Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbán bevásárlását a zemberek fizetik 2011. május 26. csütörtök 18:00 | AN Forrás: nepszava.hu

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbán bevásárlását a zemberek fizetik

Budapest – Drágán megfizetnek a magyar adófizetők a Mol-részvénycsomagért. Az erre költött olcsó IMF-hitelt ugyanis drága piaci forrásokból, illetve újabb megszorítások bevezetéséből lehet majd pótolni. A Bajnai-kormány részvényvásárlási szándékát annak idején a Fidesz megakadályozta, pedig 300 millió euróval, 80 milliárd forinttal lett volna alacsonyabb a vételár.

Cseppet sem csökken az ország energiaimport-függősége, nem javul az ellátásbiztonság, és a részvények az osztalék felvételére sem jelentenek garanciát. Ez az akció feltehetően csupán egy szűk gazdasági érdekcsoportnak kedvez. Az ellátás biztonságát az szolgálja, ha a piacon több gazdasági és nem politikai érdekek alapján működő cég vesz részt a fogyasztókért zajló versenyben, és semmiképpen nem az, hogy a kormány több tulajdonrészt szerez a Molban.  A Mol-részesedés megvásárlása növeli az államadósságot és óriási terhet ró majd az Orbán-csomag által már amúgy is megsarcolt adófizetőkre. Nem beszélve arról, hogy azt az IMF-hiteltartalékot költötte el a Fidesz, amely az ország pénzügyi biztonságát volt hivatott erősíteni. Elköltése után az ország és a forint ismét a pénzügyi spekuláció célpontjává válhat.

Szakértők szerint meglehetősen komikus, hogy Orbán Viktor kormányfő abból az IMF-hitelből „veszi meg hősiesen” a Szurgut Mol-pakettjét, amelynek felvételét a Bajnai-kormány idején oly hevesen ellenezte. Ráadásul az IMF-től kapott pénzből „vív hősies csatát a hódító oroszok ellen”, miközben tavaly éppen az IMF ellen küzdött Magyarország „függetlenségéért”.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője is úgy látja, semmit nem javít az ország ellátásbiztonságán Orbán akciója. Az ország ellátását nem fenyegeti veszély. Kilencven napra elegendő nyersolaj-, benzin-, illetve gázolajtartalékunk van. Ezen felül az ország ellátása még akkor is megoldható lenne, ha a Mol teljesen kiesne az üzemanyag-kereskedelmi forgalomból. Az ellátásbiztonság erősítésének hangoztatása csak ürügy a kormánynak az üzlet lebonyolításához. Az ügyvezető szerint a Mol eddig úgy működött, mint egy tőzsdei cég, az állami tulajdonrész megjelenésével azonban politikai kockázat lép a társaságba. Azoknál a cégeknél, ahol megjelenik az állam, nem mindig az üzleti érdek diktálta szabályok érvényesülnek. Az ilyen cégeket a piac is kockázatosabb befektetésnek ítéli, ezért kevésbé érdeklődik a részvényei irányt. Igaz, formailag nem növekszik az államadósság a tranzakció miatt, az adósság törlesztésére fordítható összeg azonban mintegy 500 milliárd forinttal csökken. Emiatt veszélybe kerülhet az ország pénzügyi stabilitása. Így további megszorításokra lehet szükség ahhoz, hogy az ország képes legyen eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. Még az is bekövetkezhet, hogy a tartalékok felélése miatt a hitelminősítők lerontják az ország adósbesorolását, ami további költségeket jelent majd – véli Hegedűs Miklós.

Az Index.hu szerint a Szurgutnak kifizetett összeg megtérülésére csak lassan van esély. Kérdés, kell-e egyáltalán ekkora állami részesedés a Molban? A hírportál úgy tudja: a mostani 1,88 milliárd euró helyett egy évvel korábban a Bajnai-kormánynak 1,57 milliárd eurós árat szabott az orosz cég. Lényegében napi piaci árfolyamon vásárolt a kormány. A Szurgut 2009-ben, az ÖMV-től vett és most nekünk felajánlott részvénycsomagon két év alatt 34 százalékot keresett euróban.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter blogjában egy érdekes Facebook-kiírásra hívta fel a figyelmet. Eszerint Orbán Viktor 2009. június 12-én a fidesz.hu-n a következőt mondta: “A következő kormány kénytelen lesz újabb hitelt felvenni az IMF-től, mert a mostanit teljesen elkölti a Bajnai-kabinet. A szocialisták gyakorlatilag csődbe vitték az országot, így a következő kabinetnek nem lesz miből építkeznie.” Lehetséges az, hogy az MSZP mégsem herdálta el az IMF-hitelt? És lenne miből építkeznie az Orbán-kormánynak? De akkor Orbán Viktor bizony hazudott a kampány előtt. Vagy a gaz szocik mégis elherdálták az IMF-hitelt, de akkor miből veszi meg az Orbán-kormány a MOL-részvényeket?? Itt valaki nem mond igazat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +15 ( 15 szavazatból)
Orbán bevásárlását a zemberek fizetik, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

18 Reader’s Comments

  1. Na? Ki nem mond igazat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. No, erre varrjon gombot sz@rgyártó!
    (Sajnos Oszkónak sokkal inkább hajlandó vagyok bármit elhinni, mint ennek a csótány bagázsnak!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. Feltétlenül javítani kellett az ellátás biztonságát a csökkenő üzemanyagfelhasználás miatt. Viszont lesz egy újabb ürügy még egy bőrt lenyúzni az emberekről (na nem a nagyokról). Bravó, (k)ormány!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Oszkó és Bajnai az utóbbi évek két legőszintébb politikusai voltak, míg orsós “dzsoki” viktátor a leghazugabb és legaljasabb az összes közül. De ő kell a magyarnak!! Hogy rohadna le a keze mindegyiknek amelyik oda tudta tenni az X-et a fitymasz és élősködői mellé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  5. “Orbán bevásárlását a zemberek fizetik meg”
    FIZETNI ÚGY KELLENI, MINT LUDAS MATYI TETTE, DÖGRÖGIVEL!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  6. Kimer itt kételkedni a csillagszemű igazmondó, sosem hazudó, szőlő bányász, disznóól takarító szavában? Mert aki kételkedik az felségárulást követ el és repül mind a madár, vagy mint a sólyom, habár a veréb is madár. Mol-nál kellenek a jól fizető helyek a csókosoknak, jönnek az ejtőernyősök.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  7. Ha ugy gondoljak ,jol dontottek ,nosza !En meg kerem a nekem jaro reszvenyeket,hiszen nekem kell kifizetnem.(es magamban valahogy jobban bizom,mint Orbanban es Matolcsyban)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  8. Ki hazudott? Jelöljük be a helyes választ!
    a.) Orbán Viktor
    b.) Orbán Viktor
    c.) Orbán Viktor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  9. OV facebook oldalán kommenteltek olyat is, hogy “Amit a sziclibesek eladtak saját haszon érdekében azt sikerült visszaszerezni gratula tisztelt Miniszterelnök Úr.”
    Tehát! 2000-ben az OMV felvásárolt MOL részvényeket, amiket 2009-ben megvett a Szurgutnyeftegaz – mármint az osztrákoktól az oroszok. Nagyon rafkósok ezek a szoclibek, hogy 2000-ben az akkori miniszterelnököt (Orbán Viktort) kijátszva eladták a MOL-t.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  10. Husz János Puszita

    A sok okos meg fizet az államadósság csökkentő alapba. Meg is érdemlik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  11. http://hirszerzo.hu/profit/20110526_imf_beszolt_kormany_mol
    Nem csak nekünk nem tetszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. LE a rohatt IMF .-fel !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  13. Nagy a baj, mert Mari néni meg Józsi bácsi nem érti ezt az egészet, amit a gyagyaviktor és bandája művel.
    Mivel Mari nénik és Józsi bácsik nagyon-nagyon sokan vannak, így bizonyára megint gyagyaviktor és bandája fog nyerni.
    Így van ez, mert vakok között félszemű a király.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  14. Ki hazudott? Jelöljük be a helyes választ!

    a.) Orbán Viktor
    b.) Orbán Viktor
    c.) Orbán Viktor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. Igaz, hogy a hazugságnak szobrot akarnak állítani a Hódmezővásárhelyiek?
    Orbánról mintáznák ülő helyzetben, az ülőalkalmatosság a Fidesz-frakciósok nyelvéből lenne kialakítva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  16. ORBÁN TAKARODJ!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Ahhoz képest hogy azzal kezdte ámokfutását, hogy nekiment az IMF-nek,
    Most meg eltőzsdézi a pénzüket!
    Mert ha nagynyilvánosság előtt kitudódikl hogy Vikinek köze van a MOL részvények jelentős részéhez, drasztikusan zuhanni fog az értéke!
    Oszt akkor hogyan magyarázkodik!

    Csak gondoljunkszegény Volf Katira, egész jó esélye volt, de kitudódótt viktorunk támogatása, minjárt leverte a lécet szegény!

    Hát biztos beperelném, ha barátjának szólítana!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  18. “A Bajnai-kormány részvényvásárlási szándékát annak idején a Fidesz megakadályozta”

    Ellenzékből hogyan lehetett erre képes?

    Csak nem összejátszások következtében?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Orbán haverja újra bajban 2014. március 31. hétfő

Orbán barátja továbbra is bajban 2014. március 22. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos