja a magáét

Budapest – Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke szerint senki se beszélt tandíjról, de kezelni kell a lemorzsolódó diákok és a külföldre távozó diplomások képzésének finanszírozását. Pokorni Zoltánt a miniszterelnök kérte meg januárban egy lehetséges alternatíva kimunkálására.

A Fideszes politikus állítja, hogy senkivel és semmiért nem áll harcban, a véleményét fogalmazza meg az oktatásról. A fővárosi KDNP személyét ért kritikáját és a vitáit az oktatási államtitkárral úgy értékelte: nem személyes ügyről, nem Fidesz-KDNP- ellentétről van szó, és senkivel nem áll harcban.

Keresni kell a felsőoktatásra fordított közpénz felhasználásának hatékonyabb módját, különben törvényszerű, hogy előbb-utóbb felveti azt a kérdést valaki, hatékony-e ez a befektetése az államnak. Éppen ezért felvethető, hogy akik tanulmányaikat önhibájukból nem fejezik be, lemorzsolódnak, vagy a diplomaosztás után röviddel külföldre távoznak, vállalják ennek következményeit – mondta Pokorni Zoltán, hozzátéve: a miniszterelnök kérte meg januárban, hogy gondolkozzanak azon, hogyan lehet ezt a problémát kezelni.

Megfogalmaztunk egy javaslatot, amelynek semmi köze a tandíjhoz – jelentette ki –, hozzátéve, éppen ezért meg is lepődött az államtitkárság reakcióján. Mint mondta, egykor miniszterként ő működött közre a tandíj kivezetésében, majd évekkel később a tandíj eltörléséről is szóló népszavazás előkészítésében is vezető szerepet vállalt.

Pokorni Zoltán szerint a diákhitelen keresztül a kérdés megoldható, de ehhez egyfajta szemléletváltás is szükséges. Nem az intézmények kapacitását, hanem a diákokat finanszírozzuk, ha úgy tetszik, „állami ösztöndíjat adunk több tízezer hallgatónak”, s ha valaki a feltételeket nem teljesíti, nem fejezi be tanulmányait, akkor ez hitellé minősül, amit vissza kell fizetni. Jelezte: természetesen kizárólag felmenő rendszerben lehet minden ilyen változtatást elképzelni.

A felsőoktatási integrációról azt mondta, egy eszköz, amely nem ördögtől való, javíthat a felsőoktatás hatékonyságán, színvonalán. Kezelni kell a kapacitási problémákat is, mert folyik egyfajta spontán integrációs felkészülés, mivel a kis vidéki főiskolák egyre nehezebben fenntarthatók a demográfiai csökkenés és a költségtérítéses hallgatók számának csökkenése miatt, mindenütt keresik a lehetséges megoldásokat. Megfontolandó, hogy ezt jogi eszközökkel kell-e gyorsítani, de kormányzati beavatkozásra szükség van, hogy az intézmények helyüket, feladatkörüket megtalálják. A kisvárosok jövője radikálisan megváltozna, ha megszűnne a felsőoktatás – jegyezte meg.

A bizottság vezetője indokoltnak tartja a képzések felülvizsgálatát. Az előző kormányok a bolognai rendszer bevezetésekor nagyon sok hibát követtek el – mondta, és egyik példaként a szakaprózódást említette. Csaknem hatszáz alap- és mesterképzési szak van, miközben az egyre átfogóbb szakok felelnek meg a modern, gyors technológiáknak, és tudják a hallgatókat felkészíteni. Így még inkább felvetődik a kérdés, hogy 30-40 helyen kell-e turisztikai, gazdasági képzést folytatni.

Pokorni Zoltán szerint érdemes elgondolkodni azon is, hogyan lehet az intézmények finanszírozásában megjeleníteni olyan mutatót, amely arra reflektálna, hogy a diák a végzés után el tudott-e helyezkedni és mennyi időn belül. Az ebben az összefüggésben eredményeket produkáló intézmény pedig többlettámogatást kaphatna – mondta a Fidesz alelnöke.

Arra a felvetésre, hogy  a Széll Kálmán Terv szerint 88 milliárdot vonnának el a felsőoktatásból, azt mondta: ez nagyon nagy összeg, a felsőoktatás állami támogatásának csaknem 40 százaléka. A terv első verziója, amely ezzel együtt az önköltséges képzést is megszüntette volna, azt eredményezte volna, hogy a tömeges igényt kielégítő felsőoktatás megszűnik Magyarországon, és visszatér egy nagyon szűk, csak az elit számára elérhető felsőoktatás.

Ha az önköltséges képzés megmarad, és a diákhitelrendszerrel a hozzáférés megőrizhető, akkor bizonyos kivonással is megőrizhető a tömeges igényeket kielégítő felsőoktatás. Ez azonban nagymértékű átalakítást igényel – jegyezte meg. „De nem szabad elfelejteni, bármekkora forrás jusson is a felsőoktatásnak, mindig alapelvárás marad, hogy ezt hatékonyan kell elkölteni” – állította.

A Fidesz alelnöke kijelentette: az egy adott évfolyamra felvett kilencvenes-százezres hallgatói létszám lassan a múlté, egészen egyszerűen azért, mert nem is nagyon lesz ennyi gyerek az adott korcsoportban. Erre fel kell készülni, a másik feladat pedig az, hogy a képzésbe bekapcsolódók arányát – a csökkenő gyereklétszámon belül – folyamatosan fenntartsák, illetve növeljék.

Ezen belül a támogatott és az önköltséges képzésben részt vevő diákok száma és aránya a költségvetés állapotától, a magyar felsőoktatás minőségétől függ. Ha minőségi a felsőoktatás, akkor megéri a gyerekeknek az önköltséget is vállalniuk, ha egy diákhitelrendszerrel és más eszközökkel ezt úgy tudják támogatni, hogy a családok hozzáférését fenntartják, illetve javítják.

Pokorni Zoltán szerint Magyarországnak az európai célátlagot, azaz a 40 százalékos arányt kellene elérnie, most ennél kevesebbet céloztak meg. Ezt érdemes lenne újragondolni, mert az átlag alatti országok kiszolgáltatottabbá válnak a kvalifikáltabb és gyorsabban fejlődő gazdaságú országoknak – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy sokan úgy ábrázolják a helyzetet, mintha a nagyméretű felsőoktatás és a minőség ellentétben állna egymással, ennek azonban véleménye szerint éppen az ellenkezője az igaz. Mint kifejtette: a gazdaság az egyre nagyobb felsőoktatást fogja követelni, amely éppen ezért csak akkor tud minőségi lenni, és ezt a gazdasági igényt jól kielégíteni, ha megfelelően nagyméretű.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Érdeke!
    Pokorni megvilágosodott!
    Immár látja, hogy a potenciális tanulók létszáma akaratunktól független tényező, másrészt az állami finanszírozású helyekkel lehet és kell befolyásolni a 3-4-5 év múlva a munkaerőpiacra szabaduló szakemberek (potenciális munkanélküliek) számát. Tehát legalább 5-10 évre előre kell gondolkozni és állami pénzt csak olyan képzésre szabad költeni, amire majd akkor lesz kereslet.
    Miért nem látta ezt ennyire világosan, amikor nem ők ültek a kocsi bakján? Vagy látta, csak a pártosság megzavarta a tisztánlátását? Mert ha igen, akkor jobban tenné, ha hallgatna… Mi a garancia arra, hogy nem most beszél hülyeséget?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Egy érdekes adalék Pokorny.-ról, bár a témához nem kapcsolódik :
    Amikor az előző Orbán-kormány megbukott, ( 9 éve ) elkezdtek szájattépni hogy mekkora a Meggyesi kormány pazarlása, az új közoktatásügyi miniszternek is minek egy ABSZOLUTE SZUPER, ABSZOLUTE FULL EXTRÁS legnagyobb és legdrágább AUDI ??! ( Ami csak létezik az Audi luxus-palettáján )
    Aztán kiderült hogy az új közoktatásügyi miniszternek eszeágába sem volt új autót vásároltatni , lement a Kormány-garázsba és kinézett magának egy használt kocsit. Istenem.. hát megtetszett neki..ha nem teszi , elkótyavetyélték volna.
    Az már csak hab a tortán hogy a kocsi előtte Pokorny szolgálati személygépkocsija volt , aki akkoriban mégcsak miniszter sem volt ! És mégis neki jutott valahogy a legdrágább autó !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. Sajnálom ezt az embert!Nehéz a megmaradt emberi,szakmai tisztessége és a pártelkötelezettség közötti küzdelme…kíváncsi vagyok meddig bírja…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. Kérjen tanácsot a papától……..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. Az ő gyereke meg miatta fog sírni. Családi szokás…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Ez a diákhitel, ez valami remek ötlet…főleg, ha nem neki kell visszafizetni. Amúgy engem érdekelne, hogy mennyi emberi, szakmai tisztessége, na meg hitelessége maradt – csak úgy, kíváncsiságból. Ő vezet, vagy Rózácska?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. “Ez a diákhitel, ez valami remek ötlet”
    Sok fiatal, még csak fizikailag sem volt az oktatási intézményben ( csak felvették), no meg a diákhitelt is. Elszórakozták. Most meg nyögik a visszafizetést.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Bizony Pokornit kielemezni nem kell félnetek jó lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Egyik kutya, másik Pokorni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Hadikommunizmust hirdetett Orbán Kötcsén 2011. június 5. vasárnap | AN

Korlátoznák a diplomások menekülését 2011. június 4. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos